Bibliobox in Fraterhuis filmfestival

Tijdens het driedaagse filmfestival, van 16 november tot en met 18 november in het Fraterhuis, wordt “De Uitbreiding van Polder Mastenbroek” vertoond. Deze film van Sjaak Langenberg en Theo van den Aker, gerealiseerd in opdracht van de Provincie Overijssel, Stichting Kunst & Cultuur Overijssel (KCO), gemeente Zwolle en Zwartewaterland en SKOR, is op 17 november om 14.45 uur te zien.

Daarnaast wordt er aandacht geschonken aan vier films uit de Bibliobox, een presentatiekist vol kunstprojecten in het landelijk gebied. KCO koppelt een inhoudelijk gesprek over de film en de inzet van kunstenaars in landelijk gebied aan de vertoning.

In de film, die met regelmaat in binnen en buitenland wordt ingezet als voorbeeld van een unieke omgang met landschappelijke projecten, staat het gebied Mastenbroek (tussen de plaatsen Kampen, Zwolle en Hasselt) centraal. De film van Langenberg toont het actuele spanningsveld tussen stad en platteland in een verrassend nieuw perspectief. Langenberg is kunstenaar en publicist, maar is meerdere malen geroemd om zijn prachtige filmcreaties.

KCO is host van de Bibliobox. Dit bijzondere project van kunstenaar Wapke Feenstra is vormgegeven als een uitklapbare transportkist die verschillende kunstprojecten in een landelijke context presenteert. De box, die bedoeld is om lokale en landelijke projecten te bundelen en bekend te maken onder het publiek, bevat films, boeken en cd’s. Meer informatie over Bibliobox is te vinden op: www.bibliobox.org

Een drietal (internationale) kunstprojecten zal gepresenteerd worden tijdens het filmfestival, deze zijn te bekijken op kleinbeeld: Harvest van Anne Lise Stenseth, A village does Nothing en Bata-ville. De uitbreiding van polder Mastenbroek, één van de projecten die onderdeel vormt van de box, wordt op 17 november getoond als vast onderdeel van het filmfestival in het Fraterhuis.

Voor en tijdens de voorstelling wordt er door Kunst & Cultuur Overijssel (KCO) een presentatie en debat verzorgd. Het inleidende gedeeld wordt door Wapke Feenstra, beeldend kunstenaar en archivaris van kunstprojecten in het landelijk gebied, voor haar rekening genomen. Na de vertoning van de film zal Annelies van der Horst, projectleider cultuur en ruimte, namens de provincie spreken over deze unieke documentaire. Er zal eveneens gelegenheid zijn voor discussie en reflectie over de film. Daarnaast zullen de aanwezigen hun gedachten kunnen uiten over de inzet van kunstenaars in een landelijk gebied. KCO biedt alle geïnteresseerden zo een unieke mogelijkheid om kennis te maken met kunstprojecten in het landelijk gebied binnen en buiten Overijssel.

Artikel delen:

Reageer