Turkse moslims al vijftig jaar in Zwolle

Zwolle – Het afgelopen jaar is de Islam veelal negatief in het nieuws geweest en dat was aanleiding voor een interview met Omer Kanyilmaz. Hij is de Iman van de ULU Moskee in Holtenbroek en drie jaar geleden vanuit Izmir met zijn gezin naar Zwolle gekomen.

De meeste Turkse inwoners voelen zich volgens hem thuis in Zwolle en de autochtone en allochtone Zwollenaren respecteren elkaar "en dat is in andere steden wel eens anders." "Veel mensen in Zwolle hebben een glimlach op hun gezicht," zegt de Imam. Als hij vanuit een andere plaats terugkeert naar Zwolle "voel ik me weer thuis." Tijdens het interview met Weblog Zwolle geeft hij aan dat de Turken al vijftig jaar in Zwolle wonen en leven. In 1963 kwamen de eerste mannen uit Turkije als gastarbeider naar Nederland en gingen hier in de fabrieken werken bij onder andere Scania, Philips, Friki, Berghuizen Papierfabriek in Wapenveld en slachterijen. Deze eerste generatie zijn mannen van tussen de zeventig en vijfentachtig jaar die hiernaartoe kwamen met het idee dat ze hier maar tijdelijk zouden blijven, maar dat liep anders. Hun contracten werden door de werkgevers telkens verlengd. Ze woonden veelal in pensions onder soms moeilijke omstandigheden. Begin zeventiger jaren haalden zij hun gezinnen met jonge kinderen hiernaar toe en kochten of huurden woningen in de stad. Toen ontstond ook behoefte aan gemeenschappelijke gebedsruimtes, waar deze Moslims konden samenkomen en werden hier de eerste Moskeeën gesticht.

De ULU Moskee is begonnen aan het Assendorperplein, maar werd vijf jaar geleden te klein. In 2010 is de Moskee verhuisd naar een voormalig schoolgebouw van Deltion in Holtenbroek. Die is voor de Turkse bevolking makkelijker bereikbaar omdat de meeste Turken in dit deel van de stad wonen. In maart van dit jaar is de voormalige sportzaal van Deltion omgebouwd naar een gebedsruimte. De band met Assendorp is blijven bestaan en elk jaar op Koningsdag houden ze samen met Multifunctioneel Centrum De Enk en Sociaal-culturele vereniging Eureka een multiculturele dag en kunnen bezoekers op het Assendorperplein genieten van Turks eten en lekkernijen. Ook komend jaar zal de Turkse gemeenschap hier weer vertegenwoordigd zijn.
Inmiddels zijn ze ook in Holtenbroek een gelijksoortig evenement begonnen; samen met het Wijkcentrum worden kraampjes opgezet vol met lekkernijen en wordt er muziek gemaakt. Het goed omgaan met je buren is een belangrijke regel uit de Islam volgens de Imam. "De Islam is geen ik-geloof maar een wij-geloof en dat kan alleen samen met anderen." De Imam geeft nog een kort college over Medina ten tijde van de Profeet Mohammed. Er was een afspraak gemaakt tussen de verschillende groepen in deze stad, "Joden, Moslims, Christenen, niet-gelovigen en mensen die in beelden geloofden" dat ze in harmonie met elkaar zouden samenleven, samen de stad zouden beschermen en naar welvaart streefden voor iedereen door winkels en bedrijfjes te stichten.

De tweede generatie Zwolse Turken zijn mensen van tussen de vijftig en vijfenzestig jaar en veelal als kind samen met hun moeder naar Nederland gekomen toen hun vaders hun gezinnen vanuit Turkije lieten overkomen. Toen ze als kind nog in Turkije woonden was hun vader de grote afwezige die maar eenmaal per jaar naar Turkije kwam.
Van de derde generatie zijn de meesten in Nederland geboren en opgegroeid en hebben hier hun opleiding gevolgd aan de middelbare scholen in Zwolle en sommigen hebben een HBO-studie of Universiteit afgerond. Inmiddels dient de vierde generatie zich aan.

Sommige Turkse inwoners van Zwolle hebben met succes eigen bedrijfjes opgezet zoals bijvoorbeeld Autoservice gebroeders Yidirim aan de Nieuwe Deventerweg, autowasstraat van Nuri Bakaryildiz aan de Ceintuurbaan die daarover het boek "Succes krijg je niet cadeau" heeft geschreven, Özen Turkse Levensmiddelen aan de Thomas a Kempisstraat, restaurant Sofra aan het Gasthuisplein, Nazar Dünner Kebab aan de Van Karnebeekstraat en meerdere kappers en telefoonzaken.
Inmiddels gaan er ook Turken terug naar Turkije omdat de economische situatie in Europa de laatste jaren achteruit is gegaan en omdat in Turkije de economie juist is verbeterd. Turkije kent een groeiende economie en daarom zijn er weinig Turken in Turkije die een aanvraag indienen om naar Europa te komen.

Volgens Imam Kanyilmaz hebben de vele negatieve berichten in de media over de Islam tot onrust bij de Nederlanders geleid en dat begrijpt hij. Hij benadrukt dat de extreme groepen in het Midden Oosten de Islam misbruiken voor hun eigen politieke of economische belangen in die regio en dat alle betrokken partijen met name belang hebben bij de olie- en gasbronnen. De terreurgroepen in het Midden Oosten proberen hier in West Europa jonge Moslims te ronselen. Volgens hem zijn het met name de allochtone jongeren die problemen hebben door drugsgebruik, criminele activiteiten en gezondigd hebben tegen de Mohammedaanse leefregels ontvankelijk voor radicale ideeën. Deze jongeren wordt het martelaarschap beloofd en een plaats in het paradijs en zij denken daarmee hun problemen op te lossen. De Imam geeft nadrukkelijk aan dat degenen die aanslagen plegen en onschuldige mensen doden "naar de hel gaan." Volgens hem zijn -voor zover hem bekend- er geen jongeren in de Turkse gemeenschap die radicaliseren.

In januari van dit jaar was er na de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs een kleine bijeenkomst op de stoep van het stadhuis in Zwolle, waar mevrouw Sevim Yildirim van de vrouwenverenging van de ULU Moskee deze aanslagen scherp veroordeelde. Elders op een bijeenkomst in de stad werden Turkse stadsbewoners verbaal aangevallen door enkele Nederlanders, maar die werden direct tegengesproken door andere Nederlandse Zwollenaren die de gastvrijheid van hun Turkse buren roemden. De Turkse aanwezigen hoefden zich toen niet zelf te verdedigen. In het contact dat de ULU Moskee onlangs met de politie heeft gehad is gebleken dat er in Zwolle weinig incidenten zijn en dat het hier veilig wonen is.
Ook na de recente aanslagen in Parijs heeft de Islamitische Stichting Nederland, waar de ULU Moskee bij aangesloten is in een persbericht aangegeven dat ze deze aanslagen veroordelen en dat "deze onmenselijke aanslagplegers en degenen die deze terroristen aansturen geen respect hebben voor Allah, noch voor mensen of ander leven." Iman Kanyilmaz zegt hierover: "Het verdriet van de Nederlanders is ook ons verdriet."

In deze kersttijd aan de Imam gevraagd of ook in de Islam de geboorte van Jezus wordt gevierd. In de Koran wordt de geboorte van Isa (Jezus) beschreven, alleen op een andere manier dan in de Bijbel. In de Koran wordt aangegeven dat Meryem (Maria) zwanger was, maar niet gehuwd. Ze vroeg zich af hoe het mogelijk was dat ze een kind kon krijgen zonder man. De engel Cebrail (Gabriël) heeft haar dit wonder uitgelegd. Het is de wil van Allah (God) dat zij een kind zou krijgen zonder vader en vergeleek de geboorte van Isa met die van Adam. Isa had geen vader, maar Adam had zelfs geen vader én geen moeder.
Meryem werd door de mensen afgewezen omdat ze ongehuwd zwanger was. Niemand wilde haar bij de bevalling helpen en ze was alleen toen Isa werd geboren. Om toch aan eten te kunnen komen schudde ze aan de dadelboom naast haar en at de dadels op. Voor de moslims is Jezus niet de zoon van God, maar een belangrijke profeet. Kerstmis wordt niet gevierd door de moslims, maar het toeval wil dat dit jaar de geboorte van de Profeet Mohammed is gevierd op 22 december.

Imam Kanyilmaz pleit ervoor dat "we constant de weg van de vrede moeten kiezen," en dat de Turken die al vijftig jaar in Zwolle wonen en werken al vele leuke dingen samen met de andere Zwollenaren hebben gedaan en dat nog zullen gaan doen. "De Turkse gemeenschap in Zwolle wil met haar waarden een bijdrage blijven leveren aan de Nederlandse samenleving en ook aan de stad Zwolle." De Imam geeft aan dat iedereen van harte welkom is in de ULU Moskee. "We zijn altijd open."

Hennie Vrielink

Artikel delen:
Reacties 56
 1. Iemand die meent te claimen dat de doctrines van de islam niets met terrorisme te maken heeft, speelt een spel met woorden. Precies volgens het plan van dezelfde islam.


  ⚠️ Meld

 2. Iemand die meent te claimen dat de doctrines van de islam alles met terrorisme te maken heeft, speelt een spel met angsten en vooroordelen. Precies volgens het plan van de PVV.


  ⚠️ Meld

 3. Volgens mij hebben we de afgelopen 40 jaar minder ‘last’ gehad van onze Turkse medelanders dan de Marokaanse. Klinkt een beetje aanwijzen maar ik kan me vergissen.


  ⚠️ Meld

 4. Bericht door bernard, op 24 december 2015 20:02
  Neanderthalers, ik wou ze niet noemen, maar kan me ze nog goed herinneren. Die waren toch wel het toppunt van onaangepastheid

  Helemaal met je eens Bernard! In tegenstelling tot de Neanderthalers gedragen de andere indringers zich erg voorbeeldig.:D:D:D :o:o:o


  ⚠️ Meld

 5. De homo sapiens neanderthalensis heeft zich naar alle waarschijnlijkheid alleen in het zuiden van nederland begeven. Daarnaast heeft de “neanderthalet” de homo heidelbergensis uitgeroeid, naar volkje was het.


  ⚠️ Meld

 6. Waarom haalt dame de woorden angst en pvv erbj? Waar ben jij banf voor Dame of leg je net zoals alle linkse rakkers woorden in de mond,

  Stemmingsmakerij meer niet bah  ⚠️ Meld

 7. @D erk
  Ja dat ben ik wel met je eens.
  In het algemeen zie je m.i. vaak dat de woorden “angst” en “xenofoob” worden gebruikt. Volgens mij, maar misschien ben ik wel paranoide, een (onbewuste) truuc om andersdenkenden te kunnen negeren.
  Ik hoop dat meer mensen deze truuc zullen gaan doorzien, ik vind het wel eens frustrerend namelijk.


  ⚠️ Meld

 8. Leg eens uit Bernard?
  2015 was het jaar waarin de geschriften van de Koran het wonnen van de tekeningetjes van Charlie Hebdo en tevens het jaar waarin het destructieve gif van de islam wederom in Parijs vernietigend uithaalde naar het vrijzinnige hedonisme waar de joods-christelijke traditie zo joviaal ruimte aan biedt.  ⚠️ Meld

 9. godsdienst en daarin geloven is een genetisch defect. Behalve wat katholieken gelooft er ook niemand in Sinterklaas. Nou ja, alleen op 5 december.


  ⚠️ Meld

 10. Je bedoelt deze reactie neem ik aan Bernard?:

  Iemand die meent te claimen dat de doctrines van de islam niets met terrorisme te maken heeft, speelt een spel met woorden. Precies volgens het plan van dezelfde islam.

  Daarin zie ik geen synoniem, er wordt m.i. gesteld dat je niet kunt claimen dat er géén verband is. (dat wil dus vanzelfsprekend niet zeggen dat die twee hetzelfde zijn).

  Ik zou verder die woorden ook zo niet gebruiken, mijn privé mening is dat een deel van de islam (en de islamieten) intollerant zijn naar andersdenkenden. En persoonlijk zal ook ik er alles aan doen om niet voor die groep te zwichten. Om zoiets bang te noemen vind ik op mijn beurt erg vreemd, en ook tamelijk naief.


  ⚠️ Meld

 11. @Dame
  Ik heb je “stijlfiguur” nog eens bekeken, maar volgens mij klopt hij niet. Heeft niet zozeer met wel of niet herkennen te maken vind ik.
  Ik zal het je ook uitleggen in het kort: Je vervangt “woorden” door “angsten en vooroordelen”.
  En dan klopt hij niet meer. 😮
  (dat is ook de strekking van de reacties die er op volgen).
  Wel scherp blijven Dame, en een prettige kerst.

  😉


  ⚠️ Meld

 12. mijn privé mening is dat een deel van de islam (en de islamieten) intollerant zijn naar andersdenkenden. En persoonlijk zal ook ik er alles aan doen om niet voor die groep te zwichten.

  Veldwachter, mijn mening is bijna identiek. Alleen moet je dan voor islam mensheid lezen. De intolerantie van de terroristen in Geldermalsen ligt op hetzelfde vlak. Maar ik zal het niet aan de PVV linken ook al droegen ze spandoeken met de tekst “minder, minder, minder”.


  ⚠️ Meld

 13. @ D erk & Verldw8er 1e Kerstdag…volg deze discussie al een tijdje niet meer, maar na het scannen, viel me jullie benadering mbt “angst” op.

  Alsof het niet zou bestaan:

  Dit zei de koning gister

  Koning: Laat angst ons niet beheersen

  Dan zal het er toch wel zijn?  ⚠️ Meld

 14. @Bernard
  Ja je begint veelbelovend maar met woord terroristen ga je m.i. de mist in, en eigenlijk ook met minder minder minder. Maar goed, wel een vreetzame 😉 kerst gewenst.

  @Dick
  Ja inderdaad, als de koning het zegt is het zo. Zeker als Maxima het ook vindt.


  ⚠️ Meld

 15. Ja, je hoeft je niet af te vragen wie in ‘huize Willie’ de baas is.

  Volgens NOS.nl zei ie las ie voor wat (weer?) Huub Oosterhuis had geschreven:

  Angst

  “We hoeven onze angst niet weg te stoppen of te ontkennen. Maar we moeten hem ook niet de teugels van ons leven in handen geven en onze samenleving erdoor laten beheersen”, zei hij.

  Zelf put hij moed uit de strijd om de vrijheid die in het verleden is gevoerd en de vrije en open manier waarop mensen in Nederland met elkaar leven. “Bij grote uitdagingen moeten we laten zien waar we voor staan: onze democratie en onze rechtsstaat”, zei de koning.

  Feit is natuurlijk dat er wel veel angst in de maatschappij is:
  – voor terreuraanslagen
  – voor degene die juist vluchten voor die terreuraanslagen
  – volgens onze burgemeester o.a. voor motorjacks etc. etc.

  Zelf heb ik overigens nog wel eens moeite met ons huis van Oranje als koningshuis…met al zijn intriges. Misschien kunnen we dat een volgende keer nog weer eens de revu laten passeren?


  ⚠️ Meld

 16. Ach ja, mijn vroegste herinneringen voeren mij natuurlijk terug naar grillroom Balli. een sympathieke turk die samen met zijn moeder een shoarma zaak bestierde in de Kamperstraat. een pionier op het gebied van verticaal grillen, linguïst op het gebied van de Nederlandse grammatica en goochelaar voor wat betreft het uitgeven van wisselgeld.

  de broodjes werden volgegooid door vette kluiven, die en passant in eigen boezem werd gestoken om daar eea recht te leggen.
  evengoed smaakten de broodjes na liters bier prima en is het tot op de dag van vandaag onduidelijk van wie of waar het shoarma vlees werd betrokken.

  eveneens is het onduidelijk waar deze markante zwolenaar is gebleven.
  ik kan mij herinneren dat op gegeven moment de keet is afgebrand om onduidelijke redenen, wellicht een verzekeringskwestie.


  ⚠️ Meld

 17. De islam met terrorisme linken, omdat terroristen zeggen dat ze in de naam van de islam opereren geeft aan dat je geen al te goed denkvermogen hebt.


  ⚠️ Meld

 18. @dick

  Zelf heb ik overigens nog wel eens moeite met ons huis van Oranje als koningshuis…met al zijn intriges. Misschien kunnen we dat een volgende keer nog weer eens de revu laten passeren?

  Ik heb net een TV reportage over de goodwill reizen over de wereld van WA en Maxima gezien, wat een kanjers zijn het! zelf zou ik er niet aan moeten denken om zo in hotels en vliegtuigen te moeten leven met altijd camera’s in je kielzog.
  Dus welke intriges bedoel je eigenlijk? je gaat toch hopenlijk niet de lockheed affaire van Bernhard of de liefdes affaires van Prins Hendrik (1900) weer onder het stof vandaan halen?


  ⚠️ Meld

 19. Klopt Observer…zou er voor geen goud aan moeten denken. Alleen al nixxx mogen zeggen behalve geregisseerde teksten. Ze zullen veel eveneens strak gecoached goeds doen. Maar ze moeten toch ook wat doen? Bedenk je toch gewoon de niet bestaande titel watermanager…en wat hebben vooral Benno, Hendrik en de diverse Willems het vergald voor het aangezicht van het koningshuis.
  Vergeet vooral niet “een beetje dom” van Willy. Kok sprong bijna uit zijn vel van woede, want hij moest het verdedigen!
  De foute vader van Maxima en de 2 foute keuzes van vakantievilla’s. Zoveel dingen die wij voor ze moeten betalen, het niet betalen van belasting etc. etc.


  ⚠️ Meld

 20. @Dick, Nu je het zegt, dat is inderdaad allemaal gebeurd. Toch kan ik in heel Europa geen koning/president of regering aanwijzen waarvoor ik ze zou willen inruilen, jij wel?

  Ps, en buiten Europa al helemaal niet.


  ⚠️ Meld

 21. Dat sprookje dat het allemaal veel zou opleveren die handelsmissies is toch ook al lang doorgeprikt?
  Ondertussen doen de Turken het prima in Nederland (en heel de wereld). Echte handelaren. 🙂


  ⚠️ Meld

 22. Het koningshuis kost alleen maar geld, en zou zo spoedig mogelijk opgedoekt moeten worden. Het is toch niet van deze tijd dat een familie miljoenen belastinggeld mag verkwisten alleen omdat 200 jaar geleden iemand met tegenzin hier opeens “de baas” werd.


  ⚠️ Meld

 23. @ Observer, op 28 december 2015 9:21. Ruilen niet, idd. We zouden het gewoon beter doen. Een premier, naar Frans gebruik misschien? Daar hadden ze vroeger ook grafen, prinsen, hertogen, markiezen, koningen en keizers. Bijvoorbeeld ook geen aanspraken meer op veel geld, door vage en vooral verre leden van het Koningshuis.


  ⚠️ Meld

 24. @ de nutte ….

  ja op een zaterdag nacht wat een feest

  zo druk
  en geen enkel bord was het zelfde 😀

  vlees kwam van friki
  daar ging hij op vrijdag ’s heen heel vroeg
  ja dat was 3e keus afgekeurd vlees

  mmm lekkerrr 😛 en als je te veel op had proef je dat toch niet meer 😉


  ⚠️ Meld

Reageer