AZC Zwolle bij ziekenhuis Isala

Zwolle – Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft na een gedegen onderzoek met de gemeente Zwolle gekeken naar een geschikte locaties voor de komst van een asielzoekerscentrum. Woensdagmiddag maken burgemeester en wethouders bekend, dat de voorkeurslocatie voor AZC Zwolle het huidige waterschapsgebouw aan de Dr. van Thienenweg in Zwolle wordt. Er komen 600-800 personen in het AZC. Beoogde duur van het centrum is 15 jaar.

azc_zwolle.jpg 

Tekening van het nieuwe AZC zoals vermeld in brief aan omwonenden.

"De gemeente Zwolle wil mensen in tijden van nood, en die afhankelijk zijn van ondersteuning, hulp bieden". Belanghebbenden, omwonenden, instellingen en organisaties in de omgeving werden inmiddels via een brief op de hoogte gesteld van de komst van een permanent AZC in hun buurt. "Als onderdeel van het verdere onderzoek wil het college deze voorkeurslocatie nu voorleggen aan de stad om deze met u te bespreken. Van u, als omwonende, horen wij graag welke punten u belangrijk vindt om in de besluitvorming mee te nemen." Woensdagavond 20 januari wordt er voor de buurt een informatiebijeenkomst in het IJsseldelta Center gehouden. Door factoren als beschikbaarheid, bruikbaarheid, betaalbaarheid en bereikbaarheid is de keuze voor de locatie bij ziekenhuis Isala gekomen. De gemeente Zwolle maakt de beoogde locatie van het AZC woendagmiddag officieel bekend tijdens een persconferentie.

Artikel delen:
Reacties 146
 1. 15 jaar voor een AZC?????, is de gemeente zwolle van de pot gerukt, ofzo???, niet te geloven, opzouten %&$#%, laat eerst eens de ouderen en de zorg voor, stel mafkezen.

  (ps, kijk niet raar op als er weerstand komt van onze Zwolse burgers.)


  ⚠️ Meld

 2. Van het vorige AZC achter het ziekenhuis nooit last gehad. En het zal ook weer voor extra arbeidsplaatsen zorgen. Bij overlast dient er uiteraard ingegrepen te worden, maar om nu op voorhand zo te reageren…..


  ⚠️ Meld

 3. jippieeeeee welkommmmmm! lekker veel centjes voor de zwolse politici en de vluchtelingen en beveiligingsbranche en dat 15 jaar lang! ;D ;D ;D


  ⚠️ Meld

 4. Welkom? Economisch goed voor Zwolle? Wat een verstand. Denk je dat die opvreters met een gevulde beurs komen? Dat volk is zo arm als een kerkrat en leven nog jaren op jouw en mij zak.


  ⚠️ Meld

 5. ze noemen het azc maar er zullen weinig asielzoekers daar komen

  het is gewoon een gzc gelukzoekercentrum

  Dat volk is zo arm als een kerkrat en leven nog jaren op jouw en mij zak.

  😮

  @lindaa, denk dat je over een jaar er wel anders over denkt
  😛


  ⚠️ Meld

 6. @Dirk Als je zelf nu eens iets voor “onze” ouderen gaat doen. Scheelt een hoop. Nederlanders roepen veel, maar ze stoppen de ouderen het liefst zo snel mogelijk in een verzorgingstehuis. Dat zul je niet snel zien bij Arabische volkeren. Kunnen wij nog iets van leren.


  ⚠️ Meld

 7. nou kunnen ze in het ziekenhuis genoeg vrijwilligers gebruiken van die bewoners, leren ze de taal wel, en er zullen er veel zijn die bepaalde medicijnen fijn vinden dus het zal daar een gezellige boel worden!


  ⚠️ Meld

 8. Goed, daadkrachtig besluit, waarmee de gemeenteraad luistert naar de overgrote meerderheid van de Zwollenaren die voor de opvang van vluchtelingen/asielzoekers is. De anonieme internettrollen met hun haatzaaierij en vooroordelen zijn volkomen terecht genegeerd in de besluitvorming. Hulde!


  ⚠️ Meld

 9. Beste mensen,

  Internetkrant Weblog Zwolle is een laagdrempelig forum. Iedereen kan en mag zijn mening uiten. Gelukkig! Maar denk a.u.b. aan je taalgebruik en voorkom belediging. Hou het netjes!

  Zonodig, wegens aanhoudend gescheld, en daarmee teveel werk voor onze vrijwilligers, moeten we het topic op slot doen. Dat zou jammer zijn.

  Zie onze spelregels, links in het menu, voor meer informatie.

  Redactie Weblog Zwolle


  ⚠️ Meld

 10. Het gaat hier natuurlijk over een kwetsbare, getraumatiseerde groep mensen. Die absoluut een plaats verdienen in onze samenleving.

  Elke plek is wat op aan te merken maar om een het nu te plaatsten tussen +/- 3000 scholieren en studenten in de leeftijd van 13 t/m 20 jaar.

  Ik hoop dat desbetreffende daar goed over nagedacht hebben en dat met de juiste argumenten en overwegingen rekening is gehouden.

  only time will tell  ⚠️ Meld

 11. Bericht door Anti islam, op 12 januari 2016 19:20
  Welkom? Economisch goed voor Zwolle? Wat een verstand. Denk je dat die opvreters met een gevulde beurs komen? Dat volk is zo arm als een kerkrat en leven nog jaren op jouw en mij zak.

  Als je het zo stelt kunnen we ook wel even doorgaan over onze eigen bevolking. Bij vrijwel elke demonstratie voor zwarte piet, tegen AZC’s en andere soortgelijke demonstraties zie ik veelvuldig dezelfde koppen op tv. Zouden die een baan hebben? Zelf teren op de staat zonder een echte bijdrage te leveren.

  Ik sta zelf ook niet te springen om iedereen naar Nederland te laten komen, maar een beetje menselijkheid mag getoond worden. Niet iedereen over één kam scheren, maar de individuen die grof over de schreef gaan natuurlijk wel keihard aanpakken.


  ⚠️ Meld

 12. Goed, daadkrachtig besluit, waarmee de gemeenteraad luistert naar de overgrote meerderheid van de Zwollenaren die voor de opvang van vluchtelingen/asielzoekers is. De anonieme internettrollen met hun haatzaaierij en vooroordelen zijn volkomen terecht genegeerd in de besluitvorming. Hulde!
  [/i]
  Interessante stelling en goed nieuws voor alle bezorgde Zwollenaren. Heeft de gemeenteraad de Zwollenaren geraadpleegd? Het kan zijn dat ik iets gemist heb, maar ik heb er zelf niets van gemerkt.
  Hoe groot was de Zwolse meerderheid die voor opvang was/is? Is dat ergens na te lezen?  ⚠️ Meld

 13. @ Hans72; Wie hadden volgens jou geraadpleegd moeten worden?

  Heel Zwolle middels een referendum?
  Direct omwonenden?
  Alles in een straal van 300 meter, dus vooral bedrijven (waaronder Isala)?
  Andere partij(en)?


  ⚠️ Meld

 14. Sorry Dick, ik weet het antwoord op jouw vraag niet.
  Leonardo stelt dat de gemeenteraad geluisterd heeft naar de overgrote meerderheid van de Zwolse bevolking. Dat is dus blijkbaar onderzocht onder de Zwolse bevolking. En daaruit is dan gebleken dat de overgrote meerderheid voor de opvang is. Maar misschien kan Leonardo ons verder helpen door meer over dat onderzoek te vertellen.  ⚠️ Meld

 15. Pfff…Ik heb me ondertussen suf gezocht met allerlei zoektermen over ‘azc/vluchtelingen/Zwolle/burgers/inspraak/ etc. maar kan niets vinden. Dat kan drie dingen betekenen:
  1. Ik heb heel slecht gezocht;
  2. Het onderzoek en de uitkomsten zijn heel goed verstopt. Ik vraag me dan wel af hoe Leonardo het heeft ingezien.
  3. Leonardo verzint zijn stelling en presenteert onwaarheden/dromen als feiten.
  Dit laatste kan ik me nauwelijks voorstellen want na Keulen weten we allemaal dat je niet moet draaien met de feiten.

  Ik wacht dus nog maar even op zijn reactie…  ⚠️ Meld

 16. Hans, Zwolle heeft de afgelopen 1,5 jaar vluchtelingen opgevangen in de IJsselhallen. Omwonenden hadden hier geen problemen mee, tal van activiteiten zijn georganiseerd voor en soms ook door de vluchtelingen. Er is geen wanklank gevallen en rellen, grote protestacties zijn er niet geweest. Mijn conclusie is dan ook dat de Zwollenaren geen problemen hebben of zullen krijgen met de opvang van vluchtelingen/asielzoekers. Ondanks de anonieme schreeuwerds hier op WLZ, dat zijn er maar een paar.


  ⚠️ Meld

 17. Ik schrik hier wel van, Leonardo. Jouw conclusie is in de eerste plaats zoals jezelf zegt heel persoonlijk, om het over de onderbouwing maar niet te hebben. Terwijl je de suggestie wekt dat het een met overgrote meerderheid van de Zwollenaren gedragen besluit van de gemeenteraad is! Je presenteert je persoonlijke overtuiging als een overheidsbesluit. Als je deze discussie zuiver wilt houden moet je OF bij de feiten blijven, OF je persoonlijke mening als zodanig presenteren. Jij verdraait feiten niet alleen, je verzint ze ook. Nog beroerder dan het mislukte ontkenkingsoffensief in Keulen. Hiermee diskwalificeer je niet alleen jezelf, maar ook andere voorstanders van opvang voor hen die het nodig hebben. Erg jammer.


  ⚠️ Meld

 18. Mijn voorstel is derhalve om de discussie inhoudelijk te voeren en niet te liegen. Als dat te ingewikkeld is ga je of op Stormfront posten, of op Joop.nl.

  Terug naar het onderwerp: prima locatie:)!


  ⚠️ Meld

 19. Leonardo geeft gewoon z’n mening, Hans72. Het tegendeel van “waarmee de gemeenteraad luistert naar de overgrote meerderheid van de Zwollenaren die voor de opvang van vluchtelingen/asielzoekers is” kun jij ook niet bewijzen. idd. prima locatie.


  ⚠️ Meld

 20. Hans, het is mijn conclusie en mijn mening en het is gewoon een feit dat ik nergens in Zwolle iets gezien, gehoord of gelezen heb van een massale weerstand tegen de komst van asielzoekers. Of ik zou iets gemist moeten hebben. En wat ik op sites van Joop of Stormfront te zoeken heb is mij een raadsel.


  ⚠️ Meld

 21. Weet je wát ik pas erg vind? Al die gelukszoekers uit andere wijken van Zwolle die naar ons toekomen om dan op de zak van de échte Stadshagenees te teren. Of ze nu uit de AA-landen, Westenholte of Berkum komen, ze hebben allemaal rare gewoontes en fokken als konijnen. Ik zeg eigen wijk eerst en Berkummers terug naar Berkumistan!


  ⚠️ Meld

 22. Leonardo: als je zegt dat de gemeenterad luistert naar de overgrote meerderheid (en dat is wat je letterlijk schrijft), betekent dat dat die overgrote meerderheid zich heeft uitgesproken. Het kan dus wel je mening zijn, maar je presenteert ‘m als een feit. Of is jouw mening per definitie een feit? Overigens, knap van je dat je kunt voorspellen dat er ook geen problemen zullen komen hier. Waar baseer je dat eigenlijk op?
  En als je niets van weerstand merkt, lees je alleen dit forum al heel selectief. En de landelijke opinie onderschrijft jouw mening ook niet direct. En het feit dat JIj niets merkt van weerstand, wil niet zeggen dat het er niet is. Als ik binnenzit met de gordijnen op en mijn koptelefoon op merk ik ook niet dat het regent, dus dat is een kul-argument.
  Weet je, selectieve waarneming is iets dat voorkomt bij extreem-rechtse schreeuwers (vandaar Stormfront) en notoire linkse wegkijkers (de Joop-adapten). De overeenkomst: draaien met feiten en persoonlijke meningen voor waarheden aanzien of- nog erger- als feit presenteren. Ik zie jou het hier doen, Leonardo, en kan er niets anders van maken.
  Dus laten we afspreken (in het kader van de kwaliteit van de discussie) dat we zaken zuiver houden.  ⚠️ Meld

 23. @annetjuh,
  ze hebben allemaal enkeltje richting eu gekregen vanuit daar…
  over paar jaar zullen (wanneer de manen op dit moment in NL 9.000 mannen,al een verblijfstatus en huisje hebben)de vrouwen en kinderen volgen…
  Niemand van hun zal terug gaan…


  ⚠️ Meld

 24. De reacties waren weer te verwachten.
  Op zich voor de doelgroep een goede locatie.
  Denk dat verhuurder, fa. Jansen, heel blij is met contract van15 jaar.
  En tot nu toe, ook in IJsselhallen, nog geen enkel probleem met deze mensen geweest. Angst is altijd een slechte raadgever gebleken.


  ⚠️ Meld

 25. 22.00 uur.

  Beetje late reactie, aangezien ik verwacht dat de linkse kliek van dit weblog ondertussen aan het doorzakken is in de kroeg na dit fan-tas-tische nieuws. Welkom, geweldige locatie, “heel Zwolle staat is enthousiast”… Ik lees hier de meest bizarre reacties.

  6 tot 8 honderd asielzoekers op deze locatie is helemaal geen goed nieuws. 50 meter verderop een grote middelbare school. Leuke jonge meiden, warm weer, rokjes…. Gaat onze burgemeester straks ook adviseren om minstens een armlengte afstand te houden? En nee, dit is niet generaliseren. Keulen is hier een letterlijk bewijs van. Blijkbaar is het in Zweden overigens niet anders geweest (zie het nieuws)…. Overal worden deze “incidenten” weggemoffeld onder de mantel der liefde. Maar het gebeurt wel. Onder onze neus.

  En terwijl jullie allemaal cursussen volgen om je zo goed mogelijk aan te passen aan de nieuwe culturen in je stad (wat een verrijking is het toch!) maken mensen zich wel zorgen om hun dochters op de Thorbecke.

  Kleinschalige opvang, in de regio: Dat is een oplossing voor de daadwerkelijke vluchtelingen. De andere gelukzoekers zullen helaas hun heenkomen weer moeten vinden in het land van afkomst. Ons sociale vangnet is veel te klein voor de hele wereld.

  Overigens, wie durft te beweren dat het niet om (plat gezegd) “gelukszoekers” gaat, zou even 1Vandaag moeten terug kijken over Duinkerke. Een groot tentenkamp was er te zien en interviews met “vluchtelingen”. Aangekomen in Griekenland, maar zich willens en wetens zich nergens aangemeld met als doel: Engeland. En waarom? “Griekenland had niks te bieden!” ……. In zoverre de vlucht naar veiligheid dus. Griekenland is naar mijn weten nog steeds erg veilig, zelfs naar onze maatstaven. Maar nee, men wil naar het Walhalla Engeland. Want daar is het vast veeeeeel veiliger… Yeah Right…

  Slaap lekker mensen!


  ⚠️ Meld

 26. Wij, de kiezers hebben de gemeenteraad een mandaat gegeven voor vier jaar. Wij hebben op het moment van stemmen voor deze raad, allemaal onze persoonlijke voorkeuren mee kunnen laten wegen en we hebben op de partij kunnen stemmen die ons het meeste voordeel op zou kunnen leveren. Dat moment is achter de rug en nu is het aan de bestuurders om de juiste keuzes te maken. Het getuigt van groot leiderschap om óók keuzes te maken die indruisen tegen het gevoel van de grote massa. Keuzes maken die niet populair zijn, maar onvermijdelijk. Mijn advies aan deze bestuurders: “Hou geen inspraakavonden, daar komt alleen maar narigheid van. Informeer omwonenden en directe belanghebbenden schriftelijk en neem een besluit waar niet meer aan te tornen valt.”

  Oh ja, mijn mening voor wat die waard is: Doen… het is een goede locatie voor een AZC.


  ⚠️ Meld

 27. Ben wel benieuwd hoe dit gaat uitpakken, 600-800 mensen klinkt mij wel als relatief veel in de oren. Ben zelf meer een voorstander van kleinschaligere opvang. Zie trouwens niets over de samenstelling van deze groep voorbij komen, maar mochten het louter en alleen jonge mannen zijn, dan vind ik de locatie ook niet bijster handig gekozen. We moeten niet generaliseren, maar we hoeven ook niet onze ogen voor de recente feiten te sluiten, toch? Hoeveel mensen werden er trouwens opgevangen in de IJsselhallen? Waren dat er ook 600-800? En ben eerlijk gezegd ook wel benieuwd waar de mensen wonen die hier alleen even snel posten dat dit een goede locatie is? Ik woon zelf in de vermoedelijke aanloop route naar de stad en ben toch benieuwd hoe dat in goede banen zal worden geleid. Mag ik dat vinden of is dat tegenwoordig ook al verkeerd?


  ⚠️ Meld

 28. @Bijna buur . Om even in te gaan op je laatste vraag, daar heb je natuurlijk een punt. Ik woon niet (meer) in Zwolle. De plaats waar ik woon is echter wel een AZC gevestigd. Er was geen inspraak. De inwoners zijn voor een voldongen feit gesteld en alles gaat wonderwel heel erg goed. Geen enkele last of overlast van de asielzoekers. Ik kan me de zorgen voorstellen, maar we moeten niet ieder mens dat op de vlucht is voor wat dan ook, niet over één kam scheren. Ieder mag zijn eigen mening hebben, maar het is een grote gave om ook je te verplaatsen in mensen die het minder hebben en die moeten vluchten om ergens een betere, of in ieder geval een toekomst te hebben. Jou mening en jouw zorgen zijn in ieder geval een goed voorbeeld van een mening die goed doordacht en genuanceerd is. Thx


  ⚠️ Meld

 29. @ Hans72, op 12 januari 2016 20:55

  Zal je proberen te helpen?
  Een inloopbijeenkomst?

  Ben er zelf voor, maar gezien de ervaringen in den lande…aanzuigende werking…TEGEN!


  ⚠️ Meld

 30. Ik ben blij dat Zwolle zijn realistische bijdrage doet. Ik hoop dat de bezoekers van de inloopavond ook verstandig zullen zijn en zich gedragen.


  ⚠️ Meld

 31. Belanghebbenden, omwonenden, instellingen en organisaties in de omgeving werden inmiddels via een brief op de hoogte gesteld van de komst van een permanent AZC in hun buurt.

  Wat zijn belanghebbenden? En wat wordt bedoeld met omwonenden? Kan aan mij liggen, maar ik heb geen uitnodiging ontvangen.


  ⚠️ Meld

 32. Ook hier geen uitnodiging ontvangen. Zou toch graag wat meer informatie willen hebben over samenstelling en plannen om integratie te borgen. Het lijkt me niwt meer dan normaal dat bewoners zich ook Ben ook benieuwd wat er dan als omwonenden en belanghebbenden wordt gezien?


  ⚠️ Meld

 33. Informatiebijeenkomsten zijn prima, maar op toestanden zoals in Geldermalsen en Steenbergen zit natuurlijk niemand te wachten. Ik begrijp de bezorgdheid van mensen, maar wat ik niet begrijp is dat vluchtelingen/asielzoekers op voorhand al door tegenstanders van opvang worden neergezet als verkrachters/cirminelen. Wat in Keulen is gebeurd is natuurlijk in- en intriest, maar om dan meteen de relatie met Nederland te leggen gaat wel erg ver. Ik ben alleen maar blij dat de vluchtelingenopvang in Zwolle totnutoe probleemloos verlopen is. Dit biedt geen garantie voor de toekomst, maar dat is met wel meer dingen zo.


  ⚠️ Meld

 34. In het opvangkamp Heumensoord in Nijmegen worden homoseksuele vluchtelingen gepest en bedreigd. Hun bedden worden met opzet nat gemaakt en besmeurd met etensresten en uitwerpselen.
  Daarover krijgt homo-organisatie COC volgens De Gelderlander meldingen binnen. De krant schrijft dat sommige vluchtelingen uit angst zijn gevlucht en de nacht soms doorbrengen op onverwarmde plekken.
  Eerder gebeurde dat ook al in Amsterdam, waar soortgelijke problemen speelden.  ⚠️ Meld

 35. Eens met Leonardo: de bijeenkomsten in Geldermalsen en Steenbergen waren een aanfluiting. Denk dat het in Zwolle niet zo’n vaart loopt: relatief weinig omwonenden dus een lage opkomst.

  Ik begrijp de bezorgdheid ook, maar vind ook dat je niet kunt stellen dat alle asielzoekers verkrachters en criminelen zijn.
  Wat in Keulen, Zurich, Stockholm, Hamburg, Helsinki, Salzburg en binnen een aantal AZC’s is gebeurd is vreselijk, maar waarom zou dat hier gebeuren?  ⚠️ Meld

 36. Vind het prima dat ze komen hoor, maar laat de gemeente dan niet zo huichelachtig doen. Krijg ik een brief voor een inspraakavond, maar de mensen zitten er al in. Dus ja… waarom dan nog een inspraakavond l?! Om ons een goed gevoel te geven, dat onze mening wordt gewaardeerd?!


  ⚠️ Meld

 37. Inspraak is natuurlijk vaak een wassen neus in Nederland ….

  Anyway, WELCOME! 🙂
  We kunnen met z’n allen niet weglopen voor de vluchtelingenproblematiek wereldwijd.


  ⚠️ Meld

 38. Als jij zo al die plekken opnoemt Hans 72. ..vraag ik me juist af…waarom zou dat hier NIET gebeuren?

  Draai het eens om: waarom wel? Tot nu toe alleen in de plaatsen die ik eerder noemde, en daarbij was ik nog vergeten Malmo, Kalmar, Stuttgart, Berlijn, Frankfurt en Dusseldorf. Maar dus niet hier!


  ⚠️ Meld

 39. En daarnaast doen ze de verkrachtingen en aanrandingen groteneels binnen het azc zelf, dus daar heb je als omwonende geen last van.

  Je weet ook niet wat er in jouw straat binnenshuis gebeurt, dus ik zou me er niet te druk over maken.


  ⚠️ Meld

 40. Los van het hoge Gutmensch gehalte, zou ik een ieder het voorstel willen doen om zich te verdiepen in een aantal aspecten van islam. Bijvoorbeeld; hoe moslems dienen te staan tegenover niet-moslims, de plaats van de vrouw in islam, het feit dat migreren om islam te verspreiden een van de beste zaken is als moslem om te doen voor het ‘geloof’, het feit dat zaken als taqiya (liegen, misleiden, bedriegen om islam een handje te helpen, om om zaken toe te dekken) een principe is. De mensen die zeggen geen enkel problemen met islam is omdat ze over het algemeen geen kaas hebben gegeten van islam (of omdat ze moslem zijn).

  Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de mensen die hier binnen komen oorlogsvluchtelingen zijn. Naast Syriers zijn er mensen uit andere landen die pretenderen Syrische oorlogsvluchteling te zijn.
  Onze goedhartigheid gaat ons op termijn de das om doen; kijk naar Duitslan, Zweden, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk, Engeland. Al die verkrachtingsfeesten zijn gepleegd door moslems. Er is ook geen reden om aan te nemen dat dat hier niet zou gebeuren (oh, wacht,die Eritrese kerk; http://www.elsevier.nl/Nederland/achtergrond/2016/1/Signalen-van-misbruik-wat-gebeurde-er-in-Eritrese-kerk-2744071W/).  ⚠️ Meld

 41. Heeft iemand hier last gehad van die 1200 vluchtelingen in de IJsselhallen? Heb er nooit wat over gehoord. Alleen van mensen die activiteiten regelden en iets over een welkomstfeest in de stad.
  Hierdoor denk ik ook dat vluchtelingen op deze ‘nieuwe’ locatie niet echt veel zullen veranderen aan de mening van de nuchtere Zwollenaren.
  Jammer van die enkeling die om een of andere vage reden jaloers lijkt te zijn op de vluchtelingen. Raar.

  De locatie lijkt me op zich wel prima voor vluchtelingen. Wel jammer dat het zo ver van het centrum is. In de buurt van het ziekenhuis is niet echt veel te doen.


  ⚠️ Meld

 42. Tom Jefferson, we wonen met 17 miljoen mensen in ons kikkerlandje, verreweg de overgrote meerderheid van die mensen gelooft niet in Allah, God of welke religie dan ook. Hoe moslims over mij denken vind ik niet zo relevant, zolang ze respectvol met mij en anderen omgaan kan en wil ik geen probleem hebben met moslims. Hoofddoekjes? Prima. Moskeeën? Ook goed. Ik ben nog nooit en moslim tegengekomen (en geloof me, ik zie en spreek moslims regelmatig bv. op mijn werk) die mij onder dwang wilden bekeren tot de Islam. De kracht van onze samenleving zit hem in de veerkracht die we SAMEN hebben. Dat bewijst de geschiedenis en het heden. Zorg, ok? Aandacht voor de uitwassen, natuurlijk. Times they are changing, maar is dat nu anders dan in het verleden? En stop met de term “gutmenschen”, want wat is er mis met een beetje empathie?


  ⚠️ Meld

 43. Als het verleden ons iets leert is dat er van het verleden niets geleerd wordt. Met empathie is wat mis, als het overgaat in het negeren van de feiten, en dat is erg sterk aanwezig, want men wil maar niet geloven dat sommige volken in staat zijn tot enorme rottigheid, en in zelf verkozen segregatie lezen. In Nederland gebeurt alles wat later dan in sommige andere landen.
  Je zult de verpleegkundige maar zijn die na haar late dienst nog even met de fiets naar huis moet, of de auto op een flinke afstand heeft moeten parkeren.

  De relatie met Duitsland leggen???
  Foute redenering; leg het verband tussen gedrag en herkomst, niet tussen Europese landen. Dit staat los van Europese geografie.


  ⚠️ Meld

 44. Helemaal eens met Leonardo en met Catherine. @Tom Jefferson. Waarom zou je je alleen verdiepen in een aantal aspecten van de islam en niet in alle aspecten van de islam. Bang dat er ook goede dingen in de Koran staan? De zaken die jij aanhaalt zijn zaken die met regelmaat op het weblog Geenstijl worden verspreid. Toeval? Is dat je enige referentiekader? Ongefundeerd? Tendentieus?

  En waarom zou er geen reden zijn om aan te nemen dat de mensen die hier komen oorlogsvluchtelingen zijn? Natuurlijk komen er ook mensen binnen die meeliften en gebruik maken van de stroom vluchtelingen. Voor onze overheid de schone taak om deze van de echte vluchtelingen te scheiden en terug te sturen naar het land van herkomst.

  Wij gaan niet ten onder aan onze goedhartigheid, maar aan onze eigen hebzucht en het onvermogen om te delen.


  ⚠️ Meld

 45. TomJefferson; Welke feiten negeer ik? Ik negeer niet dat er verschrikkelijke dingen gebeurd zijn in Keulen of Zweden. Ik negeer niet dat er uit naam van Allah overal ter wereld aanslagen worden gepleegd. Ik negeer niet dat er haatzaaiers onder de moslims en moslima”s zijn. MAAR; ik heb ook het jarenlange sexuele misbruik in de Katholieke Kerk niet genegeerd. Ik negeer ook de verschrikkelijke oorlogen op verschillende plekken in de wereld niet. Ik negeer ook niet dat er een haatzaaiende politieke stroming vertegenwoordigd is in ons parlement. Ik negeer vooral niet dat wij het hier vreselijk goed hebben en dat we zoals Ex- Zwollenaar zegt best die welvaart kunnen delen. Ik negeer helemaal niks en leg mij die aanname ook niet in de mond.


  ⚠️ Meld

 46. Tijdens de Nieuwjaarstoespraak bleek onze burgervader een ‘raar’ gevoel te hebben dat hij op dat moment niets kon beteken voor de opvang van asielzoekers in onze gemeente. Dit echter, terwijl de komst van een asielzoekerscentrum al een voldongen feit was. Hier krijg ík nou een raar gevoel van! Mijn vrees is echter dat dit nobele én kostbare plan (wederom) ten koste zal gaan van de sociale voorzieningen voor de toch al kwetsbare burgers in onze gemeente. Indien dit toch/zeker gaat gebeuren, zal de voorgenomen intergratie en begeleiden naar werk niet lukken. En hoezo werk: 2 miljoen (niet geregistreerd) zoeken werk! Het zal er voor veel burgers niet beter op worden, waardoor de onvrede in onze samenleving nog verder zal toenemen met alle gevolgen van dien.  ⚠️ Meld

 47. Correctie;we gaan ten onder aan het onvermogen om juist te oordelen.
  Die Koran heb ik reeds gelezen, dus ik zie mezelf als redelijk geïnformeerd wat islam betreft. In de koran moet er een onderscheid gemaakt worden tussen de soeras die Mohammed in Mekka doorgekregen zou hebben, en de verzen die hem zouden zijn geopenbaard in Medina. De Mekkaanse verzen zijn van een wat vredelievender toon, de Medinenzer verzen verklaren de oorlog aan een ieder die geen moslim is. Belangrijk om te weten, is dat er in de koran sprake is van vervanging. De Mekkaanse verzen zijn uit een eerdere periode in Mohammeds leven, daarom zijn de Medinenzer verzen leidend, omdat Mohammed toen ouder en dus wijzer was.
  En presto; daar heb je je oorlogsdoctrine. Waar moslims elkaar zeer aan houden. En natuurlijk is niet iedere moslim of ‘vluchteling’ een terrorist of moordenaar, maar islam wordt zeer serieus genomen, en Mohammed als de perfecte mens gezien, wiens daden nagevolgd moeten worden.


  ⚠️ Meld

 48. Voorlichtingsavond. Het zal wel maar het AZC komt er toch wel. DIt is allang in het geheim door onze gemeente voorbereid. En Meijer maar verkondigen de stad staat open voor asielzoekers want ik hoor geen wanklank. Geen wonder als je niet met de burgers communiceert.


  ⚠️ Meld

 49. Enige waar ik wel bang voor ben is dat een inloopbijeenkomst door landelijke organisaties (PVV/NVU etc) zal worden verstoord. Dat is tot nu toe bij bijna elke bijeenkomst gebeurd. Veelvuldig mensen die niet eens in de stad van het een toekomstig AZC wonen. En juist dat punt begint erg veel op het gedrag van “bruinhemden” te lijken.

  Dergelijke bijeenkomsten moeten dan ook alleen met de “direct” omwonenden gevoerd worden. Er moet dan ook echt geluisterd worden op gemeentelijk niveau. Op landelijk niveau moet men zich erbuiten houden.


  ⚠️ Meld

 50. Mijn vrees is echter dat dit nobele én kostbare plan (wederom) ten koste zal gaan van de sociale voorzieningen voor de toch al kwetsbare burgers in onze gemeente. Indien dit toch/zeker gaat gebeuren, zal de voorgenomen intergratie en begeleiden naar werk niet lukken. En hoezo werk: 2 miljoen (niet geregistreerd) zoeken werk! Het zal er voor veel burgers niet beter op worden, waardoor de onvrede in onze samenleving nog verder zal toenemen met alle gevolgen van dien.

  Beste Arie, de opvang van vluchtelingen/asielzoekers gaat helemaal niet ten koste van de kwetsbare, Nederlandse brurgers. Dit is te uit en te na besproken tijdens debatten in de Tweede Kamer, de PVV gebruikt dat vaak als “argument” om de discussie te beïnvloeden en om haar eigen gelijk te halen. en 2 miljoen “niet geregistreerden” op zoek naar werk? In Nederland? Hoe kom je aan dat getal? Ik kan het nergens terugvinden.


  ⚠️ Meld

 51. Leonardo; jeetje, de tenen zijn lang, en het lontje kort geloof ik. Geeft niets. Ik snap t; de realiteit is niet voor iedereen.

  Aapotheek; bruinhemden waren se SA van de nazi-partij. Nazi staat voor (als je het vergeten bent) Nazional Sozialismus. Nationaal Socialisme. Men gaat makkelijk voorbij aan het feit dat het hier dus Socialisme betreft; een uiterst linkse stroming. Ook neo-nazis als Constant Kusters van de NVU stemt SP.
  Extreem rechts is bijna non-existent in Nederland.Verdiep je eens in wat het wel is.

  Als je het over bruinhemden wil hebben, let dan vooral op de zgn Antifascisten, en hun vlaggen; rood,wit en zwart. Waar kennen we die kleurstelling van?


  ⚠️ Meld

 52. Ik twijfel, Aapotheek. Groepen bij voorbaat uitsluiten en stickeren is toch een beetje apart als je het tegelijkertijd over tolerantie en gastvrijheid t.o.v. vluchtelingen hebt.
  Je doet nu exact hetzelfde als de oproerkraaiers in Steenbergen.  ⚠️ Meld

 53. Veilige landen met een lage levensstandaard worden gemeden door asielzoekers,alleen landen met een hoge levensstandaard zijn in trek bij asielzoekers.


  ⚠️ Meld

 54. @TomJefferson, Je betoog over de islam begrijp ik. Ook het feit dat je je erin verdiept hebt. Chapeau, maar voor at betreft het nationaal socialisme sla je de plank behoorlijk mis. Dit heeft weinig met socialisme te maken. Het is een stroming met vele invloeden onder andere het fascisme.


  ⚠️ Meld

 55. Persconferentie:
  – Er waren 6 locaties in beeld
  – 2 in Hanzeland, Beers Scania, De Tippe bij Stadshagen, Herfte en de beoogde locatie bij Isala.
  – AZC ongeveer 1e kwartaal van 2017 open. Over een goed jaar dus.
  – Er komt, zoals te zien is op het plaatje, nieuwbouw bij. Een gedeelte van het oude gebouw wordt gesloopt.
  – Het weiland achter de locatie (bij een natuurgebied) wordt recreatiegebied. Zie tekening.
  – Naast AZC blijft noodopvang mogelijk.
  – Er komen ongeveer 90 kinderen in het AZC: 60 die naar het basisonderwijs kunnen, 30 naar het voortgezet onderwijs.
  – Er zijn tientallen vrijwilligers nodig.


  ⚠️ Meld

 56. @Hans72. Ik twijfel niet, wat dat betreft. Zowel de vluchtelingen die hier niets te zoeken hebben, als de genoemde ordeverstoorders moeten op- en aangepakt worden. Beide groepen overeenkomstig gestickerd: ze overtreden onze wetten.


  ⚠️ Meld

 57. Dat jij nooit gehoord hebt van overlast door asielzoekers komt doordat men dit niet naar buiten bracht; vrouwelijk personeel van ANB AMRO weet wel beter, je zal maar tot acht uur telefoondienst hebben. Om en om, dus alleen naar je auto die je bij de IJssrlhallen moet parkeren….
  Nou Catherine, geen rokje aandoen hoor!!!

  Er zitten grote scholen veel te dichtbij, leerlingen die elk uur heen en weer gaan voor het pand langs. Omdat school uit haar voegen groeit en de twijn erbij huurt. Vast niet jouw dochter??? En zwemmen in de Wythemerplas ook niet handig meer nu… Nachtdienst in Isala??? Rennen naar je auto. Succes


  ⚠️ Meld

 58. @catherine “in de buurt van ziekenhuis lijkt mij niet zoveel te doen”… Gaatje in je hoofd?? Ga daar eens staan op een willekeurige doordeweekse dag en check hoeveel jongens en MEISJES daar lopen/fietsen……. Over bezoekers/personeel Isala nog maar te zwijgen. Hoe plat kan je zijn


  ⚠️ Meld

 59. Paniek om niks, bezorgde moeder. Toevallig woon ik in de buurt van Isala én zit mijn dochter op een van de scholen daar. Wij laten ons niet bang maken door al die egoïstische, werkloze Nederlanders.
  Vluchtelingen zijn vluchtelingen. De meesten zijn blij en dankbaar. In Nederland krijgen ze cursussen over hoe ze om moeten gaan met Nederlanders en de Nederlandse tolerantie. Zoiets als in Duitsland zal hier niet snel gebeuren. Waar moet je die arme vluchtelingen dan laten? Ik vind het een schande dat zulke aso Nederlanders als Bezorgde Moeder hier nog mogen blijven. Weg ermee, gooi ze het land maar uit! Zulke mensen willen we hier niet!


  ⚠️ Meld

 60. Leuk, de mening van Tom Jefferson, terwijl Thomas Jefferson, grondlegger USA, in de grondslagen van de USA aangaf dat alle mensen gelijk geschapen zijn.
  Toeval?

  @Bezorgde moeder,
  Uit nieuwsgierigheid, hoe vaak zijn de dames van de ABN aangevallen? Staan daar werkelijk (buitenlandse?) mannen te wachten op een verzetje? Of staan/lopen er wel eens gekleurde mannen waarbij de dames zelf de conclusie trekken dat er maar één reden kan zijn dat ze daar staan/lopen?

  Ik ga hier echt niet bagataliseren wat er misgaat, maar elkaar napraten en angstig maken gaat niet helpen.

  Zoals een collega mij laatst liet weten:”Je zorgen maken is niets anders dan de verkeerde kant op fantaseren.”


  ⚠️ Meld

 61. Dat is geen argument, Bernard. In de jaren negentig (en nog ruim daarna) kon je als vrouw met oud en nieuw ook nog gewoon oud en nieuw in Keulen vieren. Tijden veranderen.


  ⚠️ Meld

 62. Echt schrijnend om te zien tot wat voor simpele reacties dit onderwerp leidt bij, helaas, een groot deel van de Zwollenaren. Op Facebook zie je de meest bizarre dingen voorbij komen. Maar goed, iedereen heeft gelukkig recht op zijn eigen mening.

  Zelf woon ik niet ver van het waterschapsgebouw af en mijn zusje zit op Thorbecke, maar wat mij betreft zijn deze mensen welkom. Van de vluchtelingen in de IJsselhallen heeft voor zover ik weet ook niemand last gehad. Een aantal jongens waren op meerdere zaterdagavonden in de stad te vinden en dronken gewoon gezellig een biertje of een cola.

  Het hele gebeuren in Keulen is natuurlijk verschrikkelijk, en ook tussen de vluchtelingen in Nederland zullen vast rotte appels zitten. Het is wat mij betreft alleen veel te makkelijk om die 600-800 mensen die naar Zwolle komen nu allemaal weg te zetten als beestachtige verkrachters. Vergeet niet, tussen onze eigen landgenoten zitten veel meer rotte appels.

  Binnenkort maar naar de voorlichtingsavond in het stadion, benieuwd naar het verhaal vanuit de gemeente. En als er inspraak is hoop ik maar dat de argumenten iets meer doordacht zijn dan de gemiddelde reacties op Facebook…


  ⚠️ Meld

 63. @discussie:
  Zoals een collega mij laatst liet weten:”Je zorgen maken is niets anders dan de verkeerde kant op fantaseren

  Mooie quote! Leg je die ook even uit aan homo’s in een AZC en dames die omringd worden door een horde arabische mannen?


  ⚠️ Meld

 64. @Hans72:
  Zullen we dan ook stoppen met
  – Zwemles geven aan minderjarigen (Benno L.)
  – Hockey training verzorgen (Luigi C.)
  – Kerkdiensten afschaffen (Misbruik Katholieke kerk)
  enz. enz.

  Helaas zullen er altijd incidenten zijn. En helaas zullen er altijd slachtoffers zijn. En ja, ik moet er niet aan denken dat een van mijn geliefden daar bij zouden horen. Maar gelukkig heb ik een ratio die het wint van mijn emotie, een ratio die het wint van mijn angst en bovendien een ratio die (voor mij) krachtig genoeg is om een afweging te maken gebaseerd op alle (bekende) feiten.  ⚠️ Meld

 65. @Discussie: wat een bijzondere reactie op mijn vraag?! Heb ik het over dingen stoppen met zaken?
  Overigens, je haalt zaken door elkaar en legt onlogische verbanden(of je dat met je ratio of emotie doet kan ik niet inschatten). Het verschil tussen incidenten en patronen is je volgens mij ook niet helemaal duidelijk.
  Nou vooruit dan, toch even over stoppen: stop met het schofferen van slachtoffers door te stellen dat ze zich geen zorgen moeten maken omdat ze dan de verkeerde kant op fantaseren. Beetje respectloos. Getuigt van zeer weinig ratio en weinig emotioneel inlevingsvermogen.


  ⚠️ Meld

 66. Ex Zwollenaar

  Ik ga een eens moeite doen om uit te leggen waarom het nationaal socialisme, socialisme is, dus links:
  Klik liever op de link:
  http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/11/het-half-vergeten-socialisme-van-hitler/

  Discussie:

  Thomas Jefferson heeft meer gezegd dan dan iedereen gelijk geschapen is. Hij was als een van de eerste Amerikaanse presidenten toen al erg goed op de hoogte van de gevaren van islam.
  Algemene kennis, voor iedereen toegankelijk, gewoon even googelen.

  Nog even over het delen van de welvaart; als we niet allemaal even rijk kunnen zijn, dan maar allemaal even arm?

  Alsof een vooralsnog niet te overziene toestroom van moslims, geen grote impact zou hebben op zowel de financiële gesteldheid van ons land alswel onze cultuur. Hoe ver wil je je aan gaan passen om het iedereen naar de zin te maken? Dan iedereen maar een dhimmi?


  ⚠️ Meld

 67. @Hans72,
  Jouw opmerkingen geven mij de indruk dat je vindt dat Zwolle geen vluchtelingen op moet vangen, juist omdat er slachtoffers zijn.
  Als die conclusie voorbarig is, mijn excuses daarvoor.

  Volgend daarop, dus het beeld dat er slachtoffers zijn en daarom een hele groep uitgesloten dient te worden, heb ik geprobeerd om dit te vertalen naar andere incidenten.
  Kortgezegd, als er een paar rotte appelen slachtoffers maken en het gevolg is dat de hele groep het land uit moet, dan heb ik geprobeerd dit te vertalen naar andere groepen. Ik besef dat dit kort door de bocht is, maar gaat mij om het creëren van discussie en het beeld los van alleen de vluchtelingenproblematiek te zien.

  Mijn quote is overigens ook niet bedoeld voor de slachtoffers van welk delict dan ook. Die mensen fantaseren inderdaad niet de verkeerde kant op, immers hebben zij een feitelijke situatie meegemaakt.

  De quote is meer bedoeld voor iedereen die juist niet slachtoffer is.
  Je kent vast het principe van vroeger van de basisschool van doorfluistertje. Iemand fluister persoon 1 iets in en dit gaat door totdat persoon 10 moet navertellen wat hij gehoord heeft. Het verhaal is een eigen leven gaan leiden en sluit in zijn geheel niet meer aan bij het verhaal van persoon 1.
  Dit principe zie je overal terug, dus ook in dit soort discussies.  ⚠️ Meld

 68. @TomJefferson In dat stuk staat dus inderdaad dat het een mengelmoes van allerlei ideeën en theorieën. Dus ik snap je punt niet. De schrijver (Jan Gajentaan) is iemand met een eigen mening over allerlei zaken, van EU, tot vluchtelingen tot het nationaal-socialisme. Het betreffende artikel is een opiniestuk gelardeerd met een pseudowetenschappelijk sausje.

  Maar goed, iedereen mag een mening hebben en ik denk dat de voors en tegens van de vluchtelingen problematiek nu wel voldoende besproken zijn. Jou mening stel ik trouwens zeer op prijs. Ik heb er weer iets van opgestoken. (dat bedoel ik positief)


  ⚠️ Meld

 69. @Tomjefferson:
  Klopt helemaal, maar het gaat om het beginsel, ieder mens is gelijk geschapen. Dit beginsel vormt de bodem voor onze westelijke maatschappij en denkwijze.
  Uiteraard mag je gevaren van Islam (maar ook radicale joden, christenen, activisten) benoemen en bestrijden. Maar er zijn ook beleiders van de islam die gematigd zijn en gewoon op een normale manier deelnemen aan de maatschappij. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dat voor het overgrote deel geldt.  ⚠️ Meld

 70. Ex Zwollenaar

  Dank je wel.
  De discussie is altijd goed. Belangrijk is het om je te blijven informeren.
  Politiek is per definitie geen wetenschap. Check de connecties tussen socialisme, nationaalsocialisme, communisme, en islam. Interessant en goed voor hoofdpijn.


  ⚠️ Meld

 71. @Discussie: je conclusie dat ik vind dat Zwolle geen vluchtelingen moet opvangen is niet zo zeer voorbarig, maar wel onjuist. Waarom wil je het beeld los van de vluchtelingenproblematiek zien? Want dat is toch juist de kern van deze discussie. Om dat te realiseren haal je er wat excessen bij terwijl de discussie juist over patronen ging. Je creëert dus geen discussie, maar frustreert ‘m eerder.
  Dus als je nog geen slachtoffer bent, moet je je geen zorgen maken want dan fantaseer je de verkeerde kant op. Tja, dat is ook een manier om met de realiteit om te gaan. ‘Wir schaffen es’ zoiets?

  En wat betreftje laatste vergelijking: gelukkig zijn we anno 2016 niet meer afhankelijk van doorfluisteraars. En zijn de meesten van ons het niveau van de basisschool ontstegen. Vandaag de dag zijn feiten – als ze niet in de doofpot gedrukt worden-gelukkig gewoon zichtbaar. Het is mij dus niet helemaal duidelijk wat je bedoelt met ‘dit principe’.  ⚠️ Meld

 72. Discussie
  k
  Toch nog even een reactie op je stuk:

  Gematigde moslims zijn mensen die o.a. cultuurmoslim zijn (want je wordt als moslim geboren in bepaalde landen), en bv niet naar de moskee gaan, wel alcohol drinken en zich niet aan alles houden wat in de koran, hadith of sharia staat. Bedenk dat wat jij dan gematigde moslims noemt, voor de meer praktiserende moslim, geen moslims zijn. Daarbij is een moslim in de eerste plaats moslim, geen individu. Islam laat weinig ruimte aan zijn volgers, als het op wel of niet naleven komt. Wie niet alles naleeft, staat gelijk aan een afvallige.
  De groepsdruk hierbij is zeer groot, moslims spreken elkaar ook hierop aan. Er is niets gematigd aan islam.
  De discussie die we in het westen voeren over gematigd en radicaal, extremistische moslims, islamisme, politieke islam en weet ik veel wat is echt vreselijke onzin.
  Erdogan zei het treffend; islam is islam, het idee van een gematigde islam is beledigend.
  Om een idee te krijgen van hoe islam er in de Arabische wereld uitziet doe ik hier weer eens een link:
  http://www.memritv.org/. Kijk en huiver.  ⚠️ Meld

 73. Een woordvoerder van ziekenhuis Isala verwacht geen problemen. Isala grenst aan de nieuwe locatie. Het ziekenhuis heeft ook in het verleden een asielzoekerscentrum als directe buur gehad. Dat is toen goed verlopen. In goede samenspraak met de gemeente zal dat nu weer het geval zijn, zo verwacht de woordvoerder.

  Bij het nabij gevestigde Ronald McDonald-huis hetzelfde geluid.


  ⚠️ Meld

 74. @TomJefferson:
  Dank voor je informatie. Geeft inderdaad een andere kijk op de Islam. Toch ken ik dan veel gematigde moslims die er blijkbaar (gelukkig) anders instaan.

  @hans72:
  Gaat mij om het wegzetten van groepen op basis van incidenten. Met betrekking tot je laatste opmerking weet ik het zo net nog niet. Ik zie veel mensen elkaar napraten en de meest verbazingwekkende toevoegingen doen.


  ⚠️ Meld

 75. @TomJefferson: ik doelde op de extremiteit waarmee men (NVU bijv) bijeenkomsten ver buiten hun eigen woonplek probeert onmogelijk te maken dmv dreiging e.d.. (Datzelfde geldt idd ook voor de extreem linksen).
  De tactiek om mensen die voor zijn te bedreigen lijkt erg op de methodiek die destijds werd toegepast in de jaren ’30.

  [Quote]Bericht door Hans72, op 13 januari 2016 12:38
  Ik twijfel, Aapotheek. Groepen bij voorbaat uitsluiten en stickeren is toch een beetje apart als je het tegelijkertijd over tolerantie en gastvrijheid t.o.v. vluchtelingen hebt. [/quote]

  Zoals hierboven gemeld gaat het om de wijze waarop. Waarom zouden inwoners van bijv Nijmegen inspraak moeten hebben op iets dat lokaal in Zwolle speelt?


  ⚠️ Meld

 76. De eerdere locatie was geen asielzoeker centrum (azc) maar een opvang centrum (oc) en naar wat ik heb begrepen was dat een oc voor 100-200 mensen en betrof het kortdurende opvang. Dan is dit toch wel van een andere orde, zowel qua grootte als qua insteek van de opvang. We moeten wat dat betreft geen appels met peren vergelijken.


  ⚠️ Meld

 77. aapotheek

  De methodiek die gebruikt wordt om de mensen die tegen te zijn te intimideren zijn van het zelfde karakter. Al walg ik van nazi`s en neo-nazi`s; het is in Nederland een marginale groep. Dat kan niet worden gezegd van de zgn Antifa/extreemlinks. Die zijn in grote getale, zeer goed georganiseerd, en bekend met guerillatactieken. Zie de rellen in de Schilderswijk, nav de dood van Mitch Hernandez, ook geinitieerd door activisten van linkse zijde. Gek genoeg waren dit toevallig ook islamitische activisten. Links en islam hebben een goede match, waarbij ik ook weer wijs op de erg goede band destijds tussen islamitische strijders en nazi`s in WO2.

  Discussie:

  Fijn om te horen, ik ken ze gelukkig ook. Er zullen er vast nog veel meer zijn, die bang zijn om er voor uit te komen dat ze het binnen de islamitische kaders niet zo gezellig vinden. Maar ja, dan ben je een afvallige, en daar zal druk op worden uitgeoefend om ze terug te winnen voor islam, desnoods met geweld. Gek genoeg houden veel imams nog vol te zeggen dat er geen dwang in hun religie is. Vraag ze dan maar eens naar de straf op afvalligheid onder shariawetten. Dat is de doodstraf.

  Verder; dat belangstellenden uit de ene stad protesteren tegen de komst van een AZC in een andere stad kan ik me wel voorstellen. Want het een kan een precedent voor het ander scheppen. Als je je laat horen, of je zet je woorden kracht bij door daden, is de kans kleiner dat er een AZC komt. Dat is de afgelopen tijd wel gebleken.


  ⚠️ Meld

 78. Media

  De huidige situatie en de situatie in de jaren 90, de Joegoslavische oorlog, zijn totaal verschillend. Hoewel daar soms ook moslims tussen zaten. We worden nu totaal overspoeld, en er zijn er nog miljoenen op pad, dankzij Merkels uitnodiging. Ben benieuwd of wij das Schaffen.


  ⚠️ Meld

 79. Ik maak me wel wat zorgen als de jonge mannen uit het AZC komen zwemmen in het openluchtbad.. Volgens de Volkskrant mogen in Bornheim Duitsland jonge mannen uit het naburige AZC het zwembad niet meer in na veelvuldige klachten over seksuele lastigvallen van vrouwen…


  ⚠️ Meld

 80. De agenda is duidelijk: http://www.bbc.com/news/uk-politics-18519395
  Maar dat zal natuurlijk ontkend worden.

  Ze blijven dus 15 jaar ???? En gaan daarna terug ??? zeer geloofwaardig !

  Mijn gehele leven heb ik nog nooit een uitkering gehad. Nu is duidelijk waar ik belasting voor betaal. Margaret Thatcher: “The trouble with Socialism is that eventually you run out of other people’s money.”

  Laten we een voorwaarde stellen: in het AZC alleen 50% vrouw en 50% man. Geen concessies !  ⚠️ Meld

 81. Lang leve de media. Het is mij nu wel duidelijk hoe de Stentor denkt over de komst van het AZC. De artikelen hebben de laatste week toch allemaal de tendens dat de mensen die kritiek hebben over de komst te zwart-wit denken en racisten zijn. Ook is opeens de rubriek “mijn mening” niet meer te vinden, terwijl er toch zeker ingezonden stukken moeten zijn over de komst. Ik heb in ieder geval vorige week een ingezonden stuk geschreven en nu een week later nog steeds niet geplaatst. Zeker in de ogen van de Stentor te negatief? Wij in Nederland hebben vaak een grote mond over de censuur in sommige landen, maar ook hier kiest de media dus gewoon de kant van de politiek correcte linkse kliek. Ben benieuwd hoe de berichtgeving morgen over de bijeenkomst is. Zeker heel veel positieve reacties en de rest van de aanwezigen zullen jullie wel wegzetten als racisten, zwart-witdenkers en nazi’s.


  ⚠️ Meld

 82. Het stuk van Klaasje gelezen te hebben, overvalt mij ook het gevoel dat de Stentor alle ingezonden stukken onder de pet wil houden.
  Ik zal per omgaande mijn abonnement op deze krant opzeggen, met mij hopelijk vele.


  ⚠️ Meld

 83. Op de Stentor is wel ruimte voor mensen die kritisch staan ten opzichte van het moslimoffensief dat momenteel aan de gang is. Gelukkig maar, want censuur en framing vanuit de media neemt hand over hand toe….


  ⚠️ Meld

 84. Hans72, ik kan je reactie niet plaatsen. Geen enkel ingezonden stuk is er deze week geplaatst in de Stentor over de komst van het AZC.
  Dat is toch wel vreemd vind jij ook niet? Ik weet zeker dat er veel reacties zijn binnengekomen bij de Stentor dus volgens mij toch echt wel sprake censuur bij de Stentor.


  ⚠️ Meld

 85. Hoe is dat censuur? Ze hebben geen enkele verplichting om iets te plaatsen. Daarnaast plaatsen ze niks over het AZC in jouw woorden, dus ook niet positief.


  ⚠️ Meld

 86. “Eind 2014 heeft het COA de gemeente verzocht medewerking te verlenen aan een locatieonderzoek voor een azc in Zwolle. Zwolle wil mensen die in tijden van nood vanwege onderdrukking of oorlog hun thuisland ontvluchten, hulp bieden. Daarom is de gemeente bereid om mee te werken aan dit verzoek.” aldus de gemeente Zwolle. Is de gemeente zo naïef te denken dat dit allemaal mensen zijn die door vele veilige landen vluchten i.p.v. goud zoeken, wel onderscheid maken tussen Religie en Staat, vrouwen gelijkwaardig achten aan mannen, homo’s en lesbo’s niet veroordelen en “hun” rechten op bed, bad, kaviaar etc. niet claimen? Terug naar de veilige opvangkampen in de regio’s daar! Hoezo Verdrag van Dublin? Wanneer dringt Zwolle hier op aan? Of studeert de heer H.J. Meijer voor burgemeester van Aleppo?
  AZC WEG ERMEE!


  ⚠️ Meld

 87. Zwolle wil mensen die in tijden van nood vanwege onderdrukking of oorlog hun thuisland ontvluchten, hulp bieden. Daarom is de gemeente bereid om mee te werken aan dit verzoek.” aldus de gemeente Zwolle.

  En hier gaat het dus fout. Wie is Zwolle? De gemeente die als kliek al handjeklappend dit sort zaken besluiten? Of de bewoners? Als er sprake was van échte inspraak was dit middels een referendum voorgelegd aan de bevolking. En er niet doorgeduwd zoals nu het geval is. Dit is de perfecte manier om het vertrouwen in de politiek nog verder te verlagen. Welk belang zit hier achter?


  ⚠️ Meld

 88. De gemeente heeft een heel goed punt om NIMBY-achtige zaken niet door een referendum te laten beslissen.

  Verder is het redelijk logisch dat als een grote groep getraumatiseerde mensen 24/7 bij elkaar op de lip zitten, dat het niet supersoepel verloopt. Zeker niet als de lokale bevolking je nog net niet letterlijk bespuugt.


  ⚠️ Meld

 89. Geniet nog maar van de carnaval dit jaar. Dit jaar zal het laatste jaar zijn dat je je dochters met haar vriendinnen zonder volwassene naar de carnaval kan laten.


  ⚠️ Meld

 90. Ik denk eerder dat de burgemeester of gemeente Zwolle belangen hebben in de vastgoed bv van de gebroeders Jansen. Zwolle is al vanaf eind 2014 aan het kijken naar geschikte locaties en er zijn in het afgelopen jaar verschillende onderzoeken gedaan. VREEMD dan toch dat de gebouw van het waterschap in september 2015 nog wordt verkocht aan de gebroeders Jansen en maar enkele maanden later kunnen die het nu voor veel meer geld weer verkopen aan het COA. Riekt naar voorkennis / belangenverstrengeling toch?


  ⚠️ Meld

 91. De route naar de stad is vanaf dit AZC langs een aantal (middelbare) scholen. Met heel veel kinderen/meiden in puberleeftijd.
  Deze mensen zijn niet gewend aan meisjes/vrouwen zonder hoofddoek en al helemaal niet aan zomerse taferelen met blote armen, benen en slippers.
  Deze mensen zijn niet gewend aan vrouwen die zomaar zonder begeleiding “uit” mogen gaan, immers dat is voorbehouden aan de mannen.
  Komt er extra bewaking, politie op de been??


  ⚠️ Meld

 92. Japser: De gemeente heeft een heel goed punt om NIMBY-achtige zaken niet door een referendum te laten beslissen.

  Waarom is het volgens jou goed om dit over de hoofden van de bevolking te beslissen?


  ⚠️ Meld

 93. De Nederlandse bevolking is niet zo van referenda. Toen D66 zich zo’n 10 jaar als referendumpartij profileerde stemde geen hond meer op die partij. Van Mierlo stelde toen zelfs voor om de partij maar op te heffen. Pas toen deze ‘kroonjuwelen’ heel ver weggestopt waren ging men weer op die partij stemmen.


  ⚠️ Meld

 94. Ik denk dat de Nederlandse bevolking daar na de afgelopen jaren van kiezersbedrog wel anders over denkt. Met als hoogte/dieptepunt het referendum over de Europese Grondwet, een van de grootste democratische schandalen die ons land ooit gekend heeft.
  De casualiteit tussen het wegstoppen van de kroonjuwelen en de toename van D66 stemmers betwijfel ik ook.
  Wat denk je: zou een referendum over al dan niet toelaten van asielzoekers aanslaan? Of wat dacht je van een referendum over het lidmaatschap van de EU?


  ⚠️ Meld

 95. @Hans72
  Leuk die lijstjes en getallen, ik heb er nog één:
  In 2014 ruim 6000 incidenten door mensen die onder de geestelijke gezondheidszorg vallen.
  Dat zijn ruim 18 incidenten per dag.
  Dat kost nog veel meer geld dan dat ene incident in de 2 dagen bij een AZC.
  Laat de overheid eerst maar eens beginnen om die idioten van de straat te halen, want dat is helemaal onberekenbaar volk.

  Bron: [/http://www.ggznieuws.nl/home/ggz-nederland-meer-nodig-om-aantal-verwarde-mensen-terug-te-dringen/url]


  ⚠️ Meld

 96. Mike70, daar kom je weer met een ‘ja maar zij’ kulargument. Ik leg het nog een keer uit: ja, we hebben zat problemen met autochtone nederlanders. Ook daar zitten aanranders, verkrachters, psychopaten, uitkeringfraudeurs, geweldplegers enz. tussen. MAAR…..waarom gebruik je nu juist DAT als reden om een nieuwe hoop ellende binnen te halen?
  Net zoiets als: het huis staat in de fik, laten we blussen met kerosine.

  Overigens, je redeneert heel matig: dat van die 1 x per twee dagen ging over 1 azc in Alphen. Waarom vergelijk je dat met een landelijk cijfer? Niet handig….


  ⚠️ Meld

 97. @Hans72 er wordt niks besloten over de hoofden van de bevolking. Vertegenwoordigers, gekozen door de bevolking, van de bevolking, beslissen voor de bevolking. De bevolking is bij alle stappen verantwoordelijk.


  ⚠️ Meld

 98. Mooi theoretisch verhaal japser. Nu de praktijk: een groot deel van de bevolking is klaar met dit kabinet. Oorzaak: wanbeleid, schandalen en leugens gedurende de afgelopen jaren. Mooi voorbeeld: de verkiezing van de kamervoorzitter. Handjeklap in Den Haag, maar uit onderzoek blijkt dat ‘de bevolking’ toch liever een andere kamervoorzitter had gehad. Op 6 april een referendum tegen dat achterkamerakkoord met de Oekraïne. Hoe kan dat nou, het volk wil dat verdrag toch ook?
  Trouwens: als het dan toch zo is dat de vertegenwoordigers de mening van de bevolking vertegenwoordigen, dan is er niets mis mee om dat af en toe te toetsen aan de realiteit. Dan kun je het volk daadwerkelijk confronteren met hun eigen keuzes. Of zouden ze zichzelf niet afvragen hoe het kan dat er zoveel weerstand is tegen allerlei besluiten?

  Weet je, ik denk dat jij 1 van de weinigen bent die zich verantwoordelijk voelt bij alle stappen. Zelf ben ik heel blij dat ik dat niet zo voel, want ik vind het een beschamende vertoning.  ⚠️ Meld

 99. het huis staat in de fik, laten we blussen met kerosine

  Verkeerde vergelijking. Met de cijfers van Mike70 moet je je afvragen waarom je druk maakt om iemand die een sigaret rookt terwijl achter hem het huis in de fik staat.


  ⚠️ Meld

 100. Is de bevolking klaar met dit kabinet? Ik weet het niet, ik kan er geen cijfers over vinden. Net zo min dat ik een onderzoek kan vinden over de kamervoorzitter. Misschien heb je een linkje?

  Die toetsing of de bevolking nog achter de vertegenwoordiging staat heet verkiezingen, in theorie 1x in de 4 jaar.

  En ja, ik sta achter deze regering, ook al is het niet welke ik persoonlijk zou willen. Ik ben me er van bewust hoe onze constitutionele parlementaire monarchie werkt. Ik snap dat er regelmatig beslissingen worden genomen waar ik of zelfs een groot deel van de bevolking niet blij van wordt. Maar ik snap ook dat we mensen hebben gekozen die niet alleen maar doen wat de grootste schreeuwers willen, en ook niet wat de bevolking op de korte termijn blij maakt. Ik snap dat je als regering, om het land in stand te kunnen houden, met een verantwoordelijkheid die niet eindigt bij de landsgrenzen, dat je soms (regelmatig) onpopulaire beslissingen moet nemen.

  Een land zonder belastingen, waar alles gratis is, is een utopie.


  ⚠️ Meld

 101. Bevolking is klaar met het kabinet volgens verschillende peilingen. Waarom vragen om een link je kan ook zelf zoeken naar informatie? En dan is de informatie mogelijk nog niet volledig.

  Een land zonder belastingen? Wanneer je iets meer wist over de islam, zijn er genoeg landen in de wereld zonder belastingen. Heb jij als volk de politici gekozen in EU parlement? Of wie er een ministerpost mag bekleden?

  Je zegt wel dat je het snapt. Blijkbaar snap je er niet echt zoveel van. Als het volk echt wat te zeggen had met verkiezingen, dan waren de verkiezingen allang illegaal en verboden.


  ⚠️ Meld

 102. @Bernard 13.53
  Het referendum is m.i. het enige goede partij punt van D66, vandaar dat ik niet op die partij stem, snap je em?

  Over de grote asiel toestroom zou ik trouwens ook graag een landelijk referendum willen.  ⚠️ Meld

 103. @Veldwachter, D66 is geen referendumpartij meer. Laatst stemden ze hier in Zwolle zelfs nog tegen een referendum over de zondagsopenstelling van supermarkten.

  Maar de toestroom van asielaanvragers stop je niet door een referendum. Die stop je door de oorlog daar te stoppen.


  ⚠️ Meld

 104. @Bernard
  Ok dan is er helemaal geen reden meer om op D66 te stemmen.

  Een oorlog stoppen is niet zo eenvoudig, er zijn trouwens aardig wat landen actief in Syrië.


  ⚠️ Meld

 105. @Hans72

  om een nieuwe hoop ellende binnen te halen?

  Dus wat is volgens jou een oplossing? Daar ben ik wel geïnteresseerd in.
  Want die vluchtelingen blijven komen, dat is een feit. Nederland gaat nooit de grenzen dichtgooien hoe graag de mensen dat ook willen.


  ⚠️ Meld

 106. @Veldwachter, ik heb ook niet gezegd dat dat gemakkelijk was. Maar als je het hebt over dweilen en een kraan, dan is die oorlog de kraan!


  ⚠️ Meld

 107. Infobijeenkomst over het AZC is rustig en goed verlopen. Alle kritische vragen konden beantwoord worden. Een enkeling schreeuwde negatieve zaken over het AZC in Zwolle door de zaal heen.


  ⚠️ Meld

 108. @Bernard
  Ja maar het is m.i. niet onze oorlog, bovendien hebben niet alle bemoeiende landen dezelfde insteek.
  Ik geloof er niet meer zo in dat de grootmachten politie moeten gaan spelen in lokale conflicten en oorlogen.


  ⚠️ Meld

 109. Eens Veldwachter, maar toch ligt daar de oplossing. Zolang Asad die vatenbommen op steden blijft gooien en IS blijft moorden – en ik zie nu net op nieuwsuur dat de Peshmerga ook lekker bezig is met het verwoesten van steden – zullen mensen moeten opvangen moeten worden totdat Syrië leeg is.


  ⚠️ Meld

 110. Dus Bernard zegt eigenlijk dat grootmachten mee moeten spelen ivm bla bla maar ook en en lokale. Tsja Bernard het is er een kruidvat, wegblijven lost zich eigen op op est voorn tragische wijze dan ook. Maare heb jou en andere critici gemist vanavond.


  ⚠️ Meld

Reageer