GL: Jaarwisseling, zonder overlast van vuurwerk

Zwolle – Ieder jaar maakt GroenLinks Zwolle zich zorgen om het vuurwerk rond de jaarwisseling. Niet alleen wordt er veel afgestoken ver voor Oud en Nieuw, zoals uit het meldpunt vuurwerkoverlast.nl blijkt. Ook blijft er achteraf vaak veel rommel liggen. Daarom gaat GroenLinks 2 januari vuurwerkrommel opruimen. Op den duur willen we vuurwerkvrije gebieden en alternatieven voor consumentenvuurwerk. Verder hoopt de partij op suggesties van inwoners van Zwolle voor oplossingen.

"Een fijne jaarwisseling voor iedereen" was de titel van een begin 2015 door de Zwolse raad breed gedragen motie over vuurwerkbeleid in de gemeente Zwolle. Nu de jaarwisseling weer voor de deur staat hoopt GroenLinks dat dit ook het geval zal zijn voor alle inwoners van Zwolle, mens en dier. De eerste resultaten van het meldpunt vuurwerkoverlast.nl doen echter anders vermoeden. Op 28 december zijn er al enkele honderden Zwolse reacties binnengekomen. Het gaat hierbij om voortijdig afgestoken vuurwerk. GroenLinks Zwolle raadt mensen die serieuze overlast ervaren aan om vooral ook de politie te bellen. GroenLinks opent jaarlijks haar meldpunt om daarmee klachten over het afsteken van vuurwerk te inventariseren, en ideeën te verzamelen voor oplossingen. Via dit meldpunt kwamen er rond de vorige jaarwisseling ruim 950 meldingen uit Zwolle binnen, waarbij de wijken Stadshagen en Ittersum er relatief uitsprongen.

Hoe kijkt Zwolle tegen vuurwerk aan? Naar aanleiding van de vele meldingen en de aangenomen motie heeft de gemeente in 2015 onderzoek gedaan. De uitkomsten onderstrepen dat er veel overlast wordt ervaren, vooral in de periode dat afsteken van vuurwerk niet is toegestaan. Samen met raadsleden van GroenLinks, ChristenUnie en PvdA zijn vervolgens gesprekken gevoerd met bewoners, hulpverleners, bedrijven en overige belanghebbenden in ‘pilotwijken’, Ittersum en Stadshagen. Daarbij is gekeken hoe “Een fijne jaarwisseling voor iedereen” gerealiseerd kan worden.

De gemeente zet nu vooral meer in op het versterken van de sociale controle. Een goede eerste stap, maar GroenLinks blijft daarnaast pleiten voor onder andere vuurwerk vrije zones en centrale vuurwerkshows, liefst lasershows. GroenLinks blijft zich inzetten voor een vrolijke en feestelijke jaarwisseling, zonder overlast, slachtoffers en vervuiling. Daarvoor wil de partij na deze jaarwisseling in gesprek met de raad op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Op het meldpunt, maar ook rechtstreeks naar de fractie blijven daarom ook ideeën voor oplossingen hartelijk welkom. GroenLinks wil niet alleen praten over vuurwerkoverlast, maar vooral concreet werken aan oplossingen. Daarbij gaan we als startactiviteit in 2016 zaterdagmiddag 2 januari tussen 14.00 en 16.00 uur vuurwerkrommel opruimen. We verzamelen om 14.00 uur bij Hedon.

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Denk dat heel veel mensen last van GroenLinks hebben,en wie neemt die partij nu nog serieus dan?

  Ze moeten zich druk maken om andere dingen,vuurwerk kan je niet verbieden.


  ⚠️ Meld

 2. tuurlijk kun je vuurwerk verbieden. Op termijn gaat dat heus wel gebeuren, onder het mom van veiligheid, milieu, kosten handhaving verbod etc. Vorig jaar kocht één op de vijf mensen vuurwerk, dit jaar één op de acht.


  ⚠️ Meld

 3. @Cleo: Alsof Google Maps altijd zo precies is. Die geeft wel vaker rare dingen aan. Zegt niks over GroenLinks.

  @Zwolle66: Ze hebben het over sociale controle. Beetje beter lezen.

  @bassie: Tuurlijk kun je vuurwerk wel verbieden. Ik denk dat steeds meer mensen last hebben van vuurwerk en dus enkele voorschriften eisen. Niet dat het daar direct beter van wordt, maar uiteindelijk zullen meer mensen commentaar geven op vuurwerk, de overlast melden bij de politie en zo de gemeentes dwingen om een algeheel verbod in te stellen.
  Over een paar jaar geen vuurwerk meer. Mooi 🙂

  GroenLinks is trouwens echt niet de enige partij die er zo over denkt. Mwah.. VVD heeft waarschijnlijk nergens last van.


  ⚠️ Meld

 4. Je kan ook gewoon de bewoners een beetje opvoeden.
  Wij vegen al jaren na afsteken van het vuurwerk met het gehele blok even de straat aan en gooien alles in een oude oliedrum. Even een beetje vuur er bij en wij stoken alles op. Heeft helemaal niemand last van en kinderen kunnen geen blindgangers meer zoeken.
  Is een kleine moeite en voor iedereen een groot plezier.


  ⚠️ Meld

 5. Wat mij betreft nemen we een voorbeeld aan de Quatorze Juillet-vieringen in Frankrijk. Iedere dorpje heeft zijn eigen georganiseerde vuurwerk met daaromheen een hoop gezelligheid. Je ziet tenminste een goede vuurwerkshow, er is een sterk gevoel van verbroedering met iedereen bij elkaar en je kan niet het slachtoffer worden van een volgegoten buurtgenoot die gekke dingen doet met zijn vuurwerk.


  ⚠️ Meld

 6. Ga jij het regelen en betalen? Denk maar niet dat ik een euro geef aan vuurwerk!!

  Maar wat een gezeur man… Leven en laten leven! Het knallen is al flink verminderd!! Tegenwoordig kan niemand ergens tegen..  ⚠️ Meld

 7. Vuurwerk en de overlast zal net zo min verdwijnen als te weinig fietsplaatsen bij het station. Dit zijn zaken die sinds mensenheugenis spelen.
  Als ik GL was zou ik me meer richten op het gebrek aan fietsenstalling bij het ns-station, dat kan echt niet.


  ⚠️ Meld

 8. Groot gelijk, een groot aantal gemeenten in Nederland heeft al een gedeeltelijk vuurwerkverbod. Zwolle loopt waarschijnlijk weer achteraan. Het genot weegt niet op tegen de overlast. Voor bejaarden, hooggevoelige mensen, huisdieren, de talloze vogels die sterven aan een hartaanval die nacht, de onvermijdelijke gewonden en het milieu. Weg met die rotzooi. GroenLinks is niet mijn partij, maar hier slaan ze de spijker op de kop. Zwolle zou sowieso wel eens wat meer voor milieu en natuur mogen doen.


  ⚠️ Meld

 9. Voor de mensen die anderen die klagen azijnzeikerds noemen; gisterenavond in Stadshagen had ik tot 3 keer toe het idee dat er een terroristische aanslag werd gepleegd. Die klappen waren ongehoord hard. Ik zal nooit een vuurwerkmeldpunt bellen, maar ik kan goed begrijpen dat gemeentes tijdstippen opleggen waarin het afsteken van vuurwerk is toegestaan. Maar wij Nederlanders willen graag zelf wel uitmaken wanneer we vuurwerk afsteken en dat slaat natuurlijk nergens op. Wat is precies het probleem om tot oudejaarsavond 18:00 uur te wachten met het afsteken van je vuurwerk?


  ⚠️ Meld

 10. Wie hebben er nu eigenlijk last van een of twee dagen vuurwerk? Hoort een beetje bij de tijd van het jaar, niet te moeilijk over doen.


  ⚠️ Meld

 11. Eens Jesse038 en de harde knallen in Stadshagen gisteravond en net ook gehoord. Tja, het gaat allemaal wat harder als wij vrogger met onze astronauten. Maar heb geen seconde aan een terroristische aanslag gedacht. Vind dat siervuurwerk ook altijd wel mooi om te zien. Zag in de krant dat er in den lande al 54 gemeenten zijn met vuurwerkvrije zones waren. Wat mij betreft laten ze deze traditie onaangeroerd. Veel plezier met elkaar!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.