Ongevallen door ijzel in regio Zwolle

Zwolle – Door gladheid zijn er woensdagmorgen diverse ongelukken gebeurd op de A28 bij Zwolle. De oorzaak van de reeks ongevallen was ijzel. Ook scholen hadden last van de ijzel. Het Carolus Clusius College liet de eerste drie lesuren vervallen.

schermafbeelding_2016-01-06_om_10.54.28.png

Door ijzel regende het vanaf ongeveer 05.00 uur van meldingen over slippartijen. Diverse auto’s gleden naar de kant van de snelweg. Ter hoogte van parkeerplaats De Markte schaarde een vrachtwagen. Er vielen geen gewonden. Rond de lijn Harlingen – Hardenberg zorgde een regengebied voor veel ongevallen woensdagmorgen. Rond 10.40 uur kondigde het KNMI voor de provicie Drenthe weeralarm Code Rood af. In Zwolle geldt nog altijd de Code Oranje. Ten zuiden van Zwolle is het minder glad op de wegen. De verkeersdiensten raden af om de weg op te gaan richting het noorden.

IJzel ontstaat in het overgangsgebied tussen koude vrieslucht en zachtere lucht. De neerslag valt dan in de vorm van regen uit de zachte lucht, maar de druppels koelen onderweg in de koude lucht weer af. Zodra de regen de koude grond of voorwerpen daarop bereikt, bevriezen de druppels. Of zich ook op de wegen ijs vormt hangt af van de temperatuur van het wegdek. Bij wegdektemperaturen onder nul kan de regen aanleiding geven tot vorming van ijs en gladheid. Het ijs dat zo ontstaat, wordt ijzel genoemd. Bevriest de regen al eerder, dan spreekt men van ijsregen. De grens tussen vorst en dooi pendelt sinds afgelopen weekeinde boven het noorden van Nederland. Periodiek trekken gebieden van neerslag over Nederland die in een groot deel van het land regen opleveren en in het noorden ijzel en sneeuw.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Op teletekst staat trouwens nog wel dat RWS verwacht dat de lijn nog naar het zuiden zal opschuiven vanochtend, en adviseert om thuis te blijven.


  ⚠️ Meld

 2. Oorzaak ijzel??? Oorzaak domme chauffeurs. Ik Kees ook berichten op Twitter dat er op volle snelheid gereden werd.
  Zo glad is het niet in Zwolle.
  Een beetje aanpassen aan de omstandigheden doet wonderen.
  De basisschool is ook gesloten, maar geen glad stukje te ontdekken.


  ⚠️ Meld

 3. Hoe zijn de fietspaden tunnels en bruggetjes moet eigenlijk nog weg straks en probeer de risico’s in te schatten en dacht de vriendelijke mensen op weblog kunnen me er wellicht bij helpen.


  ⚠️ Meld

 4. heel goed te doen, ben net van zwolle zuid naar westenholte gefietst, bij de bochten niet de normale snelheid gedaan, beter mee dan onverlegen toch?


  ⚠️ Meld

Reageer