IJzel ten noorden van Zwolle

Zwolle – Flinke ijzel zorgt dinsdagavond opnieuw voor zeer gevaarlijke rij-omstandigheden in het noorden. Ten noorden van de regio Zwolle valt regen bij negatieve temperaturen. Het gevolg is ijzel.

schermafbeelding_2016-01-05_om_21.24.10.png

De Verkeers Informatie Dienst (VID) telde sinds 18.30 uur alweer bijna dertig ongelukken op de wegen in het noorden. Sinds maandagavond zijn er zelfs al honderd ijzelongelukken gebeurd. Dat is nog maar het topje van de ijsberg. Dat zijn de incidenten waarvoor een bergingsvoertuig is opgeroepen. Het daadwerkelijke aantal glijpartijen ligt veel hoger. De VID roept automobilisten op goed na te denken of ze wel echt de weg op moeten. Als dat niet zo is, kan men gezien de ernst van de situatie beter thuisblijven. Voorlopig handhaaft het KNMI code oranje, maar mogelijk vindt later alsnog opwaardering plaats. De komende uren blijft de neerslag doorgaan. De vorst breidt zich tegelijkertijd zuidelijker uit. Daarmee groeit ook de kans op ijzel in delen van de regio Zwolle en ten zuiden daarvan.

Artikel delen:
Reacties 7
  1. De ergste gladheid beperkt zich momenteel tot noordoost van de lijn Den Oever ? Hardenberg. Ondanks dat de temperaturen ook in grote delen van Overijssel onder het vriespunt zijn gedaald, blijven problemen daar nog uit. Vanwege de warmste december ooit gemeten zit er nog veel warmte in de grond. De regen smelt dus nog op de grond. Pas als het langer vriest (zoals in het noorden) koelt de ondergrond af en daalt de wegdektemperatuur ook. Dan vormt zich snel ijzel. Dat kan later vannacht ook gebeuren in Flevoland, Twente en delen van Noord-Holland.


    ⚠️ Meld

Reageer