Sloop en bouw in het centrum van Zwolle

Zwolle – Vanaf het terras van brasserie De Hofvlietvilla zijn drie grote bouwkranen zichtbaar die hun omgeving domineren. Aan de overkant van de Pannekoekendijk wordt de nieuwe megabioscoop van Pathé aan het Katwolderplein opgetrokken, waarvan de noordoosthoek dicht tegen het naastgelegen fietspad wordt aangebouwd. Ook wordt duidelijk dat de veelbesproken Rodetorenbrug een mooie verbinding zal gaan vormen tussen de binnenstad en de nieuwe bioscoop met parkeergarage.

melkmarkt.jpg

Aan de Melkmarkt staat een torenhoge bouwkraan van aannemer Wessels Rijssen. De bouw van de Primark is begonnen en de betonnen staanders en leggers worden aangevoerd door grote vrachtwagens en met de bouwkraan op hun plaats in de nieuwbouw gehesen. De enigszins gekromde frontgevel begint al vorm te krijgen. Langzaam maar zeker verdwijnt de Peperbus weer uit het straatbeeld van de Melkmarkt en wordt het al lastig te bedenken hoe het er hier een jaar geleden uitzag toen de oude huizen en kantoren er nog stonden.

oude_bieb.jpg
 
oude_ziekenhuis.jpg
Foto’s: Hennie Vrielink
 
Het sloopbedrijf van de Scheffer Groep heeft inmiddels de achterkant van de oude bieb aan de Spoelstraat volledig gesloopt en er gaapt een groot gat dat nog vol ligt met oud verwrongen ijzer en brokstukken beton. De oude kelder en fundering moeten er nog uit en dan kan dit terrein bouwrijp worden gemaakt voor de bouw van Zara. Wel is aan de gebouwen die deze plek omringen duidelijk af te lezen dat er hier al eeuwenlang is gewoond en gewerkt.
De sloop van het oude ziekenhuis aan de Weezenlanden is al een tijd bezig, maar de firma Boverhoff is nog niet klaar met deze omvangrijke klus. Op dit moment wordt het gebouw naast de rechtbank gesloopt en met de afbraak van de overgebleven flats van het oude ziekenhuis is een begin gemaakt. De sloopwerkzaamheden tegen de achtergrond van de nieuwe blauwglazen rechtbank levert een mooi contrast op. Het is nog moeilijk voor te stellen dat er op dit terrein een nieuwe woonwijk zal verrijzen, waar over enkele jaren kinderen zullen spelen en bewoners zich thuis zullen gaan voelen.
Aannemer Salverda is druk met de asbestsanering van de voormalige gebouwen van de GGD aan de Zeven Alleetjes voordat met de verbouwing van dit complex kan worden begonnen. Het ziet er allemaal nogal desolaat uit, maar over ruim een jaar zullen hier in de Stadkamer boeken worden geleend en bezoekers een kopje koffie drinken in het biebcafé of op het terras in de voorjaarszon gaan genieten van een drankje.

Er is niet vaak tegelijkertijd zoveel gebouwd en gesloopt in het centrum van Zwolle. Somtijds lastige besluitvormingsprocessen bij de gemeente, vele meningen en oordelen van betrokken Zwollenaren en ambitieuze plannen van ondernemers hebben uiteindelijk geleid tot opdrachten aan sloopbedrijven en aannemers die nu druk aan het werk zijn in onze mooie historische binnenstad, waarvan de resultaten steeds meer zichtbaar worden.

Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reactie 1
  1. De bouw op de Melkmarkt gaat echt in een razend tempo. Eerder dacht ik dat de overdracht aan Primark in mei onhaalbaar zou zijn, maar nu ik zie hoe snel de prefab-elementen geplaatst worden lijkt het ineens best wel realistisch. Het wordt volgens mij wel een behoorlijk massa/muur, dus het zal vooral van de steensoort en detaillering afhangen hoe het uiteindelijk oogt, maar ik heb nog steeds goede hoop dat het geheel toch goed in de omgeving zal gaan passen.

    Verder vormt de nieuwe bioscoop zich ook snel, dat wordt ook een mooie toevoeging aan de stad denk ik.


    ⚠️ Meld

Reageer