Bronzen stadskaart op kunstroute Zwolle

Zwolle – Vanaf januari 2016 is het station van Zwolle door middel van een buitengewoon kunstwerk verbonden met de binnenstad. Portal is een permanent kunstwerk waarin het verleden, heden en de toekomst elkaar afwisselen. Het werk bestaat uit een panoramische video-installatie in de nieuwe reizigerstunnel en een blauwe lijne met een serie beelden onderweg naar de binnenstad en vice versa.

schermafbeelding_2015-12-22_om_10.19.27.png Foto: Gemeente Zwolle

De afgelopen weken is de blauwe lijn aangebracht in de stoepen langs de Stationsweg en de Burgemeester van Roijensingel. Deze week is het eerst object toegevoegd: een grote driedimensionale bronzen stadskaart van Zwolle. De kaart geeft een beeld van de Zwolse binnenstad in verschillende tijden. Op deze plek steekt de route de Burgemeester van Roijensingel over om daarna in twee richtingen te splitsen langs de stadsgracht. Deze week worden ook de bronzen putdeksels aan de uiteinden van de blauwe lijn geplaatst. Begin januari worden de laatste objecten geinstalleerd. De route wordt op 23 januari 2016 feestelijk geopend.

Artikel delen:
Reacties 26
 1. Geen geld voor prullenbakken in Zwolke!, maar wel voor een kapitaal aan belastinggdkd over de balk smijten voor overbodige en onzinnige ‘kunst’?
  Geneente Zwolle gast u schamen


  ⚠️ Meld

 2. Ik ben wel benieuwd naar de kosten van het hele project. Is dat ergens makkelijk terug te vinden? Daarnaast vind ik die blauwe riggel naar de stad toe leuk, maar ben bang dat mensen die slechtziend of slecht ter been zijn er te snel over struikelen. Er zijn genoeg steden met betere oplossingen hiervoor.


  ⚠️ Meld

 3. Wat een bekrompen negativiteit weer in de reacties hier. Sassenpoort ook maar meteen afbreken omdat dat zoveel kost?
  En struikelgevaar is over een gemiddelde losliggende stoeptegel een stuk groter lijkt me.

  Portal is een prachtig project, waar Zwolle trots op mag zijn en voor een groot deel is gefinancierd overigens door EU en Prorail.


  ⚠️ Meld

 4. Geen geld voor prullenbakken in Zwolle

  dit heeft geld opgebracht, 😉

  kunst’?
  Gemeente Zwolle gast u schamen

  ja , en geld kun je dan gelijk weggooien
  (in de prullenbak) 😮


  ⚠️ Meld

 5. Goed initiatief maar totaal niet nagedacht over de struikel riggel. Echt ongelooflijk dat hier niet één ambtenaar is geweest die zei ‘jongens, is dat nu wel zo goed idee????’.
  Waren veel betere oplossingen voor geweest die hetzelfde doel zouden bereiken. Wat te denken van een stuk of 20 gegraveerde stoeptegel om iets aan te duiden in de route naar de stad. Wat te denken van stoepverlichting, volg het licht naar de stad. En zo kan ik nog wel even door gaan met verzinnen.
  Alles logischer als een nieuw neergelegde stoep finaal over honderden meters aan stukken zagen en er een lelijke onhandige opstaande riggel in te plaatsen.
  Echt dom dom dom!


  ⚠️ Meld

 6. Oh, is die vieze blauwe richel, waar modder en andere zooi aan blijft plakken, kunst? Ik vroeg me af weken af wat dit voorstelde. Foeilelijk is het!
  Had dan een looppad van blauwe stoeptegels gemaakt ofzo…


  ⚠️ Meld

 7. Beste mensen,
  Ik woon tegenover het nieuwe kunstproject en zie vrijwel iedere dag wel iemand over he randje vallen.
  Dat is wel jammer.


  ⚠️ Meld

 8. Ik loop bijna dagelijks tijdens mijn pauze over de blauwe ‘rivierstroom’ en er had van mij wel wat beter over nagedacht mogen worden. De blauwe lijn ligt wel ‘op’ de bestrating en alhoewel die niet zo breed is, zal het denk ik niet zo lang duren voordat de eerste erover uitglijd, zeker als het nog gaat vriezen/sneeuwen.

  Daarnaast is de lijn eigenlijk te dun om echt goed tot zijn recht te komen en duidelijk uit te beelden waarvoor die bedoeld is, dan hadden er beter een brede ‘rivier’ van blauwe tegels neergelegd kunnen worden.

  De ‘putdeksels’ aan het einde van de blauwe lijnen komen ook totaal niet tot zijn recht, het lijkt er niet op dat de blauwe lijn erin duikt en ook aan de putdeksels zit weer een gevaarlijke rand.

  Als laatste is de bronzen stadsplattegrond wel het meest geslaagd, alleen had die van mij nog wel een meter grote in doorsnede mogen zijn, op de grote hoek valt die nu behoorlijk weg in de overige bestrating.

  Conclusie: Het idee is/was goed, de uitvoering behoorlijk beneden de maat.  ⚠️ Meld

 9. zoveelste idiote en waardeloze project van de gemeente (kunst om de stad van leuker te maken???
  Mijn r..t!!!!
  Verlaag de parkeer tarieven
  zorg ervoor dat de mensen de juiste en nodige zorg krijgen
  Zorg ervoor dat de de studenten die elke weekend zich klem zuipen en de uitgangspubliek lastig vallen dat die keihard aangepakt worden
  ezv zo veel problemen in onze stad die prioriteit hebben waaraan geld beter besteed kan worden, doe daar wat aan…
  Soms krijg ik het idee dat sommige ambtenaren bezopen naar hun werk gaan en door veel koffie drinken niet meer normaal kunnen redeneren over hoe en wat…Meen ik echt..
  Of ze hebben totaal geen idee wat ze met al dat geld moeten en bedenken allerlei stomme dingen..  ⚠️ Meld

 10. Eens met Tim R. Mooi project. Altijd die bekrompen boerse reacties hier op dit log. “wat kost dat wel niet” ook altijd zo’n standaard opmerking hier. Dit word betaald door het Mondriaan fonds, Europese unie en de provincie, niet door de gemeente dus. En is bedoeld voor de toeristen, bezoekers van onze mooie stad. Als het stationsplein helemaal klaar is, en de bussen onder andere vertrekken vanaf de Zuidzijde, en de rotonde verdwenen is komt de blauwe lijn vast beter uit de verf en is het een hele mooi route naar de binnenstad vanuit de prachtige stationstunnel naar de binnenstad.


  ⚠️ Meld

 11. niet door de gemeente dus

  Dat is dus onzin!! Niet liegen.
  De voorbereiding, wedstrijd voor kunstenaars, video, promotie, catering, ene mevrouw Karin O. die alles namens de gemeente coördineert, dure tekeningen, aanleg blauwe route, openingsfeestje straks blablabla…


  ⚠️ Meld

 12. Die tegels van dat project Met voeten getreden[/url] zie ik zolangzamerhand nergens meer. Oké, de meeste waren ook al zo afgesleten dat je niet meer kon zien wat het was. Maar toch, waar zijn ze gebleven? Ik zou de tegel die ik gesponsord heb wel zelf willen hebben, hoe afgesleten hij er ook uitziet.


  ⚠️ Meld

 13. Dat vind ik ook jammer Bernhard van die tegels. Was leuk om te zien onderweg. Die had men ook wel van een betere kwaliteit kunnen maken lijkt mij. Maar ja, als het aan figuren als vd berg ligt mag daar geen geld aan besteed worden. Aan cultuur en promotie van de stad is bij hem elke cent al teveel en weg gegooid geld.


  ⚠️ Meld

 14. …en ondertussen is de fietsenstalling bij het station nog steeds een bende prioriteit op gastvrijheid en uitstraling (b)lijkt anders. Jammer


  ⚠️ Meld

 15. Mooi hoor, Zwolle! Ik wandelde voor het eerst over/langs de route, en vond hem leuk/artistiek. Daar maak ik altijd direct foto’s van, wat ik ook iedere keer opnieuw doe als ik die prachtige ‘wolk’ op de Fundatie zie. Zwolle durft tenminste het oude van de stad met het nieuwe te combineren. Net als het station zelf trouwens….. Ga zo door, ondanks het gezeur van een aantal Zwollenaren!


  ⚠️ Meld

Reageer