Gemeente gaat geen schildpadden vangen

Zwolle – Naar aanleiding van vragen van VVD Zwolle over de aanwezigheid van schildpadden in de Zwolse stadsgracht laat het College van Zwolle weten dat is het zich ervan bewust is dat er schildpadden in de Zwolse stadswateren leven. Dit zijn moerasschildpadden. Waarschijnlijk gedumpt. Er zijn, naast de schildpadden, nog andere exoten in de Zwolse natuur aanwezig. Voorbeelden van exoten zijn de Eikenprocessierups, Japans Duizendblad en Reuzenbereklauw.

roodwangschildpad_dscn1578.jpg 

Schildpadden worden niet door de gemeente Zwolle gevangen wanneer er exemplaren in de Zwolse wateren worden waargenomen. Voor exotische flora en fauna is het beleid dat alleen tot actieve bestrijding over wordt gegaan als er sprake is van gevaar voor de volksgezondheid of extreme overlast. De gemeente Zwolle verwacht dat moerasschildpadden geen gevaar opleveren met betrekking tot aantasting van de watergangen in de stad. Tot nu toe is er geen schade. Als er schade zou optreden, dan blijft die beperkt, omdat de moerasschildpad zich in Nederland niet kan voortplanten. Er is in Nederland nog maar eenmaal vastgesteld dat een moerasschildpad (Roodwangschildpad) eieren heeft gelegd, maar deze zijn niet uitgekomen omdat het Nederlandse klimaat daarvoor niet geschikt is. In het natuurlijke habitat van de schildpadden komt de temperatuur van het water niet onder de 18 graden.

Omdat er geen of een gering effect is op de watergangen, ziet de gemeente geen reden om de schildpadden actief te vangen en op te vangen. Bovendien laten moerasschildpadden zich moeilijk vangen doordat de dieren schuw van karakter zijn. In het kader van het gemeentelijke dierenwelzijnsbeleid biedt de Stichting Dierenambulance Zwolle net als bij andere dieren hulp aan zieke en gewonde schildpadden.

Artikel delen:
Reacties 14
 1. 😮 “Alleen tot actieve bestrijding wordt overgegaan”?
  Wat jankt de VVD nu?
  Roodwangschildpadden zijn idd excoten. Als ze geen gevaar voor de Volksgezondheid…etc…lees boven…GEWOON HUN GANG LATEN GAAN.

  Waarom moeten ze eigenlijk gevangen worden?
  Voor de decadente restaurants in onze mooie stad?
  Bezoekers en uitbaters zijn natuurlijk wel vaak de stemmers op de VVD 😮


  ⚠️ Meld

 2. Het staat er roos: ⤽Voor exotische flora en fauna is het beleid dat alleen tot actieve bestrijding over wordt gegaan als er sprake is van gevaar voor de volksgezondheid of extreme overlast⤝.
  Dan kan ik wel denken dat ze toch (bijvoorbeeld in verspreide kinderboerderijen) zouden kunnen blijven leven. Als ze bijvoorbeeld elkaar niet opvreten en/of mensen kwaad zouden doen. Maar mijn mening is dan niet belangrijk.
  Het betreft beleid van de gemeente.  ⚠️ Meld

 3. Ik denk dat de VVD van slag is geraakt door de tropische omstandigheden in hun vergaderkamer. Of wil er een van die (VVD-ers) een nietszeggend baantje op kosten van de gemeenschap?  ⚠️ Meld

Reageer