Open Sterrenkijkavond Zwolle

Zwolle – Onder het motto: “De hemel is van iedereen” organiseert de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) elk jaar landelijke sterrenkijkdagen. In 2016, de 40ste keer, is dit op 12maart. In Zwolle wordt op Doepark Nooterhof deze Open Sterrenkijkavond georganiseerd door de Vereniging voor Weer‐ en Sterrenkunde Thales. Vanaf 20.00 uur tot 22.00 uur kunnen jong en oud (bij goed weer) door verschillende telescopen de sterrenhemel bewonderen. In het rode gebouw onder de koepel is er zo nodig een binnenprogramma. De toegang is vrij.

sterrenkijken.jpg 

Bij meer dan 50 publieksterrenwachten, afdelingen van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde en bij particulieren verspreid over Nederland is iedereen welkom om eens door een telescoop naar de hemel te kijken. De blikvangers van de avond zijn: de maan met zijn kraters (eerste kwartier), Jupiter met zijn manen en het sterrenbeeld Orion met zijn nevels. Maar ook veel verder weg in het heelal zijn in de telescoop interessante objecten te zien. De maan staat in het Eerste Kwartier en is daarom goed zichtbaar in de vroege avond aan de zuidelijke hemel. Met name aan de oostelijke kant zijn de maankraters erg goed te zien.

In het sterrenbeeld Leeuw zien we Jupiter, de reuzenplaneet met vier van zijn manen. Met de telescoop is goed te zien hoe deze zich in de loop van de avond verplaatsen. Doe daarom zelf ook de waarneming die Galileo Galilei in 1612 er toe bracht te stellen dat de aarde niet het middelpunt van het heelal is waaromheen alle hemellichamen draaien.
Ook als het niet helder zou zijn is er een aanvullend programma met verhalen over sterrenkundige onderwerpen. Met behulp van een planetariumprogramma kan de hemel ook in de zaal zichtbaar gemaakt worden.

Artikel delen:

Reageer