Park de Wezenlanden, het ‘Central Park’ van Zwolle

Droomt u even mee? Een zonnige zaterdagmiddag, zo’n 23 graden Celsius. Een geurende bloementuin, mensen die loom op bankjes hangen, het gerinkel van kopjes uit het nabij gelegen paviljoen, in de verte joelende kinderen bij de dierenweide en het stuiterende ritme van een basketbal. Deze droom wordt werkelijkheid. Het zal u niet ontgaan zijn: Park de Wezenlanden is op de schop. Projectleider Toon van Beek: Het moet bij wijze van spreken het ‘Central Park’ van Zwolle worden.

Onderdelen van Park de Wezenlanden zijn al klaar: het manifestatieveld met de onderdoorgang onder het provinciehuis, de trap naar het veld toe en de skatebaan. Toon van Beek: Jongeren uit de hele stad gebruiken de skatebaan. We gaan er daarom nog een toestel bijplaatsen. Iets verder dan de skatebaan, naast het pannaveldje, komt ook nog een basketbalveld. 

Loungen

Belangrijk onderdeel van de werkzaamheden in het park is de aanleg van diverse nieuwe paden. Er komt een pad tussen de dierenweide en het park en een pad over de dijk langs het kanaal. De bedoeling is dat er ook een nieuwe brug komt die het park verbindt met de Zeeheldenbuurt. ‘Maar’, zegt Van Beek, ‘hierover zullen we eerst overleggen met direct betrokkenen.’ Op dit moment wordt er hard gewerkt direct naast het manifestatieveld. Van Beek: ‘Er komt een bloementuin. De bedoeling is dat je daar straks lekker kunt loungen. Je zit er als het ware in de tuin van het paviljoen dat bij de vijver komt. Ik hoop van harte dat de particuliere initiatiefnemer nog dit jaar met concrete plannen komt voor het paviljoen, zodat het er staat in 2009’. Naast de speeltuin voor de kleintjes, direct naast de dierenweide, wordt er een grote avontuurlijke speelvoorziening met uitdagende toestellen aangelegd voor de oudere jeugd (op de plek van het crossbaantje).

Verbeteren van de natuur

Ook wordt in het park hard gewerkt om de natuur te verbeteren. Met name langs het Almelose kanaal komen betere groeimogelijkheden voor beschermde planten, zoals kievitsbloemen. Onlangs heeft de gemeente tijdens werkzaamheden per ongeluk bestaande plekken van beschermde planten verstoord. Van Beek: ‘Ik kan me voorstellen dat mensen teleurgesteld waren in de gemeente; het is ook allemaal niet gegaan zoals het hoorde. Maar ik kan oprecht zeggen dat we het park niet alleen beter maken voor de inwoners van Zwolle, maar ook voor de natuur.’

Artikel delen: