JOVD wil pilot gemeentelijke wietteelt

Zwolle – De JOVD, de Jongerenorganisatie voor Vrijheid en Democratie in Zwolle is teleurgesteld in de antwoorden van burgemeester Meijer om niet mee te doen met een pilot voor gemeentelijke wietteelt.

Afgelopen november kwam een VNG werkgroep met een rapport dat voorstelde om vergunningen te verstrekken voor productie en verkoop van wiet. Het kabinet gaf toen aan niet voor legalisering te zijn. Naar aanleiding van dat rapport stelden de gemeentelijke fracties van VVD en D66 vragen aan het gemeentebestuur. Voorzitter van de jonge liberalen in Zwolle: ‘’De gemeente moet nu laten zien dat Zwolle als stad voorop kan lopen. Net als in haar Hanzetijd kan Zwolle een voortrekkersrol vervullen en laten zien aan de wereld dat zij een voorbeeld is voor andere steden en gemeenten.’’ De oproep van de JOVD in Zwolle komt kort nadat Tweede Kamerlid Marith Volp op bezoek kwam in Zwolle om in gesprek te gaan met de jonge liberalen en andere geinteresseerden. Ze spraken met haar over landelijke wetgeving voor het legaliseren van softdrugs en de effecten die dit kan hebben op veiligheid en kwaliteit van softdrugs.

Tol: ‘’De JOVD denkt dat door het legaliseren van de teelt en verkoop criminele activiteiten rondom softdrugs beter ingeperkt kunnen worden. Een instantie als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kan bijvoorbeeld toezicht houden op de kwaliteit. Uiteindelijk zorgt dit voor een veiligere stad en een betere kwaliteit van de wiet.’’
De JOVD in Zwolle hoopt dat dat er de komende maanden bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten een breed gedragen advies over gereguleerde wietteelt  zal komen en dat Zwolle hier alsnog mee zal gaan experimenteren.  
Artikel delen:
Reacties 28
 1. Het grote probleem aan wiet is de koffieshop. De louche omgeving waar je ook in aanraking komt met andere drugs. Wiet zelf, gereguleerd, is nauwelijks schadelijk. Zeker in vergelijking met andere drugs die wel gelegaliseerd zijn.


  ⚠️ Meld

 2. @Japser, Bedoel je dat wiet minder schadelijk is dan roken en alcohol?
  Ik ken de werking en de gevolgen van het gebruiken van wiet eigenlijk niet, kun je er wat meer over vertellen?


  ⚠️ Meld

 3. Je kunt niet lichamelijk verslaafd raken aan wiet. Daarbij liggen de gezondheidsrisico’s bij het roken voornamelijk bij de toegevoegde tabak. Als je in een roes zit, is het niet verstandig te gaan rijden, maar nog altijd minder gevaarlijk dan dronken of slaperig.

  Daarnaast is het zo dat wiet voor sommige ziektes als gezonde pijnstiller kan dienen.  ⚠️ Meld

 4. Laatst was er nog een onderzoek dat het roken van marihuana geen invloed heeft op je iq. Mensen met gemiddeld een lager iq roken het meer dan mensen met een hoger iq, dus of het echt schadelijk is is niet bekend volgens mij.
  Mijn mening is dat alcohol (harddrugs) gevaarlijker is dan marihuana. Alleen de vergelijking waar sweekends meer politie nodig is: een kroeg of een shop?  ⚠️ Meld

 5. Oja, mensen met een lager iq hebben vaker een uitkering dan de mensen met een hoger iq. Denk niet dat je van een uitkering een lager iq krijgt…
  Als je het legaliseert kun je er belasting op heffen wat nu niet gebeurd, alleen het blijft gissen wat er gebeurd in het iligale circuit.


  ⚠️ Meld

 6. Goede punten hierboven.

  Eigenlijk is het vrij absurd natuurlijk. Alcohol is vrij verkrijgbaar en zeer verslavend. In Nederland honderduizenden probleemgebruikers die zich niet in de hand houden. Onder de mensen die Cannabis gebruiken zijn uiteraard ook probleemgebruikers, maar deze zouden bij alcoholgebruik zeker zoveel, zo niet nog veel meer, problemen opleveren.

  Haal Cannabis uit de illegaliteit en hef er belastingen op.

  Mensen doen zo bekrompen over Cannabis, maar vinden het aan de andere kant vaak geen probleem als een 16 jarige een drankje neemt.
  Terwijl daar de verslavingskans vele malen hoger ligt.

  “Primaire sterfte” door:
  Tabak: 19.594
  Alcohol: 882
  Slaapmiddelen: 79
  Cannabis: 0

  bron: http://www.google.com.au/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwje49HGvtbKAhUGaRQKHTBCBSsQFggcMAA&url=http://www.nuchter-verstand.nl/wp-content/uploads/Jaarbericht-Nationale-Drugsmonitor-2015.pdf&usg=AFQjCNFHNN3W3LrRihNjgOjuDg4aWbmWIQ


  ⚠️ Meld

 7. Er zijn slechts twee oplossingen voor het coffesshopprobleem in Nederland:

  1. Alles verbieden en kneiterhard sanctioneren; Voordeel: de straat wordt veiliger omdat veel gajes dat nu in de wiet-scene actief is wordt opgeborgen. Nadeel: erg kostbaar.

  2. Het hele traject van kweek tot verkoop professioneel legaliseren, inclusief wet-en regelgeving voor kweek, gebruik en handel. Voordeel: meer toezicht op kwaliteit plus belastingopbrengsten. Die belastingopbrengsten kunnen dan weer worden gebruikt voor voorlichting en om de criminelen die zich op andere taken van sport gaan richten aan te pakken.

  Ik ga voor optie 2.  ⚠️ Meld

 8. Japser
  Bericht door Japser, op 1 februari 2016 9:10
  Het grote probleem aan wiet is de koffieshop. De louche omgeving waar je ook in aanraking komt met andere drugs.

  Tuurlijk Jasper, beetje blijven hangen in de jaren 80? Wat een onzin!! Gezien het feit dat je zelf niet blowt en waarschijnlijk nooit in een shop komt vraag ik me af waar je die “wijsheid” vandaan haalt.


  ⚠️ Meld

 9. Ik ben het in dit geval wel enigszins met Japser eens: het is niet de cr?me de la cr?me die je in koffieshops ziet.
  Bij skyhigh (?) in de de van Karnebeekstraat, zag ik zaterdag bij de deeerstdeurnog een junk lopen die telefonisch drugs aan het dealen was. (Zo leek het)

  Ik zou zelf wel weer eens cannabis willen proberen, maar dan met een lage THC, meer om van te ontspannen zeg maar, verder niet.

  Ik heb ooit teveel space cake gegeten, omdat een reactie daarbij langer duurt, dat is m.i. best uitkijken, een jointje is dan makkelijker te doseren.


  ⚠️ Meld

 10. Bij skyhigh (?) in de de van Karnebeekstraat, zag ik zaterdag bij de deeerstdeurnog een junk lopen die telefonisch drugs aan het dealen was. (Zo leek het)

  ..hoezo aanname…??!! Walgelijk zulke bijdrages die nergens op gebaseerd zijn…


  ⚠️ Meld

 11. Ga er voor de lol’s een kwartier voor de deur staan en zie wat er naar binnen en buiten loopt. Ja, ook mannen en vrouwen die er keurig uitzien. Maar het percentage ongure types ligt enorm hoog. Laat ik het zo zeggen: als de politie de bevoegdheid en het lef zou hebben de bezoekers van die tent op te pakken en na te trekken levert dat een enorme hoeveelheid illegale plantages, diefstal, heling en andere delicten op. Zeker weten!


  ⚠️ Meld

 12. ..op basis van uiterlijk…als je dat over een vluchteling zegt ben je hier een racist…blijven allemaal aannames Hans..heb je er ?berhaupt wel eens een kwartier voor de deur gestaan??? Ik bedoel maar…


  ⚠️ Meld

 13. @ZwollenaarbackAGAIN
  Je leest selectief lijkt mij.
  Bovendien de persoon die ik bedoel loopt al zo’n 20 jaar door Zwolle, ik zal het hem de volgende keer vragen of hij dealt of alleen maar gebruikt, goed?  ⚠️ Meld

 14. Een vluchteling mag je van jou niet afrekenen op basis van eerdere ervaringen, aantoonbare patronen en te verwachten risico’s. Coffeeshop bezoekers daarentegen mag je gerust zien als harddrugs gebruikers en dealers, dat zie jij immers duidelijk want je loopt er iedere dag langs….

  Zie je ook ergens een overeenkomst of anderzijds tegenstrijdigheden in je pleidooi en eerdere uiteenzettingen in andere topics??!! Vast niet, en precies daarom, beste Jaspert, kan ik je niet serieus nemen!


  ⚠️ Meld

 15. Ter aanvulling: Voor mijn werk parkeer ik tegenover een bekende coffeeshop. Als je langer dan een paar minuten in de auto blijf zitten om mails te beantwoorden op de werktelefoon staan ze al op het raam te kloppen met de vraag of ik speed of pillen verkoop. En soms dealers die je boos aankijken en komen checken. Het zal er wel bij horen maar bah bah.


  ⚠️ Meld

 16. Als je toch het zelf gaat verbouwen wie zegt dan dat je zelf ook de verkoop kan gaan doen.
  Ik neem niet aan dat ze 40 soorten gaan verbouwen dus anders krijg je nog verschillende stromen naar de bestaande shops. (dan kan je ook alles wat eromheen loopt goed in de gaten houden)


  ⚠️ Meld

 17. Zie je ook ergens een overeenkomst of anderzijds tegenstrijdigheden in je pleidooi en eerdere uiteenzettingen in andere topics??!! Vast niet, en precies daarom, beste Jaspert, kan ik je niet serieus nemen!

  Zoals ik al zei beste Jaspert..


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.