SP Zwolle brengt miljonairs Brinkhoek cadeau

Zwolle – De Zwolse SP zal op zaterdag 19 december ‘kerstcadeaus’ uitdelen in de Zwolse wijk Brinkhoek. De cadeaus bevatten echter een oproep aan de meeste vermogenden in de stad om meer belasting te betalen, om daarmee iets te kunnen doen aan het groeiende armoedeprobleem in de stad.

schermafbeelding_2015-12-18_om_09.40.07.png 

De Zwolse SP maakt zich al enige tijd zorgen over de groeiende tweedeling in de stad. Uit eigen onderzoek is gebleken dat de wijk Brinkhoek de buurt is waar de meeste hoge inkomens in de stad wonen. De SP zal daarom pakketten verspreiden met daarin een standaardbrief voor de gemeenteraad. De partij hoopt dat de bewoners van de Brinkhoek deze zullen ondertekenen en opsturen.

De coalitiepartijen in de gemeenteraad hebben namelijk bij de laatste begrotingsbehandeling geconstateerd dat de allerhoogste inkomens van de stad gemiddeld iets meer lasten zouden moeten betalen, en hebben het college daarom opdracht gegeven met een voorstel te komen deze lastenverhoging te repareren. De SP vindt dit gezien de andere problemen in de stad -bijvoorbeeld het groeiend aantal kinderen dat in armoede moet opgroeien- geen juiste prioriteit. Daarom stelt de SP de bewoners van de Brinkhoek voor een brief te sturen naar de gemeenteraad waarin zij aangeven dat een lastenverlaging voor hen niet mogelijk is, en dat ze liever zien dat het geld aan iets zinvollers wordt besteed.
 
SP-fractievoorzitter Frank Futselaar: ‘Wij kunnen ons goed voorstellen dat de Brinkhoekbewoners niet zitten te wachten op een lastenverlaging van het stadsbestuur, als tegelijkertijd zoveel andere Zwollenaren moeite hebben met de eindjes aan elkaar knopen. Deze kersttijd is natuurlijk de meest logische tijd om vooral te denken aan mensen die het minder goed hebben. Wij hopen dan ook op veel positieve reacties.’
Artikel delen:
Reacties 66
 1. En zo komt de SP weer eens in het nieuws. Ik kan je nu al zeggen dat hier geen enkele respons op komt, want niemand gaat een brief insturen dat hij afziet van lastenverlichting.
  Daarnaast zitten in de Brinkhoek weliswaar de hoogste inkomens, maar aan de andere kant zegt het in mijn ogen ook meer dan genoeg dat er een fiks aantal woningen daar te koop staat, waardoor je je ook kan afvragen of dit soms ook komt doordat de maandlasten voor de eigenaren meer is dan op dit moment zouden willen/kunnen dragen…


  ⚠️ Meld

 2. Wat Perry zegt: Inderdaad populistisch geblaat.
  Vind het ook stigmatiserend voor zo’n wijk. Niet iedereen daar zal miljonair zijn.
  Als de stad zo makkelijk in klassen te verdelen is, kun je wellicht ook de straatcriminaliteit naar beneden brengen door alle de bewoners van Holtenbroek een brief te sturen met de vraag om het eens wat kalmer aan te gaan doen. En in welke wijk wonen alle ‘Herrie uit de stad’-leden? En misschien kunnen we de koopzondagenimpasse ook met zo’n brief vlot trekken door zo’n brief naar de bewoners in de wijk waar men tegen koopzondagen is te sturen. Nee, ik weet niet welke wijk dat is, maar daar gooien we dan wel een onderzoek tegenaan.


  ⚠️ Meld

 3. Merkwaardige actie.
  Vooral omdat hoogte van de belastingen waar de gemeente over gaat, vastgesteld wordt in de gemeenteraad. De gemeenteraad, gekozen door de Zwolse kiezers. Doorgaans aan de hand van waar een partij voor staat.
  Dan hoef ik het niet meer te hebben over de vraag of wonen in de Brinkhoek synoniem is met rijkdom.
  Dan hoef ik het niet meer te hebben over het gelijkheidsbeginsel.
  Dan hoef ik het niet meer te hebben over de vraag, waarom wel ivm belasting de Zwollenaar iets vragen en niet bij andere items (zoals hierboven ook al gesuggereerd wordt.

  En inderdaad, de geloofwaardigheid van de actie wordt beduidend minder als ik bedenk wat de rijkdom is van de SP, tot stand gekomen door afdracht van vergoedingen. Vergoedingen die overgemaakt zijn door de gemeente.
  Wellicht kan de SP overwegen de bedragen niet over te maken aan de landelijke SP kas, maar terug te storten in de gemeentelijke kas.


  ⚠️ Meld

 4. Kijkdan: Elke huis is daar meer dan een miljoen waard. Dan ben je miljonair.

  In de brinkhoek staan huizen in de categorie ?? 165.000 – 1.200.000,-, waarvan slechts enkele boven de 1.000.000,-.
  Dus wat je stelt gaat echt niet op.

  Zie ook: http://www.funda.nl/koop/zwolle/8034/sorteer-prijs-op/

  Als je alleen naar de Spiekerbrink, Kloosterbrink en Hoevebrink kijkt zijn de woning doorgaans tussen de ?? 500.00,- en 750.000,-. Uiteraard nog steeds erg duur, maar er wonen ook mensen bij die er nu maar net kunnen wonen. Ik zou er overigens niet willen wonen, dat terzijde.


  ⚠️ Meld

 5. Belachelijke actie! Mensen met hoge inkomens betalen toch al meer belasting. Er is veel vergrijzing in deze wijk, veel ouderen die kleiner willen wonen, maar huizen worden niet verkocht omdat zulke hoge hypotheken niet meer haalbaar zijn na de crisis. Tja en wie heeft er tegenwoordig nog een paar ton op de rekening om zo’n huis te kunnen betalen…? Conclusie is dat er oud geld zit, maar of dat je doelgroep is om te benaderen is een 2e…  ⚠️ Meld

 6. Het zou mooi zijn als sp had gezegd dat alle politici in Zwolle die loonverhoging krijgen deel daarvan naar de arme gezinnen of voedselbanken overmaken…
  Dan was dat mooi geweest maar ja, het blijft maar ook een politieke partij…
  Want waar krijgen die loonverhoging voor??? vraag ik me af…
  Voor alle idiote besluiten die door de ambtenaren genomen werden afgelopen jaren???

  Ik denk dat zolang onze burgemeester omring is door de klaplopers,nietsnutten, prutsers die nergens verstand van hebben en geen verantwoording nemen voor alle fouten die ze maken dat het dan bij de gemeente een grote puinhoop blijft…
  En die rijke gasten die in de wijk wonnen of elders in het land die hebben schijt aan wat met de arme mensen gebeurt…zo was het vroeger, zo is het nu en zo zal het altijd blijven!


  ⚠️ Meld

 7. De raadsvergoeding en wethouderssalarissen van SP-ers wordt al afgeroomd door de partij. De opbrengsten gaan naar ……………. de partijkas……


  ⚠️ Meld

 8. Ik vind het wel een ludieke actie om een serieus probleem aan de kaak te stellen…en daarvoor is blijkbaar toch al enige jaren geen sluitende oplossing want het aantal groeit. Maar ben ik benieuwd of pakje meer bevat dan standaardbrief. SP doet of laat veel onderzoek doen misschien een rapport over effecten van armoede op komende generatie en de kosten ervan. Dat zou mij een waardevol cadeau lijken.


  ⚠️ Meld

 9. De SP kan beter zorgen dat er meer banen komen dan kunnen de mensen zelf hun loon verdienen.

  Het valt me trouwens wel op dat de SP flink aan de weg timmert op dit forum, er zijn veel berichten van en over deze partij.
  Waarschijnlijk onder het mom van: ook negatieve aandacht is aandacht.


  ⚠️ Meld

 10. @els ? Mijn verslag? Ik weet niet wat de SP doet met de inkomsten uit de afdrachten. Daarom ben ik ook nieuwsgierig naar het antwoord dat de SP-raadsleden jou zullen geven.


  ⚠️ Meld

 11. Bericht door els, op 18 december 2015 12:30
  Wat de SP vraagt gaat daarna naar Holtenbroek.

  Els.

  Dus dat weet je wel? Beetje vreemde rol speel je in dit geheel. is het misschien mogelijk dat jij Els zelf lid van de SP bent en weet van wanten.Zeg dat gewoon ,maar maak er geen raar schimmen spelletje van.

  Naar mijn mening stelt Dame gewone normale vragen. en die kunnen ook op een normale manier beantwoord worden.  ⚠️ Meld

 12. Els.

  Ik weet ook niet wat de SP doet met de inkomsten uit de afdrachten.En ook ik kan dat nergens in vinden.

  Maar schijnbaar zit jij dan nog dichter bij de politiek de SP dus, die het wel weet, maar dit heikele punt van de SP niet wenst te beantwoorden.

  Maar zo kennen we de SP, heel veel roepen wat anderen moeten doen, maar zelf weinig of geen transparantie bieden als er vragen gesteld worden, die ze liever niet willen horen.  ⚠️ Meld

 13. @els, ik heb er weleens naar gezocht op internet. Niet kunnen vinden. Ik ben geen onderzoeksjournalist en voel me niet geroepen jouw opdrachten uit te voeren. Beetje maf dat je het antwoord kennelijk weet, maar anderen op pad stuurt om het uit te zoeken. Als jouw houding exemplarisch is voor de SP, dan verwacht ik ook geen antwoord van de raadsleden van die club. Een jammerlijk gebrek aan transparantie.


  ⚠️ Meld

 14. Dit De raadsvergoeding en wethouderssalarissen van SP-ers wordt al afgeroomd door de partij. De opbrengsten gaan naar ……………. de partijkas…… zijn jouw woorden dame, dus ik zou het wel weten als ik jou was.


  ⚠️ Meld

 15. Aan je vreemde raadspelletjedoeik niet mee. Een van de vele artikeltjes over het systeem van afdracht,maar nergens kunnen vinden wat er geberutmet het geld.
  bron: nu.nl

  Afdrachtregeling grote inkomstenbron SP 

  Gepubliceerd: 08 februari 2012 15:06Laatste update: 08 februari 2012 15:06 

  DEN HAAG – Twee gemeenteraadsleden van de SP zijn recentelijk in opstand gekomen tegen de regel dat ze hun vergoeding aan de partij afdragen. Een van hen werd geroyeerd, bij de ander dreigt dat te gebeuren.

  De afdracht van raadsleden en andere provinciale en landelijke volksvertegenwoordigers vormt een grote inkomstenbron voor de SP.

  Uit de jaarrekening over 2010 blijkt dat deze inkomsten goed waren voor in totaal 3.854.600 euro, ruim 40 procent van al het geld dat binnenkwam.

  Alleen uit subsidies kwam er meer binnen: ruim 4,2 miljoen euro. In totaal ontving de SP ruim 9,3 miljoen euro. Aan de twee verkiezingscampagnes in 2010 gaf de SP in totaal bijna 2,9 miljoen euro uit, de grootste uitgavepost van dat jaar.

  Jaarrekening

  Uit de jaarrekening blijkt dat de partij eind 2010 bijna 6,5 miljoen euro aan liquide middelen in kas had.  ⚠️ Meld

 16. Goed werk dame. Maar dat zegt niks. En uit mijn tent lok je me niet. Ga de raadsleden vragen als onderzoeksjournalist of de kamerleden in Den Haag.


  ⚠️ Meld

 17. Het is een paar jaar geleden dat de SP in Amersfoort een riant pand kocht om het landelijk bureau in onder te brengen. Werd betaald vanuit de ruim gevulde partijkas.


  ⚠️ Meld

 18. Nog een interessant artikel. bron: Daskapital.nl Het is niet in mijn belang om de beeldvorming die uitgaat van dit soort berichtgeving recht te zetten, zo dat mogelijk is. Het verbaast me wel dat de SP zich daar niet toe geroepen voelt.

  SP ontwijkt zelf de belasting

  De SP gaat vandaag weer vol tegen het grootkapitaal in met een achtpuntenplan tegen belastingontwijking. Het maximaliseren van winst – ook al is het legaal – is immers zeer kwalijk en moreel verwerpelijk. Belasting betalen, wie wil het nou niet? De partij organiseerde zelfs een Tax Free Tour in Amsterdam ter ondersteuning van het plan. Heerlijk dagje uit, samen met Emile Roemer in een touringcar langs brievenbusfirma’s en trustkantoren. Wel even deze locaties meegepakt? Ja, inderdaad de partijkantoren van de SP. Want daar kunnen ze d’r ook wat van hoor. SP-volksvertegenwoordigers moeten immers een groot deel van hun salaris aan de partijkas afdragen. Partijleden mogen deze afdracht vervolgens gedeeltelijk als gift aftrekken van de belasting (maximaal 10% van hun drempelinkomen). En die belastingteruggave eist de SP ook weer op. Zo haalt de partij op drie manieren gemeenschapsgeld binnen: via subsidies, de afdrachtregeling én de belastingteruggave. In 2007 werd het extra belastingvoordeel door giftenaftrek geschat op 400.000 euro. Evenflauw doen hoor, maar komen die lasten dan niet ‘uiteindelijk op het bordje van anderen, bij het mkb of bij burgers in vorm van meer BTW of extra bezuinigingen’? Verdediging van de SP in 2007: ‘Zo werkt het bij andere goede doelen ook’. In 2008: ‘Daar is niets onwettigs aan’. En in 2011 toen een Hilversums SP-raadslid muitte over deze ‘hebberige’ praktijken: ‘We blijven keurig binnen de wet’. Apple maakte tenminste nog toffe apparaten.

  A. Dijkman | 24-05-13  ⚠️ Meld

 19. Bericht door els, op 19 december 2015 11:30
  Perry, Dame is altijd heel bijdehand zit dicht bij de politiek dus raar dat ze het SP verhaal niet kent. Ik ga dat niet uitleggen.

  Els.

  Wat jij als bijdehand betiteld van Dame. lijkt meer op irritatie van jou kant. Dame komt met gedegen feiten,waar jij als vermoedelijk SP er niet op wenst te antwoorden. Of Dame wel of niet dicht bij de politiek staat is totaal niet relevant, Dame beoogd ook niet dat ze dat is, iets wat jij wel doet. . Dame komt altijd met gefundeerde vragen en uitleg, en dat jij dat niet als prettig ervaart, het zei dan maar zo.
  Maar wel typerend voor de SP en niets nieuws.


  ⚠️ Meld

 20. Dick, ik vind het op zich sympathiek dat de SP-volksvertegenwoordigers een deel van hun inkomsten uit raadswerk ed moeten afstaan. Past ook in de filosofie van de SP. Het wordt vreemd wanneer er zo geheimzinnig wordt gedaan over de bestemming van dat geld. Zeker omdat de SP anderen (zie bovenstaand artikel) graag de maat neemt en de les leest. Beide aspecten afwegend, vind ik het uiteindelijk negatief. Ik zou het mooi vinden (en ook passend bij wat de SP predikt) wanneer die inkomsten naar de voedselbank of een ander goed doel zou gaan. Dan zou ik het (met wat kanttekeningen) een voorbeeld voor andere partijen vinden. Nu niet.


  ⚠️ Meld

 21. Dame again, je zit er faliekant naast. Ze moeten niets afstaan, ze staan af. En dat weet je vooruit. Je doet er aan mee of niet.

  Ik ga nu aan mijn werk fijne dag samen.


  ⚠️ Meld

 22. @ Dame, ik vind het vooral

  sympathiek dat de SP-volksvertegenwoordigers een deel van hun inkomsten uit raadswerk e.d. moeten afstaan. Passend ook in de filosofie van de SP

  Openheid past mij idd ook beter, komt ook lekker democratisch over. Maar het is natuurlijk hun geld, hoeven ze geen verantwoording over af te leggen. Zeker niet aan niet-SP-geïnteresseerden.

  die inkomsten naar de voedselbank of een ander goed doel zou gaan.

  zou idd een voorbeeld voor alle pol. partijen ter wereld en alle mensen zijn.


  ⚠️ Meld

 23. Bericht door dick, op 19 december 2015 12:58
  @ Perry, heb jij juist ‘arrogantie (misschien ook wel wereldvreemdheid’ tegen op de SP?

  Dick.
  Juist van ,arrogantie ,sta ik ver van vandaan, maar als je mij vraagt wat mijn mening is over de SP , zal ik niet ontkennen dat die partij heel erg ver van mij af staan. Simpel en alleen omdat het in mijn beleving en partij is die mij teveel populistische prietpraat roept. Naar mijn bescheiden mening te vaak het belerende vingertje naar anderen wijst en te weinig naar zichzelf. Ik probeer altijd te respecteren met anders denkende visies , maar ik moet in alle eerlijkheid toegeven dat ik dat met populisme heel wat meer moeite mee heb. Gelukkig zijn het maar 2 partijen die dat uitdragen, dus is te handelen Dick.


  ⚠️ Meld

 24. Ze moeten wel afstaan. Als ze het niet doen, dan is er bonje in de tent.
  Terug naar begin. SP gaat naar bewoners van een wijk waarvan ze vindt dat die best wat missen kunnen. Dat zet ik naast eigen gedrag: gemeenschapsgeld, besteed aan vergoeding gaan naar de SP, die daar van alles zelf mee doet.
  Eens met Dame dat in de trant van de SP het eerder naar goed doel zou kunnen gaan. Zou hun geloofwaardigheid, inclusief de Brinkhoekactie, versterken.


  ⚠️ Meld

 25. Bericht door els, op 19 december 2015 13:09
  Dame again, je zit er faliekant naast. Ze moeten niets afstaan, ze staan af. En dat weet je vooruit. Je doet er aan mee of niet.

  Els.

  Is het niet correcter als je ..Je doet er aan mee of niet… Je doet er aan mee. anders geen SP er?  ⚠️ Meld

 26. Trouwens, ik zie net dat de miljonairsbelasting-aktie een landelijk geregisseerde aktie is. Ik zag tweet uit Heerlen van Ron Meyer, inclusief foto met o.a. Emile Roemer.


  ⚠️ Meld

 27. Echt vrijwillig is de afdracht niet wanneer je een politieke functie namens de SP wilt bekleden. Enkele citaten uit een NRC-artikel “Het ‘echte geheim’ waar SP’ers alleen onder elkaar over praten”.

  …Slegers (…) was buiten de kandidatenlijst voor de Statenverkiezingen van 2015 gehouden. Terwijl ze in de SP doorgaat als voortreffelijk politicus: ex-fractievoorzitter in Tilburg, oud-scholingsmedewerker en talentscout van de partij, bekend Statenlid in Brabant; de bakermat van de SP.
  (..) de reden dat Slegers van de lijst was geduwd: zij had niet voldaan aan ??de afdrachtregeling??.
  (…)
  Zo oogde de exit van Slegers volmaakt logisch. Zij was vóór de afdrachtregeling, onderstreepte ze, maar had door allerlei pech (man arbeidsongeschikt, vaste baan verloren, kind maanden ziek, zelf maanden ziek) enkele keren niet aan de regeling voldaan.

  ⤸Mijn bank zei: ik tref alleen een regeling over je hypotheekachterstand als je de afdracht aan de partij stopt⤝, zei ze.

  Dus ze hoopte dat de partij ⤸wat flexibeler kon zijn⤝. Tiny Kox noemde het een loos pleidooi: de SP had eerder al ⤸grote clementie⤝ voor haar had opgebracht. ⤸Eens houdt het op.⤝ Ik zei: meer SP??ers vertellen hartverscheurende verhalen. ⤸Mijn hart is nog nooit verscheurd⤝, zei Kox.
  (…)
  Elk jaar zijn er lokaal of provinciaal tien à twintig SP??ers die het niet meer trekken, zei hij. Sommige gevallen haalden de laatste jaren de media: Schiedam, Middelburg, Apeldoorn, Hof van Twente, Tilburg, Alkmaar. ⤸Maar de meesten treden niet naar buiten omdat ze hun privéleven niet op straat willen gooien.⤝

  (…)Een SP-wethouder in Hilversum, Karin Walters, ⤸een uitstekende politicus⤝, was gaan steigeren toen ze merkte dat de SP zelfs inzage in de belastingaangifte van haar man eiste. (…)

  ⤸Ik hoorde zóveel verhalen dat ik dacht: we moeten hier over praten⤝, zei Van Otterloo. Maar toen hij het op de partijraad aansneed, was de discussie in no time gesloten. ⤸Jan Marijnissen werd boos en zei: er is hier geen plaats voor zelfverrijking. Applaus.⤝  ⚠️ Meld

 28. John jij moet toch weten dat regels regels zijn? Ja gaat een contact aan met de SP incluus de afdrachtregeling. Zeur daar dan niet over.
  Er loopt een enkeling tussen die het geld wil zien jeweetwel de graaiers.  ⚠️ Meld

 29. Els, Ik wil terug naar het begin. Daar zijn mijn reacties op gebaseerd.
  SP gaat langs bij rijkste wijk, om wat te doen aan verschil tussen rijk en arm. Tegelijk incasseert de SP gemeenschapsgeld via afdracht ten eigen nutte. Daarom mijn verwijzing naar Lelystad. Aanwenden voor goed doel zit er niet in. Royeren dat lid.
  Die tegenstelling daar gaat het me om.
  De SPer uit Lelystad was geen graaier, hij wilde het doneren aan de voedselbank.
  Die mevrouw uit Tilburg was in vervelende privé-situatie terecht gekomen. Maar ook dat was geen reden voor de partij.
  Hupla, 5.000.000 euro voor een landelijk bureau. Dat kan wel.

  Afspraak is afspraak geldt ook voor afspraken in coalitieverband.
  Je opmerking “hoeveel tegen hoeveel” begrijp ik niet.


  ⚠️ Meld

 30. Regels zijn regels, daar gruw ik van. Er moet altijd ruimte zijn voor maatwerk, een hardheidsclausule. Op zich ging het daar niet om. Die citaten waren enkel aan te tonen dat de afdracht een plicht is. De mensen uit de voorbeelden zou ik geen graaiers noemen, maar dat is een verschil van perceptie.
  De enige vraag die ik graag beantwoord zou zien is die naar de besteding van die afdrachten. Vooral in het licht van dit artikel. Maar dat zal helaas wel niet gebeuren.
  Dat hoeveel tegen hoeveel, begrijp ik ook niet.


  ⚠️ Meld

 31. Wanneer volgt de Sociale(Socialistische) verregaande samenwerking?
  Met GL, PvdA, maar waarom niet ook met CU (ook een sociale partij…waar ik misschien wel op zou willen stemmen, ware het niet dat…)….CDA is te arrogant om mee te werken en SGP, mijns inziens, té fundamentalistisch. Nee, D’66 is volgens mij alleen sociaal als het ze uitkomt.

  Denk sowieso dat de term ‘socialisme’ de goegemeente weinig tot nixxx meer zegt…..kies voor ‘sociale’!


  ⚠️ Meld

 32. Dick, de PVDA kan ook uit je lijstje hoor. Werken mee aan de privatisering in NL, protesteren niet tegen de bezuinigingen op de zorg en kunnen zo opgaan in VVD of D66. Overigens vind ik deze actie van de SP nergens op slaan.


  ⚠️ Meld

 33. Ben het met je eens, dick. Ik zou graag een goede samenwerking zien tussen SP, PvdA, GL, D66 en eventueel CU, in aanloop naar de volgende 2K-verkiezingen. Stel dat ze in die samenstelling de kans krijgen om te besturen, dan ben ik zeer benieuwd wie de kikkers in de kruiwagen moet gaan houden…..


  ⚠️ Meld

 34. Volgens mij is het volgende principe hier van toepassing :

  “het gaat er niet om hoe je in het nieuws komt. Als je maar in het nieuws komt”


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.