Socialisten bezoeken rijkste wijk van Zwolle

Zwolle – In rode jacks met achterop een tomaat met ster trekken een achttal socialisten van de SP op zaterdagmiddag 19 december de rijkste wijk van Zwolle binnen. Op hun hoofd de rode kerstmuts. Onder aanvoering van Frank Futselaar, fractieleider van de SP in de Zwolse gemeenteraad lopen ze met stapels pakketten in kerstverpakking de wijk Brinkhoek in. Volgens de SP wonen hier de mensen met de hoogste inkomens en duurste huizen van Zwolle.

Door aanpassing van de OZB en afvalstoffenheffing gaan de inwoners in Zwolle met hoogste inkomens volgens de SP iets meer belasting betalen, terwijl in het coalitieakkoord tussen CU, VVD, PvdA en D66 was afgesproken dat er niemand op achteruit zou gaan, ook de hoogste inkomens niet. Oppositiepartij SP heeft de indruk dat met name de VVD daar nu een punt van maakt omdat de CU zo halsstarrig vasthoudt aan beperking van het aantal koopzondagen. Daarom wil de VVD de belastingverhoging voor de hoogste inkomens ongedaan maken, volgens de SP.

De acht SP-ers schenken de inwoners van de Brinkhoek een brief in cadeauverpakking, die de inwoners alleen maar hoeven te ondertekenen en in bijgevoegde enveloppe met postzegel kunnen sturen aan de gemeenteraad van Zwolle. In de door de SP opgestelde brief staat dat de betrokken inwoner van de Brinkhoek afziet van de belastingverlaging en dat dit geld beter aangewend  kan worden voor armoedebestrijding in Zwolle.
De SP heeft namelijk geconstateerd dat de armoede in Zwolle toeneemt en dat met name ook kinderen hiervan de dupe zijn. 
De meeste brieven in cadeauverpakking worden in de brievenbussen gedaan, maar een enkele keer wordt deze persoonlijk overhandigd. De meesten nemen het cadeau vriendelijk in ontvangst, geven aan dat ze ernaar zullen kijken en wensen vervolgens de SP-er fijne feestdagen toe. Een enkeling gaat in discussie en soms wordt het cadeautje niet in ontvangst genomen. “Even goede vrienden.”
Frank Futselaar heeft er alle vertrouwen in dat er enkele ondertekende brieven bij de gemeenteraad als ingekomen stuk zullen binnenkomen. “Ik misgun deze mensen niet hun hoge inkomens en mooie huizen. We zijn niet jaloers; de meesten zullen hiervoor hard werken of hard gewerkt hebben. Wel hoop ik dat een aantal inwoners ontvankelijk is voor onze argumenten.” Hoewel de SP weinig aanhang in deze wijk heeft, hebben er volgens Futselaar bij de laatste verkiezingen wel enkele 
inwoners op de SP gestemd.
Op het moment dat de SP de wijk intrekt, laten aan de westkant van de Brinkhoek een opa en oma met hun kleinkinderen hun hondje uit. Eén van de kinderen ziet de SP-ers in rode jassen en kerstmuts met cadeautjes de wijk inlopen. “Krijgen wij ook een cadeautje?” vraagt het kind aan zijn oma. Vanaf deze plek zijn in de verte ook de flats van Holtenbroek zichtbaar; volgens de SP één van de armste wijken van Zwolle en voor de kinderen uit die wijk wil de SP iets doen.
Hennie Vrielnk
Redacteur Weblog Zwolle
Artikel delen:
Reacties 17
 1. Wat een triest verhaal. Mogen ze zo maar informatie over vermogen en inkomen gebruiken om gerichte actie te voeren? Iets met privacywetgeving? Waarschijnlijk worden die mensen in de Brinkhoek al op diverse manieren gepakt:

  1e keer: overdrachtsbelasting (wsl. 6%)
  2e keer: dikke WOZ waarde
  3e keer: ongeveer 50% van het inkomen aan belasting
  4e keer: als er geld over is: 1,2% fictieve rendementsheffing box 3
  5e keer: bij overlijden: successie conform erfrecht.

  Lijkt dat er voldoende wordt ingelegd om sneue herders zoals die gastjes van de SP in hun uitkeringshonger te voorzien. Ga aan het werk man!

  Henkie


  ⚠️ Meld

 2. De decadente kant van een mogelijke klassenstrijd werd gister in het tv-programma op de vroege zaterdagavond…’De Kwis’ getoond.

  Deze altijd grappige en spitsvondige actualiteitenshow, kwam met het

  VeeVeeDee
  KertDinEr

  Ff terugkijken mensen! Heb ik net ook gedaan omdat gister PSV-PEC nog bezig was.


  ⚠️ Meld

 3. Geen wekelijkse koopzondag is een reliek uit de tijd van de verzuiling. Destijds mochten getrouwde vrouwen niet werken , werden ongehuwde zondaren op een strontkar door het dorp gereden , werden homo’s met een banvloek naar Amsterdam verjaagd. Destijds? Ach dat kan Zwolle met de huidige CU onverdraagzaamheid niet zeggen. De verzuiling met toestemming van de VVD heerst nog volop in Zwolle


  ⚠️ Meld

 4. Hoe zou jij de machtsverhouding in de Zwolse politiek graag willen zien? Helemaal zonder de CU, begrijp ik?

  En verzuiling (volgens wiki)

  de verdeling van een samenleving in groepen op levensbeschouwelijke of sociaal-economische basis, waarbij de groepen in bepaalde mate van elkaar zijn afgeschermd.

  Kunnen we eigenlijk wel zonder in de politiek?

  -Neo-Liberalen
  -Socialisten
  -3/4 Neo-Liberalen en 1/4 socialisten = D66
  -Christelijken
  -Streng Christelijken
  -‘Net eehm ahns’ Streng-Christelijken
  -Plaatselijk Belang
  – 1 of meerdere selfkickers


  ⚠️ Meld

 5. Bericht door dick, op 19 december 2015 18:42

  Welk berichtje zet jij daar tegenover Veldw8er?

  Tegen jou kan ik niet op Dick, jij wint. 😉


  ⚠️ Meld

 6. Jammer, maar wel voorstelbaar, dat mijn reactie op het door Veldwachter aangehaalde woord “winnen” is geschrapt. Geweldig dat de bedoelde winst wel is doorgegaan.

  SP? Ben voor een zo breed mogelijke progressieve samenwerking!


  ⚠️ Meld

Reageer