Landstede geeft koppositie uit handen

Zwolle – In een wedstrijd van stuivertje wisselen valt het dubbeltje uiteindelijk verkeerd voor de thuisploeg. Met de 74-76 overwinning neemt ZZ Leiden de koppositie over van Landstede Basketbal.

img_0279.jpg

In de warming up zie je direct al het verschil. Terwijl elke Leidse bal in de laatste drie minuten binnenvalt, springen de Zwolse ballen alle kanten op. Weliswaar wint Ricardo Glenn de sprongbal, maar daarna wordt er weinig winst geboekt. Twee scores van Marquise Simmons en een score op de break van Mohamed Kherrazi na een glijpartij van Steve McWhorter zetten The Hammers direct op achterstand. McWhorter revancheert zich met een nette score, maar het is Jessey Voorn die de Zwollenaren enigszins in het spoor van de Leidenaren houdt. Als Thomas Koenis dunkt voor 4-11 vlucht Herman van den Belt in zijn eerste time out. Zwolle is in Leidse last en dat komt met name door Worthy de Jong. Tegen Aris Leeuwarden scoorde De Jong amper, maar in grote wedstrijden is hij daar: 29 punten en 12 rebounds zijn meer dan overtuigende cijfers. Daarvoor speelt De Jong de volledige wedstrijd mee. Jessey Voorn overtreft De Jong in het eerste kwart, want hij komt tot 10 punten tegen de zeven van De Jong. Desalniettemin staat ZZ Leiden gewoon voor met 14-21.

img_0283.jpg

img_0286.jpg

img_0293.jpg

In de schaduw van De Jong speelt Rogier Jansen een leidende rol in de Leidse aanval. Dat toont hij aan door met een haarzuivere driepunter het verschil direct op tien te zetten: 14-24. De Zuid-Hollandse verdediging is van beton: Jan Driessen blockt zowel de bleke Grant Gibbs als de aanvallend onopvallende Tyson Hinz en Thomas Koenis blockt Kenrick Zondervan. Toch komen The Hammers terug en daarvoor is nu Steve McWhorter verantwoordelijk. Hij is De Jong te snel af met een slimme drive, neemt een driepunter, en als hij mist pakt hij zijn eigen aanvallende rebound die hij omzet in een score. Het is jammer dat vanaf de vrijeworplijn de Leidenaren weer ietsje weglopen, maar achtereenvolgende knallers van Jessey Voorn en Ewoud Kloos zorgen voor 32-35. Een hoekschot van Jeroen van der List zorgt voor 32-38 en goaltending van Worthy de Jong zorgt voor de 34-38 ruststand.

img_0297.jpg

Het lijkt een kopie te worden van de afgelopen thuiswedstrijd. De Sleutelingen zochten toen met een 27-33 tussenstand de kleedkamers op en werden na de rust compleet overlopen. Dat gebeurt in eerste instantie nu weer: er volgt een geweldige 17-2 run die leidt tot een 51-40 voorsprong voor de Zwollenaren. Het afstandsgeschut wordt in stelling gebracht en Steve McWhorter, Ewoud Kloos en Jessey Voorn profiteren. Steve McWhorter steelt nog een balletje en voltooit met een drive zijn moment van glorie. Het goed gevulde Theater van de Sport ontploft. Eddy Casteels vlucht ten tweede male in een time out en dat moment van rust pakt goed uit. Onder leiding van Rogier Jansen vechten de Leidenaren zich terug in de wedstrijd. Het slotkwart breekt aan met een 55-51 voorsprong voor de thuisploeg.

img_0345.jpg

Dan is de concentratie even zoek. In de fysieke wedstrijd staat de arbitrage toe dat Steve McWhorter een duw moet verwerken die tot balverlies en een score van Rogier Jansen leidt. Die daagt McWhorter uit en dat werkt. De valpartij leidt tot een technische fout van McWhorter en een gemaakte vrijeworp van Jansen. Na de balinname schiet Worthy de Jong in de slotseconde van down town een driepunter binnen. Dat heet maximaal rendement en het staat 55-57.

Er ontstaat een bloedstollend slot. De ontwaakte Ricardo Glenn buffelt onder de ring de punten bij elkaar die gecounterd worden door driepunters van Jansen. Dan loopt ZZ Leiden in kort tijdsbestek tegen heel veel fouten aan waardoor de Zwollenaren achter elkaar aan de vrijeworplijn verschijnen. Grant Gibbs, Tyson Hinz en driemaal Ricardo Glenn verschijnen aan de lijn. Aan de andere kant scoort De Jong zeven punten op rij: een drive, een driepunter en een tear drop. Omdat De Jong gaat forceren wat twee turn overs tot gevolg heeft, lijken The Hammers toch de zege uit het vuur te slepen. Dat lukt uiteindelijk toch niet: tot tweemaal toe mist Grant Gibbs een driepuntsschot waardoor Landstede Basketbal de laatste ploeg in de DBL is die een thuiswedstrijd verliest.

Het is zaak deze nederlaag te verwerken. Daarvoor heeft Landstede Basketbal een dikke week de tijd. Op donderdag 18 februari spelen The Hammers om 20.00 uur in Amsterdam tegen Apollo. Dan volgt op 24 februari de eerste bekerwedstrijd in Leiden waarna op donderdag 3 maart de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Challenge Sports Rotterdam is. Ook die wedstrijd begint om 20.00 uur. De donderdagwedstrijden zouden een prooi voor Ziggo Sport kunnen zijn.
Bron: Lanstede-Basketbal.nl

img_0350.jpg

img_0377.jpg

img_0386.jpg

img_0414.jpg

img_0417.jpg

img_0429.jpg

Artikel delen:

Reageer