Eerste lammetjes Zwolse Schaapskudde geboren

Zwolle – Ondanks dat het lentegevoel nog ver weg is zijn de eerste lammetjes van de Zwolse Schaapskudde alweer geboren. Voorlopig blijven ze nog even met hun moeders in een stal in Appelscha. Maar als het straks weer warmer wordt en ze wat groter zijn, komen ze naar Zwolle. Vanaf begin april is de kudde te bewonderen bij wijkboerderij de Klooienberg in Holtenbroek.

schaapskudde.jpg 

De schapen van de Zwolse kudde zijn van het ras Schonebeker Heideschaap. Bij dit soort krijgen de schapen vaak één lam en soms een tweeling. Doordat het een sterk ras is en ze een smalle kop hebben worden de lammeren vaak zonder hulp geboren. Toch is herder Tjitse Terpstra er druk mee “ondanks dat ze zich zelf vaak goed kunnen redden moet ik toch alert zijn. In de lammertijd kom ik bijna de stal niet uit. Het is een drukke maar ook een mooie periode. Wie smelt er nu niet bij het zien van een lammetje”.

Op bepaalde plaatsen wordt niet machinaal gemaaid maar zet de gemeente de schapen als grasmaaiers om het groen op een duurzame manier te onderhouden. Dat is het goed voor de flora en fauna in deze gebieden. Het is milieuvriendelijk en draagt bij aan de ecologische ontwikkeling van het landschap. Op de hoogte Wil jij ook graag weten wanneer de kudde aankomt bij de Wijkboerderij? Volg de kudde dan via twitter op @zwolsekudde en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en weetjes over de kudde.

Artikel delen:

Reageer