Jubileumtentoonstelling Emmanuelshuizen

Zwolle – De Emmanuelshuizen viert haar 50-jarig jubileum als culturele broedplaats. Dit wordt gevierd met een breed jubileumprogramma. Een van de onderdelen van dit programma is de tentoonstelling Emmanuelshuizen, een gouden broedplaats.

Deze brengt de successen, samenwerkingsverbanden en opmerkelijke projecten van de kunstenaars van de Emmanuelshuizen voor het voetlicht. Belangrijke kunstwerken, video’s, foto’s en nieuwsberichten geven in een overzichtelijke presentatie een duidelijk beeld van de broedplaats door de jaren heen. In de expositie hangen ook twee kunstwerken van de Oostenrijkse kunstenaar Hundertwasser. Hij logeerde eind jaren ’60 meerdere malen in de Emmanuelshuizen. Tijdens deze tentoonstelling is in het Drostenhuis aandacht voor het verre verleden van de Emmanuelshuizen. In de zeventiende eeuw kocht weduwe Anna van Haerst de huizen aan om onderdak te bieden aan alleenstaande vrouwen. De tentoonstelling is van 14 februari tot en met 8 mei 2016 te bezichtigen in het Stedelijk Museum Zwolle. Tijdens de opening wordt een publicatie uitgegeven over de geschiedenis van de Emmanuelshuizen. De publicatie is geschreven door Jan ten Hove en Saskia Zwiers en na uitgifte te koop in het Stedelijk Museum Zwolle en de grotere boekhandels in Zwolle.

Estafette-tentoonstelling
Het jubileum van de Emmanuelshuizen als ateliergebouw wordt breed gevierd. Naast de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Zwolle, presenteren alle Zwolse broedplaatsen zich in een estafette-tentoonstelling in Het Langhuis. Deze estafette is te bezichtigen van 14 februari tot en met 3 april.

Samenwerkingsverband
Het project Emmanuelshuizen, een gouden broedplaats is een samenwerking tussen Stedelijk Museum Zwolle, Historisch Centrum Overijssel, Het Langhuis, Stichting Beeldruimte en Stichting Ateliers Zwolle. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Gemeente Zwolle, Stichting Ateliers Zwolle, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, Stichting Emmanuelshuizen, Stichting tot Algemeen Nut Zwolle, Rabobank IJsseldelta en Stichting Hervormd Weeshuis Zwolle.

Artikel delen:

Reageer