Ombouw LED-verlichting gaat door in 2016

Zwolle – In 2016 zet de gemeente Zwolle de grootschalige ombouw van de bestaande openbare verlichting naar LED-verlichting voort. Wethouder Filip van As: ‘In 2014 en 2015 hebben wij in delen van de stad ruim 5.000 lampen omgebouwd naar LED-lampen. En dit jaar komen daar nog eens ruim 3.000 lampen bij. Zo ontstaat er in Zwolle een steeds betere, duurzamere en energiezuinige openbare verlichting.

Om alle lampen in onze buiten ruimte van LED te voorzien, hebben we echter nog een lange weg te gaan. Daarom willen wij de ombouw óók de komende jaren in dit tempo voortzetten. Voor een gezamenlijke aanpak zijn we bovendien in gesprek met gemeenten in de regio’. Met de grootschalige ombouw behoort Zwolle tot één van de koplopers op het gebied van duurzame en energiezuinige LED-verlichting in de openbare ruimte.

Ombouw naar LED-verlichting 2016
In 2016 wordt de openbare verlichting in de wijk Aa-landen, met uitzondering van het gebied tussen de Westerveldse Aa en Brinkhoek, omgebouwd naar LED-verlichting. Bij deze ombouw worden zowel de masten als armaturen volledig vernieuwd. Van medio maart tot het najaar 2016 vindt de uitvoering per gebied plaats in Aa-landen-Zuid (375 stuks), Aa-landen-West (750 stuks) en Aa-landen-Midden (600 stuks). Hierna wordt de ombouw in het resterende deel van de Aa-landen voortgezet. Er worden in 2016 ongeveer 1.700 openbare straatlantaarns volledig omgebouwd naar LED-verlichting.

Ombouw naar retrofit LED-lampen 2016
Wanneer een armatuur nog niet is afgeschreven, wordt de bestaande verlichting omgebouwd naar retrofit LED-lampen. Dit houdt in dat uitsluitend de lamp wordt uitgewisseld en de armatuur blijft gehandhaafd. Deze lampenvervanging vindt in 2016 plaats in de wijk Berkum (900 stuks), de Soestweteringlanden (450 stuks) en delen van de Marslanden (200 stuks). De resterende lampen in het gebied Marslanden worden in het najaar 2016 of het voorjaar 2017 verder opgepakt. In de reeds omgebouwde gebieden kijkt de gemeente dit jaar ook naar de ontsluitingswegen omdat delen hiervan nog niet van LED zijn voorzien. In 2016 worden er ongeveer 1.500 openbare verlichting omgebouwd naar retrofit LED-lampen.

Behaalde resultaten
In 2015 is de hele wijk Holtenbroek met 1.100 stuks openbare verlichting volledig omgebouwd naar LED-verlichting, waarbij zowel de armaturen als de masten zijn vervangen. De netbeheerder Enexis heeft er tevens in 2015 grote hoeveelheden aansluitkabel vervangen om de betrouwbaarheid van de verlichting te verhogen. Omdat de werkzaamheden van de gemeente en netbeheerder gelijktijdig zijn uitgevoerd hebben bewoners van de ingrijpende (graaf)werkzaamheden minimaal hinder ondervonden.

Sinds 2014 is de gemeente bezig met het omwisselen van de bestaande lampen in de nog goede armaturen met energiezuinige LED-lampen. Eind 2015 zijn grote delen van de gebieden in de stad omgebouwd van de SOX-lampen met oranje/geel licht naar retrofit LED-lampen met wit licht. Deze lampenvervanging vond plaats in volgende gebieden: Ittersum (1075 stuks), Westenholte (450 stuks), Schelle ( 2200 stuks), een deel van de Veerallee (250 stuks) en diverse gemeentelijke tunnels (200 stuks). Er zijn in totaal meer dan 4.000 lampen op deze manier omgebouwd naar retrofit LED-lampen.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Het werd tijd inderdaad. De oranje verlichting brandde vaak heel zwak of zelfs defect. Na een melding bij de gemeente waren de lantaarns vaak binnen 2 dagen gerepareerd, complimenten daarvoor.  ⚠️ Meld

 2. Van mij mogen ze ze vlakbij de woningen weer weghalen of dimmen of 1 kant, van de rond schijnende lampen, afplakken. Ik kan in de huiskamer zonder eigen licht de krant lezen.


  ⚠️ Meld

 3. @Margriet
  Ik was al bang voor dit effect met de nieuwe verlichting. Hier in de straat krijgen we ze ook en de lantaarnpaal staat nog geen 3 meter van ons huis af. Doordat we op de eerste etage wonen zal het licht in onze keuken schijnen. Het oranje licht is al fel genoeg, doordat je tegen het licht moet inkijken zie je niks meer van de omgeving. Dat gaat dus nog wat worden met de led verlichting. Worden we steeds verblind als we de keuken inkomen. Ben erg benieuwd wat de gemeente gaat doen als er klachten van bewoners komen. Trouwens de eerst lantaarn is hier al kapot en een andere staat al scheef.
  Hebben anderen ook slechte of goede ervaringen met de verlichting zo vlak voor de deur?


  ⚠️ Meld

 4. Aan de schermerhornstraat zijn ook lampen vervangen, ik vermoed door Led lampen.
  We hebben nu extra gordijnen nodig in de slaapkamer, volle maan is er niks bij.
  Duidelijk niet goed naar de specificaties gekeken bij de aankoop van de lampen.
  Er zullen nu nieuwe armaturen geplaatst moeten worden die niet naar boven schijnen


  ⚠️ Meld

 5. Bericht door Wilmas, op 21 februari 2016 23:32

  Hebben anderen ook slechte of goede ervaringen met de verlichting zo vlak voor de deur?

  Yep. Kan hier in huis ’s avonds ook de krant lezen zonder eigen licht. Erg handig!


  ⚠️ Meld

Reageer