HCO presenteert Kijk Overijssel op reis!

Het Historisch Centrum Overijssel heeft voor de maanden november en december een gevarieerd programma samengesteld uit opnamen uit de periode 1931-1980. Van uitstapjes, schoolreisjes, bedrijfsuitjes, een buitenlandse huwelijksreis, een skivakantie, tot een bedevaart naar Kevelaer en een Rea-reisje. De première van dit programma vindt plaats op dinsdagavond 6 november bij het Historisch Centrum Overijssel. De avond begint om 20:00 uur en de toegang is gratis.

“Overijssel op reis” is vanaf 7 november en de hele maand december 2007 elke woensdag van 13:30 tot 16:30 uur en zaterdag en zondag van 13:00 tot 16:30 uur te zien in het Historisch Centrum Overijssel.  De toegang is gratis!

Het programma ziet er als volgt uit:

Deel 1: jaren 30 tot en met jaren 50

Jaren 30

Uitstapjes in binnen- en buitenland, o.a. van een reisje naar de Leipziger Messe in 1931, beelden van een skivakantie uit 1935, een bedrijfsuitstapje van de Almelose textielfabriek Bendien naar Scheveningen en Den Haag in 1938, een buitenlandse huwelijksreis in 1938 en van de Biljartclub Zwolle die in 1939 naar Amsterdam gaat.

Jaren 40

Uitstapjes en vakanties naar o.a. de Veluwe (waar zelfs toevallig de spelende prinsessen Beatrix en Irene te zien zijn!), Rotterdam, Amsterdam, Zandvoort, maar ook een bedrijfsuitstapje van de K.N.K.S. naar Duitsland, alles uit de jaren 1948-1049, toen men langzamerhand weer op reis ging.

Jaren 50

Uitstapjes en vakanties van o.a. een schoolkas naar Terschelling, een dansgroep naar Denemarken, Sportclub Enschede naar Spanje, een jongerenclub naar Zwitserland en een reis naar Canada. De welvaart stijgt en de reisjes gaan steeds vaker naar het buitenland.

Deel 2: jaren 60 tot en met jaren 70

Jaren 60

Reizen naar het buitenland zijn nu helemaal populair geworden en makkelijker bereikbaar voor de gewone mens. Reizen binnen Europa staat centraal in deze periode, met reizen naar Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Duitsland.

Jaren 70

Filmbeelden van o.a. de Gemeenteraad van Gramsbergen op werkbezoek in Duitsland, een bedevaart van inwoners uit Haaksbergen naar het Duitse Kevelaer en vakanties naar Zwitserland, Wenen (een “Rea-reis” met Rea-zegels bij elkaar gespaard), Spanje en Israël.

Artikel delen:

Reageer