Beloning als stimulans te gaan fietsen

Zwolle – Beter Benutten Zwolle Kampen start in het voorjaar van 2016 met een campagne om fietsgebruik te stimuleren. Deze campagne wordt onder de naam SpitsBikers uitgevoerd door Goudappel Coffeng en start begin maart.

Doel van de campagne is meer mensen te stimuleren de fiets te gaan gebruiken en daardoor wegen en routes te ontlasten waar automobilisten regelmatig vertraging hebben. Een onderdeel van de campagne betreft een beloningsactie. Automobilisten op bepaalde routes kunnen een beloning verdienen door te gaan fietsen. Om op relevante routes gericht deelnemers te kunnen werven voor de beloningsactie wordt in de periode tussen 22 januari en 22 februari een kentekenregistratie gedaan op negen locaties in Zwolle en Kampen.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?
Met camera’s worden de kentekens van passerende personenauto’s geregistreerd. De camera’s worden langs de weg en op viaducten geplaatst. De kentekenregistratie is op de volgende locaties:
• Stadsbrug Kampen, stadinwaarts
• Flevoweg Kampen, tussen afrit N50 en Zambonistraat, in oostelijke richting
• IJsselallee Zwolle, tussen Spoolderbergweg en Nieuwe Veerallee, in zuidoostelijke richting
• Westerholterallee Zwolle, tussen rotonde Zwolle Zuid en Blaloweg, in noordwestelijke richting
• Middelweg Zwolle, ten noorden van Zwartewaterallee, in zuidelijke richting
• Ceintuurbaan Zwolle, tussen Meppelerstraatweg en Brederostraat, thv McDonalds, in zuidelijke richting
• Ceintuurbaan Zwolle, ten zuiden van kruising Leo Majorlaan x Dr Spanjaardweg, in noordelijke richting
• Nieuwleusenerdijk Zwolle, na kruising met oprit Zwolle en N340, in oostelijke richting
• Nieuwleusenerdijk Zwolle, ter hoogte van Steenwetering, in westelijke richting
Een groep automobilisten krijgt begin maart een brief met nadere informatie over de actie. Vanaf dan start de communicatie rondom SpitsBikers.

Privacybescherming
De verkregen kentekens worden conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens verzameld, bewerkt en beveiligd.

Verantwoordelijkheid
De kentekenregistratiecamera’s worden geplaatst namens Beter Benutten Zwolle Kampen. Goudappel Coffeng BV, gevestigd in Deventer, is de opdrachtnemer en de bewerker van de persoonsgegevens.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Ik ben erg voor het stimuleren van fietsgebruik ipv autogebruik. Het prijsinstrument kan hierbij helpen. Maar wat mij tegelijkertijd stoort, is dat mensen die al veel eerder kozen voor de fiets als vervoermiddel niet worden beloond.
  De SpitsBikers van de toekomst krijgen een beloning. Maar de SpitsBikers van vroeger verdienen dat nog veel meer. Dat belonen zie ik dan vooral in kwalitatief goede fietsroutes; waarbij verbeteren van de bestaande paden echt een stimulans is. Goudappel Confeng krijgt u deel van het beschikbare budget voor de uitrol.

  Is al duidelijk hoeveel fietsers de vorige stimuleringsactie; 2 op 5 heeft opgeleverd. En zouden die fietsers niet een goed fietspad wensen. Als zij niet vertroeteld worden met routes zonder hobbels, gaten, waterplassen en voldoende verlichting is de kans aanwezig dat ze terugvallen in de oude gewoonte …de auto.

  Dat zou jammer zijn; dan ervaren ze de voordelen van fietsen niet.


  ⚠️ Meld

 2. Meer fietsen is al een “beloning” voor het verbeteren van je gezondheid.
  Ik vraag mij idd. af wat de genoemde “beloning” in gaat houden.
  Waarom kunnen mensen allen met hun kont uit de auto komen als daar een beloning tegenover staat?
  Het is ook een kwestie van mentaliteit, instelling en doorzettingsvermogen.
  Als er een spatje regen valt neemt het autoverkeer al met tig procent toe, alsof je smelt van regen. Kinderen worden tegenwoordig ook met een (dikke) auto naar de lagere school gebracht. Nog niet zo heel lang geleden deden wij dat lopend of met de fiets. Ouders hebben / men heeft het te druk met van alles en nog wat en nog meer met allerlei onbeduidende dingen.
  “Op de fiets mis je niets”.


  ⚠️ Meld

 3. Waar kan ik een aanklacht indienen wegens privacy schending. Ik wil (en al helemaal niet ongevraagd) geregistreerd worden. Het gaat niemand geen ruk aan waar ik heen ga en wanneer en hoe laat. En ik wil al helemaal geen brief thuis waar op staat waar en wanneer ik geweest ben. Lijkt mij verstandig dat ze deze camera’s direct weer verwijderen. Ze weten allemaal hoe en waarom het vastloopt daar hebben ze mij niet bij nodig. Lijkt mij verstandig dat we allemaal een aanklacht in gaan dienen. Want hoe en of waarvoor het ook is. Het mag niet!!


  ⚠️ Meld

 4. Het percentage Zwollenaren dat fietst is groot. Inderdaad @Ed, die keuze mag wel beloond worden met beter onderhoud van de fietsvoorzieningen en aanleg van slimme fietsinfrastructuur, maar bijvoorbeeld ook met een zichtbaar betere afstelling voor fietsers van verkeerslichten.
  Laat het aan werkgevers over werknemers te stimuleren te gaan fietsen. Dat kan door goede stallingen en kluisjes en eventueel een financiële prikkel. Tenslotte is het voor werkgevers bijzonder voordelig om gezonde mensen in dienst te hebben en minder kwijt te zijn aan grote parkeerterreinen voor auto’s.

  Door het beschikbare geld direct in onderhoud en infrastructuur te steken, beloon je alle fietsers en voorkom voorkom je ook het eindeloos gekrakeel over privacyschending.


  ⚠️ Meld

 5. Het lijkt me een beter idee om voor voldoende fietsenstalling te zorgen bij o.a. het NS station.

  En wat is die beloning trouwens, een sticker ofzo?


  ⚠️ Meld

Reageer