Graffiti op Stationsplein Zuid

Zwolle – Met veel enthousiasme hanteerde wethouder Ed Anker de spuitbussen met felle kleuren en zette zelfs zijn tag (handtekening) in de vorm van een ankertje onder het graffiti-kunstwerk dat woensdagmiddag 6 januari op het Stationsplein Zuid werd gemaakt. Vaak wordt er in omgevingen van stations op muren en treinen illegale graffiti aangebracht tot ongenoegen van burgers die deze vorm van vandalisme moeilijk kunnen waarderen, maar in Zwolle ging het deze keer anders.

_dsc6046.jpg 

Op initiatief van het Oversticht gaven Cendric Katalay en Thorben Kaleborn, twee studenten van het Cibap een workshop graffiti aan een groepje betrokken Zwollenaren. Het was de bedoeling een aantal panelen van de bouwschutting op het Stationsplein Zuid van een graffiti-kunstwerk te voorzien, maar dat lukte helaas niet omdat de panelen door de ijzel bevroren waren. Daarom werd het kunstwerk aangebracht op grote vellen inpakpapier. De beide studenten hadden mooie sjablonen voorbereid van bekende stadsgezichten zoals de gebouwen van het Stadhuis, De Fundatie en de ABN-AMRO toren, maar ook van de Sassenpoort, de Spoorbrug en zelfs het logo van de gemeente. De deelnemers van de workshop spoten de felle kleuren over de sjablonen op het pakpapier met een fraai kleurrijk resultaat. Dit kunstwerk zal binnenkort een plaats krijgen op het Stationsplein Zuid.

_dsc6051.jpg

versie_2.jpg 

Dit stationsplein is tijdelijk ingericht omdat er het komend jaar nog veel bouwwerkzaamheden plaatsvinden zoals de bouw van de nieuwe busbrug. De bouwputten zijn afgeschermd met houten bouwschuttingen en dat geeft het stationsplein een wat grauw aanzien samen met de tegenoverliggende hardstenen kantoorgebouwen. “Ook dit tijdelijk plein mag er best wat leuker uitzien,” geeft wethouder Anker aan. “De vele openbaarvervoer-reizigers die het stationsplein dagelijks snel oversteken om te werken of studeren mogen hier ook wel even gaan stilstaan en om zich heen kijken,” naar mening van de wethouder. “Er mag best wat meer reuring ontstaan in dit deel van de stad.”
Karen Schröder van het Oversticht benadrukt het belang van het opfraaien van deze tijdelijke ruimte en het aanbrengen van mooie graffiti kan daaraan bijdragen. De gemeente Zwolle en het Oversticht hechten belang aan de sociale kwaliteit van de Spoorzone. Urban art in de fysieke openbare ruimte maakt het gebied aantrekkelijker en geeft een groter gevoel van gastvrijheid. De vele passanten die dagelijks door dit gebied komen zullen dat de komende tijd steeds meer gaan ervaren en wellicht zijn er binnenkort nog meer vormen van street art te bewonderen zoals bijvoorbeeld 3d-tekeningen op de tegelstenen van Stationsplein Zuid.
Hennie Vrielink
Redactie Weblog Zwolle
 
Artikel delen:
Reactie 1

Reageer