Portretfotografie en ROOD! in de Fundatie

Zwolle – Van 16 januari t/m 17 april 2016 is in Museum de Fundatie in Zwolle onder meer de tentoonstelling ‘ROOD! – Heilstaatvisioenen uit de Sovjet-Unie 1930-1941’ te zien. In dezelfde periode is in de Fundatie de tentoonstelling ‘Dutch Identity – Nederlandse portretfotografie NU’ te bewonderen. Internetkrant Weblog Zwolle mocht alvast een kijkje nemen.

_dsc6115.jpg 

Na de Russische revolutie van 1917 besloten de machthebbers in de nieuwe Sovjet-Unie hun ideeën op een unieke wijze te gaan uitdragen. De Sovjet-ideologie zou worden gepresenteerd via radicale avant-gardistische ontwerpen, gemaakt door de culturele elite van het land. Als vurige aanhangers van de nieuwe orde vormden schrijvers en beeldend kunstenaars als het ware een artistiek leger dat net als het Rode Leger ten dienste van de staat stond. Vooral in de jaren dertig was er geen natie ter wereld die zoveel eersteklas kunstenaars in dienst had voor propagandadoeleinden als de Sovjet-Unie. De tentoonstelling ‘ROOD!’ in Museum de Fundatie in Zwolle biedt een overzicht van meer dan 150 heilstaatvisioenen uit de Sovjet-Unie uit de periode 1930-1941.

_dsc6105.jpg

_dsc6110_1.jpg

_dsc6107.jpg

Meer nieuws en foto’s via Lees verder… 

 

Dutch Identity 

De hedendaagse Nederlandse portretfotografie staat al jaren in hoog aanzien, zowel nationaal als internationaal. Fotografen als Anton Corbijn en Rineke Dijkstra genieten in het buitenland zelfs (nog) meer bekendheid dan in ons eigen land. Maar wat maakt de Nederlandse portretfoto nou zo bijzonder? Die vraag staat centraal op de tentoonstelling ‘Dutch Identity’ in Museum de Fundatie in Zwolle met werk van 25 vooraanstaande hedendaagse portretfotografen uit Nederland: Daniele van Ark, Blommers&Schumm, Koos Breukel, Joost van den Broek, Ernst Coppejans, Anton Corbijn, Linelle Deunk , Desiree Dolron, Rineke Dijkstra, Charlotte Dumas, Lucia Ganieva, Ringel Goslinga, Pieter Henket, Carli Hermès, Cuny Janssen, Danielle Kwaaitaal, Annaleen Louwes, Hellen van Meene, Vincent Mentzel, Erwin Olaf, Carla van de Puttelaar, Viviane Sassen, Martine Stig, Marie-Cécile Thijs en Marcel van de Vlugt.

_dsc6102.jpg

 _dsc6109.jpg

 _dsc6100.jpg

_dsc6103.jpg

_dsc6106.jpg

 

Artikel delen:

Reageer