André Manuel opent reeks Vrijheidscolleges

Zwolle – Muzikant en cabaretier André Manuel, in 2015 winnaar van de Poelifinario cabaretprijs, opent op 5 april een reeks van Vrijheidscolleges in Zwolle. Negen provincies organiseren in de aanloop naar bevrijdingsfestival Vrijheidscolleges. Het vierde college is op Bevrijdingsdag zelf. De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen van bekende opiniemakers en denkers met de ‘Vier Vrijheden’ van Roosevelt als thema. De colleges worden georganiseerd in samenwerking met Windesheim in Dialoog.

Op 6 januari 1941 sprak president Franklin Delano Roosevelt in Washington de ‘Four Freedoms’ rede uit, waarin hij vier vrijheden formuleerde die voor iedereen ter wereld zouden moeten gelden en die nog steeds actueel zijn: de Freedom from Fear, Freedom from Want, Freedom of Speech & Expression en Freedom of Worship. Ruim zeventig jaar later zijn de Vrijheid van Meningsuiting en van Religie, en de Vrijwaringen van Gebrek en Angst nog altijd relevant en essentieel: het zijn vier waarden waarop onze samenleving gebaseerd is. Het zijn waarden die ons voorhouden hoe we met elkaar omgaan, dat we gelijkwaardig zijn en dat we respect en betrokkenheid moeten tonen voor elkaar. Dat gaat niet alleen over gebeurtenissen in het verleden, dat gaat ook over het debat van vandaag de dag: over Charlie Hebdo en de Bataclan, over vluchtelingen en Keulen, over Palestijnen en Israël, over IS, schuldenproblematiek en meer.

Bekende Nederlanders verzorgen colleges
In de provincie Overijssel worden de Vrijheidscolleges verzorgd door vier bekende Nederlanders:
• 5 april: André Manuel, muzikant en cabaretier
• 12 april: Vincent Bijlo, cabaretier
• 19 april: Dominee Gremdaat, cabaretier
• 5 mei: Zihni Özdil, historicus, docent en columnist.
Tijd en locatie
De eerste drie colleges beginnen om 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur) in de Schepenzaal van het Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 Zwolle.
Het afsluitende college op 5 mei van Zihni Özdil vindt om 12.00 uur plaats in het Windesheim Theater op het terrein van het Bevrijdingsfestival.

Reserveren
De Vrijheidscolleges zijn gratis toegankelijk, iedereen is welkom. Via de website van de Vrijheidscolleges kun je plaatsen reserveren voor de individuele lezingen: www.vrijheidscolleges.nl.

Windesheim en Bevrijdingsfestival
Windesheim is al jaren partner van het Bevrijdingsfestival. Ook dit jaar zullen er in het Windesheim Theater vele optredens te zien zijn; van live muziek tot theater/performance. In het nieuwe Wereldpaviljoen komen portretten te hangen van ‘de nieuwe Nederlander’ met een quote waar zij voor staan. Studenten Journalistiek werken hieraan mee in de vorm van interviews. Vrijheid kan alleen bestaan als er vrede is, daarom wil Windesheim op deze wijze ontmoeting stimuleren.

De Vrijheidscolleges worden georganiseerd door Stichting Vrijheidscolleges in samenwerking met de Bevrijdingsfestivals van Utrecht, Overijssel, Gelderland, Noord-Holland, Brabant, Groningen, Flevoland en Zeeland, en de Haagse Vrijheidsweken (Bevrijdingsfestival Den Haag en ProDemos). De Vrijheidscolleges zijn opgericht door Bevrijdingsfestival Utrecht, Vrede van Utrecht en Forum. Partners: Nationaal Comité 4 en 5 Mei, Humanity in Action en Geschiedenis Magazine

Artikel delen:

Reageer