Wildness Festival onzeker door geluidsnorm

Zwolle – Zoals de dansliefhebbers hebben gemerkt was het de laatste weken stil rondom Wildness Festival 2016. Die stilte is, ironisch genoeg, tekenend voor de situatie die op dit moment speelt in Zwolle. Na een daverende start van Wildness Festival in 2014, werd vorig jaar slechts twee weken voor het festival bepaald dat Wildness Festival zwaar moest beperken op het geluidsniveau, dit ondanks het lage aantal klachten.

wildness_lipgloss.jpg

Met veel technische investeringen en continue aanwezigheid van specialisten heeft de organisatie met grote moeite kunnen bewerkstelligen dat Wildness Festival toch wederom een geweldige editie beleefde. Vlak voor de kerst, eind vorig jaar, heeft een uitspraak van de rechtbank er wederom voor gezorgd dat de geluidsnorm moest worden herzien. Pas enkele dagen geleden ontving de organisatie van de gemeente het nieuwe te volgen meetprotocol. Het resultaat hiervan is dat Wildness Festival dit jaar wederom een grote stap terug moeten doen op geluidsniveau. Die omstandigheid stelt ze nu voor het moeilijke vraagstuk of ze nog wel de kwaliteit kunnen bieden die de bezoekers verdienen en waar Wildness Festival voor staat.

Natuurlijk wil de organisatie  niks liever dan de beste artiesten naar Zwolle brengen, de mooiste podia bouwen en de bezoekers overweldigen met een overvloed aan entertainment en creativiteit. Tegelijkertijd willen ze dit alleen doen als ze ook waar kunnen maken wat ze beloven. Zwolle is de hoofdstad van de provincie en wat de organisatie betreft hoort daar ook een groot interregionaal tot landelijk festival bij. Daar zijn ze al maanden hard voor aan het werk en er staat dan ook een geweldige editie klaar, zegt organisator Rob Teitsma van Studio TaS.
Uiteindelijk is Wildness een muziekfestival en wat volgens de organisatie hoort daar ook een geluidsniveau bij dat ervoor zorgt dat je muziek beleeft zoals het bedoeld is. Op dit moment zijn specialisten van de organisatie aan het bekijken of het organiseren van Wildness Festival aan de Wijthmenerplas nog mogelijk is, helaas duurt dit nog even. De verwachting is dat  er spoedig (binnen enkele dagen) een definitief antwoord gegeven wordt en wordt er kosten noch moeite gespaard om dit alsnog mogelijk te maken. Indien de specialisten geen oplossing zien moet de organisatie ook zo eerlijk zijn om met pijn in hun hart toe te geven dat Zwolle helaas een heel mooi festival verliest. Echter blijven ze vurig hopen op een goede afloop en staat de organisatie klaar in de startblokken om de dansliefhebbers wederom een geweldige dag te bezorgen!
Artikel delen:
Reacties 14
 1. Ik begrijp het probleem niet. Normaal gesproken kan ik 7 kilometer verderop nog ” meegenieten” dus wat is het probleem van een beetje zachter? We weten dat er veel gehoorschade optreedt bij festivalgangers. Een deel loopt met oordoppen in op festivals(!) Lijkt me dan handiger om het gewoon ietsje zachter te doen. Kan me niet voorstellen dat de aanwezigen het dan niet goed kunnen horen.


  ⚠️ Meld

 2. Oordopjes hebben niet perse met hard geluid te maken. Kan ook met onzuiver geluid te maken hebben. Verwaaid geluid zegt ook niks over een (Te) hard volume.
  Om op een festival goed van muziek te kunnen genieten moet er een bepaald volume zijn wat mij betreft. Anders lijkt het net een rumourige huiskamer met achtergrondmuziek.


  ⚠️ Meld

 3. Jammer dat de gemeente alles op alles zet om van Zwolle weer een saaie k*tstad te maken. Je zou toch verwachten dat men in de 21e eeuw elkander wel een pleziertje zou gunnen. En dan heb ik het nog niet over de financiele schade die Zwolle door dit achterlijke beleid lijd.


  ⚠️ Meld

 4. als je een festival/feest geeft moet je het goed doen en als je beperkt wordt in je prestatie’s dan ga je een feest niet geven. ik kan me voorstellen dat Wildness afhaakt..als het geluid/lawaai zo hinderlijk is, creeer dan eens iets dat er gave festivals gehouden kunnen worden zonder dat andere mensen er last van hebben!!! geluidsdicht enz. hoeft volgens mij niet veel te kostten en zwolle haalt wat binnen als je zo’n pand binnen sleept!!!  ⚠️ Meld

 5. Zou een verlies zijn voor de stad >:(

  Wat ik me ook afvraag is wanneer iets geldt als overlast. Meerdere keren per jaar herrie in park de Weezenlanden is niet handig. Maar in een buitengebied als de Whytemerplas? En waarom kan het in Almere en Kampen dan wel?

  Als ik vervelend wil zijn kan ik het defilé van de Avondvierdaagse ook aanmerken als overlast. Want dan kan ik de stad niet in. En hetzelfde geldt voor de Blauwvingerdagen of de Halve Marathon. Zetten ze ook de halve stad voor af. Daar hebben toch ook mensen last van?  ⚠️ Meld

 6. Ik ben nog bij elke editie van Wildness en daarvoor Fusion of Dance geweest en het is een heerlijk feestje aan de Wijthmenerplas met een hele goede sfeer en reputatie.

  Het zou echt dood en doodzonde zijn als dit feest niet langer in Zwolle kan worden gehouden en dat is voor mij dan ook definitief het teken dat de Gemeente Zwolle vooral mooie woorden zegt, maar het vervolgens niet doet.

  I rest my case..


  ⚠️ Meld

 7. Een klein clubje dat zich Herrie uit de Stad noemt wint wederom. Dat is toch wel een schande voor onze levendige stad. Het brokkelt nu zienderogen af. Laat Zwolle zich nu geen festivalstad meer noemen!!


  ⚠️ Meld

 8. En zo glijd Zwolle weer terug naar de jaren 80…een saaie, doodse stad waar men roomser is dan de paus…het was ff leuk maar helaas…Zwolle festivalstad…hahaha…maar ik zal niet te hard zijn voor de tere zieltjes hier. Ik heb namelijk alweer een ban….


  ⚠️ Meld

 9. Een klein groepje klagers krijgt het toch weer voor elkaar om een leuke dag voor duizenden festivalgangers te verknallen.
  Zelfde in de binnenstad waar een klein groepje vermogende bewoners van Het Maagjesbolwerk alle evenementen willen verbieden.
  Als je rust zoekt moet je niet in een stad met meer dan 100000 inwoners gaan wonen.
  Het ging de goede kant op met Zwolle maar we gaan weer terug in de tijd.
  Ik heb last van al die buitenlui die de Mediamarkt bezoeken, zullen we die dan ook maar opdoeken ?


  ⚠️ Meld

Reageer