Comité start petitie tegen zendmast in Aa-landen

Zwolle – Buurtbewoners uit de wijk Aa-landen Noord, die tegen de plaatsing van een hoge zendmast aan de Waallaan zijn, hebben zich verenigd in het Comité Opgepast Zendmast. De actiegroep is op internet een petitie gestart tegen de plaatsing van de zendmast in hun buurt, en wil de zendmast op de huidige locatie aan de Dollard houden.

petitie_zendmast.jpg 

Omdat Woningbouw SWZ, na klachten van bewoners, geen telecomantennes meer op haar flatgebouwen wenst, zal de huidige mast op de flat aan de Dollard vanaf maart 2016 verdwijnen. In september 2015 was er nog het plan om de mast wat zuidelijker in het park te plaatsen, ter hoogte van de Sombeek, maar na veel verzet van bewoners wordt er nu uitgeweken naar de alternatieve locatie.
 Er ligt nu een vergunningaanvraag bij de gemeente om een antennemast te plaatsen met een hoogte van 39,5 meter en een grondoppervlak van 7×7 meter, omheind door een 2 meter hoog hek aan de Maaslaan. In deze mast komen antennes van 4 telecomaanbieders onder elkaar, die in 3 richtingen hun signaal zullen uitstralen.

zendmast.jpg  

Tijdens de informatiebijeenkomst van de afgelopen maand was er wederom verzet vanuit de omwonenden. Dit ging niet alleen over de plaatsing van de mast zelf, maar ook over de gezondheidsrisico’s, de gebrekkige informatievoorziening en de procedure in het geheel. De lokale PvdA vraagt zich inmiddels ook af hoe het zit met de gang van zaken rond de plaatsing van deze zendmast in de Aa-landen.

Artikel delen:
Reacties 37
 1. Jammer dat deze mensen wel de zendmast bij wijkbewoners willen hebben in plaats van bij hun zelf. Van je wijkbewoner moet je het maar hebben.


  ⚠️ Meld

 2. Dus dat comité bestaat uit 1 moeder die haar man, kinderen en buurvrouw dwingt mee te doen? Moet iemand dit nog serieus nemen?


  ⚠️ Meld

 3. Straling is echt niet zo onschadelijk als jullie hier voorspiegelen en willen doen geloven.
  Blijf vooral je kop in het zand steken.
  Er zijn onderzoeken die de schadelijkheid aantonen maar je moet ze wel willen lezen.


  ⚠️ Meld

 4. ik ken iemand die in de flat aan de Dollard woonde en moet verhuizen omdat ze ziek werd van de straling en dit is geen fabel dit is medische aangetoond , ga mij dus niet vertellen dat de straling niet gevaarlijk is meneer van Eijsden weet u wat zet een mast boven op uw huis is alles opgelost


  ⚠️ Meld

 5. Ah, de burgelijke ‘not in my backyard’ houding viert weer hoogtij in de Aa-landen. Gewoon die mast laten plaatsen en over een jaar hoor je er niemand meer over. Gelul over dat het ongezond zou zijn, zijn absolute paranoia bullshit. Als ze écht zouden vinden dat die straling gevaarlijk is dan zouden ze in een petitie oproepen tot het verwijderen van alle zendmasten, maar nee, het gaat hier weer puur om eigen belang. Die mast komt er, deal with it zou ik zo zeggen!


  ⚠️ Meld

 6. zucht…en de magnetron, een inductieplaat (peacemaker schijnt er al veel last van te hebben), wifi, je mobieltje. allemaal straling.
  Hoe willen die mensen straks naar de stad gaan zonder geraakt te worden door straling:o maar…wel mobiel bereikbaar willen zijn.
  ik vind overigens die mensen op de foto ook redelijk voor ”paal” staan, maar goed das persoonlijk.  ⚠️ Meld

 7. Wel protesteren de mast maar intussen lopen ze allemaal met ipads en mobieltjes die
  a, zonder mast niet werken
  B,net zoveel uitstralen
  En owee als ze n slecht signaal hebben  ⚠️ Meld

 8. Gezien wie de eigenaar van die site is? Ff whois doen. Aaii zelfs mijn kabels kunnen alzheimer veroorzaken pfff. Schrikbarend. Ff zonder dollen soms heeft ze wel gelijk maar de consequenties die er aan gehangen worden zijn onzin aluhoexje gedoe


  ⚠️ Meld

 9. @Ans: GSM masten stralen opzij, niet naar onderen. Als de straling dus gevaarlijk zou zijn, had je er juist in de flat geen last van. Die bekende van jou is om andere reden ziek geworden.


  ⚠️ Meld

 10. Twee oplossingen:
  1)
  Verplaats de locatie circa 100 m noordoostelijk naar het al omheinde rovaterreintje. Mast ligt dan gemiddeld het verst van woningen en is minder zichtbaar. Daarnaast geen verstoring parkbeeld meer.
  2)
  Op flat blijven maar daar dan een stralingwerende laag onderleggen.

  Stemmen hier ter plaatse (-:


  ⚠️ Meld

 11. db: als iemand een stukje schrijft is dat nog géén waarheid.
  Wat een drukte om niks zet dat mastje gewoon daar neer met een Mac.Donald mast er naast.


  ⚠️ Meld

 12. @Bantega
  “GSM masten stralen opzij, niet naar onderen”

  Lariekoek. Radiostraling kun je wel enigzins richten en daardoor voor andere richtingen verzwakken, maar niet uitsluiten.  ⚠️ Meld

 13. Is er een reden dat niet naar bestaande bouwwerken gekeken wordt om de antennes op te plaatsen? Er zijn toch wel wat plekken te bedenken waar je die 39m hoogte haalt zonder dat er een aparte mast voor gebouwd hoeft te worden? Neem die reclamezuilen van de Mac of die bij de IJsselhallen. Of zijn die al behangen met antennes?


  ⚠️ Meld

 14. Ik snap jullie reactie wel.

  Echter ga ik niet zo maar geloven wat de regering zegt.
  Zolang er belangen meespelen in de politiek zullen wij nooit
  te weten komen hoe het werkelijk zit.

  Ik waarschuw alleen,voorkomen is beter dan genezen!


  ⚠️ Meld

 15. Wel een stelletje z**kerd daar in AA-landen, volgens mij kwam de meeste kritiek op die McDonalds-mast ook al uit die wijk. Zullen wel een boel HUDS’ers wonen…


  ⚠️ Meld

 16. Iedereen focust zich nu alleen op het punt wat betreft gezondheid, maar het is gewoon erg zonde om die mast in deze groene omgeving neer te planten. Op een gebouw heeft niemand er qua zicht last van.

  @zwolsehans; dat ROVA terreintje wat jij bedoelt is al jaren geleden weggehaald en is nu ook ‘natuur’.


  ⚠️ Meld

 17. @adnil
  Dan dus optie 2: op de flat met stralingwerende laag eronder. Dan is het enige bezwaar weggenomen. En van het grld dat bespaard wordt op mast, hek enz goed te betalen.


  ⚠️ Meld

 18. Kunstmatige opgewekte gepulste elektromagnetische straling stopt niet automatisch bij aankomst van het menselijk vel lezen wij op stopumts.nl. Schadelijk voor planten, dieren en mensen omdat de kunstmatig opgewekte straling interfereert met de natuurlijke straling waaraan we al miljoenen jaren zijn blootgesteld. De kunstmatige gepulste opgewekte elektromagnetische straling en de natuurlijke straling veroorzaakt door interferentie veroorzaken straling die schadelijk kan zijn voor levende organismes


  ⚠️ Meld

 19. Inderdaad Hans, het valt best mee met het digitale asbest van de eeuw.
  Je moet ook niet geloven dat de wereld rond is want die is plat.
  En je moet ook niet geloven dat sinterklaas niet bestaat.
  Mijn buurman adem vorige week asbest in en hij mankeert niets want ik zag hem net nog lopen.  ⚠️ Meld

 20. Focus op problemen en niet op oplossingen. Als zo moeilijk is heeft iemand dan geen mast overwogen? Consequentie is toch voor bewoners zelf? Dus laat ze dan geen mast hebben.


  ⚠️ Meld

 21. @johann

  Bantega heeft wel degelijk gelijk. Die masten stralen opzij. Ik werk in het ziekenhuis van Hoogeveen en zo’n beetje elke telecomaanbieder staat hier op het dak. Er is gemeten dat onder de masten het signaal van andere masten wordt opgepikt en dat je pas buiten op de parkeerplaats het signaal van de mast op het dak oppikt.  ⚠️ Meld

 22. Probleem is dat de huurders van SWZ denken dat straling schadelijk is. Daarom willen ze geen antennes meer op hun dak. En helaas heeft SWZ daar zijn oren naar laten hangen.

  Ik hoef geen aluhoedje; ik wil gewoon niet zo’n lelijk ding in het park terwijl er tien meter verderop een flatgebouw is waar dat ding makkelijk op kan.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.