Meer meldingen vuurwerkoverlast in Zwolle

Zwolle – Ik dacht dat je op 31 december pas mocht knallen maar niet dus. Zodra het donker wordt komen de "helden" uit alle hoeken en gaten om dat spul af te steken. Ze denken daarbij niet aan al die huisdieren. Een van de Zwollse meldingen die binnen kwam op het GroenLinks Vuurwerkmeldpunt vuurwerkoverlast.nl. Ook dit jaar kwamen er veel klachten binnen. De teller is blijven steken op 1060, dat zijn 59 meldingen meer dan in 2014-2015.

De meeste klachten gaan over harde knallen, stress bij dieren staat op een tweede plaats. 454 klachten kwamen binnen voordat de verkoop van consumentenvuurwerk begon. Daaruit mag geconcludeerd worden dat Illegaal vuurwerk ook in Zwolle een groot probleem is. Dat ook legaal vuurwerk voor overlast zorgt blijkt wel uit het grote aantal klachten dat binnenkomt tijdens de officiële verkoopdagen. In de wijken Stadshagen en Ittersum heeft de gemeente in 2015 gesprekken georganiseerd rondom het thema vuurwerk met als doel het terugbrengen van de overlast. Daar waar het aantal meldingen in Stadshagen gedaald is zijn het aantal meldingen in Ittersum iets gestegen. Opvallend is de grote stijging van het aantal meldingen uit de Aa-landen, van 67 in ‘14-‘15 naar 152 in ‘15-’16. Op 1 februari zal dit onderwerp in de Zwollse gemeenteraad besproken wordt, deze analyse zal daarbij gebruikt worden.

GroenLinks zet zich in voor een vrolijke en feestelijke jaarwisseling, zonder overlast en slachtoffers. Het liefst ziet de partij dat vuurwerk met Oud en Nieuw niet meer door amateurs wordt afgestoken, maar er in plaats daarvan vuurwerkshows worden georganiseerd door professionals.
Artikel delen:
Reacties 12
 1. Waarvan akte. En daar mag dan nog aan toegevoegd worden dat in Assendorp afgelopen weekend zelfs nog knalvuurwerk werd afgestoken, rond de hoek vd Laenstr/V.Ittersumstr. Erg asociaal, m’n dieren waren helemaal in paniek.


  ⚠️ Meld

 2. dat vuurwerk met Oud en Nieuw niet meer door amateurs wordt afgestoken, maar er in plaats daarvan vuurwerkshows worden georganiseerd door professionals.

  Daarmee los je dit probleem niet op, de knallen die je dagen vooraf en achteraf nog hoort is illegaal vuurwerk. Dat blijft natuurlijk gewoon het land binnenkomen ondanks een verbod op consumenten vuurwerk.
  Zoals Provuurwerk hierboven al aangeeft, de regels zijn er al, het komt gewoon neer op het naleven ervan.
  Ik hoop niet dat ze onze deze traditie ook nog gaan afnemen, zoals met het Sinterklaasfeest ook beetje bij beetje staat te gebeuren.


  ⚠️ Meld

 3. Klagen heeft weinig nut, er wordt toch niet op gehandhaafd.
  Ik heb zelf al eens bij een gezin aan de deur gestaan om over het (zware) knalvuurwerk te klagen dat op midden december werd afgestoken.
  “Ik zal ze er op aanspreken” was het antwoord. Heeft overigens niet gewerkt want een jaar later was het in december weer hetzelfde verhaal.

  Tsja, en afpakken van het vuurwerk mag ook niet in Nederland, want dat is diefstal……………..  ⚠️ Meld

 4. Ze kunnen consumenten vuurwerk wel gaan verbieden maar wat los
  je daar mee op?

  Ik durf te wedden dat er dan een sterke toename van illegaal vuur-
  werk zal zijn!

  Ze moeten eens ophouden met het willen inbinden van het volk,
  met regeltjes en wetten.

  Het wordt ook tijd dat wij Nederlanders eens voor ons zelf opkomen en
  in verweer gaan tegen de Roverheid!!


  ⚠️ Meld

 5. @db: Zelfregulering werkt niet, dus zijn al die regeltjes wel nodig.
  Als mensen eens rekening hielden met elkaar en niet alleen voor zichzelf leven, ze de regels die er niet voor niets zijn gewoon naleven, zullen er heel wat minder mensen zijn die klagen.
  Iedereen heeft recht op een prettig leven, we hoeven niet overspoeld te worden door mensen die de grootste mond hebben, die nooit tevreden zijn, die altijd de uitersten opzoeken en er overheen moeten gaan.

  Hoe zie jij e.e.a. dan opgelost? Of roep je alleen maar wat (doms) in het wilde weg wat nergens op slaat?


  ⚠️ Meld

 6. Heb het wel gehad met die vuurwerktokkies in nederland.
  een strijker in hun reet, dan houden ze wel op.

  Voor de normale mensen: veel plezier met vuurwerk op het moment waarop het mag !


  ⚠️ Meld

 7. L.S.

  Dit artikel geeft zelf al aan, dat vuurwerkvrije zones niet DE oplossing zijn. Deze zones – mits men zich er aan houdt – verplaatsen hooguit een probleem.

  Veel mensen zitten in een vast denkpatroon, waarbij men er vanuit gaat dat meer regels en wetten alle problemen in kunnen dammen. Ja, dat zou werken in een samenleving waar iedereen zich braaf aan de regels houdt en over gezond verstand en goed fatsoen beschikt.

  Even een eye-opener: als dat het geval was, dat hadden we met de huidige regels óók al geen problemen. Het gaat juist om die groep “bewuste overtreders” en “ongehoorzame/baldadige jeugd” die problemen veroorzaakt. Weinig kans dat die onder de indruk zijn van een nieuw verbod, de huidige regels lappen zij immers ook al aan hun laars.

  Nieuwe (strengere) regels of een totaalverbod, hebben enkel invloed op de mensen die zich toch al braaf aan de regels hielden. En daar hadden we nou net geen last van. Oneerlijk vindt u niet?

  Dat in de probleemgroepen veel meer tijd, energie, etc gestoken moet worden, dan het roepen om een totaalverbod, dat moge duidelijk zijn. Maar ja, men roept liever blind en ignorant om een totaalverbod, dan dat men de werkelijke problemen onder ogen wilt zien en daar aan wilt werken.


  ⚠️ Meld

 8. tijd, energie steken in de probleemgroepen? Hoe zie je dat gebeuren? Kan pas achteraf, want op voorhand een oproep plaatsen: “wie hoort bij de probleemgroep?” werkt ook niet.


  ⚠️ Meld

 9. wat een gezwam; we worden ieder jaar verder gepiepeld door de overheid Cq de buurman
  Het is geven en nemen
  Je kunt niet verwachten dat je hier 365 dagen per jaar in een serene rust kan verkeren
  Is carnaval de volgende traditie die op de schop gaat?
  Ik erger mij namelijk enorm aan die kunstmatig olijke mensen
  Erg veel overlast geeft dat namelijk


  ⚠️ Meld

Reageer