Zwollenaren positief-kritisch over komst AZC

Zwolle – Wethouder Nelleke Vedelaar en burgemeester Henk Jan Meijer gaven woensdagavond 20 januari iedere bezoeker aan de informatieavond over het AZC persoonlijk een hand bij binnenkomst. Iedereen die dat wilde was welkom. Deze informatieavond in het Event Center van het IJsseldelta Stadion werd massaal door meer dan achthonderd mensen bezocht. De bijeenkomst begon met een vragenronde waarbij er vragen konden worden gesteld aan burgemeester Meijer en Peter Siebers, bestuurslid van het COA.

https://youtu.be/wuoB9D_-I1I   

Het is de bedoeling dat er vanaf het eerste kwartaal van 2017 zeshonderd asielzoekers zullen worden opgevangen op de locatie aan de Dokter van Thienenweg, waar nu nog het Waterschap is gehuisvest. Een jaar later zal dit aantal worden uitgebreid tot maximaal achthonderd gedurende een periode van maximaal vijftien jaar. Er werden veel vragen gesteld over de opvang van “zoveel asielzoekers op 1 locatie.” Met name direct-omwonenden uitten hun zorgen hierover. “We maken ons grote zorgen over onze veiligheid en privacy.” Er zijn in die omgeving veel scholen, zorginstellingen en het ziekenhuis en dat kan problemen geven als er in hetzelfde gebied een groot AZC komt. Ook de verkeersveiligheid vraagt om aandacht. In de spits is de verkeersdrukte groot en fietsen er grote groepen scholieren in deze omgeving.

160120_info_avond_azc023.jpg

160120_info_avond_azc021.jpg

160120_info_avond_azc022.jpg

Via Lees verder meer nieuws en foto’s… 

Een aantal bezoekers hield een warm pleidooi voor kleinschalige opvang op meerdere plekken in de stad in plaats van een groot centraal centrum zoals nu wordt voorgesteld. Zowel de burgemeester als Siebers van het COA gaven aan dat een groot AZC beter beheersbaar is op gebied van veiligheid, de kwaliteit van het voorzieningenniveau en ook qua kosten. 
Achter het voorgestelde AZC zal  een natuurterrein ingericht worden als recreatiegebied voor de asielzoekers. “Een kinderspeelplaats en een plek waar jongeren een balletje kunnen trappen. Het fietspad dat daar loopt blijft wel toegankelijk voor iedereen,” aldus de burgemeester. Omwonenden maken zich wel zorgen of ze daar ’s avonds nog wel ongestoord hun hond kunnen uitlaten en of vrouwen daar nog wel kunnen gaan hardrennen. Zowel de burgemeester als Siebers van het COA gaven aan dat ze hierover voortdurend in overleg met de buurtbewoners willen blijven. Peter Pieters gaf aan dat het COA zeven dagen per week en vierentwintig uur per dag bereikbaar is voor buurtbewoners als er zich eventuele ongeregeldheden voordoen. 
Meerdere bezoekers van deze avond gaven ook hun positieve ervaringen als vrijwilliger aan met vluchtelingen, zoals afgelopen jaar in de IJsselhallen. “Ik hoop dat we in Zwolle beschaafd zullen blijven en laten we ze welkom heten,” gaf een bezoekster aan, waarop een applaus volgde. Ook voor het AZC zal er weer een beroep op vrijwilligers worden gedaan en gelet op de ervaringen tot nu toe in Zwolle zijn de verwachtingen positief. 
De massaal bezochte informatieavond verliep volgens velen positief en iedereen kreeg de gelegenheid zijn vragen en zorgen kenbaar te maken. Uiteraard waren de meningen verdeeld en ook felle tegenstanders van instroom van asielzoekers lieten zich af en toe horen, evenals degenen die de asielzoekers welkom heetten. De burgemeester had al eerder laten weten dat iedereen op deze avond welkom was en dat hij niet op een applausmachine zat te wachten. 
 
De gemeenteraad neemt medio april een beslissing over de komst van het AZC. Voor de direct omwonenden zullen nog aparte sessies worden georganiseerd.  De komende periode heeft de gemeente een website ingericht over alle ontwikkelingen m.b.t. dit AZC: www.zwolle.nl/azc
Hennie Vrielink
Redacteur Weblog Zwolle
 
160120_info_avond_azc024.jpg
 
160120_info_avond_azc020.jpg
 
160120_info_avond_azc025.jpg 
Artikel delen:
Reacties 164
 1. De vraag wie dit plan met de daaraan verbonden consequenties uiteindelijk gaat betalen, blijft onbeantwoord. Ik vrees dat het geld hiervoor uit het potje gaat aangaande de sociale voorzieningen. Dat betekend voor de burger die hier helaas afhankelijk van is, een verdere verslechtering van hun maatschappelijke positie. Gevolg: minder geld, meer armoede en een toenemende criminaliteit. Om veel ellende nu, en in de komende jaren te voorkomen, zal de politiek de burger moeten voorzien van een redelijk en fatsoenlijk basisinkomen. Pas dan zal er een breed draagvlak ontstaan, om deze problematiek in de komende 15 jaar op een eerlijke en open manier het hoofd te bieden.


  ⚠️ Meld

 2. Het was 1 grote aanfluiting de boel is al beslist en gedaan.
  Maar De Zwollenaren mogen blij wezen dar er een azc komt want veel mensen willen dit toch schijnbaar naar alle verschrikkingen in Koln en andere steden.Hou mijn hart vast voor al die verpleegsters en scholieren met al die testeronbommen.De grootste aanfluiting was de Syrier midden in de zaal die het woord nam hadden het coa deze man ingehuurd?Is al 16 jaar in Nederland en spreekt nog zeer slecht de taal wat een wanvertoning.Ik moet wel zeggen degene die tegen zijn kunnen nu beter hun mond houden want je hebt de kans laten liggen om te komen gisterenavond.De voorstanders waren veruit in de meerderheid.


  ⚠️ Meld

 3. @Arie m: geld voor AZC’s komt van de COA. Zij krijgen hun geld van de landelijke overheid. Dat is een apart potje op de algemene begroting. Waar het geld anders heen zou gaan, als het COA niet zou bestaan is onmogelijk te zeggen. Dat ligt aan de regering die op dat moment in de kamer zit. In principe kun je er vanuit gaan dat het geld dan evenredig over alle kostenposten wordt verdeeld.


  ⚠️ Meld

 4. @V Raaltten: er staat toch ook informatie avond en geen referendum?
  Blij dat er hier in Zwolle beschaafd kan worden gepraat hierover. Wel moet de gemeente oog, aandacht en oplossingen hebben (maatregelen nemen) voor alle frustraties (van vluchtelingen en Zwollenaren) en gevaren


  ⚠️ Meld

 5. Om je dood te schamen, mijn mede Zwollenaren….. Al dat gejuich en geklap….

  Ik stel voor dat alle voorstanders worden geregistreerd. Mocht dan het moment aangebroken zijn dat de “shit hits the fan” (en dat moment komt gegarandeerd) kunnen we deze linkse kliek vervolgen voor verraad.

  Iedereen die zegt dat de volksverhuizing uit het Oosten iets positiefs met zich meebrengt heeft zijn kop ver in het zand zitten.


  ⚠️ Meld

 6. Beste Zonde, na jouw reactie gelezen te hebben is het heel verleidelijk om jou een racist/xenofoob/haatzaaier te noemen. Dat doe ik niet, ook al vind jij mensen zoals ik een “verrader”. Ik vind het jammer dat jij er zo’n getroubleerd wereldbeeld op na houdt, je hebt recht om je zorgen te maken, maar de manier waarop je dat uit is bijzonder teleurstellend. Ik vind het heel mooi dat de avond gisteren zo goed is verlopen. Het is geweldig dat voor- en tegenstanders van eem AZC in Zwolle op een beschaafde manier met elkaar in discussie zijn geweest. Complimenten daarvoor. Helaas lees ik hier niets over in de landelijke media, zij zijn kennelijk meer geïnteresseerd in bijeenkomsten waar het uit de hand loopt. Erg jammer, want onze samenleving heeft behoefte aan positiviteit!


  ⚠️ Meld

 7. Met dank aan de ChristenUnie gaat Zwolle nu een grote groep gelukszoekers opvangen die al door meer dan 5 landen in Europa zijn gereisd voordat ze in Zwolle aankwamen. Hier krijg je immers een uitkering, gratis scholing, tig subsidies, etc.

  Die 800 opvangplekken worden er straks 1200 en uiteindelijk 1800. Na een paar dagen slaat de verveling toe en gaan de gelukzoekers de buurt verkennen. Uiteraard komen ze dan terecht bij het nieuwe grote springparadijs boven de Sligro, waar net moeders met kinderen hun verjaardagsfeestjes vieren. Ook de wijk Berkum (winkelcentrum) en Wipstrik zijn interessant om te verkennen. Daarna even gratis koffie drinken bij de Isala Klinieken en rondhangen bij de scholen in de buurt (Landstede, Thorbecke, etc).

  Vluchten uit Syrie kost erg veel geld. In Zwitserland en Zuid Duitsland blijkt dat de vluchtelingen veel geld bij zich hebben. Het zijn dus vooral de rijken en criminelen die deze kant opkomen en hier ook blijven hangen. Letterlijk, want werk hebben en krijgen ze niet.

  Je moet vluchtelingen in hun eigen land opvangen in een door de VN bewaakte zone. Niet hier in Nederland. Niet in Zwolle  ⚠️ Meld

 8. Mooi om te zien dat een discussie op normale wijze gevoerd kan worden. Natuurlijk zijn er verschillende inzichten, maar mijnsinziens is het proces goed ingericht door de gemeente en COA. Niet besluitvorming op korte termijn er door drukken, maar luisteren naar de inwoners en vervolgens het democratische besluitvormingsproces door de gemeenteraad op een later moment plaats laten vinden. Op die manier is er ruimte voor iedereen om beelden te delen zodat die meegenomen kunnen worden in de besluitvorming.

  @ Leonardo: RTL nieuw was aanwezig, zie de site voor een reportage en nieuwsbericht en op twitter @jeroenwetzels. Ook de Telegraaf heeft een artikel over de bijeenkomst geplaatst.  ⚠️ Meld

 9. Keurige bijeenkomst. Had ook niet anders verwacht: de direct omwonenden zijn mensen uit de Wipstrik en Berkum, over het algemeen oudere, maar ook zeker beschaafdere mensen. Dan de inhoud: Peter Siebers beantwoordde vrijwel geen enkele vraag concreet. Helaas deed de gespreksleider niet wat hij had moeten doen: aan de vraagsteller vragen of zijn vraag beantwoord is. Henk Jan Meijer was sterk, ook al bekroop mij het gevoel dat alles al lang afgekaart is. Mevrouw Vedelaar kwam slechts 1 keer ten tonele en had toen heel, heel veel woorden nodig om een half antwoord te geven op een concrete vraag.

  Daarnaast viel het ensceneren door COA, St. Present en andere pro-vluchtelingen organisaties op. De kale Syrier spande de kroon: 16 jaar in Nederland en zo slecht Nederlands spreken, echt te gek voor woorden. En dan zijn laatste uitspraak: als jullie liefde geven, krijg je liefde terug. WAT??? Zoals de dames in Keulen, Zurich en al die andere steden? En waarom moet het weer bij ONS beginnen? En stel dat wij geen liefde geven, wat dan? Ik vond het een verkapt dreigement dat door links onbegrijpelijk met applaus ontvangen werd.
  Daarnaast was het een vragenronde: de vluchtelingenknuffelaars stelden NUL vragen, maar vertelden slechts verhalen over hoe mooi, gevoelig en waardevol het allemaal was. Waarom werd deze mensen niet duidelijk gemaakt dat het een vragenronde was en geen getuigenisronde? Het wekte de indruk dat dit ook vooraf afgesproken werk was. Al met al: keurig verlopen, een bijeenkomst voor de buhne want al lang afgekaart, een falende COA-meneer een sterke burgemeester en een deels geregisseerd publiek.  ⚠️ Meld

 10. Onzin Japser. In de eerste plaats: het feit dat het rustig was wil niet zeggen dat het positief is voor de vluchtelingen. Het verhaal van de COA-adapten was pas zinnig geweest als er krachtige tegengeluiden waren. Nu sloegen ze de plan volledig mis. Werd er een kritische vraag gesteld over veiligheid, begint er 1 over hoe waardevol vluchtelingen voor de maatschappij kunnen zijn. Wekte nogal de indruk: ik moet mijn punt nog maken, laat ik dat hier maar doen.
  Daarnaast: tijdens de informatiemarkt waren stands van verschillende organisaties. Als je nadat je je pro-vluchtelingen verhaal in de zaal gedaan hebt de standbemanning met een high-five begroet, of sandbemanning al begroeting omarmd (het emotionele meisje dat elders woonachtige asielzoekers weer terug wil halen naar Zwolle en een meneer met de asielzoekersbrok in z’n keel)), dan is dat op z’n minst opmerkelijk. Zowel zonder aluminium op je hoofd als met je kop in het zand.


  ⚠️ Meld

 11. Tjonge Hans, het zit je wel hoog he dat die bijeenkomst gisteren rustig verlopen is? Ongelofelijk, kennelijk kan Zwolle de opvang van asielzoekers gewoon aan. En de zaken die jij er allemaal bij haalt zijn erg ver gezocht. Maak jij je ook zo druk om het wekelijkse uitgaansgeweld waar autochtone Nederlanders verantwoordelijk voor zijn?


  ⚠️ Meld

 12. Positief?
  Wel typisch dat ik elders moet lezen dat er heel veel vrijwilligers zijn ingehuurd om in de zaal een positieve jubel te creëren.
  Dus hoe positief was deze avond zonder al deze vrijwilligers geweest?


  ⚠️ Meld

 13. Ik ben niet geweest, woon in ZZ, ik vind dat de mensen in de omgeving van het aanstaande AZC allereerst aan de beurt zijn hun mening te geven.
  Ben wel trots op Zwolle dat de avond goed is verlopen.


  ⚠️ Meld

 14. Japser, dit gaat niet om verliezen of winnen. Veelzeggend dat jij dat er van maakt. Het gaat over het gevolgde proces, de feiten, gevoelens en verschillende visies. Die maken het boeiender en waardevoller dan winnen of verliezen.


  ⚠️ Meld

 15. De strijd begint pas.

  Plaatselijk is helemaal niet interessant.

  Wij halen ons gelijk bij de landelijke verkiezingen

  Vanaf gisteravond is Meyer mijn burgemeester niet meer.

  De hardwerkende Nederlander mag de prijs betalen; door middel van belasting verhogingen.

  Dan moet je het klapvee van gisteravond eens horen.


  ⚠️ Meld

 16. swollenaer6; Is dit een verkapt dreigement? En wat de volgende verkiezingen betreft; Laat de PVV maar winnen, ze zijn toch veroordeeld tot de oppositie, omdat ze nergens een oplossing voor hebben. Daar hebben ze ook geen belang bij, het enige belang wat ze hebben is tweespalt zaaien in onze samenleving. In Zwolle en heel veel andere dorpen en steden zijn ze, politiek gezien, niet eens vertegenwoordigd in gemeenteraden. Dus lokaal hebben ze niks in de melk te brokkelen.


  ⚠️ Meld

 17. Bericht door Hans72, op 21 januari 2016 10:11
  Japser, dit gaat niet om verliezen of winnen. Veelzeggend dat jij dat er van maakt. Het gaat over het gevolgde proces, de feiten, gevoelens en verschillende visies. Die maken het boeiender en waardevoller dan winnen of verliezen.

  En zodra die feiten jou niet aan staan, ga je er maar allerlei gevoelens en verschillende visies bij verzinnen. De tegenstanders waren gisteravond gewoon zwaar in de minderheid. Dit terwijl ze gewoon welkom waren. De enige logische conclusie is dat ze gewoon een minderheid zijn in Zwolle.


  ⚠️ Meld

 18. Zoals ik het al eerder zei ,,, we zullen het in de zomer van 2017 zien…
  Dan moeten alle voorstanders net zo grote mond hebben zoals ze die nu hebben..
  Tot die tijd heeft geen zin om erover te zeuren…
  Wacht allemaal lekker af mensen…

  Voor de bouwbedrijf, voor de mensen van coa,beveiligingsbedrijf, en anderen die hierdoor werk krijgen lekker fijn!!!

  Afwachten !


  ⚠️ Meld

 19. Bericht door Onno, op 21 januari 2016 9:55
  Die foto’s, is het publiek gescreend op een bepaalde leeftijd?

  Nee hoor, maar de andere mensen nemen waarschijnlijk niet de moeite om naar zo’n bijeenkomst toe te gaan.


  ⚠️ Meld

 20. @Hans72 8.56
  Mijn complimenten voor je duidelijke verhaal.

  De optie om GEEN asielzoekers op te nemen in Zwolle is er gek genoeg niet, dit verbaasd me en ik vraag me af of dit wel democratisch is.  ⚠️ Meld

 21. En zodra die feiten jou niet aan staan, ga je er maar allerlei gevoelens en verschillende visies bij verzinnen. De tegenstanders waren gisteravond gewoon zwaar in de minderheid. Dit terwijl ze gewoon welkom waren. De enige logische conclusie is dat ze gewoon een minderheid zijn in Zwolle.

  Pfff Japser, beetje vermoeiend. Snap je het niet of wil je het niet snappen. Je redenatie sluit wel mooi aan op je wereldbeeld, maar klopt inhoudelijk niet (alweer net zoals je wereldbeeld). 1. Tegenstanders waarvan? 2. Waar baseer je meer-of minderheid op? 3. Was de zaalbezetting van gisteren representatief voor de hele stad? 4. Kan het zijn dat veel voorstanders thuisgebleven zijn? 5. Kan het zijn dat tegenstanders thuisgebleven zijn?

  En als je toch jouw redenatiemethodiek volhoudt heb ik nog een leuke voor je: van de 120.000 inwoners van Zwolle hebben er 119.000 niet hun steun betuigd aan het AZC. Bijna alle inwoners zijn dus tegen. Onzin toch?

  De feiten: AZC heeft voor-en tegenstanders. Met verschillende motivaties. Als je meer inzicht wil of er een meerderheid voor of tegen is, moet je als overhead een bindend referendum uitschrijven. Dan motiveer je zowel voor-als tegenstanders om op te draven.


  ⚠️ Meld

 22. Jammer dat Zwolle steeds bekrompener wordt.
  Het blijft zo een boerendorp met christelijke tradities en een zwakke visieloze burgemeester en wethouders. Neem alleen al de bekrompen visie op de koopzondagen, de ontwikkeling van de stad, etc.

  Zwolle durft niet, maar wacht af. Typisch christelijk gedachtegoed.

  Zeg eens nee tegen dat zwakke kabinet in Den Haag.  ⚠️ Meld

 23. De optie om GEEN asielzoekers op te nemen in Zwolle is er gek genoeg niet, dit verbaasd me en ik vraag me af of dit wel democratisch is.
  [/i]

  Interessante vraag: de gemeente Zwolle heeft zo haar Eigen ideeën over democratische besluitvorming kenbaar gemaakt in het ‘communicatieprotocol huisvesting bijzondere doelgroepen’.
  Zie:
  https://www.zwolle.nl/sites/default/files/communicatieprotocol_welkom_in_mijn_wijk.pdf

  Op pagina 4 staat vermeld wanneer inspraak mogelijk is en wanneer de dames en heren dat ongewenst vinden en we gewoon zaken door de strot geduwd krijgen.
  Meebeslissen over een locatieonderzoek is ‘niet geschikt voor NIMBY-projecten’. Daarvoor is meebeslissen wel mogelijk, maar die gelegenheid is mij persoonlijk ontgaan.  ⚠️ Meld

 24. Het bindende karakter is helemaal niet nodig voor een goede beeldvorming. En bij een referendum krijg je, net als gisteravond, voornamelijk de mensen met een sterk mening (beide kanten op). Alleen bij een verplicht referendum (wat we niet kennen in Nederland) zou je de mening kunnen peilen van alle Zwollenaren. Tot die tijd geeft een openbare bijeenkomst, waar voor- en tegenstanders, en alles er tussenin welkom is, een goed beeld.


  ⚠️ Meld

 25. Over de komst van een azc, Henk Jan moet een referendum houden onder de inwoners van Zwolle. Is de meerderheid voor, dan oké, is de meerderheid tegen, dan niet doen. Dit is de enige vorm van democratie, en is onze burgemeester niet lid van de Volkspartij Van Vrijheid en Democratie ?


  ⚠️ Meld

 26. Als je de bevolking gaat vragen of ze een NIMBY-project willen, weet je van te voren al het antwoord (vandaar ook dat het NIMBY heet).


  ⚠️ Meld

 27. En dus douw je het ze maar gewoon door hun strot. Niets mis mee, in Noord-Korea werkt het ook zo. Maar noem het dan geen democratie.


  ⚠️ Meld

 28. Onzin Hans, echt onzin, als dat zo was, dan was er niet zo’n avond als gisteren georganiseerd. Jij bent in de gelegenheid geweest om je zorgen te uiten, heb je niet gedaan, reageren op WLZ heeft niet zoveel zin. In Zwolle is het draagvlak voor een AZC groot. Een andere conclusie is er niet. Verhuis naar Slowakijke of Hongarije, daar nemen ze geen vluchtelingen op.


  ⚠️ Meld

 29. Soms moet een regering onpopulaire beslissingen nemen ja, niet omdat het direct goed is voor elk individu, maar wel voor het land. En daarom verkiezen wij een regering om die beslissingen te nemen. Als we dat allemaal zelf konden, hadden we die niet nodig. Dan noemen we het geen democratie, dan noemen we het anarchie. En ik ken niet heel veel moderne landen waar anarchie echt goed werkt.

  Nogmaals, Nederland is geen democratie, het is een parlementaire constitutionele monarchie.


  ⚠️ Meld

 30. Soms moet een regering onpopulaire beslissingen nemen ja, niet omdat het direct goed is voor elk individu, maar wel voor het land.

  Erg zwart-wit, tussen anarchie en democratie zitten waardevolle variaties.
  Maar oké: op welke manier is de import van vluchtelingen/gelukszoekers/moslims goed voor ons land?  ⚠️ Meld

 31. De opvang van vluchtelingen (de rest van je kwalificaties negeer ik bewust), is iets wat we op VN en EU niveau hebben afgesproken. Als je die afspraken niet nakomt, of ?berhaupt niet maakt, zul je daar last van krijgen op het vlak van de buitenlandse politiek.

  En wat je zegt klopt, er zitten veel variaties tussen. Zoals een parlementaire constitutionele monarchie.


  ⚠️ Meld

 32. Dus, Jasper, als ik het goed zie: de reden waarom jij voor de huisvesting van migranten in Zwolle bent, is omdat het op VN- en/of EU-niveau is afgesproken en we anders als land last krijgen m.b.t. de buitenlandse politiek.
  En daarom vind jij dat de migranten goed zijn voor ons land.
  Begrijp ik dat goed?


  ⚠️ Meld

 33. Fijn dat goed verlopen is, vindt ook erg vreemd dat AZC echt goedkeuring dient te hebben van de hele wijk als ziekenhuis verbouwd of Pec/Open luchtbad dan kan dat ook zo maar en daar heb je echt meer last van in de buurt een goed gecontroleerde AZC.


  ⚠️ Meld

 34. Wat een aanfluiting deze avond. Bijna geen enkele vraag werd echt beantwoord. Alle maar veel bla bla en er om heen draaien. De gespreksleider stelde ook niets voor. Die pakt zijn centen en denkt mooi.
  Je kon tussen de regels al wel opmerken dat alles al voorgekookt is door Zwolle en het COA.
  Ik vond wel dat Meijer af en toe een zenuwachtige indruk maakte.


  ⚠️ Meld

 35. Japser ,
  Heb je het over dat vn dat niet ingreep tijdens de conflict in voormalige Joegoslavië, Afghanistan,Irak,Libië, en Syrië???
  Over dat vn heb je dat in vs zit???
  De heer van Balen (vvd) die namens NL eindverantwoordelijk was in Brussel heeft ook geen ene k.. gedaan om alles via diplomatieke weg op te lossen… Dat was dus de vertegenwoordiger van NL in EU???
  Die de meeste van alle leden op ja drukte toen er over bepaalde onderwerpen gestemd moest worden en niet eens wist waar het meestal over ging, die niks interesseerde
  We hebben ook afgesproken dat de veiligheid boven alles is en dat de mensen die hier asiel aanvragen zeer goed gecheckt moeten worden voor dat ze het land in mogen (na 48 uur afwachten en interview geven)nou dat is ook niet gebeurd ..
  beste japser, sterker nog ze zullen ook achter komen wat voor gasten er tussen zitten, ben alleen bang dat het dan te laat is…
  Ik vraag me alleen af of de heren Rutte en Samsom zich wel realiseren wat ze gedaan hebben met Nederland..
  Nu wat het lokale beleid betreft..
  Ik heb altijd gezegd dat ik voor onze burgemeester veel respect heb, maar ik vind het jammer dat hij niet tegen coa zei dat hij eerst aan Zwollenaren moet vragen wat zij ervan vinden en dan pas gaan besluiten of er wel of niet een azc komt..
  Dat had onze burgervader moeten doen!  ⚠️ Meld

 36. Citaat Hans72;

  Daarnaast viel het ensceneren door COA, St. Present en andere pro-vluchtelingen organisaties op. De kale Syrier spande de kroon: 16 jaar in Nederland en zo slecht Nederlands spreken, echt te gek voor woorden. En dan zijn laatste uitspraak: als jullie liefde geven, krijg je liefde terug. WAT??? Zoals de dames in Keulen, Zurich en al die andere steden? En waarom moet het weer bij ONS beginnen? En stel dat wij geen liefde geven, wat dan? Ik vond het een verkapt dreigement dat door links onbegrijpelijk met applaus ontvangen werd.

  Over onderbouwing gesproken, die Sysrische meneer kon ik prima verstaan en begrijpen. Wat die man zei is waar, liefde geven is altijd beter dan haat. En dat je Keulen er bij sleept om je punt te maken is helemaal zielig. Slaat nergens op.


  ⚠️ Meld

 37. Eigenlijk is het een vreemde discussie tussen voor- en tegenstanders van vluchtelingen. Mensen slaan op de vlucht vanwege omstandigheden in hun eigen land. En daar hebben wij geen invloed op.
  En of immigratie goed of slecht is voor ons land kunnen wij nu nog niet overzien. Dat zullen de geschiedschrijvers later wel vertellen.
  In het verleden werkte het in veel gevallen positief uit. De gouden eeuw bijvoorbeeld hadden we voor een groot deel te danken aan vluchtelingen. (http://www.geschiedenisbeleven.nl/immigratie-de-17e-eeuw-een-succesverhaal/)


  ⚠️ Meld

 38. Bericht door GerardH, op 21 januari 2016 12:38
  Dus, Jasper, als ik het goed zie: de reden waarom jij voor de huisvesting van migranten in Zwolle bent, is omdat het op VN- en/of EU-niveau is afgesproken en we anders als land last krijgen m.b.t. de buitenlandse politiek.
  En daarom vind jij dat de migranten goed zijn voor ons land.
  Begrijp ik dat goed?

  Nee, dat begrijp je helemaal verkeerd. Mijn reden is dat ik graag zie dat ons land, namens zijn inwoners, een stukje verantwoordelijkheid neemt en mensen in nood opvangt.


  ⚠️ Meld

 39. Trots op Zwolle dat de avond rustig verlopen is.

  In ieder geval een discussie op basis van argumenten.
  Keuzes moeten er straks gemaakt worden waarbij de gemeente Zwolle wellicht nog wel de nodige aanpassingen gaat doorvoeren.

  Het enige echte minpunt van de avond is echter zoals al eerder door een aantal anderen aangegeven het ensceneren van een aantal sprekers in de zaal.  ⚠️ Meld

 40. Nee, dat begrijp je helemaal verkeerd. Mijn reden is dat ik graag zie dat ons land, namens zijn inwoners, een stukje verantwoordelijkheid neemt en mensen in nood opvangt.

  Misschien is dat wel de kern van ons verschil van inzicht in deze, Japser. Ik zie graag dat ons land, namens en in het belang van zijn inwoners een stuk verantwoordelijkheid neemt op het gebied van veiligheid en vrijheid.
  En dan hoef ik niet op geschiedschrijvers te wachten, maar leert het recente verleden dat de veiligheid en vrijheid door een deel van de moslim-adapten ernstig geweld wordt aangedaan.
  En daarvoor zetten we nu de poort nog verder open.


  ⚠️ Meld

 41. Off, maar ook on-topic: ik ben blij dat de discussie ook hier op WLZ al zo lang en gevarieerd gevoerd kan worden. Is ook een compliment vcoor de Admin van WLZ. Ook al roept het onderwerp nogal wat emoties op en gaat het er soms stevig aan toe, het blijft m.i. binnen de lijntjes.


  ⚠️ Meld

 42. @Japser, Bernard en Leondardo: Mag ik vragen of jullie in Zwolle wonen en, zo ja, in welke wijk? En waren jullie er gisteren ook zelf bij? Hebben jullie dus live meegekregen hoe het er aan toe ging? Of hebben jullie het journaal gekeken?

  Ik was er namelijk wel bij en heb erg veel gehoord over de (schaal)voordelen (voor COA en gemeente), maar vrij weinig over de nadelen van deze schaal (voor omwonenden). Ik vond ook dat er erg veel tijd werd gegund aan mensen die positieve verhalen aan het opdreunen waren en waardoor er erg weinig tijd was voor het stellen van vragen door omwonenden. Het voelde mede daardoor weldegelijk erg geregisseerd aan. Ook de eveneens normale, niet schreeuwende mensen om mij heen hadden er hun bedenkingen bij. Door het gebrek aan tijd zijn heel wat gebieden niet echt aan bod gekomen en was het een opsomming van de ‘road so far’, positieve verhalen en 5 a 6 mensen die een kritische noot mochten laten horen. Zonder concrete antwoorden te krijgen. Onderstaande zaken kwamen niet of nauwelijks aan bod.

  – Meer dan 40 verschillende nationaliteiten (en veel verschillende geloofsovertuigingen) samen bij elkaar. Hoe wordt er voor gezorgd dat daar geen problemen door ontstaan?
  – Over de indeling van de groep werden geen aantallen genoemd, alleen de algemene opmerking dat er vrouwen, kinderen en mannen worden gehuisvest. Maar of dat nou 50 vrouwen, 50 kinderen en 700 mannen zijn of 100 kinderen, 300 vrouwen en 300 mannen zijn… Daar werd met geen woord over gesproken. En doordat er maar weinig tijd was voor vragen is dit ook niet verder ter sprake gekomen.
  – Invloed op de verkeersstroom (bij bekende knelpunten, scholen, etc.) is niet onderzocht. Er werd vrij luchtig over gedaan, terwijl een vader van twee aangaf dat het nu al niet veilig is.
  – Onderwijs is nauwelijks aan bod gekomen. Scholen in de Wipstrik zitten al op (meer dan) maximale capaciteit. Hoe wordt dit geregeld?
  – Dagbesteding van bewoners AZC is minimaal (er werd gesproken over (taal)cursussen maar niet veel meer dan dat), terechte zorg hoe en waar ze zich buiten het AZC gaan ophouden. Men krijgt een buspas, maar is daar de (bus)capaciteit voor?
  – Doorstroom uit AZC ook naar huisvesting in Zwolle, en dan wel weer nieuwe bewoners in AZC. Uiteindelijk komen er dus vele malen meer asielzoekers in Zwolle dan de genoemde 800 plaatsen. Druk op huisvesting (wachtlijst) binnen Zwolle zal nog meer oplopen.

  Over het algemeen moet ik zeggen dat ik toch wel een beetje schrok van het gemak waarmee serieuze onderwerpen werden afgedaan en er werd verwezen naar de informatiestandjes. Wel slim bedacht, want zo werden eigenlijk alle moeilijke vragen gepareerd en hoefde er geen antwoord voor een groot publiek te worden gegeven. Ook jammer dat de microfoon telkens op dezelfde plaats bleef ?hangen?, zo konden mensen om het hoofdpodium heen (waaronder ik) geen vragen stellen. En gezien de antwoorden van het COA moet het wel heen gek lopen als dit niet de locatie wordt. Het voelde daardoor meer als een uitlaatklep-momentje en een wassen neus qua mogelijkheid tot inspraak. Nou ja, we gaan het allemaal meemaken.

  Ben overigens wel blij dat alles ordelijk is verlopen.  ⚠️ Meld

 43. Er was ook een vraag wat gaan we al deze gelukszoekers aanbieden.
  De meneer van het Coa zij een scala aan activiteiten.Wat voor activiteiten?Daar wist deze meneer niet echt een antwoord op te geven.
  Ik weet het antwoord al wel rondhangen en aan de kont krabben,roven,vrouwen lastig vallen en inbreken zoals destijds ook is gebleken toen azc hier was.Maar dat is allemaal onder de pet gedrukt en mogen niet teveel mensen weten.Wordt er ook een avondklok ingesteld want deze mensen liepen destijd om 4 uur in de nacht nog buiten met kinderen en al dan niet.Geluidsoverlast terwijlmenigeen weer in de ochtend aan het werk moest.


  ⚠️ Meld

 44. Uit bovenstaande blijkt wel weer wat ik en menigeen al verwacht hadden. Dat typetjes als Jasper hosanna roepen geeft wel aan hoever ze van de werkelijkheid staan. Als je dan kritisch bent na de afschuwelijke gebeurtenissen in Keulen die ook nog eens niet eens zo heel uniek blijken door berichten uit Zweden, Engeland etc wordt je barbaar genoemd. Dat is pas bizar! Als ik echt een barbaar zou zijn zou ik dit soort gasten toewensen dat naaste familie ervaringen beleven zoals in oa Keulen!!
  Nogmaals: Better safe than sorry!!!


  ⚠️ Meld

 45. Graag voeg ik daar nog aan toe dat onze overheid nou niet uitblinkt in transparantie en betrouwbaarheid waardoor niet alles lijkt wat het is. En nee, ik heb geen aluminium hoedje…gewoon een gezond stuk verstand die abc-tjes snapt en iets verder kijkt dan dat me voorgekauwd wordt!!


  ⚠️ Meld

 46. Mag ik vragen of jullie in Zwolle wonen en, zo ja, in welke wijk? En waren jullie er gisteren ook zelf bij? Hebben jullie dus live meegekregen hoe het er aan toe ging? Of hebben jullie het journaal gekeken?

  Ik woon in de Assendorp, dus was niet aanwezig. De informatie die ik er over heb, heb ik uit de verschillende nieuwsbronnen vergaart.

  Mijn punt hier is dat er meer voorstanders dan tegenstanders waren. Dat haal ik uit meerdere bronnen. En ook hier wordt dat niet ontkent.


  ⚠️ Meld

 47. V Raalten, u heeft zeker een punt, maar door de nadruk op “roven, vrouwen lastig vallen en inbreken” diskwalificeer je jezelf. Ik ben het wel met u eens dat het niet de bedoeling is om ’s nachts om 4 uur nog op de been te zijn en lawaai te maken. Ik neem aan dat hier op wordt gelet en dat er ook op de kinderen wordt gelet en dat zij niet op onacceptabele tijden nog buiten zijn. En rondhangen zal het wel worden, want er is gewoon niet veel te doen, ben ik bang. Laten we hopen dat het niet voor sommigen de aanleiding is om de dingen te doen die u stelt.

  Buur, ik was er niet, maar jammer dat er weinig tijd was voor vragen van de bewoners van de omliggende wijken.


  ⚠️ Meld

 48. @Jasper 11.04
  Wat bedoel je hiermee? Is democratie een kwestie van belasting betalen en verder je mond houden? Ik vind dat een vreemde gedachte.


  ⚠️ Meld

 49. Bericht door De bijna buur, op 21 januari 2016 14:28

  Mag ik vragen of jullie in Zwolle wonen en, zo ja, in welke wijk? En waren jullie er gisteren ook zelf bij?

  Dat mag, al weet ik niet wat dat toevoegt aan wat ik schreef. Ik woon in de Kamperpoort. Heb afgelopen zomer dus 700 asielzoekers als buren gehad. En nee, ik was er gisteren niet bij. Was wel van plan om er heen te gaan, maar toen er berichten kwamen dat de NVU ook onderweg was heb ik er van afgezien. Ik heb een hekel aan trammelant.


  ⚠️ Meld

 50. Beetje goedkoop he Jasper om gelijk over laster te beginnen wat wil je hier mee bereiken dan,dat de keiharde waarheid niet gezegd mag worden.Net als gisterenavond toen 1 linkse bijgoohem het nodig vondt om de mevrouw die de pagina tegen het azc had opgezet grof aan te vallen met bewoordingen als racist en facist.Alleen de Pvda was goed in zijn ogen en deze mevrouw werd gelijk uitgemaakt
  voor tokkie en Pvv-er.Ik heb maar even gezegd dat hij zijn mond moest houden.Ben jij ook zo’n iemand Jasper?  ⚠️ Meld

 51. Bijna buur, vanwege mijn werk was ik niet in staat de bijeenkomst bij te wonen. Waar ik woon, doet er niet toe. Een mogelijke lokatie was ook een plek bij mij in de buurt. Ook daar had ik geen problemen mee.


  ⚠️ Meld

 52. @Japser: Ook mensen die weldegelijk zorgen hebben en kritisch zijn (en dus niet per se voorstander zijn van de plannen die er nu liggen) lieten van zich horen op het moment dat er zinnige dingen werden gezegd. De kritische man (uit het journaal) die aangaf dat we op basis van argumenten ons punt moesten maken en niet op basis van geschreeuw, daar heb ik ook voor geklapt. Maar ik was er dus live bij en vond het grootste deel van het publiek neutraal en dus niet voor of tegen. Er stond bij mij in de buurt wel een aantal mensen (van een bepaalde stichting) en die hoorde ik elkaar, telkens als er positieve verhalen werden gedaan, enorm opzwepen en lawaai maken. Doel je daar op? Dat waren in ieder geval geen direct omwonenden en dus is het wel makkelijk om te stellen dat er meer voorstanders waren. Het viel me wel op dat deze groep inderdaad totaal niet reageerde op momenten dat er correct geformuleerde en terechte kritische vragen werden gesteld. Wat dan precies de waarde is van wat jij zegt of hebt gehoord laat ik dan maar in het midden.


  ⚠️ Meld

 53. @v raalten:

  dat de keiharde waarheid niet gezegd mag worden

  en vervolgens:

  Ik heb maar even gezegd dat hij zijn mond moest houden

  :'(


  ⚠️ Meld

 54. @bernard: Maar eerlijk is eerlijk, dat betrof wel een tijdelijke (nood)opvang. En wil je dat dan serieus gaan vergelijken met een centrum wat permanent wordt gevestigd voor de duur van 15 jaar? Waarbij bewoners pas door kunnen stromen op het moment dat er zelfstandige woonruimte beschikbaar is? En die in de tussentijd weinig tot niet om handen hebben? Natuurlijk zullen er ook op deze locatie initiatieven (door vrijwilligers) worden opgezet (en dat is hartstikke goed), maar hoe lang blijft dat leuk voor de bewoners? Wat zou je er zelf van vinden als je in zo??n situatie zou zitten? De realiteit is dat het overgrote deel van de mensen die noodgedwongen in een AZC moeten verblijven zich (op termijn) ontzettend gaan vervelen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij dat de tijdelijke (nood)opvang in de IJsselhallen zo’n succes is gebleken en dat er in die maanden veel vrijwilligers waren die de boel ook op een goed draaiende hebben gehouden. Maar dat gezegd hebbende vind ik dat je wel appels met peren aan het vergelijken bent. En dat zou je niet moeten doen.


  ⚠️ Meld

 55. @Bijna Buur, Ik vergeleek niks. Ik was alleen maar zo galant om antwoord op uw vraag te geven, terwijl ik er zelf al bij vermelde dat ik dat een vreemde vraag vond omdat het niks te maken had met wat ik schreef.


  ⚠️ Meld

 56. Bericht door Veldwachter, op 21 januari 2016 14:48
  @Jasper 11.04
  Wat bedoel je hiermee? Is democratie een kwestie van belasting betalen en verder je mond houden? Ik vind dat een vreemde gedachte.

  De optie van geen belasting betalen is iets wat heel veel mensen willen, maar net zo realistisch als geen vluchtelingen helpen.

  Bericht door Veldwachter, op 21 januari 2016 15:36
  @Japser 14.40

  Ik vind deze ook wel leuk van je:
  Ik woon in de Assendorp, dus was niet aanwezig.

  Het was een bijeenkomst voor omwonenden. Assendorp hoort daar niet bij.  ⚠️ Meld

 57. Toen het OC gevestigd was op de Oosterenk en gevuld met Joegoslaven
  heb ik het geaccepteerd dat mijn rustige straat (stoep) in 1 keer vol liep met een constante stroom asiel-voorbijgangers , daar waar vroeger de passant per dag op de vingers van twee handen was te tellen. Nu,-met het wazige beleid van de overheid + het waanzin beleid van Merkel waar de hele EU onder zucht- en er in Zwolle inplaats van 200 (OC) van maar liefst 800 asiel-zoekers uit
  40 landen(!!!) sprake is, heb ik het wel gehad met dat AZC. Laat er eerst maar eens duidelijkheid komen. Hoe lang gaan we hier mee door b.v. …

  Ik hoop dat er een avondklok wordt ingesteld, want op luid discussierende groepen mannen(schreeuwend vaak) in het holst van de nacht zitten we hier echt niet weer op te wachten, waar ieder keihard moet werken voor z’n brood en er vroeg uit moet. Normaal praten kon kennelijk niet, altijd luidruchtig. Gaat dat nu weer gebeuren en nog op een grotere schaal !?


  ⚠️ Meld

 58. @Japser
  Wat een onzin, je eerste reactie is een drogreden, (en klopt dus niet).
  Die tweede: volgens mij was iedere Zwolle welkom, bovendien is Assendorp redelijk vlak bij de locatie, via de Hortensiastraat ben je zo bij de Isala en de eventuele locatie van de azc.
  Je hoeft van mij niet naar die bijeenkomst hoor, maar kom niet met smoesjes aan.


  ⚠️ Meld

 59. Er waren veel, heel veel mensen die niet uit de directe omgeving (of zelfs niet uit Zwolle) kwamen. Maar op basis van alle aanwezigen wordt hier wel uitspreken gedaan dat de omwonenden het in de meerderheid eens zijn met het plan wat nu op tafel ligt. En dat dan ook nog door mensen die niet live aanwezig waren. Wat mij betreft hadden ze er wél een besloten bijeenkomst van moeten maken, want dan hadden omwonenden meer tijd en ruimte gehad voor relevante vragen (en echte antwoorden daarop) en zou er nu ook niet ten onrechte gedaan worden dat de meerderheid (van de omwonenden) het met de plannen eens is.


  ⚠️ Meld

 60. Nog even dit: stel dat er 800 asielzoekers komen. En stel dat de asielprocedure een jaar duurt. Dan zijn na een jaar de eerste lichting ‘elders’ ondergebracht en komt er een nieuwe groep van 800. Als dat 15 jaar doorgaat, betekent dat dan dat er 15 x 800 = 12.000 asielzoekers in onze regio geplaatst worden? Laat staan dat de asielprocedure verkort wordt naar zes maanden, dan verdubbelt dit getal en is het al 24.000. En dan komt er ook nog gezinshereniging en voortplanting bij. Als we die 12.000 nou eens heel voorzichtig verdubbelen, dan is dat 24.000’vluchtelingen. En als het zes maanden wordt 48.000. Bijna de helft van ons huidig inwoneraantal. Kortom: het gaat niet over 800 asielzoekers in een AZC, maar over enkele tienduizenden. Iemand een idee wat voor gevolgen dat gaat hebben?


  ⚠️ Meld

 61. @Hans72: Daar heb je wel een punt te pakken. Zelfs als de aantallen een stuk lager uitvallen is dit toch wel iets om rekening mee te houden. Maar daar hoor je inderdaad bijna niemand over. Je zou verwachten dat dat bij een informatiebijeenkomst toch ook vanuit de “organiserende” kant benoemd zou worden. Als je transparant claimt te zijn en open en eerlijk naar je burgers wilt zijn, zoals de burgemeester dat gisteren zelf heeft aangegeven. Maar geen woord over aantallen met betrekking tot de samenstelling van de groep en geen woord over het fenomeen wat jij hier net beschrijft. Dat stemt me dan toch een beetje ongerust. En dat is dan toch ook niet zo gek?


  ⚠️ Meld

 62. @Bernard: klopt niemand weet dat. Maar je kunt op basis van de (recente) geschiedenis wel inschatten welke kant het op gaat.
  Voorkomen is beter dan genezen, lijkt me.  ⚠️ Meld

 63. Wordt er ook verteld dat ze niet mogen roven,vrouwen verkrachten cq aanranden of is dat bijzaak Bernard?
  Piet Erg??????? even een puntje maken?


  ⚠️ Meld

 64. Wordt er toch wel doorheen gedrukt ondanks dat veel mensen er niet op zitten te wachten en de problemen van te voren te voorspellen zijn. Ben benieuwd achter welke muur ze zich gaan verschuilen als binnen 2 maanden de eerste tieners van de omliggende scholen zijn lastig gevallen. #belachelijke locatie


  ⚠️ Meld

 65. Hoezo voorkomen Hans? Niemand gaat die oorlog in het Midden Oosten stoppen. Dus ze zijn er en ze zullen er zijn. Al maak je grensmuren van honderd meter hoogte. Laten we er het beste van maken.


  ⚠️ Meld

 66. @Bernard
  Het beste er van maken is bijna altijd het beste. Over de asielzoekers uit Syrië: terugsturen naar de vluchtelingen kampen in de regio aldaar is misschien een betere optie.
  Als mensen hier max. 15 jaar mogen is de kans groot dat ze niet terug gaan. (Incl. Gezin dat hierheen komt).  ⚠️ Meld

 67. Je haalt oorzaak en gevolg weer door elkaar. Het feit dat daar oorlog is wil toch niet zeggen dat we de meute hierheen moeten halen? Dat kun je wel degelijk ontmoedigen en beperken. Kijk maar hoe Quatar, de VAE en Saudi Arabië dat doen (hun regio).
  Ook interessant in dat kader: waarom zouden die er niet voor kiezen om er meer op te vangen?

  Enne…om te voorkomen dat er bij mij thuis wordt ingebroken, doe ik de deur op slot. Biedt geen garantie, maar het beperkt het risico wel. Staat jou deur wagenwijd open?


  ⚠️ Meld

 68. @Veldwachter, smoesjes l.m.n.l. Ik woon voor in de Assendorp. Wandelend ben ik ruim een half uur onderweg. Dat is niet in de buurt. Stel je niet aan zeg.


  ⚠️ Meld

 69. Bericht door Hans72, op 21 januari 2016 16:14
  Nog even dit: stel dat er 800 asielzoekers komen. En stel dat de asielprocedure een jaar duurt. Dan zijn na een jaar de eerste lichting ‘elders’ ondergebracht en komt er een nieuwe groep van 800. Als dat 15 jaar doorgaat, betekent dat dan dat er 15 x 800 = 12.000 asielzoekers in onze regio geplaatst worden? Laat staan dat de asielprocedure verkort wordt naar zes maanden, dan verdubbelt dit getal en is het al 24.000. En dan komt er ook nog gezinshereniging en voortplanting bij. Als we die 12.000 nou eens heel voorzichtig verdubbelen, dan is dat 24.000’vluchtelingen. En als het zes maanden wordt 48.000. Bijna de helft van ons huidig inwoneraantal. Kortom: het gaat niet over 800 asielzoekers in een AZC, maar over enkele tienduizenden. Iemand een idee wat voor gevolgen dat gaat hebben?

  He, ga even zelf een hele lading getallen verzinnen en op basis van die compleet uit de lucht verzonnen onzin conclusies trekken ;D;D;D;D;D;D


  ⚠️ Meld

 70. Jasper, laten we het niet hebben over uit de lucht verzonnen onzinconclusies trekken. Dit was jouw reactie op 5 januari. Opdat we niet vergeten. 🙁  ⚠️ Meld

 71. Grappig hoe een bepaald soort volk altijd de Gouden Eeuw als voorbeeld hanteert waarom immigratie goed kan zijn voor een land als Nederland. Appels en peren. Dan snap je er echt geen REET van.

  Ik ben niet tegen de opvang van vluchtelingen. Maar er zijn heel veel zaken waar ik op zijn minst wat vraagtekens bij zet. De multiculturele samenleving is compleet mislukt in Nederland. Dat is een feit. Asscher gaf onlangs nog toe dat het overheidsbeleid op dat vlak heeft gefaald. Maar om nou te zeggen dat je uit zo’n bijeenkomst als deze proeft dat men hun lesje heeft geleerd?

  Ik ben heel benieuwd hoe goed deze vluchtelingen gaan integreren in onze samenleving, hoe snel ze allemaal de Nederlandse taal spreken, hoe de Zwolse politiek dat gaat faciliteren op bewerkstelligen. Ik ben benieuwd hoe de Zwolse politiek hen samen met alle werkloze Zwolse burgers aan het werk gaat helpen. Ik ben benieuwd hoe de Zwolse politiek hen samen met de vele woningzoekenden in Zwolle gaat huisvesten. Maar ik acht de kans groot dat we over pak hem beet tien jaar tot de conclusie zullen komen dat ook dit projectje volledig is mislukt, zowel gemeentelijk als landelijk…


  ⚠️ Meld

 72. Ben benieuwd hoe veilig wij als vrouwelijke verpleegkundigen nog naar huis kunnen fietsen vanaf een avonddienst uit de Isala om 12 uur snachts. Ik heb nl geen hoofddoek op.
  Mirjam.


  ⚠️ Meld

 73. Het verbaast mij dat er zoveel mensen feiten en onderbuikgevoelens niet uit elkaar kunnen houden. Misschien een dingetje met IQ????
  Feit: In Keulen is het tijdens oudejaarsnacht uit de hand gelopen. Dus zijn onze vrouwen ook niet meer veilig.
  Feit: Iedere asielzoeker komt hier om te roven en te stelen.
  Feit: Alle asielzoekers zijn jonge mannen.
  Feit: Het overgrote deel van de asielzoekers komt helemaal niet uit Syrie
  Feit: Het zijn allemaal gelukszoekers.
  Feit: Alle asielzoekers zijn ontevreden met wat ze hier krijgen en stellen alleen maar eisen
  Feit: Vrouwen kunnen niet meer alleen over straat zonder lastig te worden gevallen.
  Feit: De Islam is eng en een achterlijke ideologie.
  Feit: De argumenten van tegenstanders zijn juist de voorstanders zijn zielige Gutmenschen uit de linkse kerk

  Zo kan ik nog wel even doorgaan. Gelukkig is alles wetenschappelijk en met cijfers onderbouwd en het staat in de krant (Telegraaf) dus is het waar.

  Maar om positief af te sluiten. Het is goed dat de informatieavond in redelijke rust is verlopen en dat de gemeente Zwolle en de COA luistert naar de argumenten en de gevoelens van zowel voor- als tegenstanders.


  ⚠️ Meld

 74. Jezelf bewapenen Mirjam dat is het enigste wat je hier nog tegen kunt doen.Het land is al definitief weggegeven en dat gaat alleen maar erger worden.Ik heb in ieder geval mijn eigen voorzorgsmaatregelen al genomen.


  ⚠️ Meld

 75. Met je advies aan Mirjam ben ik het weer eens v Raaltten. Ze kan de blonde f?hrer gewoon om een busje anti-asielzoekersspray vragen. En nee ik ben geen ex-Deventenaar, zelfs voor mij zijn er grenzen.


  ⚠️ Meld

 76. Tja moet ik het nog eens zeggen? Dat zegt meer over jullie dan over mij. Intelligentie is aangeboren en daarmee ben je behept of niet. Als je er niet in voldoende mate over beschikt dan zul je dat ook niet bij een ander opmerken en zul je verder moeten leven met een totaal verdrongen wereldbeeld vol vooroordelen angst en ongemak. Het grote voordeel voor jullie is dat jullie anderen kunnen ophitsen zonder er zelf een ongemakkelijk gevoel bij te hebben


  ⚠️ Meld

 77. Ex_Zwollenaar, kan jij de ‘feiten’ die jij opnoemt in 20:50 ondersteunen doodmiddel van enige soort van documentatie (onderzoeken, statistieken, ect) waarin aangetoond wordt dat het ook daadwerkelijk feiten zijn?


  ⚠️ Meld

 78. Geen zin om al deze onzin door te lezen, maar toch.
  Hoe lang ben je al verpleegkundige Mirjam? En als dit al meer dan 5 jaar is, durfde je toen het oude AZC van Zwolle op bijna dezelfde stond ook niet meer in je eentje onbewapend naar huis?


  ⚠️ Meld

 79. @Blauwvinger. Nee natuurlijk kan ik dat niet. Het was ook niet echt serieus bedoeld. Ik wild alleen aangeven dat mensen fictie met feiten verwarren en hun eigen gevoelens als de waarheid presenteren. Je kunt het niet eens zijn met de Islam, je kunt een geloof achterlijk vinden. Je kunt zelfs wetenschappelijk aantonen dat de “feiten” zoals ze in de Koran of de Bijbel worden gepresenteerd, niet allemaal waar kunnen zijn, maar daarom noemen we het ook een geloof. Maar om iedereen die uit een islamitisch land komt of een bepaald geloof aanhangt bij voorbaat het stempel “slecht” te geven, dat gaat me te ver.


  ⚠️ Meld

 80. Bernard, voor zover je dat niet wist, het waren Franse protestantse Hugenoten, die het leven onmogelijk werd gemaakt door het
  katholieke Frankrijk en dus vluchtten naar Holland wat voornamelijk
  protestants was . En ze hebben eminent bijgedragen mede aan het slagen van de Gouden Eeuw. Ze pasten dus naadloos in hun nieuwe vaderland. Wat je van de huidige vluchteling moeilijk kunt zeggen …
  En daar zit hem de crux lijkt me. Neem alleen al het geloof en ook de taal zal een probleem zijn ze zijn analfabeet voor een groot gedeelte en kunnen alleen arabische teksten lezen en schrijven. Beginnen hier dus helemaal opnieuw. Ik denk dat ze het best af zijn, en wij ook in alle redelijkheid, als ze wanneer daar alles weer veilig is, terugkeren naar hun eigen vertrouwde regio en wereld.


  ⚠️ Meld

 81. Ik ben voor, net als het merendeel van Zwolle. Heb zelfs maar even een account aangemaakt om te reageren, omdat ondanks dat het voor-kamp in de meerderheid is, het tegengeschreeuw de reacties weer lijkt te overstemmen.

  Je kan ons allemaal persoonlijk aanvallen, landverraders noemen, NSBers noemen, je kan de vluchtelingen allemaal gelukzoekers noemen (ben je zelf ook!), je kan ze ??testeronbommen?? noemen, je kan onzin brabbelen en Geenstijl en de Telegraaf quoten. Kan allemaal, maar het verandert niets aan het feit dat een groot aantal mensen gewoon VOOR opvang is. De argumenten zijn duidelijk en als je die niet wil zien, dan zie je ze toch lekker niet.

  Je kan janken over de ??linkse elite?? (dat jullie gewoon dom-rechts zijn mag dan weer niet gezegd worden), over hoe slecht het in Nederland gaat, hoe slecht het kabinet is. Ga dan vooral weg! Het is verdorie 2016, doe es normaal man. De wereld is groter dan alleen ons kleine kikkerlandje. Dat ontzettend welvarende landje dat geen oorlog kent.

  Eigenlijk is het toch wel genoeg geweest met dat domme geschreeuw? Het idee dat we ‘de grenzen sluiten’, het idee dat de islam de bron van al het kwaad is, het idee dat alle vluchtelingen kinderen en vrouwen verkrachten. Het is toch eigenlijk te zielig voor woorden dat deze onzin continu wordt uitgeschreeuwd. En dat Wilders het kan en mag verkondigen, zonder dat iemand hem een keer de mond snoert en ⤽DOE NOU EES &*()?)^& NORMAAL MAN, KLOOTZAK⤝ tegen hem zegt. De domheid regeert wordt steeds meer een mogelijkheid, helaas.  ⚠️ Meld

 82. Na twee jaar hier en als jouw Assad verdreven is gaan ze nog niet terug de geleerden, wetenschappers, hoogopgeleide. Nee Bernard onliners gooi je neer.


  ⚠️ Meld

 83. Bericht door GerardH, op 21 januari 2016 18:15
  Jasper, laten we het niet hebben over uit de lucht verzonnen onzinconclusies trekken. Dit was jouw reactie op 5 januari. Opdat we niet vergeten. smilies/sad.gif

  Dat haalde ik niet uit de lucht, dat was wat toen werd gezegd door de politie en justitie. En ik sta er nog steeds achter dat het geen moslims waren.


  ⚠️ Meld

 84. En daar zit hem de crux lijkt me. Neem alleen al het geloof en ook de taal zal een probleem zijn ze zijn analfabeet voor een groot gedeelte en kunnen alleen arabische teksten lezen en schrijven.

  Zeg dat maar eens tegen de Turken in Zwolle. Daar zitten nogal wat succesvolle hardwerkende ondernemers tegen. Kunnen geen perfect Nederlands, maar dragen meer bij aan de Zwolse economie dan menig blanke Zwollenaar.


  ⚠️ Meld

 85. Klopt Japser, met de integratie van Turken gaat het prima. Zijn ook geen vluchtelingen overigens. Het verschil is dat deze groep ook in het verleden voor relatief weinig problemen heeft gezorgd, zich soepel aanpast en economisch bijdraagt. Vergelijk dat bijvoorbeeld eens met de marokkanen in onze samenleving, de verschillen zijn enorm.
  Maar 2/3 van de vluchtelingen die hier 15 jaar geleden gekomen zijn is nog werkloos. Dus Turken zijn een uitzondering die de regel bevestigen.  ⚠️ Meld

 86. En hoeveel problemen hebben de vluchtelingen die pas over een jaar in het AZC komen in het verleden opgeleverd?

  2/3de? heb je daar een bron voor?


  ⚠️ Meld

 87. Ik was er zelf niet bij maar ik neem aan dat DeltaWonen en SWZ op deze vergadering hebben aangekondigd dat zij dit jaar nog beginnen met extra sociale huurwoningen te bouwen?


  ⚠️ Meld

 88. @japser: domme vraag. Het profiel van deze vluchtelingen (moslim, arabische cultuur, ervaringen hier en in landen om ons heen) zegt genoeg voor de toekomst. En ja, ik weet het: er zijn ook goeden. Vervelend alleen dat die 8 het steeds voor die andere 2 verzieken.

  Je wilde nog ene bron waaruit blijkt dat het – helaas voor jouw wereldbeeld- met die arbeidsparticipatie en integratie niet zo vlotjes loopt: zie hieronder nog een behoorlijk linkse ook. O ja, in datzelfde artikel zien we ook waar de betreffende groep wel lekker hoog scoort: inderdaad, crininaliteit. En nu snel de grenzen verder open, gaat lekker zo.
  http://www.volkskrant.nl/binnenland/vluchtelingen-dreigen-onderklasse-te-worden~a4218617/


  ⚠️ Meld

 89. Roel van Selling

  Nee, inderdaad. Islam alleen is niet de bron van alle kwaad. De faciliteerders uit de socialistische en ook rechtse hoek trouwens, doen een aardige duit in het zakje.
  Wat vindt je werkgever er van dat je hier onder je eigen naam reageert?


  ⚠️ Meld

 90. Dat het niet verstandig is als iemand z`n mening gaat lopen ventileren, als ie makkelijk te traceren is, en dat werkgevers het over het algemeen niet zo op prijs stellen als hun medewerkers zich uitlaten over onderwerpen die gevoelig liggen in de samenleving. Of je nu links of rechts praat. Allebei even schuldig aan alle toestanden, overigens.


  ⚠️ Meld

 91. Een bachelor geschiedenis zou trouwens beter op de hoogte moeten zijn van ideologieën en hun vernietigende uitwerking op de wereld.


  ⚠️ Meld

 92. Japser

  Sinds wanneer is een Turk niet blank??
  Qua integratie; aan de oppervlakte wel, maar ga eens dieper graven en discussieren…..je zult zien dat er dan een behoorlijk nationalisme omhoog komt, en dat vaak de islam nog behoorlijk wordt aangehangen.


  ⚠️ Meld

 93. @ Tom

  Fijn dat je je bewust bent van een ieder zijn verantwoordelijkheid voor zijn/haar gedrag op het web, dat mes snijd immers aan beide kanten nietwaar?


  ⚠️ Meld

 94. Maar hoe dan ook……..de realiteit is altijd een beetje ongemakkelijk. Zeker als sommige verguisde politici gelijk blijven krijgen in een aantal zaken (niet altijd, wel vaak). De discussie over ‘vluchtelingen/asielzoekers/migranten’ is wat mij betreft de verkeerde. Het zou moeten gaan over de culturele waarden die zij met zich meebrengen, en vanaf het jaar 640 (zo`n beetje, meen ik), al gemeengoed zijn in de Arabische culturen (nou ja, de gemeenschappelijke culturele pijler is islam), en waarvan het westen nu een beetje wat mee gaat krijgen, als voorschot op wat er nog komen gaat. Als er veel westerse vluchtelingen waren binnengekomen, was er niet zo`n probleem. Iets met gedeelde waarden en zo. Het begrip ‘vrede’ is in islam een ander begrip dan wij dat kennen. Als een imam zegt dat islam vrede is, en dat er geen dwang is in religie liegt ie dat ie barst. In alle reacties blijft islam inhoudelijk vrijwel onaangeroerd, en wordt er met enorme ‘jij -bakken’ gesmeten. Als je wil weten wat de problemen met de migranten zijn (en dan heb ik het niet over ECHTE vluchtelingen), verdiep je dan eens in islam. Hoef je geen Koran of shariawetten voor te lezen, beetje googelen is voldoende.Voor de mensen die een beetje door willen bijten en het niet erg vinden zich wat ongemakkelijk te voelen, en verder te kijken dan hun zeer beperkte kennis van islam:
  http://www.memritv.org/ Daar zie je hoe men in de landen van herkomst tegen o.a. vrouwen, anders-gelovigen, niet-gelovigen, het westen e.d. aankijkt.

  Veel kijkplezier en wijsheid toegewenst.


  ⚠️ Meld

 95. En na de link zeg ik natuurlijk; Daar zie je hoe men in de landen van herkomst tegen vrouwen, anders/niet-gelovigen, het westen aankijkt.


  ⚠️ Meld

 96. Citaat Joop de Sloper:

  “Ik ben niet tegen de opvang van vluchtelingen. Maar er zijn heel veel zaken waar ik op zijn minst wat vraagtekens bij zet. De multiculturele samenleving is compleet mislukt in Nederland. Dat is een feit. Asscher gaf onlangs nog toe dat het overheidsbeleid op dat vlak heeft gefaald. Maar om nou te zeggen dat je uit zo’n bijeenkomst als deze proeft dat men hun lesje heeft geleerd?”

  Je rept over een compleet mislukte multiculturele samenleving. Natuurlijk, perfect is die samenleving absoluut niet.

  Toch een paar kanttekeningen; In de sector waarin ik werkzaam ben stromen zeer veel hoogopgeleide en zeer capabele collega’s in. Dat is niet alleen bij ons bedrijf zo, maar ook bij onze concullega’s. Allochtone meisjes doen het significant beter en beter. Het duurt wellicht nog 1 of 2 generaties, maar zij zetten zich steeds meer af tegen de gebruiken die ze van huis uit meegekregen hebben. En wanneer is een samenleving gelukt danwel mislukt? Een gemiddelde stapavond in Zwolle wordt ontsierd door vechtpartijen en ander geweld, gepleegd door autichtone jongens en meisjes uit Wezep, Hattem, Zwolle etc.


  ⚠️ Meld

 97. Bericht door Hans72, op 22 januari 2016 10:53

  @japser: domme vraag. Het profiel van deze vluchtelingen (moslim, arabische cultuur, ervaringen hier en in landen om ons heen) zegt genoeg voor de toekomst. En ja, ik weet het: er zijn ook goeden. Vervelend alleen dat die 8 het steeds voor die andere 2 verzieken.

  80% van de moslims zijn slechten… En dan vinden mensen het vreemd als ze van discriminatie worden beticht…

  Je wilde nog ene bron waaruit blijkt dat het – helaas voor jouw wereldbeeld- met die arbeidsparticipatie en integratie niet zo vlotjes loopt: zie hieronder nog een behoorlijk linkse ook. O ja, in datzelfde artikel zien we ook waar de betreffende groep wel lekker hoog scoort: inderdaad, crininaliteit. En nu snel de grenzen verder open, gaat lekker zo.
  http://www.volkskrant.nl/binnenland/vluchtelingen-dreigen-onderklasse-te-worden~a4218617/

  Uit die bron blijkt inderdaad dat het niet goed staat met de arbeidsparticipatie. Staat ook dat dat voornamelijk ligt aan hoe deze mensen worden begeleid. En logisch dat de criminaliteit hoger ligt, die ligt in elke groep met lage arbeidsparticipatie hoger, dat heeft niks te maken met het vluchteling en/of moslim zijn.


  ⚠️ Meld

 98. Bericht door Tom Jefferson, op 22 januari 2016 11:36
  Japser

  Sinds wanneer is een Turk niet blank??
  Qua integratie; aan de oppervlakte wel, maar ga eens dieper graven en discussieren…..je zult zien dat er dan een behoorlijk nationalisme omhoog komt, en dat vaak de islam nog behoorlijk wordt aangehangen.

  Oorspronkelijke inwoner beter? Snap je het dan wel? Of blijf je dom doen?

  En wat maakt het uit of ze nog islamitisch zijn? Is geloofsvrijheid afgeschaft?


  ⚠️ Meld

 99. Japser

  Dat heeft alles te maken met islam! Dat moslims zo geconcentreerd samen in wijken wonen, en weinig werk hebben heeft alles te maken met het feit dat een uitkering wordt gezien als jizya.Dat is een som geld die een niet-moslim aan een moslim geeft om getolereerd te worden in islamitisch gebied. Elke plek waar een moskee staat wordt gezien als islamitische grond. Hoe veel hebben we er daar van in Nederland.
  Verder is het een moslim verboden om met niet-moslims om te gaan, TENZIJ dit in het voordeel is van islam.
  Vergis je niet; alles draait om islam. Ook de criminaliteit. Niet-moslims worden gezien als kuffar, onmensen, en mogen beroofd worden. (en de vrouwen verkracht, maar dat wisten we al).
  Nogmaals, ten overvloede, verdiep je erin.


  ⚠️ Meld

 100. Ik heb me er in verdiept, en ik haal er zeker niet die vergaande conclusies uit die jij er schijnbaar uit haalt. Vraag me ook af wat voor voordeel de islam er uit haalt dat ik bevriend ben met moslims…


  ⚠️ Meld

 101. Ha. Dan heb je je niet genoeg verdiept, zeker niet binnen vijf minuten.
  Maar dat je een poging doet, stel ik op prijs.

  Wat dom doen betreft; als jij in een zin stelt dat Turken…….dan blanke Zwollenaren (of zo), dan stel je dat Turken niet blank zijn.


  ⚠️ Meld

 102. Vluchtelingen helpen : Ja.
  Gelukszoekers : Nee.
  De overheid doet net alsof iedereen er voor open staat en probeert de mensen die openlijk hun twijfels uitspreken weg te zetten als racistische Wilders-stemmers ism met de NPO.
  Ik ben voor vluchtelingen opvang maar tegen de instroom van IS-strijders en gelukszoekers.
  En als ze hier zijn dan leven dan volgens de Nederlandse wetgeving en normen en waarden, dus aanpassen en geen Sharia gelul.


  ⚠️ Meld

 103. Toevoeging : De zogenaamde inspraak en informatie bijeenkomsten door het hele land zijn een wassen neus, de besluiten zijn al lang genomen. Opvang is big business en er is een kleine groep die daar flink aan verdient.
  Zelfs een referendum zal daar niets aan veranderen.
  Democratie ? Alleen als het zo uitkomt.
  Wie neemt politiek Den Haag nog serieus ?


  ⚠️ Meld

 104. De inloopavond was een farce van je welste alleen positieve zaken kreeg ik te horen over de Azc. Het is een genot om een vluchteling in je buurt te hebben. Vroeg op de man af van de COA wat vind u ervan dat er tientallen joodse Nederlanders denken aan een vertrek naar Israël. Het antwoord was jammer maar daar kunnen we niks aan doen. Het zij zo. De problemen zullen alleen maar erger worden velen van hen zullen zich niet aanpassen aan de westerse maatschappij, vrouwen gays en joden zullen het slachtoffer worden van pesterijen. De politiek zal wegkijken.


  ⚠️ Meld

 105. De problemen die nu in Duitsland zijn met “vluchtelingen”die problemen krijgen we hier ook na de opening van die k…azc..
  Meneer van coa stond te stotteren en onze burgervader liet zich helemaal meeslepen in dat k..spel
  Ik ga er wel vanuit dat de ambtenaren hun verantwoordelijkheid gaan nemen wanneer dingen mis gaan met die gasten…
  Van me mogen echte vluchtelingen altijd blijven en een verblijfsvergunning krijgen zodat ze een veilige toekomst hebben..
  Maar wat er op dit moment in het land zit, dat zijn geen vluchtelingen.  ⚠️ Meld

 106. In het vorig AZC naast oude Sophia was merendeel geen moslim. Wel veel gezinnen. Nooit last van gehad.
  Het zal nu anders zijn, kijk naar de beelden op tv, je ziet nauwelijks gezinnen wel veel alleenstaande mannen. (of denk je dat ze bij aankomst direct een vrouw overlaten komen?)
  Ik ben niet bang hoor, wel alert en heb altijd al een bus haarlak oid in mijn tas voor noodgevallen…


  ⚠️ Meld

 107. Gezinshereniging kan pas als ze een status hebben. En dat duurt op zijn minst een half jaar. En dat gaan ze zeker niet versnellen. Het is een mooi middel om anderen te ontmoedigen om naar Nederland te komen. Een oneigenlijk middel, maar ja….


  ⚠️ Meld

 108. @Tom Jefferson
  Je doet een aanname wat betreft het feit dat ik Bachelor geschiedenis ben (dat is dus niet zo). Als je me natrekt op LinkedIn, doe het dan goed??. Heb LinkedIn meteen ff geupdate, want me wel afgeronde opleiding stond er nog niet op. Bedankt voor de reminder!
  Wel typisch dat je het meteen op de persoon speelt.

  Overigens zou iedereen die geschiedenis heeft gestudeerd (afgemaakt of niet :)) zeker beter moeten weten, maar niet op de manier zoals jij bedoelt. Die weten namelijk dat niet alles zo mooi zwart-wit is als de simpele zielen onder ons denken. En dat gebeurtenissen (geschiedenis of in het heden) vaak op meerdere manieren uit te leggen zijn; met beduidend meer nuance dan in de geschiedenisboekjes van de middelbare school. En met nog véél meer nuance dan hetgeen in kranten (zeker Telegraaf en consorten), artikelen en tijdschriften wordt geschreven. Of nog erger: dat wat op internet staat. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar het merendeel schrijft zo subjectief mogelijk, zodat het maar zoveel mogelijk lezers trekt. Geenstijl, ook op dit weblog regelmatig gelinked in de comments, is het perfecte voorbeeld. Hun lijfspreuk is nota bene ??Tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend??. En nog gebruiken mensen het als een bron.

  Anyway, als we nou eens kijken naar de recente geschiedenis, dan leren we dat het ONMOGELIJK is om nog te denken in ‘wij’ en ‘zij’. Het is ondenkbaar dat Islam verdwijnt uit onze samenleving, dat gaat gewoon niet gebeuren. Er is wel iemand die dat met het Jodendom heeft geprobeerd, maar ook dat is uiteindelijk mislukt gelukkig.
  En dan leren we ook dat het hele wespennest in het Midden-Oosten mede veroorzaakt is door ons. We kunnen wel doen alsof dat niet zo is, maar iedereen met enig verstand weet dat donders goed (stiekem weet iedereen dat wel denk ik). Er zit immers olie, we leveren wapens aan alles en iedereen, we steunen het altijd agressieve Israël, we hebben Afghanistan en Irak verovert. We wilden Asad weg uit Syrië. En dat is wat ik in 30 seconde op kan lepelen??.

  Bovendien, het is 2016. Toen ik 10 was speelde ik al computerspelletjes met iemand uit Hong Kong. We zijn al flink geglobaliseerd en dat gaat alleen maar verder door. Ik hoop dat de generatie van nu dit wel begrijpt. Het ??elk landje voor zich?? principe werkt niet meer. Dat werkte wellicht nog tot de vorige eeuw, maar na twee wereldoorlogen zou je verwachten dat we beter weten dan dat.


  ⚠️ Meld

 109. @Veldwachter weet ik niet. Waarschijnlijk ook geen Christenen of Boeddhisten. Je kunt je niet zo slecht aan de fundamentele regels van de islam houden en alsnog aanspraak maken op de naam moslim.


  ⚠️ Meld

 110. Roel

  Dank je voor je uitgebreide antwoord, en fijn dat je jezelf dan even hebt geupdate.
  Wat betreft je opmerking betreffende islam: elke vergelijking met het uitroeien van de Joden gaat mank.
  Wellicht ben je op de hoogte van de houding van islam tegenover alles dat niet islamitisch is. Dat moet bekeerd of dood of belasting betalen. Islam wil de vernietiging van de Jode. Islam is de oudste vorm van nazisme. Check de geschiedenis.Islam wil geen onderdeel zijn van onze westerse damenleving; het wil het overnemen. Landen als Pakistan, Afghanistan en Indonesie waren tot vrij recent niet islamitisch. Zijn ze nu wel.
  Als je een extreemrechtse ideologie zoekt, dan is islam de weg.


  ⚠️ Meld

 111. @Thomas Jefferson. Je bent goed op de hoogte van de Islam, dat heb je hier wel laten merken. Het siert je dat je de moeite neemt om je in te lezen. Maar de werkelijkheid is niet zo simpel als het citeren willekeurige citaten uit een boek. Er staat meer in de Koran dan de zaken die jij aanhaalt. Natuurlijk staan de in onze ogen gruwelijke passages er ook in en natuurlijk zijn dat passages die ons met afschuw vervullen. Maar als je de bijbel of de tenach leest en letterlijk interpreteert zou onze westerse wereld ook niet zo zijn zoals die nu is. Dat geldt eigenlijk voor ieder geloof. Het gaat erom wat mensen met dit geloof en hun geschriften doen en waarom ze dit doen.

  In een aantal wijken waar veel moslims wonen zijn er problemen met de integratie, maar hebben we deze problemen niet voor een deel zelf veroorzaakt? Hebben wij zelf niet getto’ s geschapen waar de onderste klasse samen moest wonen? Misschien wel noodgedwongen omdat er vooral behoefte was aan goedkope woonruimte voor ‘tijdelijke’ arbeidsmigranten. Inmiddels zijn veel kinderen van deze arbeidsmigranten goed opgeleid en geïntegreerd in onze samenleving met behoud van een aantal eigen gewoontes.

  Zoals iemand hier eerder al schreef is de bovengemiddelde vertegenwoordiging van allochtonen in de misdaadstatistieken een feit, maar het is ook een feit dat deze mensen weinig kansen hebben, weinig uitzichten en te maken hebben met een gevoel van discriminatie. Dit rechtvaardigt natuurlijk geen crimineel gedrag, maar ik wil alleen maar zeggen dat sommige zaken óók een sociale context hebben en niet alleen een religieuze- of culturele context.


  ⚠️ Meld

 112. Jefferson, je laatste post is precies de onzin waar ik dus helemaal klaar mee ben. Het stuk waarvan ik wil dat iemand nou eindelijk zegt: ‘HOU EENS OP MET DIE ONZIN’. Dus bij deze:
  Hou, alsjeblieft, nou eens op met die onzin. Werkelijk waar, je gelooft het toch zelf niet?
  Onderstaande is met name gebaseerd op Wikipedia (ik heb geen zin om de boeken in te duiken). Op zich een prima bron is als de auteurs fatsoenlijke bronnen hebben gebruikt, voordat je daar over gaat klagen:

  Afghanistan > Overwegend Islamitisch sinds 9de eeuw.
  Pakistan > “Islamic Republic of Pakistan” is juist ontstaan is omdat de regio overwegend Islamitisch was.
  Indonesië > Overwegend Islamitisch sinds eind 15de eeuw.

  Het is echt naar te zien hoe diep de haat tegen Islam en Moslims is geworteld :(. Zoveel onzin, zoveel leugens.


  ⚠️ Meld

 113. Roel

  Ik geloof graag dat je niet de boeken in wil.
  Het is alleen wel de dagelijkse praktijk, en niet alleen korankennis. Als je wat meer aan kennis en praktijkbesef hebt op hebt gedaan discussieer ik er graag meer over.
  Islamhaat, nee. Wel een islamrealist. De mensen die t hardst scgreeuwen dat er islam en moslimhaat is weten er vaak t minst van af
  Zoals je laat zien.


  ⚠️ Meld

 114. @Japser 17:05
  Sorry maar dat vind ik een nogal theoretisch verhaal, de praktijk is anders. Verder vind ik het opvallend dat je nu juist de islam gaat lopen verdedigen, zie je niet wat er wereldwijd gaande is?


  ⚠️ Meld

 115. @Japser 08:09
  Net nog even nagekeken, maar de Duitse politie heeft nog geen aanhoudingen verricht in de aanrandingszaken in Keulen. Hoe kun je dan stellen dat het geen moslims waren? Ik zeg niet dat het wel moslims waren, maar de stelling die je inneemt zegt mij wel wat over hoe (gekleurd) jij in de hele discussie staat.


  ⚠️ Meld

 116. Oefen maar vast op de correcte uitspraak van ‘ Allah u Akhbar’. Wat trouwens niet betekent dat god GROOT is, maar GROTER. En verder verwijs ik naar mn bijdragen onder het pnderwerp ‘ Azc in 2017 open’ of zo.
  Keulen: Arabisch sprekende mannen, dat zijn vast mormonen of gereformeerden. ???


  ⚠️ Meld

 117. Thomas, hoe meer ik jou stukken lees, hoe meer ik er van overtuigd ben dat jij al jou informatie haalt uit de nalatenschappen van Hans Jansen, een niet onomstreden arabist. Ga je eens breder oriënteren dat zal je goed doen


  ⚠️ Meld

 118. @bijna buur

  Hoe kun je dan stellen dat het geen moslims waren?

  Moslim, christen, socialist of vegetariër ben je niet door te zeggen dat je het bent, maar door je gedrag.


  ⚠️ Meld

 119. Voor Ex-Zwollenaar, Roel van Selling, Japser, Leonardo en geestverwanten: het is bijna hilarisch hoe jullie je best doen om feiten, statistieken en frequente gebeurtenissen met kromme redenaties, foutieve oorzaak-gevolg argumentaties, en zeer krampachtige denkwijzes proberen te bagatelliseren of te ontkennen. Los dat het een beetje pathetisch overkomt heb ik maar 1 vraag; WAAROM hebben jullie zo veel moeite met de realiteit t.a.v. moslims/islam die zich vandaag de dag afspeelt?
  En kom niet aan met het verdraaien van de realiteit, statistieken en het dagelijkse nieuws.

  Jullie denkwijzes zijn niet alleen verbazingwekkend, maar je zou ze zelfs verdacht kunnen noemen. In die context een spijker-kop stuk op onderstaande link:

  http://politiek.tpo.nl/column/islamapologeten-jullie-zijn-friendly-fire-in-de-oorlog-tegen-het-vrije-westen/  ⚠️ Meld

 120. Hans72. Met je eens. Wordt ook wel cognitieve dissonantie genoemd. Alle onwelgevallige feiten ontkennen, al slaan ze je bij wijze van spreken in t gezicht.


  ⚠️ Meld

 121. @Hans, Daar zit nu net het moeilijke punt in deze hele discussie. Natuurlijk zijn er dingen gebeurd die niet door de beugel kunnen, maar om al deze zaken direct te betrekken op Nederland, of dichterbij je eigen persoonlijke leven is niet correct. Ten minste wat mij betreft. Ik heb nog nooit een probleem gehad met moslims. Ik ben nooit beroofd, aangevallen of wat dan ook door allochtoon. Er is geen moslim geweest die mij heeft proberen te bekeren tot het islamitische geloof. Dit in tegenstelling tot mensen die het christelijke geloof aanhangen. Om nu te zeggen, in Keulen en andere Duitse steden zijn duizenden vrouwen aangerand, verkracht en beroofd, dus dat gaat hier ook gebeuren is gevoel en niet een feit. De enige feiten die er zijn, zijn de statistieken en die wijzen nu eenmaal in Nederland niet op erg grote problemen met het gedrag van asielzoekers.

  Niemand ontkent dat een grote instroom van vluchtelingen ongewenst is, maar het is wel de realiteit. Niemand ontkent dat humane opvang in de regio beter is, maar op dit moment is dat geen haalbare kaart.

  @Thomas, je hebt je mijn wijze raad duidelijk niet er harte genomen en je baseert je nog steeds op eenzijdige bronnen. Nu ga je ook al de psycholoog uithangen terwijl duidelijk blijkt dat je daar weinig kaas van hebt gegeten. Schoenmaker blijf bij je leest.  ⚠️ Meld

 122. ExZwollenaar

  Tja…. t is wat t is, ook al roep je maar wat.
  Wat je wijze raad betreft: islam IS mijn leest. Zowel in mijn werk als ‘ hobbymatig’ .

  Grapjas.

  Dat een moslim jou nooit heeft geprobeerd te bekeren zegt natuurlijk erg weinig.
  Zelf ben ik ook nog nooit lastig gevallen door bv linksextremisten, maar heb er wel een mening over.

  Niemand zal vallen over de opvang van echte vluchtelingen. En zoals ik het zie zijn de echte vluchtelingen degenen die ik na hun vlucht weer last krijgen van dezelfde mensen waar ze voor gevlucht zijn.
  Bv vrouwen,kinderen, homo’s, Yezidis etc.
  De islamitische mannen, over het algemeen, zijn opgegroeid in een cultuur van starheid, geweld, en jet een afkeer van alles wat anders is dan islam.

  Lees ook het onderzoek van professor Ruud Koopmans. Staat genoeg in wat cijfers en statistieken betreft, en de cijfers liegen niet toch?


  ⚠️ Meld

 123. Fijn om te horen dat IS je hobby niet is 🙂 . Natuurlijk zijn de mensen die vluchten opgegroeid in een andere cultuur en daar ligt de uitdaging om ervoor te zorgen dat ze kunnen integreren binnen onze cultuur, misschien beter gezegd ervoor te zorgen dat ze onze normen en waarden respecteren en zich aanpassen aan de mores van het land waar ze zijn opgenomen.

  Over de echte vluchtelingen zijn we het in ieder geval helemaal eens. Het probleem met onderzoekers is dat ook zij (vaak) uitgaan van een van te voren bepaalde stelling en daarbij de gegevens zoeken om deze te onderbouwen. Dit gebeurt vaak bij sociaal-antropologische onderzoeken.

  Cijfers liegen niet maar met de interpretatie is een gevoelig onderwerp, dat blijkt maar weer. Wat ik hier veel zie is dat klakkeloos een mening uit een opiniestuk wordt overgenomen en als waarheid wordt gepresenteerd. En dan blijkt ineens dat de waarheid in de Volkskrant anders is dan de waarheid van Geenstijl of The Post Online. Natuurlijk maak ik mij daar ook ‘schuldig’ aan, maar ik denk dat de waarheid wel ergens in het midden zal liggen. We gaan het in ieder geval meemaken en over een aantal jaren zal blijken wie er gelijk heeft en kan in ieder geval één van ons beiden zeggen. “Zie je nu wel, ik had je gewaarschuwd”


  ⚠️ Meld

 124. ExZwollenaar

  Ik beroep me niet op geenstijl of tpo.
  Ervaring en veel lezen en onderzoeken, bronnen uit midden oosten. Dan kom je er aardig. We zullen t inderdaad zien. Ik zeg alleen wel dat t goed kan zijn om wat te denken over zelfbescherming. Alles wat nu gebeurt jn het middden oosten, europa hangt samen. Wat voor Zweden en Duitslan geldt, gaat ook op voor Nederland.
  Andere locatie, maar we importeren dezelfde problemen. Meer zorgen maak ik me nog achter de drijvende krachten hierachter.


  ⚠️ Meld

 125. Ex Zwollenaar

  Wat in Keulen, Hamburg of in Zweden is gebeurd met al die aanrandingen heeft hier ook plaats gevonden. De burgemeesters en politie verzwijgen het gewoon. Het macho islamitische geloof denkt dat het normaal is een vrouw tussen de benen of borsten te betasten . Als er dan aangifte wordt gedaan dan zegt men hier denk er eerst over na. Het wegkijken van overtredingen die door vluchtelingen zijn gemaakt is voorbij in Duitsland. Hier in Nederland wordt alles nog met de mantel der liefde bedekt men is bang voor de confrontatie.
  De salafisten zijn zieltjes aan het rekruteren bij de azc?s in heel Nederland, en Duitsland. Ik ken joodse mensen en gays die bespuugd zijn door vluchtelingen en extreme salafisten. West Europa is voor veel zogenaamde vluchtelingen het walhalla omdat ze hier bijna alles krijgen en als zielig wordt bevonden. Het overgrote deel van de vluchtelingen willen zich niet laten registreren in Griekenland, Italië of in een Oost Europees land als Hongarije, Slovenië of Tsjechië . Dan heb ik nog niet eens gesproken over het probleem Calais in Frankrijk waar ruim 6000 illegalen zitten. Mensen uit Eritrea, Ethiopië en gelukzoekers uit andere Afrikaanse landen moet je opvangen in de eigen regio met behulp van de VN. Ditzelfde geld ook voor vluchtelingen uit het Midden Oosten. Waarom doen landen als Iran, Katar of Saoedie Arabie niets De gelukzoekers die uit de Maghreb landen komen moet je per direct oppakken en terugsturen. De vluchtelingen die je dan hebt kan je aangeven hoe wij hier leven, zijn zij er niet mee eens jammer dan ook wegsturen.

  Bijna buur

  De Keulse polizei heeft nog geen arrestaties verricht. De collega?s uit Dusseldorf, Bochum, Dortmund en Aken al wel. In Hamburg hebben ze de eerste arrestaties ook al verricht. In Duitsland is al een speciale azc ingericht voor criminele vluchtelingen en illegalen. Dit is een oude gevangenis. De bedoeling hiervan is dat deze zo snel mogelijk het land worden uitgezet. Deelstaat Bayern wil het uitzetten nog sneller laten gebeuren. Men wil een ieder die een vals paspoort heeft het land helemaal niet binnen laten. Het probleem wordt alleen maar groter  ⚠️ Meld

 126. Dr Jones, ik weet niet waar je vandaan haalt dat er zaken in de doofpot worden gestopt. De twee gevallen die ik ken zijn het incident in Almere en de zaken die burgemeester van der Laan uit Amsterdam heeft gemeld, één aanranding en een betasting, waarschijnlijk, vermoedelijk door asielzoekers, dus zelfs dat is niet helemaal duidelijk. Of justitie moet jou in vertrouwen zaken hebben doorverteld, maar daar geloof ik niet in.

  Salafisten zijn inderdaad een beetje eng, althans dat vind ik. Ik hoop dat er een methode kan worden gevonden om hun inbreng tot een minimum te beperken.

  Laten we maar afwachten hoe de Duitse justitie de problemen oplost en daarvan leren. Ik denk dat je, zeker nu, dat met een gerust hart aan de Duitsers over kunt laten. Ook ik ben er een voorstander van om de mensen die echt niet willen en willens en wetens onze wetten overtreden te isoleren en uit te zetten.

  Saudi Arabië heeft een eigen aanpak voor het vluchtelingen probleem. Ze doneren veel geld. Ze nemen inderdaad geen vluchtelingen op, maar mensen die daar heen vluchten, waarom begrijp ik niet want het is ook een dictatuur, komen gemakkelijk aan een werkvergunning en worden dus als arbeiders gezien en niet als vluchteling (Om ze na het einde van hun arbeidscontract uit te zetten of aan hun lot over te laten, dat dan weer wel)


  ⚠️ Meld

 127. Ik heb nog nooit een probleem gehad met moslims. Ik ben nooit beroofd, aangevallen of wat dan ook door allochtoon. Er is geen moslim geweest die mij heeft proberen te bekeren tot het islamitische geloof. Dit in tegenstelling tot mensen die het christelijke geloof aanhangen. Om nu te zeggen, in Keulen en andere Duitse steden zijn duizenden vrouwen aangerand, verkracht en beroofd, dus dat gaat hier ook gebeuren is gevoel en niet een feit. De enige feiten die er zijn, zijn de statistieken en die wijzen nu eenmaal in Nederland niet op erg grote problemen met het gedrag van asielzoekers.

  Ex-Zwollenaar, drie dingen:
  1. Dat jij nooit problemen hebt gehad met moslims is een zeldzaam slecht en wel heel krampachtig argument om problemen met deze bevolkingsgroep te ontkennen. Net zo dom (ja sorry, maar dit is stuitend) als : ik heb geen ebola dus ebola bestaat niet. Of: er is bij mij en mijn familie nooit ingebroken, dis inbrekers bestaan niet. Kom op zeg, kop uit het zand graag als je je serieus in een discussie wil mengen.

  2. Niet in Nederland? Even een roze ballon doorprikken (en nog uit de volkskrant bovendien):http://www.volkskrant.nl/binnenland/aanrandingen-en-dus-cultuurles-of-straf~a4222036/

  En voor de zekerheid nog een keer:http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/ouders-vrezen-doofpot-aanrandingen-almere-door-asielzoekers

  Ga jij die ouders even uitleggen dat het een gevoel is en geen feit?
  Daarnaast: met open grenzen en de toenemende stroom vluchtelingen is het een kwestie van tijd dus voor de ellende nog groter wordt. En tot die tijd houd jij liever je oogkleppen op?

  3. Niet erg grote problemen met asielzoekers? Dat hangt er vanaf hoe je groot definieert. Google voor de lol even. In elk geval een stevige hoeveelheid problemen met moslims. Niet alleen buiten Nederland, maar ook hier. En laten de heren en dames vluchtelingen nu uitgerekend uit islamitische landen komen. En die mensen nemen niet alleen hun religie mee, maar ook hun cultuur en daarbij behorende denkbeelden en overtuigingen t.a.v. het Westen en niet-moslims.
  Goh, wat een toeval. Dus als je een beetje logisch nadenkt weet je wat er komt.

  Maar oke, ik realiseer me dat het erg ongemakkelijk voelt als de roze bril beslaat. Wellicht is wegkijken een alternatief?  ⚠️ Meld

 128. Hans72, je weet de dingen wel uit z’n verband te rukken. Ik heb mijn persoonlijke belevenissen opgeschreven en die zijn positief. Ik heb nooit ontkend dat er problemen zijn alleen het generaliseren is een probleem. Almere????? ja en ik zie geen doofpot daar is genoeg aandacht aan besteed mensen gearresteerd, berichten in de krant wat wil je nog meer???? Ik geef het op. Er zullen altijd mensen blijven die hun eigen gelijke boven dat van een ander stellen en dat als de enige en echte waarheid blijven verkondigen. Blijf leven in angst blijf geloven in jezelf en blijf vooral je mening verkondigen om mensen te waarschuwen voor al die onverdraagzame islamitische aanrandende en verkrachtende terroristen die ons land binnenkomen. Ondertussen kijk ik wel de andere kant op en ga verder met mijn leven.  ⚠️ Meld

 129. Thomas….. kunt…… En dan bedoel ik net het fonetische Engels woord 🙂 Sorry hoor iedereen maakt typefouten maar deze was te leuk, daar moest ik nog wel even op reageren


  ⚠️ Meld

 130. Hans – Editted -, ik ontken nergens dat de instroom van vluchtelingen ook nadelige gevolgen kan hebben en dat sommige vluchtelingen zich walgelijk misdragen ontken ik ook niet. Het verschil met jou is, is dat ik daar niet alle vluchtelingen op aan kijk, maar begrijpend lezen is lastig voor je, ik ben er wel klaar mee. Fijne dag verder.


  ⚠️ Meld

 131. Thomas je hebt gelijk, kan mag ook. Maar daar kan ik dan weer moeilijk aan wennen. Ik denk ook dat de discussie nu wel op z’n einde loopt. Iedereen een prettige dag en een goed leven verder.


  ⚠️ Meld

Reageer