De Zwolse Zondag moet een begrip worden

Zwolle – In 2015 is de activiteitencommissie Citycentrum, de ondernemersvereniging van Zwolle Centrum, van start gegaan. Belangrijkste doelstelling van de commissie is meer reuring tijdens de koopzondagen in de Zwolse binnenstad. De Zwolse Zondag moet een begrip worden, zo vindt de commissie.

winkelstraat.jpg 

Archieffoto Weblog Zwolle

In 2016 zal er in de binnenstad van Zwolle twee keer een Modeshow georganiseerd worden. Ook is er nauwe betrokkenheid bij de organisatie van Koningsdag 2016 en Zwolle Unlimited. Op 18 december is er een Kerstmarkt als onderdeel van Winter in Zwolle. Om de ambities waar te maken is versterking nodig, uit alle delen van de binnenstad. Ondernemers kunnen zich aanmelden bij info@zwolleinfoengifts.nl.

Artikel delen:
Reacties 42
 1. allemaal leuke ideeën, maar denk iemand nu echt dat men elders gaat zitten prikken op de agenda wanneer Zwolle weer een koopzondag heeft??..gebruik je verstand en verenig je als winkeliers in de eis dat op elke zondag gewoon de winkels open mogen zijn!  ⚠️ Meld

 2. Deze discussie schrijft inmiddels historie…

  De hoofdstad van Overijssel denkt zich optimaal te kunnen profileren met een kalender van geplande koopzondagen.
  Dat werkt niet in het kader van concurrentie met gemeentes die wel een duidelijke zondagopenstelling kennen.

  O.a. Amsterdam en Rotterdam zijn er wel duidelijk in: Altijd open..

  Hier moeten we ieder jaar weer uit het hoofd leren welke supermarkten open zijn op zondag.

  Als de CU consequent is en werken op zondag afkeurt dan moeten de leden van de CU ook eens bedenken dat ze zelf op zondagen het licht niet aan mogen doen, niet op gas of elektra mogen koken, de WC niet door mogen spoelen, etc….
  Daarmee zetten de CU leden immers mensen op zondag mee aan het werk!

  Het gaat nergens over:

  Vroeger belden ouderlingen van de kerk bij mijn grootvader aan dat ze zijn zoon op de dag des Heere hebben zien fietsen, Schande!

  Geen TV in huis maar wel internet.
  Is ook niet uit te leggen..  ⚠️ Meld

 3. twee keer een modeshow plus een kerstmarkt….
  Komt allen, want er is drie maal per jaar een Zwolse Zondag.
  Te droevig voor woorden….


  ⚠️ Meld

 4. Wat een onzin om de zondag interessanter te maken voor winkelend publiek. Ga dat voor de maandag doen. Dan kunnen de winkeliers vast wel klanten gebruiken.


  ⚠️ Meld

 5. Die kerstmarkt was een lachertje vorig jaar, eigenlijk om te huilen…., mogen ze wel wat meer aan doen, gewoon een paar marktkraampjes maakt nog geen kerstmarkt…. neem een voorbeeld aan andere steden die dit veel beter doen!


  ⚠️ Meld

 6. Koopzondag met verschillende openingstijden, verander dat eerst maar eens.
  En de foto van de braderie erbij slaat als een tang op een varken.


  ⚠️ Meld

 7. Afgelopen weekend was ik in Utrecht en dan besef je maar weer al te goed hoe het toch mogelijk is dat een gemeentebestuur anno 2016 nog zo bekrompen kan denken op basis van het geloof in een oud boekje.

  In Utrecht is zondag juist de dag om even lekker er op uit te gaan en wanneer de winkels open zijn, dan creëert dat reuring en komen mensen samen en daarmee creëer je ook ‘goodwill’ voor een stad.

  Zolang er dus een beperking wordt gesteld aan de openstelling op zondag zal Zwolle op die dag nooit een interessante winkelstad worden, want dan gaan mensen wel ergens anders heen en dan zetten mensen heus niet, zoals hiervoor ook al genoemd, speciaal in de agenda wanneer Zwolle eens een modeshow organiseert.  ⚠️ Meld

 8. Ik snap op zich hoe het werkt bij een coalitie, maar toch is het diep treurig hoe de 8 zetels van de ChristenUnie (=20% van de raad) in deze jaren dit dossier in gijzeling houdt.

  De ‘Zwolse Zondag’ is hierdoor helaas al een begrip….


  ⚠️ Meld

 9. Valt mij op dat de meeste reacties hier op weblog gaan over de gezelligheid die het meebrengt op zondag omdat de winkels open zijn.
  Ik vraag mij af gaat men naar de stad om dingen te kopen of wil men kosteloos vermaakt worden.
  Voorbeelden als Amsterdam,Rotterdam,Utrecht enz. worden aangehaald als zijnde overal op deze wereld behalve in Zwolle.
  Zwolle kan zich wat dat betreft voegen bij de nog grotere steden zoals Berlijn, Brussel, Parijs, Wenen, Zurich enz. enz. waar de winkels ook niet elke zondag zijn geopend.
  Ook op koopzondag zijn in Zwolle vele winkels in het centrum gesloten zoals men dat ook kan waarnemen in vooral middelgrote en kleinere steden waar men op zondag open is.
  Het is vooral een discussie van mensen die teveel vrije tijd hebben en daar zelf geen invulling aan kunnen geven.  ⚠️ Meld

 10. @ikke; doe is wat aan je voorstellingsvermogen om andersdenkenden te willen begrijpen. Daarmee zou deze discussie een prima wending kunnen krijgen;)


  ⚠️ Meld

 11. @drama,
  Mijn voorgaande discussiestuk was gebaseerd op mijn waarnemingsvermogen.
  Voorstellingsvermogen en andere utopieën om andersdenkenden te willen begrijpen zijn van een andere orde.  ⚠️ Meld

 12. @ikke; jouw opsomming van steden met wel of minder koopzondagen schaar ik idd onder waarneming.
  Maar het volgende niet:
  “Ik vraag mij af gaat men naar de stad om dingen te kopen of wil men kosteloos vermaakt worden.”
  en vooral jouw laatste zin:
  “Het is vooral een discussie van mensen die teveel vrije tijd hebben en daar zelf geen invulling aan kunnen geven.”
  was aanleiding voor mijn reactie 12:56.


  ⚠️ Meld

 13. @drama,
  Uit het verband rukken van het beschrevene zal mijn voorstellingsvermogen om andersdenkende te willen begrijpen niet ten goede komen.


  ⚠️ Meld

 14. ik vind de zondag ook vervelend. Niks fijner dan met een Blokker tas door de stad sjouwen, scheel van verveling lekker gaan consumeren!


  ⚠️ Meld

 15. Blijf maar lekker doen alsof al het gewinkel op zondag komt uit verveling. Ook al is er duizend keer gezegd dat dat niet de reden is. Topdiscussietechniek… not!


  ⚠️ Meld

 16. Vrije tijd teveel en verveling, het steeds terugkerende kul argument. Hoeveel vrije tijd hebben de mensen eigenlijk die door de weeks hun boodschappen kunnen doen? Schijnbaar meer dan diegenen die aangewezen zijn op het weekend.

  Net zo lachwekkend als het volgende kul argument: Je kan je geld maar één keer uitgeven dus waarom de zondag open?

  Omdat ik op de drukke koopavond of op zaterdag tussen mijn andere vrijetijdsbestedingen door mijn inkopen wil doen en die vervolgens op zondag nog een keer wil doen, nou goed?


  ⚠️ Meld

 17. “Ook al is er duizend keer gezegd dat dat niet de reden is. Topdiscussietechniek… not! ”

  Dus… als ik 1000 keer iets zeg, is dat ook waar ??

  Ik denk echt dat het grootste deel uit pure verveling komt. (dat is mijn mening)
  Niemand in NL heeft “acuut” een spijkerbroek nodig, een taartvorm van de Blokker of een LED-televisie. (en dat is een feit)
  (Supermarkten is wellicht een iets ander verhaal voor een groep mensen).


  ⚠️ Meld

 18. Dus als ik iets nodig heb, dan is dat verveling als ik het op zondag haal, omdat ik op zaterdag weg ben voor m’n hobby… En dat is een feit… Oh mén


  ⚠️ Meld

 19. @Els, het volk heeft gekozen voor een partij, maar er is een minderheid van de (christelijke) partijen die tegen de openstelling op zondag zijn. Er zijn alleen helaas andere coalitie-partijen die zich daar dan ook aan (moeten) houden in verband met zogenaamde gemaakte afspraken die anders herzien moeten worden.

  Dus het volk heeft niet gekozen, maar bepaalde partijen hebben dit de christelijke partijen ‘gegund’ om voor hun (andere) belangrijke onderwerpen er doorheen gedrukt te krijgen.

  De christelijke partijen proberen nu nog krampachtig vast te houden aan deze gemaakte afspraken, maar het is een kwestie van tijd dat ook op alle zondagen de winkels open mogen en naar die dag kijk ik zeer uit!


  ⚠️ Meld

 20. @ japser “Dus als ik iets nodig heb, dan is dat verveling als ik het op zondag haal, omdat ik op zaterdag weg ben voor m’n hobby… En dat is een feit…”

  Veel supermarkten in Zwolle zijn zaterdags geopend van 08:00 tot 21:00. Ben benieuwd welke hobby zoveel tijd kost dat er tijdens deze 13 openingsuren geen ruimte is om even een half uurtje boodschappen te doen.


  ⚠️ Meld

 21. Ok, de supermarkten kunnen dus gewoon dichtblijven op zondag, weten we dat ook weer. Ben nog steeds benieuwd dan naar die hobby die de de zaterdag van 10:00 tot 17:00 in beslag houdt.
  De openingstijden van de reguliere winkels op zaterdag verruimen naar 08:00 – 21:00 gaat voor dus de problemen oplossen. Japser blij en de zondag=winkeldicht-mensen blij.


  ⚠️ Meld

 22. Oblomov was toch dat karakter van Goncharov die de hele dag lag te slapen, lummelen en dagdromen? Dan begrijp ik het referentiekader… Er zijn ook mensen die doordeweeks 50 uur werken en reizen, op de zaterdag andere (sociale) verplichtingen hebben, en het dan fijn vinden om op zondag ontspanning vinden door lekker te gaan fietsen, wandelen of winkelen….


  ⚠️ Meld

 23. Het gros van de mensen in NL heeft nog steeds een arbeidscontract van 36 uur of minder. Om voor die enkeling die 50+ uur in de week werkt de hele stad open te gooien op zondag lijkt me ook wat overdreven.


  ⚠️ Meld

 24. Ben nog steeds benieuwd dan naar die hobby die de de zaterdag van 10:00 tot 17:00 in beslag houdt.

  Och, dat is een kort dagje vissen:)

  Ik blijf de redenatie van sommige tegenstanders maar bijzonder vinden: “Ik heb het niet nodig DUS heeft een ander het ook niet nodig”.

  Beetje in dezelfde trant als: “Ik vind Franse auto’s maar schijtbarrels DUS moeten ze maar verboden worden”. Beetje flauwekul of niet?


  ⚠️ Meld

 25. Die eeuwige discussie. Praktisch alle kerken in het centrum zijn al gesloten, dus er is voor de tegenstanders geen enkele aanleiding meer om op zondag naar het centrum te gaan. Dan heb je er toch ook geen last van?

  Toch benieuwd wie er wel geïnteresseerd zijn in zondagsopenstelling? Kom dan eens kijken hoe bijvoorbeeld de horeca ervan meeprofiteert. Als we een stad willen worden met bovengemiddeld aanbod van horeca, voorzieningen en winkels kan de stad niet het halve weekend op slot zitten.


  ⚠️ Meld

 26. Die mensen die hier zo nodig steeds maar weer aan andere mensen willen vertellen wat ze op zondag zouden moeten doen in plaats van winkelen zou ik willen vragen: hebt u niets anders te doen?


  ⚠️ Meld

 27. Ik blijf de redenatie van sommige tegenstanders voorstanders maar bijzonder vinden: “Ik vind het niet nodig dat winkels op zondag gesloten blijven DUS moet een ander dat ook niet nodig vinden”


  ⚠️ Meld

 28. @ Oblomov

  Goeie discussie techniek joh. Jij komt er wel.

  Voorstanders geven tenminste aan waarom zij graag willen dat de winkels op gaan op zondag. Kom jij nu eens met goede argumentatie waarom dat juist niet zou moeten? Of blijft het enkel bij het anderen opleggen hoe zij hun tijd moeten besteden?


  ⚠️ Meld

 29. De Zwolse Zondag[/i]”

  bij niet Zwollenaren nog steeds in 1 adem genoemd met Staphorst etc.
  “Is er dan wat te doen bij jullie ?”

  En dan vooral 1 zondag wel 3 niets, 2 zondagen wel 2 niets etc. lekker duidelijk.
  Zwolle verenigt u en droom lekker verder dat we een grote stad zijn.  ⚠️ Meld

 30. Logisch redeneren en mijn reacties goed lezen is blijkbaar niet aan je besteed dus wordt het makkelijke redmiddel “Op de man spelen” maar weer eens in gezet die elke discussie doodslaat. Jammer


  ⚠️ Meld

 31. @ Oblomov

  Heb je nu eigenlijk wel in de gaten dat je nu bewust mijn vraag probeert te ontlopen?

  Nogmaals: Kom jij nu eens met goede argumentatie waarom het juist niet zou moeten? Of blijft het enkel bij het anderen opleggen hoe zij hun tijd moeten besteden?  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.