Bezwaar tegen zendmast in Aa-landen Noord

Zwolle – Donderdagavond is er een informatiebijeenkomst geweest over de antennemast die geplaatst gaat worden in het park de Aa-landen Noord, achter het bushokje bij de brug aan de Maaslaan 
(zie kaart). Een aantal wijkbewoners vinden het plan maar niets, en roepen buurtgenoten op om bezwaar aan te tekenen.

zendmast.jpg

Omdat Woningbouw SWZ, na klachten van bewoners, geen telecomantennes meer op haar flatgebouwen wenst, zal de huidige mast op de flat aan de Dollard vanaf maart 2016 verdwijnen. In september 2015 was er nog het plan om de mast wat zuidelijker in het park te plaatsen, ter hoogte van de Sombeek, maar na veel verzet van bewoners wordt er nu uitgeweken naar de alternatieve locatie.
 Er ligt nu een vergunningaanvraag bij de gemeente om een antennemast te plaatsen met een hoogte van 39,5 meter en een grondoppervlak van 7×7 meter, omheind door een 2 meter hoog hek aan de Maaslaan. In deze mast komen antennes van 4 telecomaanbieders onder elkaar, die in 3 richtingen hun signaal zullen uitstralen. Tijdens de informatiebijeenkomst van donderdag was er wederom verzet vanuit de omwonenden. Dit ging niet alleen over de plaatsing van de mast zelf, maar ook over de gezondheidsrisico’s, de gebrekkige informatievoorziening en de procedure in het geheel.

De gemeente Zwolle had uitnodigingen verstuurd naar o.a. bewoners aan de Leerinkbeek, maar hebben volgens andere buurtbewoners verzuimd een groter deel van omwonenden op de hoogte te stellen. Bewoners aan de Leerinkbeek zelf hebben daarom kopieën van de uitnodiging verder verspreid.
 
Vragen van onderstaande strekking kwamen aan bod:
Waarom wordt een aanbeveling van de WHO terzijde geschoven, om masten niet in een straal van 400 meter bij scholen te plaatsen? De gevolgen van de straling op langere termijn zijn immers niet duidelijk?
In hoeverre zijn pogingen ondernomen om een alternatieve locatie te vinden voor de antenne op andere hoge gebouwen in de wijk?
Wat heeft er toe geleid dat er van locatie A naar locatie B is uitgeweken?
Waarom zijn buurtbewoners laat en onvolledig geïnformeerd, nadat de aanvraag is ingediend?
En zo waren er andere vragen en opmerkingen. 
Volgens de telecomaanbieder zijn er geen alternatieve gebouwen waarop de antenne geplaatst kan worden omdat SWZ en VvE’s van de gebouwen dit niet willen. Op verzoek van aanwezigen heeft de wijkwethouder beloofd nogmaals in gesprek met SWZ te gaan om hun besluit te heroverwegen. De beste optie voor een antenne is op een hoog gebouw en de flatbewoners en andere SWZ-huurders zullen in de nieuwe situatie immers ook tegen deze antenne aan moeten kijken, zegt een boze wijkbewoner.
Inmiddels is er door de telecomprovider een vergunningaanvraag ingediend bij de gemeente, waarover het college naar verwachting voor 11 maart a.s. een uitspraak zal doen.
 Na dit besluit is er nog 6 weken de tijd om bezwaar aan te tekenen.
De buurt roept op om goed na te denken over de gevolgen van de plaatsing van deze enorme mast in het mooie park, en bezwaar aan te tekenen bij de gemeente.
Artikel delen:
Reacties 23
 1. Klassiek NIMBY gedrag dit. Die mast moet toch ergens komen, en dit lijkt mij een zeer geschikte lokatie. Alle mensen die klagen moeten eens goed nadenken hoe het komt dat je bijna overal in nederland telefoonbereik hebt.


  ⚠️ Meld

 2. We willen wél mobiel bereik, we willen geen mast.
  Dat gaat niet samen.

  Thuis hebben we een dozijn stralingsmakers en weten we er niks van. Wifi, magnetrons, je eigen mobieltje dat je al hebt, dect telefoons, inductiekookplaten, een smarttv en ga zo maar door.

  Ik vind het hypocriet en bovendien is gebrek aan bereik/dekking een bedreiging voor goede bereikbaarheid van, aan en door hulpdiensten.

  Mijn broer woont in de Aa landen en ondanks dat KPN keer op keer het beste netwerk heeft, is het bereik zozo. Nee, soms moet er geen bezwaarprocedure mogelijk zijn.  ⚠️ Meld

 3. @FCZZ, lees hier een klein stukje uit het bericht hier boven

  ”Omdat Woningbouw SWZ, na klachten van bewoners, geen telecomantennes meer op haar flatgebouwen wenst”

  idd…je kunt er snel overheen lezen.


  ⚠️ Meld

 4. Ach. A.s het nu gaat over masten of geluidsoverlast…… zwolle heeft gewoon teveel last van haar zeik burgers die overal last van hebben. Niks mag meer… zeikstad.nl


  ⚠️ Meld

 5. Hierbij de oplossing:
  Een stukje ten noorden van de huidige lokatie is een al omheind stuk grond. Ook te zien op de foto. Denk van de plantsoendienst/rova o.i.d. Dit ligt verder van de woningen, minder in zicht en het hek is er al. En je tast het park niet aan. Daarnaast zal de antenne niet in de vliegroute van veel vogels liggen. Deze route ligt parallel aan het park en de mast op de boogde lokatie staat daar midden in. Kortom de ultieme oplossing is het verplaatsten van de mast naar de circa 100 meter noordelijker gelegen plek.
  O ja. Dit advies is gratis. Scheelt straks weer in mijn mobiel abonnement.


  ⚠️ Meld

 6. Klassiek NIMBY gedrag dit, wordt de mensen verweten…Het is echter een NIABY. Niemand wil zo’n mast. Not In Anyone’s Backyard. De blootstellingslimieten voor EMV in Nederland zijn veel te hoog. Het is niet goed geregeld in Nederland. Geen wonder dat mensen bezwaar maken!


  ⚠️ Meld

 7. Ik heb ook meerdere telecomantennes in mijn “achtertuin” staan, nergens last van behalve goed bereik op mijn telefoon.
  Angst voor straling is een zwaar overschat probleem, dat vooral word opgebracht om dingen zoals antennes in de buurt te voorkomen. Als je echt bang bent voor die straling kun je maar beter je telefoon weggooien.


  ⚠️ Meld

 8. @Abouali : De gevolgen van teveel straling is juist een zeer onderschat probleem! ER zijn allang onderzoeken die dit aantonen.
  Bij jonge kinderen heeft het effect op (ontwikkeling van) de hersenen.
  Een mobiele telefoon naast je bed heeft invloed op je slaappatroon.
  Je kunt iets niet willen zien of horen en/of gewoon doen of iets er niet is, dan heb je idd. ogenschijnlijk geen probleem.
  Helaas zijn er steeds meer mensen die wel klachten hebben van te veel straling. Het is idd. overal aanwezig, je kunt er eigenlijk niet aan ontkomen. Hoe belangrijk is het om altijd en overal mobiel bereikbaar te zijn? Veel mensen zijn alleen maar (zwaar) verslaafd aan hun telefoon.


  ⚠️ Meld

 9. Maar dat effect is gebaseerd HOE mensen er mee omgaan. Niet op de evt. schadelijke gezondheidsgevolgen van straling. Je zegt het zelf al; mensen zijn verslaafd aan hun telefoon.


  ⚠️ Meld

 10. En Yvon, bijvoorbeeld straling uit een magnetron zit in hetzelfde spectrum als je wifi router, wedden dat jij ook vaak zat je hapje opwarmt in de microgolfoven?


  ⚠️ Meld

 11. Ik kan mij het bezwaar van de buurtbewoners wel voorstellen. Zo’n flat is een ideaal punt voor een antenne, je zit dan immers al op hoogte. Als SWZ hiermee stopt op alle flats in Zwolle (en dat zijn er nogal wat) zal dat betekenen dat er in de toekomst meer van deze enorme masten geplaatst gaan worden. Dit is slechts het begin en gaat veel meer Zwollenaren raken. Dit soort plannen kunnen maar beter in de kiem gesmoord worden. SWZ moet nog maar eens goed nadenken over de gevolgen van dit beleid. Dadelijk staat de mast naast de flat, daar schieten de bewoners ook niets mee op. Iedereen zonder commercieel belang zal toch inzien dat het een krankzinnig plan is om een 40 meter hoge mast in een prachtig park te zetten, zo dicht op huizen en scholen?!
  Natuurlijk wil iedereen graag bereik, maar niet ten koste van alles. Er zijn echt wel betere alternatieven te bedenken.


  ⚠️ Meld

 12. mooi hoe selectief de SWZ met de meningen omgaat: SWZ huurders rond het park wordt niets gevraagd en de flatbewoners hebben dus een sterkere stem?

  En de NIMBY of NIABY discussie is hier niet aan de orde. Het gaat er niet om of er wel of geen zendmast moet komen. Daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Onze infrastructuur vraagt daar nou eenmaal om. Ook vind ik persoonlijk het stralings-argument niet van toepassing. Een hemelsbrede afstand van 100m verplaatsing van zendapparatuur maakt daarop geen enkel verschil. Sterker nog: de flat zal een blokkade vormen voor de zendapparatuur en daardoor zullen alle telefoons in de “zendschaduw” harder moeten werken om te zenden/ontvangen. Dat betekent dus meer straling van de telefoon die je in je broekzak of borstzak hebt. Wat zouden daarvan de gezondheidseffecten zijn?

  Het gaat er volgens mij vooral om dat je je stad en de daarbij behorende bebouwing efficiënt moet benutten! En dat je als inwoner (of woningcorporatie) verder moet kijken/denken dan je neus lang is.

  Je gaat je eten toch ook niet naast je bord op tafel serveren, omdat degene die moet afwassen altijd klaagt? Al gevraagd wat degene die de tafel schoonmaakt ervan vindt? (Oké, dat is een beetje flauw, maar wel net zo onlogisch als wat hier gebeurt)  ⚠️ Meld

 13. Het belang van KPN Tele 2 Ziggo gaat boven het belang van omwonende burgers.
  Het bereik van jou mobieltje is het belangrijkste in het leven.
  Koste wat het kost je moet bereikbaar zijn.
  Ik heb zelf niet zo’n suf ding en ben dus ook niet bereikbaar en wat ben ik daar blij om dan hoef ik ook niet mee te gaan in de I Phone cultuur van deze tijd.
  Ik vind dit een inbreuk op de natuur in onze mooie groene AA landen.
  Het zal wel weer een hamerstuk worden in onze Zwolse gemeenteraad.
  Het is misschien nog een optie om er klimop tegenaan te laten groeien


  ⚠️ Meld

 14. Hallo,

  Ik ben erg geschrokken voor het plaatsen van zon enorme zendmast.
  Al lang heb ik mij afgevraagd wanneer ik bij iemand op bezoek en er in de verste verte GEEN mast staat ik mij stukken BETER voel.
  Graag zou ik de straling hier wonend in de flat willen laten meten.Kan dat?? En een magnetron (zeer slecht voor de voeding) heb ik al helemaal niet!Ook geen WIFI! Weg met die masten op de flats, plaats ze veel veel verder weg van de bewoning. In Frankrijk mag op de scholen GEEN Wifi worden gebruikt. Hier mag ALLES !!!
  Alajeblieft NIET in de buurt van bewoning. Veel teveel electrosmog.:'(


  ⚠️ Meld

 15. Denk er om dat je je elektrische wekker niet in de slaapkamer neerzet. Mensen onderschatten de electrosmog die dat ding uitzendt nog wel eens.


  ⚠️ Meld

 16. als je je niet lekker voelt, en je weet niet waar het aan ligt, dan kun je altijd nog die straling als oorzaak aanwijzen. Prima. Maar dat wil niet zegen dat anderen daar dan ook last van moeten hebben8)


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.