Gebruikt Zwolle echt groene stroom?

Zwolle – GroenLinks wil dat Zwolle overstapt op echt groene stroom.
Volgens eigen zeggen koopt de gemeente Zwolle groene stroom in. Uit een artikel van maandag 21 december in onder meer De Stentor blijkt dit niet te kloppen. De gemeente koopt grijze stroom en krijgt daar certificaten bij, van wel duurzaam opgewekte stroom, elders in Europa. De fractie van GroenLinks vraagt het college nu om opheldering en om actie: zo snel als dat mogelijk is zou de gemeente op duurzaam opgewekte stroom moeten overstappen.

Voor raadslid Remko de Paus is het onbegrijpelijk dat gemeenten nog steeds grijze stroom inkopen: "Na de klimaattop in Parijs is er brede consensus ontstaan: de kolencentrales in Nederland moeten zo snel mogelijk dicht. Als gemeenten dan toch deze grijze stroom inkopen, gecombineerd met ‘aflaten’, is dat een slecht signaal. Zwolle is zonnepanelenhoofdstad van Nederland, maar de gemeente koopt zelf blijkbaar liever kolenstroom in. Saillant detail daarbij is dat er door de certificaten geen duurzame elektriciteitscentrale bij komt in Europa." GroenLinks vraagt het college vandaag of de berichtgeving klopt en hoe zo snel mogelijk kan worden overgestapt op echt groene stroom. De Paus "Er is geen tijd te verliezen in de omschakeling naar duurzaam opgewekte stroom. Overheden moeten voorop lopen en zich niet langer verschuilen achter schimmige constructies. De inwoners van Zwolle spannen zich al flink in, laat de gemeente hen zo snel mogelijk het goede voorbeeld geven. Met 100% groene stroom hoeft het hopelijk nooit zover te komen dat we spreken van ‘Zwolle aan zee’."

Artikel delen:
Reacties 7
 1. De elektriciteitsmarkt is vrij en de handel gaat via de beurs ‘Endex’, in ons net komt gemengde stroom en ook Zwolle kan daar echt geen groene stroom uithalen..

  Groene stroom is een papieren handel in certificaten waarmee men iets groens moet doen, zo zou e.e.a. worden gecompenseerd.


  ⚠️ Meld

 2. Goede discussie. Zwolle gemeente Zwolle kan beter investeren in zonnepanelen op alle gemeentegebouwen en zodoende het kopen van stroom naar beneden brengen. Dat is de enige manier om echt groen te gebruiken en niet voor de totale hoeveelheid afhankelijk te zijn van de energiemaatschapijen.

  Eneco is “zogenaamd” groen. Doen veel met Bio en wind, maar wat als er geen wind is? Dan kopen ze “gewoon” grijze stroom op de markt.
  Kolencentrales sluiten? Prima idee, maar dan wel op termijn als de verduurzaming volledig tot stand is gekomen in Nederland, maar juist ook in de buurlanden. Hier nu kolencentrales sluiten leidt tot extra inzet bruinkoolcentrales net over de grens. Verleggen van probleem, waarbij ik wel vind dat iemand de eerste stap moet nemen.

  En wat als Zwolle nu echt de daad bij het woord voegt en alleen nog maar “echte” groene stroom inkoopt? Kosten verdubbelen en dan is Groenlinks weer de eerste die vragen stelt waarom het budget zo schandalig overschreden wordt.


  ⚠️ Meld

 3. Goed dat er helderheid komt en eigen groene – duurzame – stroom opwekken zou mooiere invulling zijn dan met certificaten! Uitdagen en uitdragen!


  ⚠️ Meld

 4. Groene stroom geleverd door Essent of wie dan ook, direct uit je stopcontact bestaat in de praktijk niet!

  Niet op plaatselijke schaal als de woonplaats niet geheel zelfvoorzienend is en dat kan in de praktijk (nog) niet.

  Ik zou denken dat juist Groen Links beter zou moeten weten..  ⚠️ Meld

 5. Allemaal waar en minder waar. Ik zie het verhaal van de koperen plaat en de GVO handel met name als een soort aquarium waar bakjes water worden ingegooid en onderaan kraantjes zitten waarin afnemers afnemen. De werkelijke stroom zou eigenlijk niet losgekoppeld moeten zijn van de GVO’s. Bij Eneco zeggen we dat de verduurzaming zich decentraal en met samenwerking tussen partijen zal ontwikkelen. Vandaar dat lokaal GVO afnemen wel degelijk verschil maakt. Voor overheden is dit met name lastig omdat zij niet zo innovatief zijn geweest (of de kennis niet hadden) m.b.t. energie aanbesteden. Gelukkig heeft de TU Twente onlangs 3 manieren aangedragen waarop dat wel zou kunnen. Zie: http://www.pprc.eu/wp-content/uploads/Innovatief-Energie-Aanbesteden-november-2015.pdf
  Eens kijken hoeveel publieke organen eindelijk het goede voorbeeld gaan geven. Fijn weekend allemaal!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.