Jongeren positief over horeca sluitingstijden

Zwolle – De politieke jongerenorganisaties (JOVD, Jonge Democraten, Jonge Socialisten, ROOD, CDJA) en het SOOZ (Studenten Overleg Orgaan Zwolle) zijn blij met het voorstel voor vrije sluitingstijden in de Zwolse horeca.

De gemeentelijke fracties van VVD, D66, SP, GroenLinks, Swollwacht, PvdA en fractie Jurgens hebben de afgelopen maanden druk gewerkt om een initiatiefvoorstel te schrijven. De partijen stellen voor om een pilot van een jaar te houden waarbij alle horeca in Zwolle zelf mogen bepalen wanneer zij hun deuren sluiten. Wel stellen de fracties een venstertijd tussen vier en acht uur ’s ochtends voor, waarin mensen niet meer naar binnen mogen.

De jongeren zijn ook positief over de verkenningen voor SUS-teams. Dit zijn speciale teams die situaties in het uitgaansgebied proberen te sussen. Simon Tol (JOVD) namens de jongeren: “Wij staan voor een bruisende studentenstad en dit voorstel draagt daaraan bij. We hopen dan ook dat dit voorstel nu snel kan worden ingevoerd, zodat aankomende studenten in september het nieuwe Zwolle al kunnen ervaren. Daarnaast dient overlast altijd voorkomen te worden om zo de stad leefbaar te houden voor iedereen.’’
De politieke jongeren en het SOOZ schreven in oktober een brief betreffende een rondetafelgesprek over de vrije sluitingstijden. Hierbij gaven zij aan het verminderen van regeldruk, het bevorderen van Zwolle als studentenstad en de beheersbaarheid van het uitgaansgebied belangrijke argumenten zijn om meegenomen te worden in het voorstel.
Artikel delen:
Reacties 20
 1. Misschien moeten ze eens een jaar proberen om alles juist om 03:00uur te sluiten! Komt het misschien weer eens wat eerder op gang! In plaats van dat ik om 6uur in bed lig kan ik al lekkr slapen om 4uur! Ideaal!


  ⚠️ Meld

 2. Madelon, dat is toch gewoon niet waar wat je daar stelt? Ik weet niet hoe het destijds hier in Zwolle was, maar waar ik vandaan kom was het in de jaren 90 nog 2 uur sluiten.
  In mijn studententijd zat ik in Maastricht en ook toen was de sluitingstijd gewoon 2 uur. Wel mochten enkele kroegen wat langer open blijven. En eigenlijk was de gezelligheid altijd wel al voorbij wanneer de meeste kroegen dicht gingen. Ben wel eens een enkele keer tot 6 uur ergens geweest, maar dat is toch wat vreemd als je dan naar huis gaat terwijl de wereld wakker wordt. Kan me eigenlijk ook niet voorstellen dat het leuk is om om 8 uur ’s ochtends naar huis te gaan.

  Ik ben wel voor het voorstel van Cynthia: gewoon ook een tijdje proberen om alles juist eerder dicht te gooien.


  ⚠️ Meld

 3. Na 4 uur heb je alleen maar veel gezeik in de stad en niks anders..
  zo dronken zin de mensen niks behalve gezeik….
  vooral die studenten…
  die zitten de hele tijd te zeuren dat ze niet rond kunnen komen met de studiefinanciering dat het zo moeilijk is maar zitten verdomme elke weekend in de stad te zuipen…


  ⚠️ Meld

 4. Alsof een bruisende studentenstad afhankelijk is van openingstijden van de cafés. Dan bruist er wellicht wat, maar dat heeft weinig te maken met studeren.


  ⚠️ Meld

 5. @br, studiefinanciering? Lening bedoel je. En heb je wel eens gekeken welk soort mensen bijvoorbeeld jouw drankje op het terras komt brengen in de zomer? Studenten! Studenten die daar hard werken voor hun eigen geld. Studenten met vrienden! Studenten die dat geld graag weer uitgeven in het weekend. Als je geen idee hebt van het leven van een student, houd dan verdomme mond. Die ‘zeurende’ studenten ‘zeuren’ omdat mensen zoals jij wel hebben mogen studeren zonder daar zelf voor op te hoeven draaien qua kosten. Nederland wordt naar de knoppen geholpen omdat men niet meer wil investeren in een kenniseconomie. Maargoed, daar ga ik verder niet over uitweiden, het interesseert je vast niet.


  ⚠️ Meld

 6. Lekker alles vrijlaten, dat is het beste wat je als gemeente kunt doen wanneer je de grip op het uitgaansleven (geweld) dreigt kwijt te raken. Ik hoop niet dat een groepje horecaondernemers de dienst uitmaakt, wel janken als er een paar motorrijders in de stad zijn maar eigen veroorzaakte overlast moet zeker wel kunnen. Ik kan me eigenlijk wel vinden in het stukje van br.


  ⚠️ Meld

 7. @jopp787,
  denk aan je bloeddruk..
  Ik vertel wat ik elke zaterdag nacht zie in de stad met uitgaan..
  Ik ben niet de enige die het ziet en weet wat voor problemen die studenten veroorzaken elke weekend.
  Kotsend op de grond, scheldend en schreeuwend uitgangspubliek lastig vallen.. ik heb genoeg gezien en mijn mond hou ik niet, want ik geef gewoon mijn mening…


  ⚠️ Meld

 8. Uit de Stentor van eind juli 2015.
  De café eigenaar van het Swolsch Café:“de combinatie mensen/alcohol is een lastige. Rond twee uur ’s nachts breekt vaak de risicoperiode aan met ians op ruzies. Ik zie niet in waarom je die zou willen rekken. Je moet mens én stad een beetje tot rust kunnen laten komen”.
  Deze cafébaas vindt het vrijgeven geen goed idee, zegt hij in het artikel.

  Wat mij betreft wordt dit meegenomen in de overwegingen.


  ⚠️ Meld

 9. De problemen elk weekend die hierboven worden beschreven ontstaan dan ook niet door studenten. Ga eens op een doordeweekse dag in Groningen op stap: nauwelijks problemen en geen sluitingstijden 😉


  ⚠️ Meld

Reageer