Programma Bevrijdingsfestival Zwolle bekend

Zwolle – Manu Chao & La Ventura sluiten op 5 mei op het hoofdpodium het Bevrijdingsfestival 2016 af. Het belooft een spetterende afsluiting te worden, want deze band staat garant voor fiësta met een mix van ska en latin ondersteund door gitaren, blazers, keyboards en oude instrumenten en laat het publiek springen en dansen. Donderdagavond 4 februari werd in Hedon het programma van het Bevrijdingsfestival Overijssel 2016 bekend gemaakt door organisator Niek van der Sprong en presentator Willem Alkema. Veel vrijwilligers waren hierbij aanwezig. “Het is een goede traditie dat we het programma als eerste bekend maken aan onze vrijwilligers, want die zijn de motoren van het festival,” aldus Niek van der Sprong.

_dsc6214.jpg 

Het hoofdpodium heeft nog geen sponsor, maar dat heeft de organisatie er niet van weerhouden hier een uniek programma neer te zetten. Om 11 uur begint Kenny B aan het openingsconcert en dat is een verrassende keuze. In voorgaande jaren was de opening met name gericht op de uitgenodigde ouderen, maar met Kenny B wordt ook het jongere publiek nadrukkelijk aangesproken. Deze Surinaams-Nederlandse zanger heeft vorig jaar een hit gehad met “Paris”, waarvan het refrein luidt : “Praat Nederlands met me/even Nederlands met me.” Daarna de reggae-band Rootsriders en vervolgens Van Velzen, die al eerder op het Bevrijdingsfestival in Zwolle is geweest, maar deze keer wordt hij vergezeld door een aantal zangeressen. Aan het eind van de middag is John Coffey aan de beurt met zanger David Achter de Molen, die vorig jaar wereldwijd bekend werd als “biervanger”. Tijdens Pinkpop ving hij een vol glas bier uit de lucht. Rondé krijgt om half zeven een herkansing op het festival, omdat zangeres Rikki Borgelt vorig jaar ziek was en op het laatste moment moest afzeggen. Deze jonge band was in 2015 winnaar van de 3FM Serious Talent Award.

bfo2016.jpg

bfo2016_2.jpg 

Vervolgens staat een optreden gepland van de soul- en jazz zangeres Sabrina Starke. Niek van der Sprong gaf tijdens de kick off aan dat deze zangeres duidelijk stelling neemt tegen onrecht “en daarom moet zij op het podium.”
De avond wordt op het hoofdpodium afgesloten met Manu Chao zoals in begin van dit artikel aangegeven. Volgens Willem Alkema kun je met dit optreden “volledig uit je dak gaan” en dat werd door de aanwezigen in Hedon met een duidelijk applaus ondersteund.
 
_dsc6209.jpg 
 
Naast het hoofdpodium zijn er op de vier festivalterreinen nog zes podia voor heel verschillende doelgroepen. Ook artiesten uit de stad zijn gecontracteerd: het JazzArt Orchestra is rond het middaguur geprogrammeerd op het Abbott podium en Fakkelteit samen met Muppetstuff zijn in de middag te horen in de Deltion VIP Lounge. Het Overijssels accent wordt dit jaar onderstreept door de Sallandse boerenrockband Bökkers.
Theatergroep Gnaffel bereidt een optreden voor, waar veel kinderen aan kunnen deelnemen en zal proberen “een wereld zonder regels op te bouwen.”  
Het Bevrijdingsfestival Overijssel 2016 in park Wezenlanden heeft dit jaar als thema GEEF VRIJHEID DOOR  en dat is volgens de organisatie uiterst actueel gelet op de verharding in de samenleving. In het Wereldpaviljoen kunnen bezoekers elkaar ontmoeten en feest maken, maar ook laagdrempelig meningen met elkaar uitwisselen over het wereldgebeuren, waar ook wij in onze eigen omgeving steeds meer mee worden geconfronteerd. De nieuwe voorzitter van het Bevrijdingsfestival Rob Welten, in het dagelijks leven burgemeester van het Twentse Borne hoopt dat velen van dit festival zullen genieten, maar legt daarbij de nadruk op het woord “bevrijding.” 
Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle
Artikel delen:
Reacties 6
 1. Beetje heel heel heel erg veel van het zelfde (lees reaggae/carabisch/fiesta) op de main stage. Van Velzen als de huisartiest is leuk, echter een keer wat anders was fijn geweest. Wel mooi dat Rondé een groot podium krijgt. Het is wel duidelijk dat ik voor het eerst sinds ever maar eens naar een ander festival ga. Zeg het niet vaak, maar dit is best een bagger programma. Ben ik niet gewend. Jammer!


  Maak melding

 2. Ik heb betere line-ups gezien, maar ben zeker niet ontevreden. Niet echt hele grote artiesten, maar dat zal komen door de prijs van de headliner. Ik ga me wel weer vermaken op mijn 20ste keer BFO.


  Maak melding

 3. Inderdaad Japser: Ga me wel weer vermaken op mijn 20ste keer BFO. Hoop er dan ook Abraham te zien. Het BFO is jaarlijks de reden dat ik mijn verjaardag uitstel.
  Geweldige sfeer altijd. Ga vaak met een vriendin, maar bijvoorbeeld vorig jaar (toen een maat net naar huis was) was het geweldig ??alleen?? vooraan bij Typhoon.
  Vorig jaar ook genoten van Racoon??vanmorgen hun beste hit op Radio 2 ⤽Quilty⤝.
  Ook vorig jaar ontdekte ik (voor mezelf) de vrolijke boys van ⤽De Alliantie⤝. Mooi op het onvolprezen WeblogZwolle te lezen dat het heel goed met ze gaat.

  Om vlak daarna, met wat oudere mensen, van The Nits te genieten.

  Mooi aansprekend thema ook: GEEF VRIJHEID DOOR.

  Hopen dat het weer ⤽op het gras-hangweer⤝ is ?? dan smaken de skuimers met kennissen, familie en vrienden extra lekker, lijkt het wel.  Maak melding

Reageer