Diverse meldingen over stroomdips in Zwolle

Zwolle – Door zogenaamd ‘lijndansen’ door ijzel bij hoogspanningsmasten in Noord Nederland kan het ook in Zwolle voorkomen dat er sprake is van meerdere stroomdips of knipperende lampen. In Zwolle leidde dat zondagavond tot tientallen meldingen.

Door het lijndansen (wind in combinatie met ijsafzettingen) zijn een aantal lijnen met toerbeurt uit verbinding. Dit leidt niet tot onderbrekingen in de stroomvoorziening, maar wel tot veelvuldige dips. Het gaat hier om de verbindingen Meede Eemshaven, en Meede Weierd.

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Lijndansen
  Niet te verwarren met lijntrillen. Ook wel conductor gallop genoemd. Gevaarlijke, wilde beweging van de fasedraden wanneer zij door harde wind beginnen te bewegen en daarbij in een staat van resonantie terechtkomen. De bewegingen (doorgaans een eerste t/m vierde harmonische trilling tussen iedere mast) kunnen zichzelf versterken en extreem wild worden. Lijndansen zorgt voor extra materiaalstress en uitslijting van de isolatoren, maar ook een harde sluiting, draadbreuk of zelfs het bezwijken van een traverse of het gehele mastlichaam is niet uitgesloten.
  Lijndansen is een angstwekkend gezicht en het is niet te stoppen door de stroom af te schakelen. Het treedt normaal gesproken pas op vanaf zeer harde wind (storm of hoger), maar bij situaties waarbij wind en ijzel tegelijk voorkomen kan het al sneller gebeuren omdat de draden door opvriezing een vleugelvorm verkrijgen. Daarvoor moeten de draden uiteraard wel een temperatuur onder het nulpunt hebben en dat is bij een flinke belasting doorgaans niet zo. In Nederland en Vlaanderen is lijndansen zeer zeldzaam maar niet onmogelijk.

  Meer uitleg: http://www.hoogspanningsnet.com/techniek/draadsterkte/%5B/url%5D

  Gevolgen (België, 2012): http://www.hoogspanningsforum.com/viewtopic.php?f=11&t=374


  ⚠️ Meld

 2. Oké, dus om de hoogspanningslijnen te sparen, moeten we vleugeltjes verwijderen.
  Dus mensen: kerstkaarsjes uit en gloeilampjes aan!


  ⚠️ Meld

 3. Weer een nieuw fenomeen erbij: na de vierkante wielen nu ‘lijndansen’!
  Dit terwijl de temperaturen net onder het vriespunt komen te liggen. Wat voor verassingen staat ons nu te nog te wachten?


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.