Politiek wil vrije horecasluitingstijden

Zwolle – In het gezamenlijk opgestelde initiatiefvoorstel ‘Bruisend Zwolle’ stellen de fracties van VVD, D66, SP, GroenLinks, Swollwacht, Jurgens en PvdA voor om de horecasluitingstijden in Zwolle vrij te geven. Het Zwolse vergunningensysteem is nu complex en ondoorzichtig, dus is aan vervanging toe. Voor ieder restaurant en iedere kroeg gelden nu andere sluitingstijden. De partijen in de Zwolse gemeenteraad beogen een vereenvoudiging van dit beleid. Uitgangspunt is dat de horecaondernemer zelf de sluitingstijd bepaalt, iedere dag van de week.

Het afgelopen jaar zijn de fracties in gesprek geweest met bewoners, bezoekers, ondernemers en de politie om te kijken we het Zwolse uitgaansleven nog beter kunnen maken dan zij momenteel al is. Naast het tegengaan van onwenselijke regeldruk is ook het spreiden van uitgaansoverlast een belangrijke reden voor de politieke partijen om de horecasluitingstijden te verruimen. Vanzelfsprekend zijn beheersbaarheid van de openbare orde en veiligheid daarbij van onmisbaar belang. Daarom stellen de raadsfracties voor een venstertijd in te stellen tussen 04:00 en 08:00 uur voor de horecabedrijven waar alcohol wordt geschonken. Daarna mogen bezoekers alleen nog naar buiten en niet meer naar binnen. De pilot met vrije horecasluitingstijden zal na een jaar worden geëvalueerd met alle betrokken partijen: horeca, bewoners, politie en de gemeente.

Opgesomd stellen indieners in ‘Bruisend Zwolle’ het volgende voor:
 
• een proefperiode van een jaar te starten waarin de sluitingstijden voor de horeca
worden vrijgegeven in de gehele gemeente Zwolle;
• er wordt een venstertijd ingesteld tussen 04:00 en 08:00 uur, welke geldt voor
horecabedrijven die alcoholische dranken schenken binnen deze venstertijd;
• alle horecabedrijven die na 03:00 uur geopend zijn hebben de verplichting tot het
hebben van een gecertificeerde portier;
• na een jaar wordt de proefperiode geëvalueerd.
Het initiatiefvoorstel is op 6 februari ‘16 aangeboden aan de leden van de gemeenteraad voor
politieke behandeling.
Artikel delen:
Reacties 11
 1. De Zwolse gemeentepolitiek bestaat waarschijnlijk uit langslapers en popiejopies. Niet beseffende dat met het instellen van venstertijden tussen 4 en 8 uur client?le van bijvoorbeeld van der Valk, KFC. Mc Donalds en het Kroegje welke des morgens om 7.30 u. aankomt tot 8.00 uur voor de deur moet blijven staan om binnengelaten te mogen worden.


  ⚠️ Meld

 2. maar gaat dat niet voor nog meer problemen zorgen in de binnenstad dan?
  Want het is elke vr en zat nacht na 3 uur veel gezeik in de stad


  ⚠️ Meld

 3. Vast niet meer dan nu. Je werkt zo wel een meer gespreid vertrek van de stappers uit de binnenstad in de hand en zou beter kunnen werken dan alles tegelijk op straat. Gezeik houd je toch!


  ⚠️ Meld

 4. Aha, omdat er verschillende openingstijden worden gehanteerd geven we nu alles maar vrij. Prima, maar heft u zelf dan ook op als u niets wilt en kunt handhaven. Dank u.


  ⚠️ Meld

Reageer