VVD: Extra geld jongerenwerkgelegenheid

Zwolle – De gemeente Zwolle moet de kans grijpen om extra geld te steken in betaalde banen voor jongeren. Daartoe roept de VVD het college dinsdag op. Het A+O fonds Gemeenten heeft een jongerenregeling waarin nog 840 duizend euro te vergeven is aan gemeenten die jongeren onder de 27 een betaalde baan aanbieden.

De VVD ziet graag dat Zwolle aanspraak gaat maken op die regeling. Werk heeft voor de VVD topprioriteit. Als er kansen zijn om vanuit fondsen geld te steken in jongerenwerkgelegenheid, moet Zwolle die grijpen. In 2014 stelde de VVD daarom al vragen om aanspraak te maken op budget vanuit de EU om jeugdwerkloosheid te bestrijden.

De jongerenregeling van het A+O fonds bevordert de instroom van ambitieuze jongeren in de gemeentelijke organisatie. Uit het artikel Geld Voor Instroom Jongeren van Binnenlands Bestuur bleek dinsdag dat het fonds nog ruim 8 ton beschikbaar heeft voor hun jongerenregeling. Het doel is om de jongereninstroom te vergroten, vergrijzing tegen te gaan en onderwijs beter te laten aansluiten op de gemeentelijke arbeidsmarkt.
Dit is uiteraard goed voor jongeren zelf, maar ook voor de gemeente om binding te houden met de nieuwe arbeidsmarkt. “Technologische en maatschappelijke ontwikkelingen eisen naast de bestaande ervaring ook innovatieve ideeën,” zegt raadslid Johran Willegers. “Aanstormende professionals zijn ideaal om daar aan bij te dragen.”
Daarom stelt de VVD de volgende vragen aan het college.
1. Heeft de wethouder kennis genomen van het bericht Geld Voor Instroom Jongeren?
2. Is de wethouder op de hoogte van de subsidieregelingen van het A+O fonds Gemeenten, en heeft de gemeente al eens aanvragen ingediend voor (andere) subsidies uit dit fonds?
3. Is de wethouder bereid om een subsidieaanvraag in te dienen voor de Jongerenregeling bij het A+O fonds Gemeenten? Zo ja, hoe houdt de wethouder de raad van deze ontwikkelingen op de hoogte? Zo nee, waarom niet?
4. Is de wethouder het met de VVD eens dat de reguliere instroom van ambitieuze jongeren prioriteit verdient en dat de gemeente zich moet inzetten op een blijvende binding met de nieuwe opkomende arbeidsmarkt?
5. Is de wethouder het met de VVD eens dat verjonging van het personeelsbestand zowel voor de gemeente als voor ambitieuze werkzoekende jongeren belangrijk is?

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Jongeren -27
  Ouderen 50+
  Arbeidsgehandicapten
  Langdurig werklozen
  Asielzoekers/statushouders
  Alleenstaande moeders
  Ex gedetineerden/verslaafden
  Reguliere werkzoekenden

  Allerlei plannen en VEEL te weinig banen. Maar ok, als het idee is kansen voor iedereen..

  Is de wethouder het met de VVD eens dat verjonging van het personeelsbestand zowel voor de gemeente als voor ambitieuze werkzoekende jongeren belangrijk is?[/i][/i]

  Ok, en dan? Kortere werkweek, vervroegd pensioen? Of voor die groep een symbolisch gesubsidieerd banenplannetje voor werkloze ouderen die het slachtoffer worden van “verjonging”. Waar zijn we toch mee bezig in dit land.


  ⚠️ Meld

 2. vvd kan gelijk met de jonge mensen die bij v&d hun werk kwijt raakten een goed gesprek aan om uit te leggen wat voor puinhoop hun partij samen met pvda gemaakt heeft en hoe erger het met de dag wordt…  ⚠️ Meld

 3. Eigenlijk van de gekke dat er een pot subsidie beschikbaar is voor ‘instroom van ambitieuze jongeren in de gemeentelijke organisatie’.

  Dat potje zou overbodig moeten zijn, want gemeenten hebben ?berhaupt al belang bij instroom van jongeren.

  Misschien is het dan ook juist een goed signaal dat geld overblijft…. Dat gemeenten dat geld dus kennelijk niet nodig hebben en de boontjes zelf doppen. Kan het geld op een andere manier worden ingezet tegen jeugdwerkloosheid.


  ⚠️ Meld

Reageer