Eilean in Wijthmen heeft last van “PGB-gedoe”

Zwolle – Eilean in Wijthmen is een huis waar meisjes en jonge vrouwen met ingrijpende traumatische ervaringen een veilig onderkomen kunnen krijgen, waar ze een tijd beschermd kunnen wonen en door oprichtster Juul Klemann begeleid worden naar zelfstandigheid. Een kleinschalige zorginstelling die anderhalf jaar geleden is gestart en beter en goedkoper kan werken dan de grote instellingen. “Ik voel me een moeder van een groot gezin met negen dochters” aldus Juul Klemann. De overheid juicht dit soort kleinschalige initiatieven toe, maar toch kwam Klemann maandagavond 25 januari met een noodkreet naar de gemeenteraad, vanwege “PGB-gedoe”.

Wanneer jonge vrouwen of meisjes die door het leven ernstig beschadigd zijn aankloppen bij Eilean moet er een PGB worden aangevraagd en dat geeft in de meeste gevallen problemen en verloopt traag. “Nog geen enkele aanvraag is vlekkeloos verlopen” aldus Klemann. Als voorbeeld vertelt ze haar ervaring met een meisje dat in handen was gevallen van vrouwenhandelaren, maar wist te vluchten, aanklopte bij Eilean en daar gelijk onderdak kreeg aangeboden. De PGB-aanvraag “met veel papierwerk” duurde meer dan twee maanden en toen Juul Klemann hierover met de GGD belde kreeg ze als antwoord dat weliswaar het PGB was toegekend, maar niet met terugwerkende kracht en op haar vraag “wat doe ik dan met de eerste twee maanden?” kreeg ze als antwoord: “U had eerst het PGB moeten regelen voordat u een meisje naar binnen haalt. Dit is een regel!” Dit soort ervaringen heeft haar ertoe gedreven de gemeenteraad van Zwolle hierover te informeren, omdat de gemeente sinds vorig jaar verantwoordelijkheid heeft voor de PGB’s.

Klemann voelde zich weliswaar door de gemeenteraad en wethouder Nelleke Vedelaar gehoord en ondervond veel begrip en sympathie, maar daarmee is het probleem van de trage afhandeling van PGB-aanvragen nog niet opgelost. Ze citeert staatssecretaris Van Rijn die bij een bezoek aan Eilean heeft gezegd: “We moeten de kleine initiatieven meer benaderen met ons hart dan met regels en voorschriften.” Een mogelijke oplossing is financiering van deze kleinschalige opvang niet meer via de PGB’s te laten verlopen, maar via de gemeente in de vorm van zorg in natura, waarbij het huis en begeleiding worden gefinancierd op basis van het aantal kamers en niet meer de individuele cliënten. “Wel moet dan de kwaliteit van de instelling door de gemeente ter plekke worden gecontroleerd en bewaakt” volgens Juul Klemann om te voorkomen dat “de cowboys in de zorg” deze subsidie naar zich toetrekken en alleen maar oog hebben voor het geld en niet voor de hulpvragers. Eén van de bewoners van Eilean heeft ook ervaring met dit soort lieden en zegt daarover “Je wordt door hen gezien als een geldzak.”  
Met veel enthousiasme zet Juul Klemann zich in voor haar “grote gezin” en ze woont zelf ook in het huis en is dag en nacht voor de jonge vrouwen en meisjes beschikbaar. Ze ontvangt veel support van een kring van vrijwilligers die de jonge vrouwen en het huis op allerlei manieren ondersteunen. “Vorig jaar hebben leden van De Ronde Tafel Zwolle nog de buitenverlichting aangebracht en een grasmaaimachine geschonken.” 
Hennie Vrielink
Redacteur Weblog Zwolle
Artikel delen:
Reacties 8
 1. De gemeente is verantwoordelijk voor een gedeelte van de PGB’s.
  In grote lijnen is dat huishoudelijke hulp, individuele begeleiding en jeugdzorg.

  Persoonlijke verzorging en Verpleegkundige zorg is voor de zorgverzekering (waarvan er zijn die PGB’s onrechtmatig afwijzen omdat het dure klanten zijn).

  Nu dit verhaal de media heeft bereik wordt dit specifieke probleem waarschijnlijk wel snel opgelost..
  (de meer bescheiden cliënten van de gemeente moeten daardoor wel nog meer geduld hebben…)  ⚠️ Meld

 2. logisch dat het niet met terug werkende kracht gebeurt. Pgb gaat in op het moment dat het is toegekend, niet op het moment dat je het aanvraagt. Daarnaast wat doe je wanneer de pgb aanvraag is afgewezen? trap je ze dan de straat weer op?


  ⚠️ Meld

 3. We moeten ook niet vergeten dat er (zeker tot een jaar of 3 geleden) simpel en effectief misbruik van de PGB-regeling werd gemaakt. Mijn buurman (van iets verder op) vertelde heel stoer over hoe en wat en het ging om héél veel geld per maand. Nee, ik heb hem niet aangegeven.


  ⚠️ Meld

 4. Lijkt op geval van tussen wal en schip.
  Maar wat vooral mij stoort is dat verantwoordelijken zeggen dat niemand de dupe is van de nieuwe regeltjes en niemand buiten de boot valt.
  En ook nog met droge ogen.
  Triest.


  ⚠️ Meld

 5. De toewijzing en betaling van een PGB via de zorgverzekeraar kent vele problemen, bij deze gemeente lijkt het gemiddeld nog wel mee te vallen.

  @Dick,
  Misbruik kwam vooral voor bij commerciele instellingen die wel gelden inden maar niet de bijbehorende zorg leverden.

  Er leeft bij veel mensen echter een misverstand over hetgeen een particuliere client met een PGB doet:
  Een natuurlijk persoon met een indicatie krijgt daarbij een PGB bedrag (3x minder dan een zorginstelling opstrijkt!).
  Dat bedrag gaat naar een zorgverlener (bv. een particulier) omdat diegene de zorg levert. Niks mis mee, die persoon werk en krijgt daar geld voor.
  Verder werden en worden er urenverantwoordingen vereist door de PGB verstrekker.
  Dat is wel steeds strenger geworden.

  Dus, ja de zorgverlener mag van zijn verdiende loon gewoon op vakantie en boodschappen doen.  ⚠️ Meld

 6. Bedankt voor de aanvullende informatie johanV.
  Gelukkig

  Dat is wel steeds strenger geworden.

  en hopelijk is de fraude sowieso aardig ingedamd.
  Dat laatste is natuurlijk ook mooi. Waarom zou hij dat immers niet mogen en wij allen wel.


  ⚠️ Meld

Reageer