Praat met raadsleden over AZC Zwolle

Zwolle – Op dinsdag 12 april kunt u met fracties en raadsleden in gesprek over het nieuwe asielzoekerscentrum (AZC) in Zwolle. De beoogde locatie is het huidige waterschapsgebouw aan de Dr. van Thienenweg.

Op dinsdag 12 april is er een informatiemarkt waar inwoners, bedrijven en instellingen met fracties en individuele raadsleden in gesprek kunnen over het voorstel asielzoekerscentrum. Ook is daar de mogelijkheid om in te spreken (vooraf aanmelden). Meer informatie over inspreken en locatie volgt binnenkort. Vervolgens is het debat en besluitvorming over het AZC op dinsdag 19 april om 19.00 uur in de Statenzaal van de Provincie Overijssel aan de Luttenbergstraat 2 te Zwolle*.

* Deze locatie is gekozen omdat er in de Raadzaal en het Stadhuis bij grote belangstelling geen ruimte is i.v.m. de tijdelijke huisvesting van de bibliotheek.

Artikel delen:
Reacties 103
 1. Net zo’n schijnvertoning als de afgelopen keer? Met ingehuurde moslimsympathisanten die bar slecht acteerden, elkaar op de schouder slaande COA-standbemanning die eerder verspreid door de zaal vertelden hoe geweldig het allemaal niet is dat er in Zwolle vluchtelingen komen? Met een COA-meneer op het podium die geen vraag concreet beantwoordt? Een gespreksleider die de betreffende meneer ermee laat wegkomen? Ben benieuwd of de stelling van Belinda Udo klopt, zou me niets verbazen.


  ⚠️ Meld

 2. Je weet dat het volgende niet waar is:

  Met ingehuurde moslimsympathisanten die bar slecht acteerden, elkaar op de schouder slaande COA-standbemanning die eerder verspreid door de zaal vertelden hoe geweldig het allemaal niet is dat er in Zwolle vluchtelingen komen

  Waarom dan die suggestieve opmerking?

  Kritiek, prima! Leugens leveren een tegengesteld effect op.


  ⚠️ Meld

 3. Beide bovenstaande personen kloppen schijnbaar liever hun frustraties op ons onvolprezen WeblogZwolle.
  Geeft niet of ze daar anderen mee opnaaien, besmetten of frustreren. Zelfs zo frustreren dat ze maar niet meer posten op hun favoriete Zwolse medium.
  Volgens mij zijn de laatste maanden alle topics over mensen die velen niet kennen, met een ontastbaar geloof…maar vooral topics waar die bewuste mensen bij gehaald konden worden gehaald…en ook als ze er logischerwijs niet bij konden worden gehaald….

  Vroegtijdig gesloten. Om de angst en haat van oneindig-boos mensen die zichzelf steeds meer opstapelde. Is dat sluiten wat we willen?

  Die zogenaamde moslim-terroristen zijn barbaren die geen genade kennen. Er is veel liefde onder moslims. Ken toch een aantal jong-volwassenen die zeggen moslim te zijn en zo te zijn opgevoed. Zoals ik zeg dat ik Christelijk ben en zo ben opgevoed. Er zijn meer raakvlakken dan je zou denken. Hoe gingen Katholieken en Protestanten vroeger met elkaar om (Kruistochten) en Gereformeerden en Hervormden (in de tijd van Luther en Calvijn)?
  Wantrouwen is weliswaar wat menselijks, maar je kunt het overwinnen.

  Ga in gesprek mensen; altijd en overal!


  ⚠️ Meld

 4. @Kijkdan: het is duidelijk dat jij heel, heel veel moeite hebt met feiten. Dat je daarvan weglijkt, ze ontkent en verdraait is passend bij types zoals jij. Maar dat je ze leugens noemt gaat heel ver!!! Het is geen suggestieve opmerking, maar een feitelijke observatie. Enige nuancering is de door mij gebruikte term ‘ingehuurd’. Dat suggereert dat mensen ervoor betaald zijn en dat kan ik inderdaad niet staven. Maar de hypocriete testimonials die buiten enige context werden geroepen en het jank-verhaal van de erbarmelijk slecht nederlandse pratende St. Present-Syrier waren voor iedereen waarneembaar. En het schouderkloppen en amicaal gedrag volgde daarna op de informatiemarkt. Dit zijn feiten, en die vind ik prima!


  ⚠️ Meld

 5. Wat valt er o.a. over de politiek anno 2016 te zeggen?
  Politiek-Polderen (ook het aan- en beschouwen) lijkt wel plaats te maken voor ontregeling vanuit het ⤽eigen ik⤽ in de politiek. ⤽Lullen in je eigen straatje⤝. Er lijkt steeds minder te worden samengewerkt. Polariserende-politiek levert spektakel op. Dit genereert onder andere bedreiging, belediging en verkramping/verlamming. We besmetten elkaar, we zijn radicaler geworden. We nemen de feiten, de werkelijkheid en deskundigheid niet altijd even serieus. Steeds minder mensen voelen zich meer aangetrokken tot het ??redelijke midden??. Acceptatie is vaker uitzondering dan regel. Toch was het gedrag dus ook al zo in bovengenoemde tijd. Nu is het zéker grootschaliger. Vrees dat die verruwing van de maatschappij niet zomaar terug te draaien is.

  Vers van het Politieke Log gekopieerd, ook omdat politiek bij het proces rond de opvang van vluchtelingen…ook vaak een politiek proces is.

  Nu van Nu


  ⚠️ Meld

 6. @ br.

  Praat met raadsleden over AZC Zwolle

  Tenminste voor mensen die oplossingsgericht zijn ingesteld…ga…namelijk altijd en overal

  In gesprek! Dit lijkt ook nog wel of er behoorlijk wat gesprekken onder 4 ogen zullen plaatsvinden!

  Graag gedaan Kijkdan…ook zo’n voordeel van een goed gespek.
  Je brengt er als vanzelfsprekend nuance in aan.


  ⚠️ Meld

 7. Hoe gingen Katholieken en Protestanten vroeger met elkaar om (Kruistochten) en Gereformeerden en Hervormden (in de tijd van Luther en Calvijn)?
  Wantrouwen is weliswaar wat menselijks, maar je kunt het overwinnen.

  Ga in gesprek mensen; altijd en overal!

  O, kijk, je moet dat moslimschorem dus gewoon 400 jaar de tijd geven om in de westerse samenleving op hetzelfde beschavingsniveau te geraken. En ondertussen wegijken, begrip tonen, en ‘blijven praten’.
  Enne…ga in gesprek, alrijd en overal: dus dat hadden de slachtoffers van Betaclan moeten doen! Stom van ze! Zelfde geldt voor de dames in Keulen en andere steden: gewoon het gesprek aan gaan.

  Hele enge, misleidende, meelijwekkende en domme benadering. Als bij jou ooit een ernstige ziekte wordt gediagnosticeerd, hoop ik dat je arts jouw ook adviseert ‘het gesprek aan te gaan’ met de kwade cellen.  ⚠️ Meld

 8. vraag me alleen af waarom naast het ronald macdonald huis waar ouders zitten waarvan het kind heel ziek is en rust zoeken en nu krijgen zit een school met moeilijk opvoedbare kinderen (kwestbaar) en nog meer noem maar op  ⚠️ Meld

 9. Wanneer je bang bent voor deze vreemde mensen, ga dan 12 april naar de bijeenkomst. Nu heb je de kans om vragen te stellen. Anoniem commentaar geven op deze berichten lost jouw angst niet op, dan blijf je maar gefrustreerd rondlopen. Die mensen komen toch wel, dan kun je beter maar zo goed mogelijk geïnformeerd zijn.


  ⚠️ Meld

 10. Problemen en AZC’s? Ik heb er op gegoogled en kom heel, heel veel tegen, maar dat is natuurlijk allemaal onwaar en gelogen. Geert Wilders heeft dat er opgezet, want het verloopt allemaal geweldig met vluchtelingen en moslim integratie. Dat we daar nu zo moeilijk over doen, onbegrijpelijk!


  ⚠️ Meld

 11. Ben afgelopen week ook bij zo’n bijeenkomst geweest. Wat een schertsvertoning! De burgermeester deed nog wel normaal en daarvan had ik het idee dat hij nog wel wilde luisteren naar de bewoners. Die coa meneer, wethouder een zooi adviseurs van de gemeente zaten er met een smile van we houden jullie allemaal voor het lapje. Als compromis met de bewoners komt er straks uit 400 asielzoekers en wordt het beoogde sportveld afgeblazen.


  ⚠️ Meld

 12. Echte vluchtelingen prima. Onder stringente voorwaarden op gebied van integratie, economische zelfstandigheid, gezinshereniging en uitbreiding, religie-uitoefening en terugkeer naar de regio zodra dat mogelijk is. En is dat te lastig voor de heren en dames? Dan zoeken ze fijn een andere plek. Is toch een prima aanbod voor mensen die ECHT in levensgevaar verkeren?


  ⚠️ Meld

 13. @ Admin; klasse dat het slotje er weer af is. Complimenten ook voor de “toon” tot nu toe. Hopelijk is zo’n super-duidelijk bericht van de admin (dit keer op het Pol.log vanmiddag)…niet meer nodig.

  Vond de reportage net in het 20:00 heel goed. Met de manlijke vrijwilliger. Maar ook met die dame die in hun dorpje (bij Ede…Otterlo?) wel 100 asielzoekers wilde, maar geen 600.

  100 is wel heel weinig, maar ik vind wel dat het proportioneel moet zijn.


  ⚠️ Meld

 14. Begrijp het kabinet ook wel, meer maar kleinere accomodaties is duurder. Maar dat is vooral e/en probleem van de VVD. Die al teveel potentiële kiezers naar Geert ziet gaan.Wat Halbe en Skippers ook roepen 😮


  ⚠️ Meld

 15. Onzin. Het is het probleem van de PvdA die haar toekomstig electoraat wil importeren. Meeste moslims stemmen PvdA, dus het is paniekvoetbal van de schreewende Greenpeace-activist.


  ⚠️ Meld

 16. Woorden Angst Bang worden mensen gewoon in de mond gelegd. Joehoe mensen die juist die woorden gebruiken, pot ketel. Ooit eens gedacht dat deze mensen zich Zorgen maken? Echt ongelofelijk dit.  ⚠️ Meld

 17. Een uitgelekt rapport van de Duitse federale politie, laat zien dat asielzoekers in 2014/2015 meer dan 200.000 misdaden begaan hebben. Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat ongeveer 1 op de 5 van de (redelijk) recent aangekomen vluchtelingen een delict op zijn/haar naam heeft staan.

  Het rapport was eigenlijk alleen inzichtelijk voor de politie en andere ambtenaren, maar het dagblad Bild heeft hier beslag op kunnen leggen. Dit meldt de internationaal georiënteerde omroep Deutsche Welle.

  Het document wijst uit dat vluchtelingen verantwoordelijk zijn voor 208.344 misdaden.

  32 procent hiervan heeft te maken met bedrog of fraude zo’n 33 procent betreft diefstal. Slechts 1 procent van alle delicten betrof seksueel geweld. Hierbij dient de kanttekening gemaakt worden dat de aanrandingsgolf die tijdens nieuwjaar door Duitsland en andere Europese landen trok, niet is meegenomen in de cijfers. Hiermee zou dit percentage waarschijnlijk flink oplopen.

  De massale criminaliteit is niet gelijkelijk verdeeld over de verschillende etnische groepen. Proportioneel gezien kwamen er veel overtreders uit Nigeria, Eritrea en Balkanlanden zoals Servië en Albanië. In totaal kwam 24 procent van de vergrijpen op naam van de Syriërs. 2 procent van de vluchtelingen zijn Serven, toch is deze relatief kleine groep verantwoordelijk voor 13 procent van de alle misdaden, begaan door nieuwkomers.

  Sinds het spel Tarrarush in meerdere Duitse steden, maar met name Keulen, gespeeld werd, is de stemming in Duitsland ten opzichte van de asielpolitiek behoorlijk omgeslagen. Veel Duitsers zijn van mening dat de regering en de media samenwerkten om het incident in Keulen in de doofpot te stoppen. Ze zouden de wantoestanden bagatelliseren. De burgemeester van Keulen, mevrouw Reker, was zelfs na het bekend worden van de toestand zels zo schofterig om de schuld neer bij de slachtoffers neer te leggen. Tevens dokterde zij een gedragscode uit, die Keulse vrouwen zich eigen zouden moeten maken. Mensen die hierover klagen en het beestje wél bij naam noemen, maken zelfs kans bedreigd te worden.

  40 procent van onze Oosterburen vinden dat Merkel de pijp aan Maarten moet geven, dit vanwege de ongecontroleerde binnenkomst van een -geschatte- miljoen vluchtelingen. De bondskanselier heeft toegegeven dat de regering de situatie niet meer in de hand heeft.
  acz asielzoekers duitsland merkel misdaad vluchtelingen
  Bron: Deutsche Welle http://www.dw.com/en/report-refugee-related-crimes-in-germany-increase-less-than-influx-of-asylum-seekers/a-19053227

  en
  http://frontpage.fok.nl/nieuws/728952/1/1/50/veel-vluchtelingen-plegen-misdaden-in-duitsland.html


  ⚠️ Meld

 18. Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat ongeveer 1 op de 5 van de (redelijk) recent aangekomen vluchtelingen een delict op zijn/haar naam heeft staan.

  Nee, dat kan je absoluut niet. Wat een onzin.

  Daarbij frontpage.fok… Die heeft Stormfront.org rechts ingehaald. Daar zijn ze al klaar om de moslims richting de kampen te transporteren.


  ⚠️ Meld

 19. Ach jee, het past niet in japser’s roze wereldbeeld en dan is het de bron die niet klopt. Best lachwekkend, die ontkenningsreflex:)


  ⚠️ Meld

 20. Bron is dus de Duitsche Welle en niet te vergeten Fok.nl 🙂

  Gaat dit over 1 of 2 jaar, of over een voetbalseizoen?

  asielzoekers in 2014/2015

  Meer dan 2K misdaden in Duitschland…laten we dan toch écht maar denken dat jouw bron het over 2 jaar heeft.

  @ Lieve Belinda, dat hebben ze dan gewoon de afgelopen 2 jaar onder de pet weten te houden? Terwijl gister nog, niet eens een misdaad, in België door volgens mij iemand die in procedure zat, verschrikkelijk werd uitvergroot….de bron voegt er nog aan toe dan er sinds een AZC daar is gevestigd (volgens mij was dat goed 2 jaar, maar hou me ten goede)….geen enkel incident had plaatsgevonden.

  Maar als jij die dikke 2K misdaden wilt geloven?
  Moet je gewoon doen, als je je er beter bij voelt.


  ⚠️ Meld

 21. Fok was toen ook betrokken bij dat uber-doofpot gebeuren tussen Heerdense en Wapenveldse jeugd. Dit escaleerde meermalen gigantisch!

  1 persoon overleed aan het treffen tussen roomblanke doorgeslagen/doorgesnoven (was vermoeden)/doorgezopen opgeschoten jeugd!

  Bron? Kennissen een collega en een familielid.  ⚠️ Meld

 22. @kijkdan: daar denkt een behoorlijk aantal bewoners van de wijk wipstrik toch echt anders over. Check de diverse bijeenkomstverslagen van Zwolse informatiebijeenkomsten. Daarnaast gaat het nu over totaal andere types vluchtelingen uit culturen die de westerse normen en waarden verafschuwen. Zelfs zonder hoofddoek lopen wordt al als afvallig gezien. Je wensdenken is dus weer op onjuistheden gebaseerd.


  ⚠️ Meld

 23. Wat ik kan begrijpen is dat een grootschalige opvang door direct omwonenden niet zonder scepsis wordt bekeken.
  Ik stel me dan de vraag hoe kunnen we op de best mogelijke manier hulp bieden zonder daarvan later spijt te krijgen.
  Hierover gaat volgens mij ook de discussie.
  Wat mij stoort is het oplepelen van vreemd uitgelegde rapporten.
  In dit geval het geciteerde rapport van Fok.nl.
  Even rekenen toename vluchtelingen 440%
  toename incidenten 79% duiden op een relatieve afname van incidenten.
  De stelling 1 op de 5 vluchtelingen pleegde een misdrijf is dus volledig onzin. Daarbij niet ieder incident is een misdrijf.
  Stemming maken is het dus wel degelijk.
  Ik hoop dat Nederland zorg blijft houden voor vluchtelingen.
  Daar kan de Gemeente Zwolle met de Zwollenaren aan meehelpen.


  ⚠️ Meld

 24. Jesse, ik zeg niet graag over mezelf dat ik gelijk heb. Maar het is wel zo. In Zwolle was er tijdens de opvang van honderden vluchtelingen in de IJsselhallen geen enkel incident. Beide jaren NIETS! Dat is wat ik stel.
  Dus, niet draaien of onjuiste zaken naar voren brengen a.u.b.


  ⚠️ Meld

 25. Als jullie ook even het artikel DW lezen, zie link in post Belinda Udo. Daaruit blijkt dat de conclusie onzin is, die heeft FOK er maar bij verzonnen. Het artikel is meer nuancerend (en daarmee helaas ook meteen links vrees ik), dan dat het de rechtse retoriek ondersteund.

  Mja je moet wel enigszins kritisch denken, zelf lezen en zelf nadenken voordat je dat doorziet


  ⚠️ Meld

 26. Las donderdag in de Stentor over “vragen bij komst AZC”. Een aantal maakt zich zorgen over de veiligheid én over de bereikbaarheid mbt het verkeer. Ken de situatie ter plekke aardig, dat laatst punt lijkt me overkoomlijk. Vind het antwoord van de burgemeester niet aansprekend over de veiligheid: “Er komt een beheerplan met duidelijke afspraken en strenge controle (oh ja, maar dat lijkt me vanzelfsprekend, met coordinatie met het COA”….

  Maar begrijpt dit soort ambtenaren dan niet dat je met dikke pillen en oeverloos ge-vergader niet scoort bij de gewone man? Natuurlijk moet er wat op papier staan; maar er zijn grenzen. Hoeveel strategische beleidsmedewerkers zijn er weer mee bezig geweest, hebben misschien elkaar wel in de wielen gereden? En wat levert het op? Een lijvig rapport waar in de praktijk amper doorheen gebladert wordt? Nou ja, het zal de ambtelijke cultuur wel zijn.

  De toezegging dat er bijvoorbeeld extra lantarenpalen kunnen komen. Hekwerken, of er wordt vaker gesurveilleert door COA-medewerker. Maar dan moeten er wel eerst incidenten hebben plaatsgevonden die aanleiding gaven tot deze maatregelen.

  Tja, wederom een gemiste kans van de Stentor overigens. Er hadden betere vragen kunnen worden gesteld, bij het samenstellen van dit stukje in de donderdag-krant.

  Maar ik vrees absoluut niet voor de veiligheid van omwonenden. Dus ook niet voor de bereikbaarheid. Ben trots over het verloop van opvang van vluchtelingen in mijn stad. Ook over hoe het in de IJsselhallen ging én over hoe het in het verleden geruisloos, volgens mij ook aan de Van Thienenweg ging.


  ⚠️ Meld

 27. Laatste keer: in Zwolle zijn nooit noemenswaardige incidenten geweest rondom de opvang van asielzoekers / vluchtelingen. Dus 1 op 5 die delicten heeft begaan, wat natuurlijk een domme vergelijking is, is kul.


  ⚠️ Meld

 28. Ondertussen in Duitsland Jawel hoor, een betrouwbare]

  Bron voor Joop: N24 (bijgeleverde tv-beelden)

  Dat spul kan ik toch echt niet anders kwalificeren als dit citaat van
  De Jazzpolitie:
  http://www.allthelyrics.com/lyrics/jazzpolitie/ze_zijn_terug-lyrics-1129917.html#ixzz40oKgfCI8

  Ze Zijn Terug

  En dan schrikt ze wakker
  Van moeder’s laatste zoen
  Die ze haar nog geven kan
  Op een Pools perron
  En dan schudt ze wakker
  En hoort dezelfde taal
  Die even leek verdwenen
  Nu weer in ’t journaal
  refrain:
  Ze zijn terug, en niet terug gefloten
  Hetzelfde slag, dezelfde vlag, hetzelfde lied
  Ze zijn terug, en niet terug gefloten
  Dezelfde steen, en toch nog weer gestoten
  Dezelfde steen

  En dan schrikt ze wakker V
  an de schop in haar gezicht
  Van vader’s koude handen
  In ’t hok waarin ze ligt
  Nog heel vaak schrikt ze wakker
  En wordt uitgemaakt voor zwijn
  Soms worden dromen waar
  Te waar om mooi te zijn

  refrain (2x)

  [/quote]

  Het is eigenlijk te triest om waar te zijn, maar gister heb ik (echt waar) iets dergelijk op het Politieke Log gezet….iets dergelijks maar, andere mensen, andere omgeving.


  ⚠️ Meld

 29. Nou ja, het kwam niet heel goed over dat deze skofterige beelden van Joop komen…kijk daar zelf maar eens. En beelden: dus betrouwbaar! Ik plaats ook niet voor nixxx de tekst van dat


  ⚠️ Meld

 30. Dat heeft met je definitie van noemenswaardig te maken, kijkdan. Daarnaast: Google op AZC en overlast en stel jezelf de vraag of je wilt wachten tot het hier ook fout gaat. Moslims en onze cultuur is een garantie voor ellende. Wie dat ontkent is er medeplichtig aan.


  ⚠️ Meld

 31. Der Welt is een prima betrouwbare bron en fok.nl heeft de vertaling gemaakt. Dat het nieuws je niet aan staat, is een ander verhaal. Voor de schreeuwers dat er nooit een incident met asielzoekers in zwolle heeft plaats gevonden, graag een bron.  ⚠️ Meld

 32. Die Welt is inderdaad een betrouwbare krant, Belinda Udo. Jammer dat je deze zin uit het artikel niet hebt vertaald:

  Trotzdem: Laut BKA begehe die “weit ?berwiegende Mehrheit der Asylsuchenden keine Straftaten”.

  (bron: Die Welt)
  http://www.welt.de/politik/deutschland/article152320433/Zuwanderer-aus-diesen-Laendern-begehen-viele-Straftaten.html

  Dit artikel geeft een nadere duiding aan de cijfers (bron: S?ddeutsche Zeitung; 17. Februar 2016)

  Kriminalit?tsstatistik von Zuwanderern: Viele Bagatellen, wenig Gewalt

  Schwarzfahren und wenig Gewalt: Die Polizei registriert trotz der stark gewachsenen Zahl an Zuwanderern nicht signifikant mehr Straftaten.
  ⤢Zwei Drittel der von Zuwanderern begangenen Straftaten waren Bagatelldelikte, darunter besonders h?ufig Schwarzfahren.
  ⤢Laut Bundeskriminalamt hat sich mit der stark gewachsenen Zahl der Zuwanderer die Kriminalit?t nicht signifikant erhöht.
  ⤢Der Anteil der Sexualdelikte betr?gt etwa ein Prozent, unter den T?tern sind nur sehr wenige Fl?chtlinge aus Syrien, Afghanistan und dem Irak.

  http://www.sueddeutsche.de/panorama/kriminalitaet-kriminalitaetsstatistik-von-zuwanderern-viele-bagatellen-wenig-gewalt-1.2867476  ⚠️ Meld

 33. Kijkdag. .De baas van Pegida kwam , zaterdag met een grote varkensmuts…Hij werd terecht opgepakt voor provocatie. Hoop op een stevige boete en smadelijke vernedering op het politiebureau.
  .


  ⚠️ Meld

 34. Cijfers alleen volstaan niet, jessezwolle. Wanneer je een vraagstuk echt wilt doorgronden, zul je de cijfers moeten duiden en analyseren. Ik vond twee artikelen hierover.

  In deze examentijden zullen mijn studenten het niet graag horen, maar een elementaire kennis van statistiek maakt een beter mens van je. Het debat wordt zo emotioneel gevoerd omdat er ten onrechte veralgemeend wordt: men gebruikt een aantal feiten om dan meteen allerlei uitspraken te doen over een hele bevolkingsgroep. Dat is nefast, omdat het onvermijdelijk is dat er af en toe iets verkeerd loopt. Als je een voldoende grote groep van 100.000 mensen hebt, dan kun je voorspellen dat daar ten minste enkele individuen met oneerlijke bedoelingen in rondlopen. Dat geldt voor een groep van vluchtelingen, maar net zo goed voor een groep van West-Vlamingen of Limburgers. Alleen gaan we in het ene geval veralgemenen, terwijl bij de andere groep de gevallen die voor de correctionele rechtbank verschijnen niet veel verder raken dan de regionale pagina??s van het dagblad.

  http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/opinieblog/opinie/1.2552881

  Uit deze analyse kan daarom worden afgeleid dat etnisch-culturele factoren bij de verklaring van de geregistreerde criminaliteit onder asielmigranten van ondergeschikt belang zjn. Dat is een relevante uitkomst, omdat in het debat over asielmigranten en criminaliteit vaak beweerd wordt dat religieuze factoren, in het bijzonder de Islam, een grote rol spelen. Maar dat blijkt niet uit de analyse waarin veel mensen met een moslimachtergrond zijn opgenomen.

  http://www.socialevraagstukken.nl/van-opvang-naar-integratie-van-statushouders/

  En om een veelvoorkomend misverstand (of framing) te voorkomen: elk misdrijf door wie ook gepleegd dient bestraft te worden volgens onze rechtspraak.


  ⚠️ Meld

 35. Dick, je bent oprecht van mening dat het dragen van een muts een provocatie is?

  Hoe ver zijn we afgezakt in onze eigen maatschappij dat zoiets reden is voor een arrestatie? Het is werkelijk te zot voor woorden dat je dit provocatie vind….

  Juist die houding die jij nu aanneemt, maakt deze discussie zo delicaat. Mensen zoals jij verloochenen dit land. Wij hoeven ons niet continu aan te passen aan de grote toestroom mensen die onze cultuur niet begrijpen….

  Het afkeuren van deze protestvrijheid en het arresteren van deze man staat gelijk aan het bijvoorbeeld afkeuren van homoseksualiteit. Puur alleen om jouw geilheid naar niet-westerse immigranten te uitten…. Onze cultuur is prima en hoeft niet aangepast te worden voor de migranten. Hier valt ook de protest-vrijheid onder (met bijvoorbeeld een knullig mutsje). Net zo goed als dat een homo hier zijn leven in vrijheid mag leven zonder zich te moeten aanpassen.

  Schaam je.


  ⚠️ Meld

 36. Dat ben ik met je eens, zonde. Arrestatie is over de top. Hooguit kun je stellen dat die muts in strijd is met de goede smaak, maar dat is geen reden voor een boete. Onze vrijheid van meningsuiting is een groot goed, of je ermee eens bent of niet.
  Ik vraag me wel af hoe de goegemeente zou reageren wanneer een groep asielzoekers met zo’n muts op zouden protesteren. Beledigend is het namelijk wel en ook zo bedoeld.


  ⚠️ Meld

 37. @ Dame en Zonde, ‘de varkensmuts’ had idd wel eerst een waarschuwing kunnen krijgen….als ie de roze muts niet gelijk af zou doen?….”Kom maar mee meneer; kijken uw vrouw en kinderen trouwens ook mee?”

  De waxinelicht-gooier was ook een provocateur. Provoceren gebeurt véél te vaak en overal….en wat wil je er mee bereiken behalve “aandacht en bloed…nagels”?


  ⚠️ Meld

 38. @jesse ik ben jaren FOK-bezoeker geweest en ken de poster van dat bericht. Die doet niks anders dan provoceren. Nu dus weer. Hij ziet: 200.000 misdaden, 1 miljoen asielzoekers, ergo, 1 op de 5 is crimineel. Ik ga niet eens uitleggen wat daar verkeerd aan is. Dat moet je zelf kunnen zien.

  Nog één keer:
  200.000 misdaden, 1 miljoen asielzoekers, ergo, 1 op de 5 is crimineel.

  Zoek de fout(en).


  ⚠️ Meld

 39. Dick, ik vind er nogal een verschil in zitten. Iets fysieks werpen als provocatie of een carnavalsmuts opzetten.

  Je zegt trouwens dat hij na een waarschuwing hem wel had moeten afzetten. Dat is dan toch nog steeds krom als een hoepel…. Wie bepaald wat provocerend is?

  Hypothetisch voorbeeldje: Als er een homo-stel daar de hele dag zoenend had gestaan? Was dat provocatie geweest? Hadden zij na een waarschuwing moeten stoppen? Of was dan een arrestatie ook gerechtigd in jouw optiek?


  ⚠️ Meld

 40. wie herinnert zich nog het nieuwsbericht: meer dan 8000 incidenten 2014 AZC in Nederland? Was ook niet mogelijk volgens sommigen hier. Een duits artikel met daarin publicaties van geheime rapporten kan natuurlijk al helemaal niet.
  Lees nu net dat steeds meer mensen uit de grote steden trekt naar kleinere dorpen. Heeft zeker ook niets met immigranten te maken.

  Wat een oelewappers hebben we hier toch wonen.


  ⚠️ Meld

 41. “Voor de schreeuwers dat er nooit een incident met asielzoekers in zwolle heeft plaats gevonden, graag een bron. ” aldus Belinda eergister.

  Uhhmmm… moet je nu ook al bronnen gaan opgeven om zaken die niet gebeurd zijn aan te tonen ?


  ⚠️ Meld

 42. Bericht door dick, op 20 februari 2016 13:18
  …Hoe gingen Katholieken en Protestanten vroeger met elkaar om (Kruistochten) en Gereformeerden en Hervormden (in de tijd van Luther en Calvijn)?

  Eerst maar weer eens terug naar schoolbankjes, voor dat je van alles begint te roepen, Hosea 4:6 is hier van toepassing…


  ⚠️ Meld

 43. Idd Bluefinger, betrok er in de haast ook de inquisitie en beeldenstormen bij. De kruistochten waren op initiatief van de Christenen. Ze wilden Jeruzalem, de heiligste plaats, op de moslims heroveren/veroveren.


  ⚠️ Meld

 44. Ben dus leergierig Bluefinger.
  Vond het ook altijd wel avontuurlijke verhalen??dat wel.
  Maar laat me graag bijspijkeren??
  Misschien kun jij me ook van de plaatsvervangende schaamte afhelpen?
  Ben wel trots op het feit dat ⤽De Open Kring (=SOWeg) in Stadshagen⤝ vanaf 2000 een tijd mét de Katholieken samen op ging.
  Tot het bisdom geen geld meer had.
  Hoor ook veel geluiden die er op duiden dat samenwerking tussen Moslims en Christenen, helemaal zo gek niet is.
  Men gaat al bij elkaar (ook in synagoges) op bezoek??.goed te horen!
  ⤢ Nu lispel ik iets met ⤽gedeelde aartsvader en dat JC een profeet was volgens de Islam??.maar vanzelfsprekend mag je me hierin ook bijspijkeren.  ⚠️ Meld

 45. @ zonde 8:30 , dat bepaalt de rechter in een rechtstaat. Waarschijnlijk loopt de provocatiemuts het politiebureau zo uit.
  NRC: Juristen zien er een trend in, een zorgelijke trend: politieagenten die iemand aanhouden vanwege gedrag dat mogelijk tot verstoring van de openbare orde kan leiden.
  Bij een betoging tegen de komst van asielzoekers, zaterdag in Ede, werd Pegida-voorman Edwin Wagensveld gearresteerd omdat hij zijn muts, die eruit zag als een varkenskop, niet wilde afzetten. De politie had hem dat bevolen en vatte zijn weigering op als provocatie. In Ede gold een noodverordening. De varkenskop is voor sommigen een symbool van verzet tegen asielzoekers uit islamitische landen. Zondag werden in Ede, in het dorp Lunteren, waar een asielzoekerscentrum is voorzien, kadavers van twee varkens gevonden. Eerder werden er varkenskoppen achtergelaten bij toekomstige asielzoekerscentra…zie verderop, zoals in Enschede.
  * Daar (3e regel) is de “eerst waarschuwen”!

  Dit speelde eerder al rond Ede: “Varkenskop in moskee Ede Bezoekers van de Al Mouahidin-moskee in Ede hebben zondagochtend bij het gebedshuis een varkenskop gevonden. Het moskeebestuur heeft hiervan melding gedaan bij de politie, zo bevestigt een woordvoerder van het korps Gelderland-Midden”.
  ⤸Buitengewoon onsmakelijk, die muts⤝, zegt strafrechtadvocaat Tim Vis. ⤸Maar we hebben uitingsvrijheid en die geldt ook voor onwenselijke, kwetsende en choquerende meningen. De uitingsvrijheid mag niet zomaar worden ingeperkt. Wat de politie doet, is iemand kaltstellen voordat hij of zij iets gedaan heeft.⤝
  Tim Vis, van Spong Advocaten, is lid van de Studiecommissie Uitingsdelicten, een groep juristen die waken voor inperking van de vrijheid van meningsuiting. ⤸Kijk naar de man die ??Fuck de koning?? riep bij een betoging tegen Zwarte Piet, of naar de arrestatie bij de kroning van Willem-Alexander: er wordt hard ingegrepen terwijl er geen rechtvaardiging voor blijkt te zijn. Dat is preventief handelen om iets onwenselijks een halt toe te roepen, zonder juridische grondslag. En de schade voor degene die is aangehouden is dan al gedaan.⤝
  Marc Schuilenburg, jurist en filosoof aan de Vrije Universiteit, noemt de arrestatie van Wagensveld ??risicojustitie??. ⤸Je grijpt in bij dingen die op zichzelf niet strafbaar zijn ?? het dragen van een muts, ook al heeft die de vorm van een varkenskop ?? maar die wel zouden kunnen leiden tot overlast of criminaliteit. Er wordt geen bekeuring gegeven, er is geen vervolging, de zaak komt niet in het strafrechtelijke keten. Dat lijkt mooi, maar je creëert zo wel een niemandsland waarin er geen enkele controle is op de politie. En dan wordt het willekeur.⤝
  Henny Sackers, hoogleraar sanctierecht aan de Radboud Universiteit, ziet wat er in Ede is gebeurd, als een bevestiging van wat hij vorige week in NRC zei over de maatregelen die in het Brabantse Heesch werden getroffen om rellen te voorkomen: burgemeesters grijpen het afgelopen half jaar wel erg snel naar het middel van de noodverordening.
  Pegida-voorman Wagensveld werd zaterdag na ongeveer een uur vrijgelaten. De politie meldde dat er na overleg met het Openbaar Ministerie geen sprake was van strafbare feiten. Zaterdag demonstreert Wagensveld met Pegida in Amsterdam. ⤸Ik heb al een paar varkensmutsjes besteld.⤝
  Natuurlijk (geen enkele Nederlander zal dat ontkennen) is vrijheid van meningsuiting (in dit geval non-verbaal) een bijzonder groot, te koesteren en te omarmen goed.
  Zoals je weet ligt er nogal wat jurisprudentie in dezen. Weet ook niet wat er in de APV van Ede er uit ziet.
  Nu het er toch over gaat. Wat vond je dan van “Fuck de Koning!”?
  Als wij er digitaal over praten merk je al hoe subjectief het (toch ook) tere begrip is. Gelukkig hebben we wijze rechters in onze rechtstaat.

  Ben je trouwens een beetje op de hoogte van de ??beoogde huisvesting van vreemdelingen in en rond het (ben het zelf ook maar) Gereformeerde Ede?
  Heb er hier al eens iets over geschreven. Wat vind jij bijvoorbeeld van de reacties in Mij bekruipt plaatsvervangende schaamte!

  En natuurlijk…, bijvoorbeeld ⤽De provocerende en ongenuanceerde Stijllozen en de TTTTT⤝ zullen dit varkens-feit voor propaganda gebruiken.
  Persoonlijk zou ik het erg slap vinden als er niet was ingegrepen. Inderdaad had er eerst gewaarschuwd kunnen worden.
  Jij: “Wie bepaald wat provocerend is?” Besef wel dat er een noodverordening gold??Reken er op dat verantwoordelijken voor veiligheid in een gemeente ook overleggen met andere gemeenten en ervaringsdeskundigen. Hart van Hart voor NL.nl: Vorige week zaterdag moest de politie in Enschede zes arrestaties verrichten bij een demonstratie van anti-islambeweging Pegida tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Er zijn 14 varkenskoppen aangetroffen…
  Steekwapen
  Vijf mensen werden gearresteerd wegens het in bezit hebben van een steekwapen of het plegen van geweld tegen een agent. ?én persoon werd aangehouden omdat hij een spandoek met een hakenkruis bij zich droeg. De gemeente liet weten tevreden te zijn over de verder rustig verlopen demonstratie.
  Om te voorkomen dat de demonstratie uit de hand zou lopen, was daar ook een noodverordening afgekondigd.

  Tja “zonde”, hoe zou jij de veiligheid rond zo??n uhhh (geen bijvoegelijke naamwoorden) demonstratie regelen?

  Zou je sommige gebeurtenissen ook voor willen zijn?  ⚠️ Meld

 46. Vraag aan Dick: wanneer was het ook alweer dat christenen in naam van hun geloof onschuldige concertbezoekers, restaurantbezoekers en journalisten overhoop schoten? Ontwikkeling is een groot goed en het fundament van de westerse beschaving. Daar gaat het fout, Dick. En dan bestaan er dus mensen die hun eigen land willen opofferen voor een inhaalslag. Dom, naïef of verraderlijk?
  En christendom en islam is de meest beroerde combi die bestaat. De verdraagzaamheid wil aan de moslimkant niet zo lukken, kijk maar wat er in de AZC’s gebeurt. Of op weg daar naar toe
  http://www.volkskrant.nl/buitenland/christenen-uit-boot-geduwd-door-moslims~a3961394/

  Zoals een Arabische theoloog prachtig verwoordde: met de islam is iets mis. Zolang het maar blijft waar het hoort.


  ⚠️ Meld

 47. Bolletje, je hebt helemaal gelijk!

  De ervaring leert echter, ook op WLZ, dat veel mensen met on-uitgesproken gevoelens zitten. Eigenlijk wel mooi dat ze die hier ook kunnen uiten. Trekken wij het onderwerp gewoon zo breed mogelijk? Risico is wel, dat er een slotje op het topic wordt gehangen. Zoals hier gewoon zaterdag ook is gebeurd. Gelukkig vond iemand de sleutel.
  Daarom, met uw permissie (?):

  Deze in een zelf-gecreëerde slachtofferrol (over de ruggen van mensen in nood) hangend persoon, is in feite toch ook niet alleen indekkend bezig?
  http://nos.nl/artikel/2088385-wilders-geen-concessies-over-terugdringen-islam.html
  Vind je niet dat het publieke debat op zijn minst verhard door Geert’s teksten?
  Vanzelfsprekend valt dit wel onder vrijheid van meningsuiting.  ⚠️ Meld

 48. @ Erik, wat lees jij dan voor geschiedenisboeken 😮

  christenenonschuldige concertbezoekers, restaurantbezoekers en journalisten overhoop schoten?

  We hebben al zoveel op onze rekening 🙁


  ⚠️ Meld

 49. Denk trouwens niet dat alle walgelijke voorvallen puur door wat voor geloof dan ook..komen. Denk dat het ze vooral om macht te doen is geweest. Het geloof was een excuus.


  ⚠️ Meld

 50. Hier heb je een punt…Egypte, Syrië[/url]

  Hoorde vandaag toevallig dat de familie van haar kerel (Christenen) in Egypte…het weer rustig hebben.
  In Syrië is het (zoals iedereen weet) idd een puinhoop. Maar dat was vwb Christenen al veeeeel te lang!


  ⚠️ Meld

 51. Nog ff over de hier aangehaalde vrijheid van meningsuiting: een bekend identiteit-dingetje, http://vorige.nrc.nl//binnenland/article1846825.ece/Maxima__Nederlandse_identiteit_nog_niet_ontdekt
  Je kunt en hoeft het er niet (helemaal) mee eens te zijn. Je kunt er boos op worden. Je kunt je er over opwinden.
  Zo vind ik ook dat er (zie link) niet 1 NL-identiteit is.

  Maar ‘praat of schrijf er over’; verwoord het, discuseer er over maar waarom zo??n reactie? Komt ier…..
  Geert, destijds: ⤽Goedbedoelde politiek correcte prietpraat.⤝??ook provocatie, net als de link daarboven .
  Of is het gewoon ??lompe stemdiefstal van VVD-stemmers???

  Ons aller zichzelf isolerende Geert. Meen het écht, “het ga je goed”!  ⚠️ Meld

 52. Strak on-topic.
  Gister op Radio 1 was er een interview met een homoseksuele asielzoeker. Hij helpt nu anderen (vooral vluchtelingen) en vooral in de strijd tegen acceptatie.


  ⚠️ Meld

 53. Of wij nu 1 identiteit hebben of niet, 1 ding staat vast: de islam heeft uitsluitend negatieve effecten op de identiteit van een westers land. Werkloosheid, criminaliteit, uitkeringsfraude, overlast, moord, aanslagen, nou, wat een verrijking.


  ⚠️ Meld

 54. Pas gelezen; zal wel niet op www staan: Van een Nederlands gezin in Bangladesh:

  Vandaag was er een prachtig feest voor arme kinderen en gehandicapten bij ons thuis. We vierden de verjaardag van een goede Moslimvriend, die na een herseninfarct (3 jaar geleden) haast niet meer buiten komt??hij is nog maar 60 jaar oud. Er werd veel gezongen en gedanst door de kinderen. We waren met ongeveer 80 personen. Er was ook een klein orkest

  Zeker, er zijn veel plekken in de wereld waar Moslims niet altijd even goed integreren. Toch weet ik zo, uit persoonlijke gesprekken, dat in bijvoorbeeld Suriname en Indonesië levende Moslims in redelijke tot goede harmonie met de anderen (geloven en overtuigingen) leven….

  En????echt waar in februari 2016 leven veel Moslims gewoon goed met andere geloven en overtuigingen samen in ??ONS nog mooi, veilig welvarend, sociaal(?) NL??.
  Heel toevallig waren zaterdag een dochter van Turkse Moslims en 2 zonen van andere Moslims bij ons in huis.
  Niet heel lang, maar wel erg gezellig. En nee, geen hoofddoekjes, een klein glaasje…maar toch praktiserend.  ⚠️ Meld

 55. Sprak vanmorgen een collega ff kort aan. Ja, hij deed wat voor vluchtelingen, “maar met een paar kopjes koffie is het snel verteld hoor”. Volgens mij hebben ze ook ??gewoon?? iemand in huis gehad/nu nog (wellicht?)??maar de collega verschoot zelfs van kleur op die directe vraag. Die jongen is zo heerlijk bescheiden, dat ik maar niet doorvroeg.  ⚠️ Meld

 56. @ Dick
  …De kruistochten waren op initiatief van de Christenen. Ze wilden Jeruzalem, de heiligste plaats, op de moslims heroveren/veroveren.

  Ben dus leergierig Bluefinger.
  Vond het ook altijd wel avontuurlijke verhalen??dat wel.
  Maar laat me graag bijspijkeren??

  …Nu lispel ik iets met ⤽gedeelde aartsvader en dat JC een profeet was volgens de Islam??.maar vanzelfsprekend mag je me hierin ook bijspijkeren.

  Kennis uitbreiden is voor een ieder een groot goed, hopende dat het tot een klein beetje meer wijsheid mag leiden voor ons allen.

  Gebeurtenissen uit de geschiedenis blijven altijd open voor diverse gezichtspunten. Heel kort door de bocht zie ik de kruistochten als een reactie op de expansiedrift van een volk/geloof dat vanaf zo’n 630 n. Chr. vanuit het Midden-oosten richting Europa kwam en steeds meer het Byzantijnse rijk (oude romeinse rijk) bedreigde. Rond 1100 n. Chr. voelden de byzantijnen zich zo bedreigd dat ze de hulp van de toenmalige paus inriepen om de komende strijd te ‘legitimeren’ vanaf de preekstoel. Die strijd kennen wij nu onder de naam kruistochten.

  Voor wat betreft het profeetschap van Jezus in de Islam, kan ik het volgende zeggen. De Islam deelt in dezelfde aartsvaders (abraham, etc.) als de Joden. Christus is in hun ogen een bijzondere profeet geweest die ook teruggaat komen bij het einde der tijden van de moslims. Belangrijk verschil is wel dat zij Jezus absoluut niet zien als de Zoon van God want dit is onmogelijk want Allah kan/zal nooit mens zijn geworden. Volgens de islamitische overlevering is dat leerstuk een dwaling geweest van een bekeerde jood/romein genaamd Paulus (Handelingen 9:20)  ⚠️ Meld

 57. @ Bluefinger. Zo (over kennis) is het. Op mijn werk wordt kennisdelen ook heel erg belangrijk gevonden. Vanzelfsprekend is uitbreiden ook welkom. Probeer zelfs van elke dag te leren. Lukt niet altijd, maar dan lijkt het wel of je je kennis even later dubbel verrijkt.
  Zouden kruistochten, de inquisitie, beeldenstorm, situatie in en rond Israël, gewezen (gelukkig) situatie in Ierland etc…dus toch (zoals ik al stelde) dan voornamelijk om de macht gaan, met “het bepaalde geloof” als alibi/als excuus? Dat er niet perse, ten koste van alles, zieltjes moesten worden gewonnen?
  Zo had ik dat nog nooit gezien; expansiedrift…die situatie destijds. Toen de kruistochten plaatsvonden…hele andere wereld toen natuurlijk.
  Misschien wel met het geloof als excuus?
  Vind die invloeden van pausen (door de eeuwen heen) ook discutabel.
  Heb, als Protestant, het idee dat er nu eindelijk een aansprekende zit.

  De Islam deelt in dezelfde aartsvaders (abraham, etc.) als de
  Joden.

  Ook als de Christenen?

  Jezus absoluut niet zien als de Zoon van God

  Ok.
  Je slot zin, doet me glimlachen? altijd weer één, lang overleden,
  persoon de schuld geven.
  Aha, dus dezelfde Paulus als de onze. En de aartsvader van alle pausen, dacht ik.

  Bedankt voor de info!  ⚠️ Meld

 58. Ja leuk al die verschillende interpretaties van het geloof en vooral de kennis er van, maar helaas de grootste aanstichter van de huidige en lang geleden veroorzaakte ellende. Was er maar wat minder ‘geloof in de eigen zaak’ in de wereld, dan zou het al flink rustiger zijn.


  ⚠️ Meld

 59. Mooi om te horen dat ik een beetje mag bijdragen Dick

  …Misschien wel met het geloof als excuus?
  Vind die invloeden van pausen (door de eeuwen heen) ook discutabel.
  Heb, als Protestant, het idee dat er nu eindelijk een aansprekende zit.

  Of de term excuus hier op zijn plaats is hangt van je gezichtspunt af denk ik. Kijk je met de bril van onze huidige tijd kwa normen en waarden dan misschien wel, maar probeer je je in te leven in de normen en waarden van die desbetreffende tijdsperiode dan is dat denk ik toch anders. In de huidige tijd zoeken we ook naar goedkeuring en rechtvaardiging als wij als westerse wereld ergens oorlog willen gaan voeren (denk bijv. aan de massavernietigingswapens die er in Irak zouden zijn) In die tijd waren er ook diverse ‘goede’ redenen om ten oorlog te trekken en was o.a instemming van de kerk erg wenselijk om dat staat en kerk toen nog erg verweven waren.

  De Islam deelt in dezelfde aartsvaders (abraham, etc.) als de
  Joden.

  Ook als de Christenen?

  Ja ook als de Christenen tenminste het gros van de christenen dat het in het Oude en Nieuwe Testament gelooft. De Islam ziet de Christenen als een ‘beetje dom’ aangezien die wel dezelfde juiste oude verhalen hebben alleen een verkeerde uitleg hebben gekregen.

  De Joden daarentegen komen er wat minder goed af. Zij hebben de belangrijkste boodschapper van God (Mohammed) niet geaccepteerd en in de islamitische overleveringen is er ook een verhaal dat een joodse stam Mohammed verraden zou hebben

  Aha, dus dezelfde Paulus als de onze. En de aartsvader van alle pausen, dacht ik.

  Bijna goed, de eerste paus is volgens de katholieken, de apostel Petrus geweest. Dit basseren zij op Matthe?s 16:18. Elke paus is volgens hen een opvolger van Petrus. Volgens de overlevering is Petrus begraven in Rome/vaticaanstad waarop later de Sint-Pieter (= Heilige Petrus) is gebouwd waar de paus woont.  ⚠️ Meld

 60. Ja Bluefinger,

  Mooi he, dat iedereen mag bijdragen tot kennis-delen, gefaciliteerd op het onvolprezen http://www.WeblogZwolle.nl
  Dit is zeker waar: In die tijd waren er ook diverse ‘goede’ redenen om ten oorlog te trekken en was o.a instemming van de kerk erg wenselijk om dat staat en kerk toen nog erg verweven waren….maar als je toch een beetje gelooft in bijvoorbeeld “Geloof, Hoop en Liefde” kun je je toch niets voorstellen van al die oorlogszucht.
  Het lijkt me onmogelijk om een oorlog in te gaan (minsters wreed om te gaan met mensen) uit naam van, zéker, het Christelijke geloof. Van de andere geloven en ideologiën (als bijvoorbeeld het absolute communisme) weet ik te weinig.
  Ook met de bril van toen op kijkend. Meer dan genoeg ellende puur om macht en geld…veel geld. Inderdaad ook om samenwerkingsverbanden en rechtvaardigheid.
  Dit rijtje ging overigens (zeker niet-direct) om het geloof/een ideologie:
  ⤽Indonesië⤝
  “Zuid-Afrika (apartheid)⤝
  ⤽Onze koloniën⤝
  ⤽Het gebeuren rond ??Het Karremansgevoel??-Hoe is het de moslims sindsdien vergaan?
  Jouw “de massavernietigingswapens die er in Irak zouden zijn” past er zeker ook tussen.
  Het is in elk geval een feit, dat er destijds velen het leven hebben gelaten!

  Hoe zit jij, met je mening over gewoon 3 geloven (Moslims, Joden en Mohammed), in het Israël-verhaal?

  Jazeker, (het door jou genoemde) verrraad, hebzucht, afgunst, Babelonische spraakverwarringen, verleidingen, veelwijverij, haat, veel oorlogen etc. etc. komen ook in (vooral het Oude Testament) de Bijbel voor. Gelukkug ook héél veel positieve zaken!
  Terwijl ik zéker niet pretendeer erg bijbelvast te zijn.

  In persoonlijke gesprekken kwam je “zien als beetje dom” zéker niet zo over!
  En reken er op, Bluefinger, dat ik nogal bekend sta als iemand die doorvraag.

  Haha, ja betrapte mezelf op het “Petrus-denkfoutje” toen ik mijn bericht al had verzonden.
  Kreeg Petrus niet te horen “op deze petra (stad Petra voor een deel op rotsen) zal Ik Mijn gemeente bouwen”?

  En die Paulus is dezelfde, die eerst Saulus heette?


  ⚠️ Meld

 61. @ Dick

  Dit is zeker waar: In die tijd waren er ook diverse ‘goede’ redenen om ten oorlog te trekken en was o.a instemming van de kerk erg wenselijk om dat staat en kerk toen nog erg verweven waren….maar als je toch een beetje gelooft in bijvoorbeeld “Geloof, Hoop en Liefde” kun je je toch niets voorstellen van al die oorlogszucht.
  Het lijkt me onmogelijk om een oorlog in te gaan (minsters wreed om te gaan met mensen) uit naam van, zéker, het Christelijke geloof. Van de andere geloven en ideologiën (als bijvoorbeeld het absolute communisme) weet ik te weinig.

  De laatste 10 jaar is er een pacifistische wind (alle oorlog is fout) door een gedeelte van de christelijke wereld in NL gaan waaien. Voor origine was dit niet het geval en geloofde het christelijke deel van NL dat de overheid ‘het zwaard’ mocht hanteren op basis van Romeinen 13: 1-7. Oftewel de overheid staat in dienst van God en mag haar onderdanen opdragen om ten strijde te trekken, uiteraard zullen de machthebbers hier verantwoording voor moeten afleggen. Het basisprincipe is/was dat de gelovige gehoorzaam moet zijn aan de overheid en haar gezag moet erkennen.

  Het lijkt me belangrijk om hier zelf goed over na te denken, wat zijn voor mij/jou geoorloofde redenen om ten oorlog te gaan? Ik kan mij bijv. goed vinden in de huidige uitleg van een ‘Gerechtvaardige Oorlog’ zoals hier is te lezen https://www.amnesty.nl/mensenrechten/encyclopedie/rechtvaardige-oorlog en https://www.amnesty.nl/mensenrechten/encyclopedie/verantwoordelijkheid-tot-bescherming-responsibility-protect-r2p

  OM over het Israel-Palestina conflict te praten is de ruimte hier te beperkt, en het heeft het mijnziens te veel gezichtspunten om een goede en kwade kant aan te wijzen. Misschien geldt dit zelfs wel voor bijna elk conflict op deze bol…  ⚠️ Meld

 62. @ Bleufinger, grote dank voor je gedocumenteerde posting. O.a. ⤽een staat moet voldoende autoriteit hebben, er moet een rechtvaardige aanleiding (zaak) zijn en de oorlog moet uitsluitend worden gevoerd met het oog op het bewerkstelligen van vrede, steun aan het goede en onderdrukking van het kwade.⤝
  Begrippen als:
  -rechtvaardige aanleiding
  -goede en kwade
  zijn mij veel te subjectief!
  Het lijkt wel of de opstellers zichzelf willen vrijpleiten.
  Vind ook dat je niet snel moet oordelen en vooral niets moet (willen) opleggen. Ben de laatste jaren steeds meer richting ‘het gebroken geweertje’ gaan denken.

  Je hebt helemaal gelijk met je laatste woorden. Wel jammer.  ⚠️ Meld

 63. Zouden er nog mensen zijn die hun beleving (en die van de ‘internationale gemeenschap’) kunnen vertellen over het ontstaan van Israëll? Bijvoorbeeld over ‘hoe die ruimte eerder werd benut’?


  ⚠️ Meld

 64. Ok Admin: Paar zeer recente krantenkoppen:

  Duitsland betaalt vluchtelingen om terug naar huis te gaan

  Vrouwen naroepen nu ook in Portugal strafbaar, wanneer volgt Nederland?

  Een excuusbrief van Nederlander naar asielzoeker

  (van, sorry; Joop) Daar ook:

  Politie en OM, maak onmiddellijk werk van nazi-terreurboodschap aan moskeeën
  * Politie, niet wachten tot ze hun aangekondigde daad van ??hoog bezoek?? uitvoeren

  Stukje, Bron: Ahmed Marcouch (Tweede Kamerlid PvdA)


  ⚠️ Meld

 65. Ahmed Marcouch, laat me niet lachen. Alleen de naam is in deze context net zo ongeloofwaardig als de partij die hij vertegenwoordigt. En dan heb ik het nog niet over de pro-moslimbode Joop. Blaadje voor landverraders.


  ⚠️ Meld

 66. Nog zo’n “foute naam”
  Op het minstens even “foute Joop.nl”

  Column van M?nire Manisa-Bestuurscommissielid Amsterdam

  Als moslims moeten we de hand in eigen boezem steken

  Zolang we er niet in slagen elkaar aan te spreken op onacceptabel gedrag, komen we geen meter vooruit

  De grootste moskee van Nederland, de Essalam moskee in Rotterdam, organiseert op 27 februari een jongerenavond om de weerbaarheid van moslims te versterken. Met de toenemende negatieve media aandacht voor moslims en de hokjes waar ze in worden geplaatst, vind ik het terecht om aandacht te besteden aan de weerbaarheid van moslims. In de strijd om de islam en moslims te bashen, is te vaak vergeten hoe zeer moslims hier onder lijden en welke invloed dit heeft op hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Moslims en de islam lijken de favoriete speelbal van de media en politiek. Het scoort.

  De flyer van de jongerenavond stuit mij echter zwaar tegen de borst. Op de flyer prijken verschillende foto??s. Ahmed Marcouch is afgebeeld op de flyer, pal naast Anders Breivik, de man die verantwoordelijk is voor de dood van 77 mensen in Noorwegen. Marcouch wordt hierdoor gelijk gesteld aan een moordzuchtige terrorist en openlijk tot schietschijf verklaard voor extremisten door hem naast Breivik af te beelden.

  Als moskee is het je eigen afweging om te bepalen of je het eens bent met de ideeën van een parlementariër. Een gekozen sociaaldemocratische parlementariër gelijkstellen aan de moordenaar van 77 sociaaldemocraten is wrang en gruwelijk tegelijk. Als dit het moraal van de Essalammoskee is, komt het er bij mij niet in.

  We hoeven het gelukkig niet altijd met elkaar eens te zijn. Een wereld waarin iedereen het met elkaar eens is over alles lijkt me saai. Maar we dienen elkaar wel te accepteren en te respecteren. We horen naar elkaar te luisteren en open te staan voor elkaar. Als je het niet eens bent met Marcouch, nodig je hem gewoon uit om te praten met hem in plaats van over hem. Een parlementariër gelijk stellen aan een terrorist getuigt wat mij betreft niet van moraal besef.

  Soortgelijke situaties hebben zich voorgedaan toen Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, zich uitsprak over jongeren die uitreizen naar Syrië. Verschillende groepen stonden klaar om hem af te beelden als vijand. Of toen jongerenimam Elforkani zich uitsprak over de interpretatie van IS en hervormingen binnen de islam. Ook hij werd tot vijand verklaard.

  De hoofdimam van salafisten, Fawaz Jneid, noemt Elforkani bijvoorbeeld de vijand van Allah die bestreden moet worden. Vul zelf maar in wat de gevolgen van dergelijke uitspraken zijn. Alle genoemde personen moeten extra beveiligd worden vanwege hun ideeën, de één strenger dan de ander. Bedreigingen gaan soms zelfs zo ver dat ook familieleden worden genoemd. Is dit hoe we ideeën bestrijden? Is dit hoe we het goede voorbeeld geven? Door angst in te boezemen? Door mensen weg te zetten die niet dezelfde ideeën hebben als een ander? Ideeën hoor je te bestrijden met betere ideeën, bij voorkeur met argumenten en bronnen.

  Als moslimgemeenschap kunnen we boos blijven op de grote boze wereld en alle negatieve aandacht, maar zolang we onze hand niet in eigen boezem steken en reflecteren op ons eigen handelen, zijn we gedoemd tot de vicieuze cirkel waar we ons in bevinden. Ongeacht je opvattingen over de ideeën van personen als Marcouch, Elforkani en Aboutaleb, dienen we er rekening mee te houden dat zij hun pijlen richten op extremisten om de samenleving voor ons allen leefbaar te houden. Waarom trekken wij als moslimgemeenschap massaal tegen hen op terwijl we deze mensen juist horen te steunen in hun strijd tegen extremisme?

  We dienen ons er bewust van te zijn dat wij, als overgrote meerderheid, een andere interpretatie van de islam hanteren, waarin geen ruimte is voor terreur en onverdraagzaamheid. Een interpretatie van de islam waarin we oproepen tot vrede, geduld, respect en dialoog. Zolang we er niet in slagen elkaar aan te spreken op onacceptabel gedrag, komen we geen meter vooruit.


  ⚠️ Meld

Reageer