Voorkom vetresten in het riool

Zwolle – Grote kans dat de lekkerste oliebol van Nederland dit jaar gewoon thuis wordt gemaakt. Bijna 4 miljoen Nederlanders bakken op oudejaarsdag zelf hun oliebollen. Dat vet gaat vrijwel niet het riool in, maar in de vetrecyclebak of de afvalbak. Toch blijft vet in het riool een probleem. Vet uit de koekenpan en andere resten zorgen voor een vet- en oliespoor en leiden tot verstoppingen in het riool en extra inspanning op de zuiveringsinstallaties voor afvalwater.

Nu de vetresten nog!
Wie kent ze niet? Vet uit uitgebakken spekjes, potjes met olie van olijven of feta en andere restjes olie en vet. De helft van de overgebleven vetresten uit pannen gaat nog wél regelrecht door de gootsteen of het toilet. Hierdoor ontstaan verstoppingen, zowel bij mensen thuis als in het riool van de gemeente. Ook leidt het tot problemen bij de zuiveringsinstallaties van de waterschappen.
Veeg kleine vetrestanten met een doekje weg en gooi het in de afvalbak. Potjes met resten olie of vet? Lever ze apart in of gooi ze in de afvalbak. Apart ingeleverd vet wordt hergebruikt als biodiesel en levert bovendien geld op. Op www.vetrecyclehet.nl  vindt u een overzicht van de 3 000 inzamelpunten.

Niet alleen vet leidt tot verstoppingen
Naast vet leidt met name het doorspoelen van allerlei vezeldoekjes tot verstopping in het riool en extra werk op de zuiveringsinstallaties. Daarom hebben alle overheden samen met Stichting RIONED en Vewin de campagne ‘Niet in het riool’ opgestart. Meer informatie vindt u op www.nietinhetriool.nl.

Het Waterschap Groot Salland heeft in totaal 9 rioolwaterzuiveringen waar het afvalwater van inwoners, bedrijven en industrie wordt schoongemaakt. Deze zuiveringen staan in zuiveringen in Zwolle (2), Kampen, Genemuiden, Dalfsen, Heino, Olst, Raalte en Deventer.

Op 1 januari 2016 fuseren de waterschappen Reest en Wieden en Groot Salland tot Waterschap Drents Overijsselse Delta. Dit nieuwe waterschap telt dan 16 rioolwaterzuiveringen in zijn werkgebied dat zich uitstrekt van Assen tot Deventer.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. ”vroeger” hoorde je er nix over,

  denk meer dat nu meer mensen het riool gebruiken
  ze moeten er maar meer aanleggen en grotere pompen plaatsen

  tegenwoordig zijn natte doekjes in , (hygiénisch)

  aanpassen aan de vraag ; meer -grote- pompen


  ⚠️ Meld

 2. D’r moet gewoon een algemeen verbod op het zelf bakken van oliebollen komen. Laat mensen maar oliebollen kopen op een plek waar de olie veilig weggegooid wordt. Altijd maar dat gedoe over vuurwerk in het najaar; de ware problemen komen door oliebollenvet dat door de plee gespoeld wordt!!!! Jaarlijks sterven er mensen door het verpeste drinkwater dat aangetast wordt door de het niet kunnen verwerken van oliebollenvet.

  Tip: sarcasme


  ⚠️ Meld

Reageer