Nieuwe inpandige fietsenstalling Gasthuisplein

Zwolle – Dit jaar wordt het Gasthuisplein opnieuw ingericht. De gemeente heeft overleg gehad met bewoners, eigenaren, ondernemers en Fietsersbond om tot een meer gastvrij, gezellig en groen plein te komen. Er zal een speelplek voor de jeugd worden ingericht en er komt meer ruimte voor terrassen. De platanen verhuizen naar elders in de stad en er komen grotere bomen voor in de plaats. Autoparkeerplaatsen verdwijnen en de auto is “te gast op het plein.” Ook de stegen rondom het plein zullen in overleg met de eigenaren groener worden gemaakt voor een meer natuurlijke verbinding met de aanliggende straten.

_dsc6345.jpg 

In het voormalige pand van Scheer & Foppen komt een inpandige bewaakte gratis fietsenstalling en in deze ruimte komt een servicepunt met een (mindervaliden)toilet, kluisjes voor het bewaren van boodschappen, oplaadpunten voor E-fietsen en ruimte voor buggies. Op dit moment heeft de binnenstad 2400 fietsparkeerplekken en daar komen er op verschillende plekken in totaal 1500 bij: 600 permanente stallingsplekken (rekken en fietsvakken) en 900 plekken voor de piekmomenten op zaterdag, vrijdag en donderdagavond. Zodra er voldoende fietsparkeerplaatsen zijn zal de gemeente meer gaan handhaven; eerst met zachte hand, maar als dit niet helpt zal er steviger worden ingegrepen. Daar waar nodig zullen de handhavers (BOA’s) boetes uitdelen of de fout gestalde fietsen laten verwijderen. De binnenstad moet gastvrij en goed toegankelijk blijven voor iedereen en daarom mogen er alleen fietsen worden gestald in de daarvoor aangewezen rekken en plekken.

fietsenstalling_gasthuisplein_zwolle.jpg 

_dsc6350.jpg 

De gemeente wil bereiken dat door de herinrichting van het Gasthuisplein er nieuw elan ontstaat, een plein vol gastvrijheid, waar altijd wat te doen is. Een ontmoetingsplek in de stad, waar het goed toeven is, met een eigen gezicht en toch passend bij de rest van de stad. Het wordt aantrekkelijker dit plein met de fiets te bezoeken. Eind van dit jaar is de herinrichting gereed en kan ook gebruik worden gemaakt van de nieuwe fietsenstalling.
Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle
Artikel delen:
Reacties 6
  1. Meer ruimte voor stallen fietsen en speel elementen? Wat een dombo’s zit je dan daar op terras met schreeuwende kinderen op die speel toestel. Gooi gasthuis plein niet vol met bomen, fietsenstalling en speeltoestellen maar creer ruimte voor teraasjes, evenementen en de zaterdags markt zodat zaterdag middag de melkmarkt vrij blijft van de markt en de melkmarkt ook op zaterdag middag veel gezelliger wordt. Het is nu op zaterdag middag zeer rommelig en ongezellig op de melkmarkt. De horeca baalt ook omdat ze op zaterdag middag geen terassen kunnen opstellen. Nu zie je op loop route van de markt zeer veel terrassen opgestapeld staan. Of doe de markt op rodetorenplein en al die vrachtwagens naar parkeerplaats ijsselhallen. Nu is het zaterdag een ongezellige zooi op de melkmarkt.


    ⚠️ Meld

  2. De inpandige fietsenstalling vind ik een goed idee, zeker met oplaadpunten voor de elektrische fietsen, maar verder ben ik nog niet echt overtuigd dat deze transformatie nu echt het plein gaat maken waar het heel leuk en gezellig is.

    Het is jammer dat er niet de kans is aangegrepen om een (kleine) waterpassage aan te brengen met kade en bruggetje, zoals die eeuwen op deze plek heeft gelegen, dat had echt gezorgd voor een grondige transformatie en wellicht zelfs wel als aanjager voor water op de Melkmarkt.

    Maar goed, we zullen het zien, het plein zal er vast wel wat van opknappen.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.