Ronald McDonald Huis draagt bij aan herstel kind

Zwolle – Een meerderheid van kinderartsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals vindt dat een verblijf van ouders in Ronald McDonald Huis Zwolle bijdraagt aan het medisch en psychologisch herstel van het zieke kind. Dat blijkt uit een grootschalig wetenschappelijk onderzoek onder zorgprofessionals en ouders, uitgevoerd in het kader van het 30-jarig jubileum van het Ronald McDonald Kinderfonds in Nederland.

schermafbeelding_2015-12-14_om_19.25.31.png 

Voor het eerst is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de waardering en relevantie van de Ronald McDonald Huizen en Huiskamers bij zorgprofessionals. De resultaten zijn verbluffend. Bijna 77% van de ondervraagde kinderartsen, verpleegkundigen, neonatologen en andere zorgprofessionals vindt dat het medisch herstel van het kind wordt bevorderd als mama en papa dichtbij zijn. Ook vindt 85,8% dat een kind psychologisch sneller herstelt als ouders in een Ronald McDonald Huis verblijven, dat het kind minder angstig is (74,7%) én dat de kans op depressie bij een van de ouders wordt verkleind (79,8%). Het onderzoek laat daarnaast zien dat ouders Ronald McDonald Huis Zwolle zeer waarderen. Onderzoeksinstituut ARGO, gelieerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, ondervroeg 806 ouders die in 2014 gebruik hebben gemaakt van een van de Ronald McDonald Huizen. Gasten van Ronald McDonald Huis Zwolle waardeerden hun verblijf gemiddeld met een 9 (op een schaal 1-10). 

Zorg beter volhouden
Van de ondervraagde families geeft 97% aan de zorg voor hun zieke kind beter vol te kunnen houden door het verblijf in een Ronald McDonald Huis en ook beter tot rust te komen in een hectische periode. Daarnaast geven de ondervraagden aan dat het verblijf in een van de Huizen heeft bijgedragen aan het bij elkaar houden van het gezin in een moeilijke periode. 
 
Familiegerichte zorg
Ook blijkt dat zorgprofessionals de Huizen als een belangrijke factor zien voor de uitvoering van familiegerichte zorg, waarin ouders participeren in de zorg voor hun kind. 86% van de ondervraagde zorgprofessionals vindt dat ouders beter voor hun kind kunnen zorgen als de ouders in een Ronald McDonald Huis verblijven. 94% van de zorgprofessionals bevestigt zelfs dat een Ronald McDonald Huis in positieve zin bijdraagt aan de ziekenhuiservaringen van ouders en kind. 
 
Huis Zwolle trots op resultaten
Manager Lianne Booijink van Ronald McDonald Huis Zwolle is blij met de resultaten: “Onze hele organisatie staat in dienst van ouders en broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in Isala. We zijn dan ook erg trots op deze mooie waardering van ouders en zorgprofessionals. Daarnaast zijn wij erg blij met de bevestiging van zorgprofessionals dat onze Huizen een belangrijke bijdrage leveren aan het psychologisch en medisch herstel van het kind. Het geeft ons veel energie om dit mooie werk ook de komende jaren te blijven doen”. 
Artikel delen: