Première Unicef Kinderrechten Filmfestival

Zwolle – Het Unicef Kinderrechten Filmfestival strijkt weer in Zwolle neer. Op woensdag 9 maart ontvangt bioscoop Pathé De Kroon meer dan 200 filmsterren afkomstig van basisscholen uit Zwolle en omgeving.

krff_filmsterren_premire_zwolle_april_2015.jpg
Unicef kinderrechten filmfestival 2015

Kinderen uit groep 7 en 8 hebben met hun klas een film over kinderrechten bedacht én gemaakt. Wethouder Jeugd Ed Anker verzorgt de feestelijke opening van de première. Door leerlingen films te laten maken over kinderrechten wil UNICEF kinderen bewust maken van hun rechten. Aan de jury, bestaande uit onder meer actrice Maaike Bakker (Het Huis Anubis, Pestkop) de lastige taak de beste Zwolse kinderrechtenfilm te kiezen. De winnaar gaat door naar de landelijke finale in Amsterdam.  Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (KRFF) is een samenwerking tussen UNICEF Nederland en Hollywood in de Klas. In het grootste filmeducatieproject voor Nederlandse basisscholen krijgen kinderen de kans hun ideeën en verhalen over kinderrechten om te zetten naar een echte korte speelfilm. De tien vertoonde films in Zwolle worden door de deskundige jury beoordeeld op onder meer filmtechniek, acteerprestaties en de wijze waarop het gekozen kinderrecht in de film aan bod komt.

Alle kinderen hebben rechten: buiten spelen, naar school gaan, computeren, een appel bij de lunch, je ouders knuffelen. Zomaar een paar alledaagse voorbeelden van kinderrechten. In veel andere landen hebben kinderen deze rechten niet. Kinderen in Nederland worden door het KRFF-filmproject op creatieve wijze bewust gemaakt van kinderrechten in de wereld. Filmcoach Freek Commandeur is sinds 2014 betrokken bij de Zwolse editie van het Kinderrechten Filmfestival: “Het is prachtig om te zien hoe de leerlingen ook dit jaar weer druk bezig zijn geweest met de verschillende kinderrechten,” vertelt Freek enthousiast. “Ze hebben uit de in totaal 54 kinderrechten er één uitgekozen voor hun filmscript. Dat hebben zij zelf geschreven. We hebben de film daarna in een halve dag opgenomen. De kracht van de films is: de boodschap duidelijk vertellen in een film die ook leuk is om naar te kijken. En humor mág!” Dat is bij alle films duidelijk gelukt. Woensdagochtend zijn de tien originele korte films te zien in Pathé De Kroon.

Voor het UNICEF Kinderrechten Filmfestival gaat de klas op multimediale wijze aan de gang met het onderwerp kinderrechten. In het Filmlab op www.krff.nl leren ze alles over filmopnames maken, acteren voor de camera en scripts schrijven. De klas neemt de film zelfstandig of met een filmcoach op. Zelfgemaakte tekeningen worden in de films als animatie gebruikt, waardoor het eindresultaat bij iedere première weer verrast! Dit schooljaar worden honderden korte films gemaakt door kinderen uit het hele land. Het KRFF-project eindigt met een grootse finale in bioscoop Tuschinski in Amsterdam op 24 juni 2016. Deze landelijke finale wordt gepresenteerd door Unicef ambassadeur Klaas van Kruistum, bekend van het populaire jeugdprogramma Z@pplive en Wie is de mol?

Artikel delen:
Reacties 4

Reageer