Rekenvirus verovert vanuit Zwolle heel Nederland

Dit jaar wordt de vierde editie van het Bartjens Rekendictee gehouden. De rekenmaand begint op 1 november, met als hoogtepunt de finale op 23 november.

Het rekendictee is dit jaar grootser dan ooit, doordat iedereen in Nederland zich via het internetdictee kan kwalificeren voor de spannende finale. Naast de Stentor doen ook het Limburgs Dagblad/Dagblad de Limburger en PZC (Zeeland) mee. Ook scholieren en studenten strijden tijdens de voorrondes tegen elkaar om de titel: ‘beste rekenaar van Nederland’. Het Bartjens Rekendictee brengt het rekenonderwijs positief onder de aandacht door aantrekkelijke spelelementen te combineren met lastige hersenkrakers.

Rekenen ‘volgens Bartjens’

‘Dat is niet volgens Bartjens’, zeggen onderwijzers al eeuwenlang tegen hun leerlingen, als de som niet nauwkeurig berekend is. Willem Bartjens was een Amsterdamse schoolmeester die een groot deel van zijn leven in Zwolle woonde en werkte. Met zijn rekenboek ‘De Cijfferinghe’, dat in 1604 verscheen, zette hij twee eeuwen de toon voor het Nederlandse rekenonderwijs. Bartjens kreeg daarmee zoveel bekendheid dat het gezegde ‘volgens Bartjens’ geboren was.

Voorrondes via internet en scholen

Van 1 tot 14 november kan iedereen zich tijdens het Internetdictee op www.destentor.nl en www.vo.kennisnet.nl  kwalificeren voor een felbegeerde plek in de finale. Tientallen scholen en duizenden rekenwonders doen mee.

Tussen 14 en 21 november zijn de PABO studenten en de derde klassers van het Voortgezet onderwijs in oost- Nederland aan de beurt. De scholieren en PABO studenten die de breinkrakers het beste en snelste hebben berekend, ontvangen leuke prijzen en doen mee met de finale. De vijftig beste internetfinalisten veroveren een finaleplaats. Daarvan ontvangen de vijfentwintig beste deelnemers tevens een ‘Bartjensarrangement’ met overnachting in het Campanile hotel.

Zinderende finale met juryvoorzitter Jan Terlouw

Hogeschool Windesheim in Zwolle is de locatie waar op vrijdagavond 23 november de scholieren, PABO studenten, internetfinalisten en prominenten het tegen elkaar opnemen om Nederlands beste rekenaar te worden. De finale vindt uiteraard in Zwolle plaats, de woonplaats van de beroemde rekenmeester Willem Bartjens.

Schrijver, oud-politicus en ambassadeur van het Bartjens Rekendictee, Jan Terlouw vindt het een geweldig initiatief: “Dit dictee heeft in regionale vorm bewezen dat je veel mensen aan het rekenen krijgt als je het maar leuk en spannend maakt.”  Marjolein Kool, hoofdredacteur van het tijdschrift Volgens Bartjens… presenteert dit jaar opnieuw de finale op een leuke en speelse manier, waardoor het dictee levendig en spannend zal worden.

Het Bartjens Rekendictee is mede mogelijk gemaakt door de Stentor, Hogeschool Windesheim, Waanders uitgevers, drukkers en boekverkopers, Kamer van Koophandel Oost, Achmea, Rabobank IJsseldelta, het Notarieel Zwolle, NVORWO, Kennisnet/Ict op school, de Limburger/Limburgs Dagblad, Prov. Zeeuwse Courant, het Spellenspektakel en VVV Kampen-Zwolle-Overijssels Vechtdal.

Voor meer informatie www.bartjens.net.

Artikel delen: