Langhuis bewijst bestaansrecht zonder subsidie

Zwolle – Op 11 januari 2015 was de officiële heropening van expositieruimte Het Langhuis in de Zwolse binnenstad. De start van het eerste jaar zonder subsidie van de gemeente Zwolle. Een periode waarin een flinke slag werd gemaakt om op eigen kracht een podium en werkruimte te blijven bieden aan talentvolle experimentele kunstenaars. De medewerkers van het historische pand kijken terug op een bewogen jaar.

 "We zijn er nog niet," zegt voorzitter Paul van der Ham. "Maar het fundament voor een financieel zelfstandig Langhuis is gelegd." Het afgelopen jaar is hard gewerkt om de interne organisatie op orde te brengen, het monumentale pand is verder opgeknapt en er werd samengewerkt met andere (culturele) organisaties in de omgeving. Dankzij de gunfactor van bedrijven en particulieren in Zwolle heeft de stichting in 2015 minder gebruik gemaakt van de financiële reserves dan aanvankelijk gepland. "We zijn blij dat in het eerste jaar zonder overheidssteun blijkt dat in Zwolle behoefte is aan beeldend experiment. Alle hulp die we kregen moedigt aan door te gaan."

De persaandacht en druk bezochte heropening met de tentoonstelling ‘Totem’ van Anne Forest waren voor Het Langhuis een gedroomde doorstart. De openingstijden werden verruimd. De imposante panelen van kunstenaar Peter Geerts met daarop de namen van de slachtoffers van de val van Srebrenica riepen uiteenlopende reacties op. Zo ontstond het idee om bij elke expositie een lezing of debat te organiseren. Samen met de stripopleiding van ArtEZ kwam de tentoonstelling Inktvingers tot stand met werk van het humoristische collectief Lamelos en een inleiding door gelauwerde striptekenaars Wasco en Hanco Kolk. Met Cibap, Windesheim en ArtEZ werd samengewerkt voor het presenteren van studentenwerk. De Langhuisfeesten, filosofische gesprekken en intieme muzieksessies samen met IndeKringloop en het Let’s Get Lost Festival brachten cultureel geïnteresseerden bij elkaar. Samen met de Stadkamer werd een workshop georganiseerd om de behoefte te polsen bij het publiek om aan de slag te gaan na het bekijken van een tentoonstelling. En met de stadsgidsen werden afspraken gemaakt over Het Langhuis als onderdeel van de historische stadswandelingen.

Steeds meer mensen weten Het Langhuis in de Goudsteeg te vinden. Ruim 2500 bezoekers in 2015, een toename van ruim 30% ten opzichte van 2014. Ook verhuur van het middeleeuwse pand is populair. Dit is mogelijk voor zowel particulieren als bedrijven voor speciale gelegenheden zoals bruiloften of om tussen de kunst te vergaderen. In 2015 wisten organisaties als Rabobank IJsseldelta, Christenunie Overijssel en Zwolse Theaters de weg naar Het Langhuis te vinden. De Vrienden van Het Langhuis zijn een belangrijke steunpilaar voor de expositieruimte. Voor een kleine financiële bijdrage per jaar kunnen liefhebbers van kunst en cultuur in Zwolle Het Langhuis steunen in haar activiteiten. In het tweede jaar zonder subsidie gaat Het Langhuis door met exposities, lezingen, workshops en meer. Begin 2016 staat de expositie ‘Gouden Broedplaatsen’ op het programma n.a.v. het 50-jarig bestaan van de Emmanuelshuizen in Zwolle. Binnenkort wordt het volledige programma van Het Langhuis voor 2016 onthuld. Het Langhuis wordt volledig gerund door vrijwilligers. Dankzij hun inzet bewijst Het Langhuis op dit moment bestaansrecht zonder subsidie. Om de plaats in het culturele hart van Zwolle verder te verstevigen is goede versterking altijd welkom. Op de website van Het Langhuis staan de actuele vacatures.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)