Spoedvragen rond zendmast Aa-landen

Zwolle – In het park langs de Maaslaan in de Aa-landen komt een 40 meter hoge GSM-zendmast te staan. Niemand wil die toren daar: omwonenden niet, de gemeente niet, en de telecomproviders niet. Dat zegt de plaatselijke PvdA maandag. Toch komt de mast er, midden in het park langs de Westerveldse Aa. De PvdA stelt hierover nu met spoed schriftelijke vragen aan het college.

zendmast.jpg 

Mondelinge vragen zouden pas gesteld kunnen worden in de raadsvergadering van 7 maart a.s. De zendmast voor mobiele telefonie staat nu nog op een flat van SWZ aan de Dollard. De woningbouwcorporatie heeft het huurcontract met de telecomproviders opgezegd. Om voldoende dekking voor mobiele telefonie en hulpdiensten te garanderen moet de mast dus worden verplaatst. De enige optie voor de nieuwe locatie is, zoals het nu lijkt, het park langs de Maaslaan.

Gefrustreerde omwonenden
Omwonenden van het park zijn boos en gefrustreerd door de gang van zaken. Dat bleek donderdag 25 februari op een informatiesessie in de Sionskerk, en ook al op een soortgelijke sessie in september van vorig jaar. Bewoners van de Leerinkbeek en de Westkreek voelen zich het kind van de rekening. De mast wordt hen, zo was op de informatieavond de tendens, door de keel gedrukt. Bovendien schoot de informatievoorziening vanuit de gemeente volgens hen veel te kort. 
 
Meest frappante aan de informatieavond was echter dat snel bleek dat niemand van de aanwezigen wilde dat de mast wordt gebouwd. Niet alleen de bewoners zien het niet zitten, ook wethouder Van As en John van der Lee van T-Mobile gaven aan dat zij liever zouden zien dat de mast ergens op een dak blijft staan. Niemand die het wil, en toch gebeurt het. “Een Kafkaiaanse toestand,” vindt PvdA-raadslid Jan Slijkhuis. “Wij begrijpen dat GSM-masten nu eenmaal noodzakelijk zijn. De mast moet dus ergens staan. Maar de manier waarop de gemeente tot deze locatie is gekomen verdient geen schoonheidsprijs.”
 
De PvdA dient spoedvragen in bij het college, e nwil van wethouder Van As weten:
* Deelt het college de mening van de PvdA dat de locatiekeuze op een ongelukkige manier tot stand is gekomen? 
* Vindt het college net als de PvdA dat de informatievoorziening naar de wijk gebrekkig is geweest? Zo ja, op welke manier denkt het college in de toekomst de inwoners beter bij het proces te betrekken?
* De PvdA constateert dat het vertrouwen van inwoners uit de buurt in de gemeente een deuk heeft opgelopen. Op welke manier denkt het college het vertrouwen te herstellen?

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Niemand wil die toren daar: omwonenden niet, de gemeente niet, en de telecomproviders niet

  Als niemand hem daar wil hebben wie zet hem er dan neer


  ⚠️ Meld

 2. Antennes gewoon weer op de Dollard-flat. Het lijkt mij een no-brainer. Alleen SWZ mag zich realiseren dat het haar starre houding is die aanleiding geeft voor deze 40-meter-mast als oplossing. Als SWZ daar in volhardt staan er binnen afzienbare tijd nog een flink aantal van deze masten naast SWZ-hoogbouw in Zwolle. Een kafkaiaans beeld: een mast naast een flat in plaats van een antenne op het dak.


  ⚠️ Meld

 3. Niemand wil dat ding. Bewoners van de flat willen ook geen straling boven hun hoofd. Warom maken ze geen mast in de vorm van een grote boom? Mooi groen kleurtje zodat de horizonvervuiling iets minder wordt. Of een mast met echte begroeiing.


  ⚠️ Meld

 4. Zo’n mast van 40 meter (hoger dan de watertoren op de Turfmarkt) zet je toch niet in een groenzone. Zoek een plek bij de Dobbe: groot parkeerterrein en groenstroken. Is ook een markant punt op een centraal punt in de wijk.  ⚠️ Meld

 5. Niemand wil die mast, en toch komt hij er, omdat slechts één belanghebbende – SWZ – niet mee wil werken. Dat is toch van de zotte? Laat de gemeente de daken van de flats maar onteigenen. Het algemeen belang gaat voor.


  ⚠️ Meld

 6. @rietpluim en alle anderen die vinden dat deze SWZ-flats de antennes maar moeten accepteren: NIMB geldt OOK voor de daken van huurwoningen, dus ook voor flatdaken. De daken van die flats hebben al zo’n 30 jaar deze antennes en de negatieve aspecten er van gedragen, het is nu toch wel eens tijd dat een ander dat een poosje doet.
  En nee, ik woon daar niet (meer).


  ⚠️ Meld

 7. Criticus – Er zijn geen negatieve aspecten. Heel Aa-landen, wat zegt ik, bijna heel de wereld wordt gedekt door GSM en UMTS en dan zouden een paar flatbewoners daar ziek van worden? Flauwekul. En niet als de mast een paar meter verderop staat? Nog meer flauwekul. Er gaat natuur naar de klote door jullie bijgeloof.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.