Bouwen mantelzorgwoning zonder vergunning

Zwolle – Zorgt u als mantelzorger voor bijvoorbeeld uw vader, moeder of een ander familielid of vriend? Dan is het makkelijk als u dicht bij elkaar woont. Dat kan bijvoorbeeld ook door het bouwen van een zogenoemde mantelzorgwoning. Dat kan nu ook zonder vergunning. Dat maakt de gemeente Zwoille bekend.

Een mantelzorgwoning is een woonvoorziening in of bij uw huis. Deze woning is bedoeld voor degene die u verzorgt. Maar u kunt ook zelf in de mantelzorgwoning wonen. In 2014 werd de wet daarvoor gewijzigd. U heeft misschien geen bouwvergunning nodig voor de mantelzorgwoning. Het maakt niet uit of het een aanbouw, een verbouwing van een bestaand bouwwerk of het plaatsen van een kant-en-klare, tijdelijke woonunit is. U kunt controleren of uw bouwplannen vergunningvrij zijn op www.omgevingsloket.nl. Wanneer er geen vergunning nodig is voor de mantelzorgwoning, hoeft u de gemeente niet op de hoogte te stellen van uw bouwactiviteiten.

Maar de gemeente raadt u aan om toch eerst een afspraak te maken een medewerker van de afdeling Vergunningen van de gemeente Zwolle om misverstanden te voorkomen. Zo weet u daarna zeker of u wel of niet een vergunning nodig heeft. Bovendien gelden er wel bouwregels en moet u kunnen aantonen dat er daadwerkelijk sprake is van mantelzorg. Bouwen met vergunning kunt u volgens de regels niet zonder vergunning (aan)bouwen, dan wil dat niet zeggen dat het niet is toegestaan. In veel gevallen krijgt u van de gemeente de vergunning. Vraag er naar bij de afdeling Vergunningen van de gemeente Zwolle. Meer over de mantelzorgwoning op www.zwolle.nl/mantelzorg.

Artikel delen:
Reacties 2

Reacties zijn gesloten.