Let op bedelende dak- en thuislozen

Zwolle – Bij de politie komen steeds vaker signalen binnen over bedelende dak- en thuislozen in de binnenstad van Zwolle.

bedelen.jpg 

Veel mensen geven hen geld om bijvoorbeeld eten of drinken te kopen. In Zwolle zijn voor dak- en thuislozen voldoende voorzieningen beschikbaar om te kunnen eten, drinken en slapen. De dagopbrengst van het bedelen is voor deze personen aanzienlijk en wordt naar alle waarschijnlijkheid gebruikt om te voorzien in hun verslaving. De politie van Zwolle wil u er graag op attent maken dat uw gift, hoe goed bedoeld ook, in de meeste gevallen niet wordt gebruikt voor het doeleinde waar u de gift voor hebt bedoeld.

Artikel delen:
Reacties 48
 1. De politie heeft groot gelijk. Door geld te geven worden de problemen inderdaad alleen maar groter. En lokt ook nog eens extra ‘halers’ aan. De opvangmogelijkheden zijn inderdaad behoorlijk op peil in Zwolle. Dus daarvoor hoeft het niet.

  En wie mag de resulterende zooi opruimen ? Inderdaad de politie. Niet mensen zoals Benbi, die zie je dan ineens niet meer.

  Wil je geven, geef dan aan hulpgevende organisaties zoals bijvoorbeeld het Leger des Heils of Stichting De Herberg, die weten het gegeven geld verstandiger uit te geven.


  ⚠️ Meld

 2. Benbi, voorlichting is ook een taak van de politie. Irritante bedelende junks dat zijn wel degelijk “echte dingen” zoals jij het noemt en waar ik mij en velen toch wel vaak aan stoor.


  ⚠️ Meld

 3. Dit gaat (onder andere) om dat ‘stel’ dat altijd in en rond de binnenstad rondloopt?
  Ik bedoel die man met rossig haar en ielige vrouw met blond/grijzig haar?
  Valt me inderdaad op dat deze vaak geld bedelen namelijk. Ze vertelden me laatst in de stad dat ze moesten betalen voor hun overnachting en nog geen geld genoeg hadden. Een flink aantal cafebezoekers trok na dit verhaal de portemonnee…


  ⚠️ Meld

 4. Wat Berry zegt.
  Er zijn een paar van die stellen die met het verhaal komen voor geld om te overnachten. Bij een ‘nee’ gaat het meestal goed. Soms blijven ze ook doorgaan. Maar veel mensen pakken toch doorgaans de portemonnee, waarmee dit natuurlijk erg aantrekkelijk blijft om te herhalen. Overigens wel een slimme manier, moet het ze het nageven. Altijd in de late uurtjes en opzoek naar onderdak, wie zegt daar nou geen nee tegen?


  ⚠️ Meld

 5. Betekend dat nu ook dat de goede doelen mafia uit de winkelstraat gehaald wordt? Je weet wel, die groepen kleurige jasjes die je overvallen om de lease-auto’s van de raad van bestuur van de zgn goede doelen te betalen en om zelf een aanzienlijk deel van uw “donatie” in hun zak te steken.

  Wil je een zwerver helpen? Haal dan een warme worst oid bij de hema…


  ⚠️ Meld

 6. Bijzonder.. Dat is toch ook gewoon een behoefte.. Net zoals anderen koffie drinken en zonder koffie super chagrijnig zijn!

  Als er een rechercheur een hele middag achter een dakloze meid.. Net zo oud als ik.. aanloopt, had hij die tijd echt wel beter kunnen besteden. En die rechercheur ook nog het lef hebben om mij en mn zusje aan te spreken wanneer we haar toch besluiten geld te geven.. Wat is de voorgeschiedenis van die meid? Weet niemand.. Maar ja ze is verslaafd. Heb liever dat ze mij om wat geld vraagt, dan dat ze de tas pikt van een oma.. ofzo..


  ⚠️ Meld

 7. Wat betreft overnachtingskosten: in De Herberg kost dit ??6,50 per overnachting inclusief maaltijden en douche.
  Maar… men heeft de mogelijkheid om een zwerversuitkering aan te vragen waar o.a. deze kosten van betaald kunnen worden.


  ⚠️ Meld

 8. Hoe kan het dat sommigen met een herbergkrant staan en al jarenlang een woning hebben? Ik ken een aantal voorbeelden en kom net terug van het winkelen. Staat hij weer zielig te doen in zijn invalidekarretje. Heb hem er wel eens op aangesproken en hij zegt dat hij gewoon een vergunning krijgt terwijl hij nogmaals, al jarenlang woont op dezelfde stek in een appartement.


  ⚠️ Meld

 9. De mensen die in de stad vragen om geld voor eten of onderdak hebben allemaal een appartement waar ze ook eten krijgen. Ze vragen het geld dus onder valse voorwendselen. Het wordt gebruikt voor andere doeleinden.


  ⚠️ Meld

 10. Als je de hele dag bij de supermarkt kunt staan om een krantje te verkopen dan kun je ook gewoon als iedereen 8 uur p/dag aan het werk, in de fabriek bijv.


  ⚠️ Meld

 11. voor een winkel staan is iets anders dan
  8 uur in een fabriek werken ….

  maar het levert wel meer op (dan werken in een fabriek)

  zielig op stukje karton staan oude fiets tegen de muur
  eind van de werkdag
  opgehaalt worden door privé chauffeur fiets er in en naar huis


  ⚠️ Meld

 12. woon zelf in de binnenstad, en word regelmatig door haar aangesproken voor die ene extra euro, soms wel 3a4 keer p/d, heb der gezegt, m,n buurman zoekt nog personeel, kun je snel meer verdienen, loopt ze snel weg, raar, he? 😛


  ⚠️ Meld

 13. @onderzoeker: hoezo valse voorwendselen. Dus als jij je overuren betaald krijgt is dat ook onder valse voorwendselen. Je hebt immers genoeg aan je reguliere salaris. gaat om iets extra


  ⚠️ Meld

 14. Wat een betweters weer hier. Een dakloze zoals ze daar rondloopt wordt niet aangenomen door een werkgever, die zijn er helemaal niet.


  ⚠️ Meld

 15. De meesten zijn al te ver van het padje af, die willen niet meer geholpen worden…

  Ik ken er een aantal die in De Herberg hebben gezeten, die er wel voor hebben gekozen om op het rechte pad te komen.Dus de hulp is er wel, maar de meesten willen gewoon niet anders….

  Ik geef ze al jaren niets meer.


  ⚠️ Meld

 16. als de politie er nou eens tegen optrede maar nee hoor. Gisteravond nog op de fietsbrug bij de mediamarkt een op agressieve wijze schooiende zwerver die bij niks geven je nog van alles toewenst waar je niet blij van word. Als je dan belt komt er geen enkele donut etende dikzak even optreden.


  ⚠️ Meld

 17. Nee, klopt. Je vraagt eerst een zwerversuitkering aan en betaald daarvan 6,50 euro voor een overnachting. Het is allemaal ‘broekzak vestzak’ Je betaald ergens voor met geld wat niet van jou is.


  ⚠️ Meld

 18. Joop durft te vragen, zeg!!

  Is het Leger des Heils wel gratis?

  Je kunt bijvoorbeeld het Leger des Heils opgeven als postadres. Dan ontvang je een uitkering.


  ⚠️ Meld

 19. @Mike70: geldt dat in jou redenatie dan ook voor mensen met een bijstands- of werkloosheidsuitkering? Is immers in jou redenatie ook niet geld van hun….


  ⚠️ Meld

 20. Interessante stelling van Mike. Wanneer is geld van jou en wanneer niet. Volgens mij is geld wat niet van jou is gestolen geld. Mike stelt dat uitkeringsgeld niet van jou is. Dus alle uitkeringstrekkers zijn dieven?
  En hoe zit het dan met de gouden handdruk waarmee een slechtpresterende commissaris of directeur weggestuurd wordt? Is dat wel van hem? Of is hij ook een dief?


  ⚠️ Meld

 21. En hoe zit het dan met de gouden handdruk waarmee een slechtpresterende commissaris of directeur weggestuurd wordt? Is dat wel van hem? Of is hij ook een dief?

  Dat is tuig van de richel!


  ⚠️ Meld

 22. Mike stelt dat uitkeringsgeld niet van jou is. Dus alle uitkeringstrekkers zijn dieven?

  Ik maak hier niemand uit voor dief Bernard! Laat dat duidelijk zijn!
  Ik wilde alleen aangeven dat je bij een uitkering geld krijgt van de overheid, zonder dat je daarvoor een tegenprestatie hebt verricht. Zodra het op de rekening staat is het jouw geld uiteraard, maar ik heb er wel eens moeite mee dat sommige mensen het van de daken schreeuwen “mijn geld” terwijl heel veel mensen om 6 uur in de ochtend naast hun bed staan om dit systeem in stand te houden. Maar ik distantieer mee dus volledig van de term dief die Bernhard aanhaald.


  ⚠️ Meld

 23. Ik gaf vroeger wel geld aan bedelaars en kon het me niets schelen waar het aan besteed werd. Tegenwoordig geef ik nooit meer wat. Ik ben gieriger geworden.


  ⚠️ Meld

 24. ik ken mensen die met enige regelmaat zich verkleden en als oud vuil de straat op gaan. na een dagje shophoppen overnachten ze heerlijk in de daklozenopvang voor nop en gaan met de buik goed gevuld de volgende dag weer terug naar huis.
  van die politiek correcte praatjes moeten ze niets hebben.
  ze hebben geld zat, maar zo en passant even tussen de arme sloebers vertoeven zet ze weer met twee benen op de grond.
  en een gratis nachtje weg


  ⚠️ Meld

 25. Direct afschaffen!!

  Zorgtoeslag: 90 euro per maand
  Alleenstaande oudertoeslag: 430 euro per maand
  Huurtoeslag: tot 500 euro per maand
  Individuele minima toelslag: tot 200 per maand
  KInderbijslag: 100 per maand  ⚠️ Meld

 26. nee Jesse Z. AOW is totaal ander verhaal. Dat bouw je op door loop der jaren en heb je automatisch recht op en is basisinkomen na pensioen. toeslagen zijn in leven geroepen voor mensen die nodig hebben en heeft dus met nivellering van inkomens te maken.


  ⚠️ Meld

 27. Nee Wipstrikker, dat is niet waar. Je bouwt geen AOW op. De AOW wordt gefinancierd door een omslagstelsel. Oftewel: de werkenden van nu betalen voor de AOW-‘ ers van nu. Je kunt je afvragen of de AOW niet gerichter moet worden toegekend op basis van noodzakelijkheid.


  ⚠️ Meld

 28. Klopt je hebt gelijk. Maar AOW is basisrecht en voor iedereen gelijk, Toeslagen zijn inkomensafhankelijk en ander verhaal


  ⚠️ Meld

 29. De politie heeft groot gelijk met dit advies, ik geef nooit, in plaats daarvan nodig ik zo’n bedelaar weleens uit voor een kopje koffie (of iets anders, behalve alchol), met wat te eten. 1 keer is zo’n bedelaar met me meegegaan en dat was nog leuk ook. In de overige gevallen was het antwoord “nee”, dan weet ik genoeg.


  ⚠️ Meld

Reageer