Wildness Festival 2016 afgelast

Zwolle – De organisatie van Wildness verklaart het volgende: Met pijn in ons hart moeten we helaas mededelen dat Wildness Festival 2016 op zaterdag 4 juni officieel is geannuleerd. De situatie die ontstaan is aan de Wijthmenerplas in Zwolle is dusdanig negatief dat organisaties Studio TaS en Absolutely Fresh hebben moeten besluiten om de handdoek in de ring te gooien. Een hard gelag voor ons als organisatie maar zeker ook voor de vele duizenden bezoekers die Wildness Festival al in hun agenda hadden gezet. We willen jullie allemaal ontzettend bedanken voor de vele steunbetuigingen die we via Facebook en e-mail ontvingen.

wildness_lipgloss.jpg

Ook willen we dat jullie weten dat we er echt alles aan hebben gedaan om deze situatie vlot te trekken, maar als wij niet de kwaliteit kunnen bieden waar we voor staan, dan is annuleren helaas de enige optie. Nadat wij vorige week aangaven dat Wildness Festival op losse schroeven stond, zijn er talloze gesprekken gevoerd met verschillende partijen. Gedurende deze gesprekken ontvingen wij mails vanuit de omgeving van de Wijthmenerplas waarin impliciet gemeld werd, dat we rekening konden houden met het voeren van nieuwe rechtzaken. De Gemeente Zwolle gaf aan Wildness Festival graag voor de stad te willen behouden, maar gaven ons tegelijkertijd geen ruimte om een fatsoenlijk en landelijk geaccepteerd geluidsniveau te produceren. Wat ons het meest verbaast (en steekt) is dat we hebben aangegeven voldoende te hebben aan de norm die bij andere evenementen in Zwolle wordt gehanteerd, maar blijkbaar bestaat er zoiets als normongelijkheid binnen een gemeente, iets dat we nog nergens anders zijn tegengekomen. De bittere conclusie is dat de mooie stad Zwolle, de hoofdstad van de provincie, na eindelijk op de festivalkaart van Nederland te zijn beland, weer terug is bij af. Geen dance meer in het Wezenlandenpark vanaf 2017, problemen bij de IJsselhallen buiten, geen indoor dance meer in de IJsselhallen, De Wijthmenerplas van geweldige evenementenlocatie naar hoofdpijnlocatie. We hopen oprecht dat de mensen die zich zo heftig hebben verzet tegen het plezier van vele duizenden bezoekers, tevreden zijn met deze uitkomst. We hopen dat de Gemeente Zwolle beseft dat de ontstane situatie geen eer doet aan een grote trotse stad.

Is het dan helemaal voorbij?
Op dit moment even wel, maar we blijven strijdbaar. We kunnen ons niet neerleggen bij een ondergang van zo’n mooie dag. Als we de aftermovie terugkijken en al jullie lachende gezichten zien, dan voelen we ons ook verplicht om door te gaan. Voor onszelf, voor jullie en voor de stad Zwolle. We gaan dus op zoek naar een nieuwe locatie en hopen dat deze gevonden wordt.

En met die laatste woorden zeggen we daarom dus ook niet vaarwel…

Maar tot ziens!!

Artikel delen:
Reacties 92
 1. Bedankt huds en de zeikerds uit de omgeving van de wythmenerplas. Het plezier van duizenden mensen verpesten is jullie weer gelukt. Ik hoop dat jullie trots zijn op jullie trieste leven.


  ⚠️ Meld

 2. Als die minderheid een ex-hoofd van een bank is die een paar meer mensen weet te overtuigen, geld genoeg heeft, vroeger alles heeft kunnen krijgen wat hij wilde en anderen hun plezier niet wenst: ja.


  ⚠️ Meld

 3. Te triest voor woorden dat de gemeente wel het festival wil behouden maar toch dit zelf verpest. Een dag in het jaar dat wij een feestje hadden in dit gat dat Zwolle heet. Bestaat er nog iets van het gunnen van een dagje plezier aan een ander? Zwolle is de hoofdstad van Overijssel daar mag je toch wel van verwachten dat er wat te doen is? Alles wat met vertier te maken heeft word verbannen uit dit gat. Laten wij nu gaan procederen tegen de kerkklokken, klassieke muziek concerten, de muziek dagen in het bejaardenhuis,? Nee want wij gunnen het jullie wel! Ik blijf het bijzonder vinden dat een kleine minderheid zijn zin krijgt terwijl dit festival vorig jaar keurig binnen de gestelde normen is gebleven. Wildness je bent en was fantastisch! Ik hoop dat ik en vele weer snel van je mogen genieten


  ⚠️ Meld

 4. Volgens mij is een fout uit het verleden nu recht gezet.
  En de organisatie beslist dat de geluidsnormen niet voldoende zijn,
  niet de gemeente en niet de omwonenden.


  ⚠️ Meld

 5. Je kunt wel nagaan dat bewoners rondom deze plas (dure woningen, meer geld dan doorsnee), VVD stemmers zijn, vriendjespolitiek?
  Ja natuurlijk, wat anders?
  Karma is een bitch mensen, en koningsdag ook maar afzeggen, teveel lawaai, of zullen we de koning uitnodigen bij de Wijthmenerplas?

  >:(


  ⚠️ Meld

 6. Triest dat zo’n kleine minderheid het zo weet te verpesten.
  Dit is nou echt een festival waar ik lang van tevoren naar uit kijk.

  Wat een dom gezeik van die lui weer. Alle festivals worden zo geruïneerd. Het mag nergens


  ⚠️ Meld

 7. Top gemeente Zwolle het begin van het einde ..geen festivals meer ..grote winkel sluitingen ..ga zo Door ..wat ze niet Door hebben wie ze hier mee hebben …komt geen mens meer naar zwolle ..zwolle gaat failliet !!!!!!!


  ⚠️ Meld

 8. Allereerst hulde voor de organisatie. Voor de strijdvaardigheid jegens alle tegenpartijen en natuurlijk voor de geweldige feesten de afgelopen jaren. We hebben er met z’n allen (op een paar na) van genoten.

  Maar Zwolle, waar zijn we mee bezig? Als hier iets moet gebeuren (nieuwbouw van een groot kantoor, winkels open op zondag of een festival), er is altijd wel iets of iemand tegen!

  Maar bovenal wil ik de Gemeente Zwolle bedanken…wat een triest beleid voeren jullie! Qua naam en inwonersaantallen zijn de nog een stad, maar qua ideeën en denkwijzes zijn we het grootste dorp van Nederland.

  Gemeente Zwolle, ga je schamen!


  ⚠️ Meld

 9. Ik ben heel boos op de buurtbewoners van de Wijthmenerplas en Herrie uit de Stad. Het plezier van duizenden jongeren vergallen.


  ⚠️ Meld

 10. Ik heb op Facebook als volgt gereageerd:

  “Bijzonder jammer. Kennelijk realiseert nog steeds niet iedereen zich dat het culturele “landschap” zich ontwikkelt en dat festivals inmiddels deel uitmaken van dit landschap…en dat het culturele landschap groter is dan je eigen achtertuin….”

  Maar ja, wie ben ik?


  ⚠️ Meld

 11. En wel een proef met vrije Sluitingstijden uitvoeren…
  Wat wil de gemeente nou..??
  Of een gemeente met ballen zijn, of kappen met alles.
  Dit is echt gewoon Waardeloos beleid, en dan gaat het er nog niet om als je voor of tegen bent, we hobbelen zo van het ene naar het andere.


  ⚠️ Meld

 12. Het is niet anders. Beter zet men in op een festivallocatie op een andere plek waar geluidsoverlast minder snel een probleem is. De locatie bij Wijthmenerplas is al vanaf het begin problematisch geweest dus dat dit gebeurd is niet verrassend.


  ⚠️ Meld

 13. Ik begrijp er niets van. Eén dagje lol voor jongeren leidt blijkbaar tot teveel overlast voor een kleine groep. Het openen van een AZC leidt tot veel meer overlast voor een veel grotere groep en dat vindt de gemeente Zwolle een prima plan! Belachelijk!


  ⚠️ Meld

 14. Ach gossie, wat sneu nou.
  Als ik zie wat hier voor reacties hier staan bevestigt het wel weer dat iedereen maar vindt dat de ander zich maar moet aanpassen omdat zij toch ook eens een pleziertje moeten mogen hebben.
  Alsof een festival een eerste levensbehoefte is waar je absoluut niet zonder kunt.
  Ik vraag mij af wat die “kwaliteit” dan inhoudt die de organisatie nu blijkbaar niet kan leveren?
  Als ik bij mij in zuid letterlijk en figuurlijk mee kan genieten van de muziek en vooral de bassen en de dreunen, hoe is dan het geluidsniveau ter plekke op het festivalterrein? Ik kan mij niet voorstellen dat het daar dan niet acceptabel is en dat er daar dan zgn. “geen beleving” uitgehaald kan worden. Of komt dat omdat ik niet onder de drank, dope of pillen zit?


  ⚠️ Meld

 15. Yvon de eerste ”simpele boer’n zuurpruum” gesignaleerd, bedankt nog namens vele inwoners van Zwolle! Uw toekomst o.a.
  Hopelijk dat deze jongeren tzt nog respect hebben voor ouderen zoals u straks… Misschien zijn zij dan nog zuurder dan u, en zullen zij zich afreageren op bejaarde mensen, kwestie van geen festivalletje in hun jeugdjaren mevrouw 😉


  ⚠️ Meld

 16. Ah. Yvon. Die vanaf haar mooie Zwolle-Zuid al hoog van de toren schreeuwde dat n.a.v. het artikel over een nieuw te plaatsen zendmast in de AA-landen straling toch enorm slecht zou moeten zijn.
  Klagen om te klagen? Voelt vast goed. 😉


  ⚠️ Meld

 17. Yvon, is geen kwestie van aanpassen maar kwestie van gunnen. En schijnbaar gun jij je medezwollenaren dit niet. Als de norm is dat we alles maar 100% leuk moeten vinden, vind er niks plaats in deze stad. er is altijd wel iemand te vinden die liever iets anders had. Je statement dat niet acceptabel is op festivalterrein heeft meer te maken met je eigen perceptie dan met officiele metingen. En dan nog je perceptie dat iedereen niet kan genieten zonder drank dope of pillen. Zou misschien idee voor jou zijn zodat geluid van rollende bingoballen niet zo letterlijk en dreunend je rust verstoord. Tip: krassen van een pen op een sudokupuzzel kan ook hard voor je zijn. En niet te vergeten het omslaan van de bladzijde van de Margriet.


  ⚠️ Meld

 18. Wauw.. Ik heb niks met het festival. Maar let me tell you this… Als je een helel hebt aan geluid, ga dan niet in een stad wonen, maar koop een boerderij of ga op texel wonen! Er word zelfs al gespeculeerd over de kermis volgend jaar, ik woon zelf in hartje zwolle, en heb nooit geluidsoverlast. Een paar dagen is een heel jaar worden er festivals gehouden dus zo erg is het niet, voor de klagers: koop een boerderij of doe mee aan, boer zoekt vrouw en trek daar bij in.


  ⚠️ Meld

 19. Trouwens nog even ter herinnering: het festival is niet verboden maar de organisatie stopt er zelf mee. De petitie heeft het erover dat “een klein groepje mensen de festivals in Zwolle kunnen verbannen” maar daar is dus geen sprake van. Alle festivals kunnen gewoon doorgang hebben maar ze moeten zich aan de regels houden.


  ⚠️ Meld

 20. @wipstrikker: Thomas roept de omwonenden op om niet in de stad te gaan wonen als ze last hebben van geluid maar dat deden ze dus al niet.


  ⚠️ Meld

 21. @ribo: welke organisaties kunnen zich meerdere kostbare rechtszaken permitteren om een festival te organiseren welke zich binnen de normen bevind?


  ⚠️ Meld

 22. @ribo de gemeente wist dat de marge al weg was en dat de consequentie van doorzetting van hun beleidsmaatregel onherroepelijk zou zijn dat het festival geen doorgang meer zou kunnen vinden.
  De organisatie heeft dit voldoende duidelijk gemaakt van tevoren aan de gemeente.
  Dus – immers was iedereen van de consequenties op de hoogte – heeft inderdaad een klein groepje mensen (eigenlijk 1 persoon, met gevolg) ervoor gezorgd, met alle gevolgen van dien.
  Je doet het bovendien overkomen alsof de organisatie dit graag had gewild.. 🙁

  Die ene persoon woont niet aan de Wythmenerplas, maar heeft wel kennissen daar gemobiliseerd en juridische en morele bijstand verleend via zijn comité. Het klagen om te klagen is daar ECHT groot geworden.


  ⚠️ Meld

 23. @ribo: volgens mij wonen de mensen nog steeds in gemeente Zwolle, dus als je dat niet wil moet je er niet gaan wonen. Gaat niet alleen om centrum.  ⚠️ Meld

 24. ’t Is jammer dat de mensen die hinder hebben van deze festivals worden afgeschilderd als “zeikerds” en”VVD-vriendjes” en dat het er maar “een paar” zouden zijn.
  Daarnaast wordt dan ook steeds weer gezegd dat een paar mensen het plezier van duizenden voor ” één dag” verpesten.
  Er zijn meer festivals dan die ene en er zijn veel meer mensen dan de omwonenden die er last van hebben. Ik zou graag wat genuanceerdere reacties lezen dan elke keer weer dit grove geschut.


  ⚠️ Meld

 25. @wipstrikker: Thomas roept de omwonenden op om niet in de stad te gaan wonen als ze last hebben van geluid maar dat deden ze dus al niet. En m.b.t. je eerdere opmerking: als je je aan de normen houdt dan heb je juist geen dure rechtszaken nodig.

  @GerardH: dan nog is het de keuze van de organisatie. Ik doe niet alsof ze het graag gewild hebben maar het is wel hun keuze.


  ⚠️ Meld

 26. Wat zou je dan willen lezen sjabbo? Elk festival in Zwolle geeft toch gezeik, dus zeg niet dat er meer festivals zijns. Gezeik laat geen festival over. VVD vriendjes ben ik met je eens das onzin. Alleen ben wel benieuwd wat jij verstaat onder genuanceerde reactie.


  ⚠️ Meld

 27. @ribo: festival hield zich aan normen maar hebben reacties gekregen waaruit bleek dat ze toch rechtszaken konden verwachten. Dus kosten.

  En omwonenden woonden toch in Zwolle?Of is Wythem geen gemeente zwolle


  ⚠️ Meld

 28. @wipstrikker: zoals ik al 2x eerder aangaf had Thomas het over de stad en niet de gemeente. Ik vermoed dat hij de Wijthmenerplas verward met het Weezenlandenpark (dat natuurlijk wel in de stad ligt).


  ⚠️ Meld

 29. Ok dan snap ik je. Maar ja weeezenlanden is ook niet onomstreden. En dan nog ik zie gemeente en stad gelijk. Ook in gemeente en buiten stad kun je dit verwachten.  ⚠️ Meld

 30. @Sjabbo, het is een select groepje mensen, met steeds dezelfde namen die terugkomen in alle stukken van gemeente, rechtbank etc, mensen die nar mijn mening tijd en geld te veel hebben en er een principe kwestie van gemaakt hebben. Zelfs weekendjes weg op kosten van de organisatie waren niet bespreekbaar!

  Uiteraard zijn er meerdere omwonenden die er overlast van ervaren, maar daar zitten gelukkig ook een heleboel mensen bij die ook het belang van een ander ook mee laten wegen. In een samenleving ervaar je nu eenmaal soms overlast, het is maar net in hoeverre je ook de ander wat kan gunnen, uiteraard in alle redelijkheid.  ⚠️ Meld

 31. mag dan wel een Oma zijn, en de geluiden , ja geluiden . van de feesten op de Wytmnerplas heel goed kunnen horen , het dreunen en boinken als de wind GOED staat , mijn hartslag elke keer omhoog schiet , maar jongens kom op nou , zijn die “zeikers”niet jong geweest ?????. het is maar 1X per jaar !!!! dat de jongelui > die wij ook zijn geweest een dance-feest hebben en dan buiten , heeft dan niemand van jullie vroeger gefeest ??? van mij mag het hoor , oordopjes in en slapen 😉


  ⚠️ Meld

 32. Als je in de stad woont accepteer je geluidsoverlast omdat je TROTS op je stad bent en ALLE activiteit die een stad doet bruisen. Anders ga je maar in een elite-dorp wonen.


  ⚠️ Meld

 33. Bericht door Donna, op 4 maart 2016 21:19
  Yvon de eerste ”simpele boer’n zuurpruum” gesignaleerd…

  Donna, een discussie kan er alleen maar zijn als er verschillende geluiden zijn. Als iedereen elkaar maar gelijk geeft schiet je niet veel op.
  Maar degene die begint te schelden verliest de discussie. En dat was in dit geval wel heel snel. 🙂
  1-0 voor Yvon!  ⚠️ Meld

 34. Tja, wat moet ik zeggen, het liefst had ik dat de ‘klagers’ met naam en toenaam in de krant kwamen en dat deze mensen eens kunnen zien voor hoeveel mensen ze een dagje uit verpesten.

  Zoals eerder gezegd ben ik bij elke editie geweest, Fusion of Dance en Wildness. Het is jammer dat dit feest dit jaar er niet is, natuurlijk zijn er vervangers, maar het laat juist zo duidelijk zien waar de makke van Zwolle ligt en dat is een stad die er misschien nog niet helemaal klaar voor is levendig en ‘bruisend’ te zijn.

  Zolang de Peperbus en de Sassenpoort er staan in Zwolle mijn stad, maar het niet doorgaan van de feesten geeft wel een zure bijsmaak, zeker als je bedenkt welke kansen er zijn en welke dan gemist worden op deze manier.


  ⚠️ Meld

 35. Zwolle is in 1 klap van de kaart geveegd als bruisende stad omdat een geitenwollen sokken organisatie met gemeente die kerk en staat niet gescheiden kunnen houden het voor de meerderheid verpest.

  Maar o wee kom niet aan subsidie trekkende evenementen als het stadsfestival o.i.d. want anders hebben de geitenwollen sokken geen pleziertje meer.


  ⚠️ Meld

 36. WOw de gemeente Zwolle heeft het voor elkaar hoor . Wat een respect heeft deze gemeente en als hoofdstad van overijssel het voorbeeld van vele steden.

  Ze willen graag van alles maar duizende bezoekers voor een festival waar veel geld in het laatje brengt nee dat toch liever niet.

  Er komen nog meer mensen naar het evenement dan dat er in wijthem wonen . pff en dan nog maar niet te hoeven praten over andere evenementen .

  Maar daar in tegen mag er wel een grote groep asielzoekers komen .

  Wat zal de koning trots zijn op deze stad


  ⚠️ Meld

 37. Het zal mij persoonlijk aan mijn r*t roesten of dit evenement door gaat, maar het valt mij wel op dat de voorstanders allemaal roepen dat iedereen eens wat toleranter moet zijn, maar dat ze dit zelf absoluut niet zijn naar de tegenstanders. Als ik zie waar die voor worden uitgemaakt en wat er allemaal bij wordt gehaald, dan vind ik het wel prima dat het niet door gaat.

  Dit festival moet je ook niet op zichzelf bekijken. Iedereen vindt wel dat de overlast die hij zelf bezorgd ‘een keertje moet kunnen’. Maar als je al die overlast bij elkaar optelt kom je toch aan een indrukwekkend aantal. Ik ben gezegend met medestraatbewoners die hun verjaardagen gewoonlijk tot diep in de nacht vieren, waarna er om 3 uur ’s nachts op straat uitgebreid nagepraat moet worden en uiteraard ff toeteren bij afscheid. De buren vinden het vervolgens heel normaal om de hele zondagochtend de hogedrukspuit aan te hebben en de overbuurman heeft oude motoren als hobby, die blijkbaar een half uur ploffend stationair moeten draaien. En ga zo maar door. Geluidsoverlast genoeg wat zo al geaccepteerd wordt van elkaar.  ⚠️ Meld

 38. Dit bericht verbaast me al niet eens meer, in Zwolle worden die paar festivals per jaar gezien als “overlast” en dat terwijl die festivals keurig om 24:00 de geluidsknop dichtdraaien. Ongelofelijk dat dit kan in zo’n leuke stad als Zwolle.


  ⚠️ Meld

 39. Een met @pieterg en even advocaat van de duivel spelen: ik vind de argumenten van de voorstanders ook niet zo sterk.

  – Asielzoekers mogen wel en dit niet
  – Ga dan niet in een stad wonen (Whythem is een buitengebied!)
  – Als je TROTS bent op je stad accepteer je dit etc

  De Gemeente zegt niet dat het festival niet mag, ze zeggen alleen dat het geluid onder een bepaald aantal decibel moet blijven. Hoe zit dat met andere steden? Mag het geluid daar harder? En zo ja, waarom? Wat zegt de rechter? Daar zal toch jurisprudentie over zijn?

  Verder werken dit soort verkapte bedreigingen ook niet mee: “Het liefst had ik dat de ‘klagers’ met naam en toenaam in de krant kwamen en dat deze mensen eens kunnen zien voor hoeveel mensen ze een dagje uit verpesten. “


  ⚠️ Meld

 40. @Advocaat een verkapt dreigement dat op dezelfde dag wordt geplaatst als de moord op Koen Everink, een man die al vele malen bedreigd is nadat hij op een muziekfestival in elkaar geslagen is door iemand die het niet met hem eens was. Toeval of gewoon gedrag voor festivalgangers?


  ⚠️ Meld

 41. Ik heb zelf helemaal niets met de festivals, die in grote aantallen in het Weezenlandenpark danwel bij de Wythmenerplas gehouden worden/werden. Voor mij hoeft zoiets absoluut niet.

  Maar daarentegen gun ik een ander wel zijn of haar feestje. Natuurlijk zijn er regels nodig, en wellicht moet er gekeken worden naar betere lokaties hiervoor (En die hebben we zat binnen de Gemeente Zwolle!). Zoals eerder geopperd, is er op/bij de Hessenpoort wel een redelijk groot gebied waar geen omwonenden zijn. Wat is erop tegen om daar een Partycentrum op te richten? En dan niet als een discotheek ofzo, maar juist om dit soort evenementen een locatie/onderdak te bieden. Ik wilde ook bijna de Graham Bellstraat noemen, waar ook nog een groot stuk braakliggend terrein is, maar ik bedenk me net al dat dat wellicht niet zo handig is ivm het dierenasiel.

  Ondanks dat dit geen gemeente besluit is, maar een besluit van de organisatie zelf, zou ik zeggen: Gemeente, houdt de stad levendig, een evenement/festival her en der is natuurlijk niet slecht voor de gemeentekas, maar treed in overleg met dit soort organisaties en ga zoeken naar geschiktere locaties om dergelijke evenementen te huisvesten. Er moet toch een oplossing mogelijk zijn waar alle partijen gelukkig van worden?


  ⚠️ Meld

 42. Ik woon in Wipstrik vlak bij het weezenlanden park waar ook diverse festivals per jaar zijn , ik gun die festival bezoekers hun plezier want ik heb vaker last van de buren dan van geluidsoverlast van festivals!!


  ⚠️ Meld

 43. En voor de festival gangers: Zoals anderen ook al aangeven is het niet zo handig om te roepen dat ze alles maar moeten tolereren, en dan zelf zo intolerant zijn. Ik snap natuurlijk wel dat je/jullie ervan balen dat je feest dan niet (meer) doorgaat maar besef wel dat je met verwijten naar elkaar maken zeker geen oplossing gaat vinden. En het vaak gebruikte argument “Dan moet je daar niet gaan wonen” is natuurlijk onzin, want de meeste bewoners woonden daar al ver voordat de gemeente die plaats als evenementen plek aanwees! Het is natuurlijk wel zo dat bijvoorbeeld mijn ouders toen ze gingen verhuizen er wel een puntje op hun wensen lijst van hebben gemaakt: Niet (te) dicht bij festival terreinen.

  Voor de omwonenden, zowel Assepdorp/Weezenlandenpark als de Wythmenerplas: Ik snap jullie overlast (mijn ouders hebben jaren tegenover het provinciehuis gewoond), het dreunt inderdaad behoorlijk door en een beetje normaal gesprek is soms niet mogelijk. Dat is natuurlijk enorm hinderend. Maar ook voor jullie geldt dat je met verwijten nooit een oplossing bereikt. Ik snap dat jullie klagen bij de gemeente, maar kan die klacht er een zijn die voornamelijk bezwaar maakt tegen de locatie, en niet tegen het festival en/of de organisatie daarvan zelf?

  Het lijkt mij dat je op die manier de gemeente kunt afdwingen naar betere locaties te gaan zoeken. Zo houden de mensen die dat graag willen (en dat zijn echt niet alleen maar jongeren, maar ook 20’ers en 30’ers, misschien wel 40’ers) hun festivals en omwonenden van het park en de plas krijgen dan de rust terug die ze graag willen.


  ⚠️ Meld

 44. Voor de festivalgangers.

  Zoals anderen ook al schrijven legt de gemeente een norm op (om de leefbaarheid voor alle inwoners te handhaven) en besluit de organisatie dat die niet haalbaar is. De norm is heel redelijk en de organisatie wordt niet gedwongen te stoppen, daar kiest de organisatie voor.

  Daarnaast, ook zoals anderen al schrijven, is het echt zo dat een kleine minderheid het verpest voor een meerderheid? Cijfers graag die dat onderbouwen.

  Het is beter om naar de mogelijkheden en oplossingen te kijken in plaats van te blijven zeuren over het verleden en te kijken naar de beperkingen, zeuren is voor bejaarden! Je bent jong, je wilt wat, organiseer dat dan (terwijl je rekening houdt met anderen en respect hebt voor de meningen van anderen).

  Mogelijk doet de organisatie dat al. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een kaart van Nederland en wat randvoorwaarden: waar stoor je de minste mensen, waar verstoor je het minst de natuur en waar zijn festivalgangers bereid heen te reizen voor een goed festival. Succes met het vinden van een mooie locatie.


  ⚠️ Meld

 45. GerardH de norm is per definitie redelijk omdat er over nagedacht door een neutrale instantie.

  Probeer toch eens positief naar de toekomst te kijken en zoek een betere locatie waar normen gelden die voor festival en omgeving beide aanvaardbaar zijn.


  ⚠️ Meld

 46. >:( ongelooflijk dat de Gemeente Zwolle dit niet heeft kunnen oplossen. Zonde voor een Stad die zich de laatste jaren op alle vlakken zo goed in het nieuws brengt. Het is een heerlijke stad om te wonen en te werken, maar wat slaan ze hier de plank mis.

  Het is een prachtige locatie, dus laat daar bijvoorbeeld 3x per jaar een dance/muziekfeest gehouden worden die binnen de geluidsnormen blijft. En nee, ik ga er zelf niet heen, maar vindt wel dat het voor de doelgroep in de gehele regio Zwolle en welkome aanvulling is op het aanbod!


  ⚠️ Meld

 47. Weer een festival minder…hoelang blijven die gasten uit omgeving plas en Herrie uit de stad nog door zeiken..Net zolang tot er een eeuwige stilte heerst in Zwolle stad en omgeving? Dan hoeven we alleen nog maar coniferen te planten en is Zwolle het eerste kerkhof waar verkeerslichten zijn aangebracht…laten die zeikerd exs naar Oost Groningen verhuizen…daar is rust en ruimte genoeg..


  ⚠️ Meld

 48. @drama,

  Inderdaad belachelijke reactie en ook zo enorm niet constructief.

  Of je zin beginnen met: “wie ben jij in vredes naam”

  Ik vind het knap dat MartinV daar serieus op reageert, want ik had het niet gedaan.

  Wat de voorstanders niet snappen is dat ze hun eigen glazen ingooien. Ik weet zelf niet of ik voor of tegen het festival ben, maar als de discussie zo gevoerd wordt win je mijn sympathie daar niet mee.

  Als tegenstander zou ik nog meer op mijn strepen gaan staan. “Jullie willen het zo spelen? Dan kun je het krijgen ook.” Kom op mensen, kom met argumenten! En dan niet: “Maar de asielzoekers mogen wel…”


  ⚠️ Meld

 49. Mensen die zeggen dat het festival niet doorgaat omdat de organisatie dit niet wil vanwege de geluidsnorm moeten het artikel nog even lezen. Het festival gaat niet door omdat er een stel rijke stinkerds dreigt met het doorgaan met procederen ook al houden ze zich aan de geluidsnorm.
  Dat die verveelde bejaarden daar genoeg tijd en geld voor hebben is leuk voor ze, maar een festival kan dit gewoon niet opbrengen.

  En dat ik denigrerende dingen over dat nare volk zeg hebben ze zelf uitgelokt met hun kinderachtige gedrag.


  ⚠️ Meld

 50. @abouali het artikel is juist te vaag: als het gaat om omwonenden die dreigen met een proces terwijl de organisatie zich aan de geluidsnormen houdt, waarom zit iedereen dan hier te zeiken op de gemeente?
  Blijkbaar heeft de organisatie niks te vrezen van een rechtszaak omdat ze zich aan alle regels houden, dus als voorstander zou ik niet een zinloze petitie ondertekenen, maar met z’n allen geld lappen en die rechtszaak aangaan.


  ⚠️ Meld

 51. Ik hoop dat de mensen in wythem veel overlast krijgen van de n35 en dat dit heel erg lang mag gaan duren met veel lawaai.

  van mij mogen ze deze weg dwars door dit dorp heen gaan leggen heeft niemand ergens meer last van .

  En dan weten ze pas wat overlast is .

  Blijkbaar zijn ze zelf nooit jong geweest de mensen die hier tegen zijn.

  Ga zelf nooit naar die festivals maar heb wel het respect om een ander zijn pleziertje te gunnen


  ⚠️ Meld

 52. Precies, dat zal dan gaan om rechtszaken over toekomstige edities. Als de gemeente voor een vergunning afgeeft en je houdt je daar netjes aan lijkt me er weinig te procederen.

  De organisatie heeft er op deze manier geen zin in en daar kan ik me alles bij voorstellen.

  Blijft staan dat je in Nederland protest mag aantekenen als je het ergens niet mee eens bent en dat een onafhankelijke rechter zich er dan over buigt. Dan kun je heel boos worden op ‘die zeikerds’ of kijken hoe je op een andere manier wel je doel bereikt. Daar levert vaak meer op dan schelden en de verhoudingen op scherp zetten.

  Ik ben trouwens wel benieuwd wat het standpunt van de Gemeente in deze is. Met 5 mei mag kennelijk alles en dit heeft geen prioriteit?


  ⚠️ Meld

 53. @Adocaat:Ik ben trouwens wel benieuwd wat het standpunt van de Gemeente in deze is. Met 5 mei mag kennelijk alles en dit heeft geen prioriteit?

  En wat bedoeld u hiermee?< dat daar ook nog aan gesleuteld zal moeten worden? Het is nooit goed als een minderheid het voor het zeggen krijgt in een stad en zeker geen klagers.


  ⚠️ Meld

 54. Zoals gewoonlijk laat de gemeente de oren hangen naar een groepje zuurpruimen met teveel vrije tijd en een goed gevulde portemonnee.
  Zelfde verhaal met de binnenstad en de inwoners van het Maagjesbolwerk.
  Zwolle wordt weer 15 jaar terug in de tijd geworpen door mensen die beter in een hutje op de hei kunnen gaan wonen.
  En de gemeenteraad is een grote vriendjeskliek, ons kent ons cultuurtje…


  ⚠️ Meld

 55. “We hebben er alles aan gedaan…” behalve de volumeknop omlaag draaien. Ik woon helemaal aan de andere kant van de stad en nog hoor ik die teringherrie. Dat doen ze toch echt zelf hoor, daar hoef je de gemeente of de omwonenden niet de schuld van te geven.


  ⚠️ Meld

 56. Ik zie met angst en beven volgend jaar gemeente heffing tegemoet. Die zal flink hoger zijn want zwolle gaat veel extra inkomsten mis lopen. Zwolle… de bejaarste hoofdstad van nederland


  ⚠️ Meld

 57. Back to the eighties, toen het enige vertier in Zwolle het midzomernachtfestival was.:( Ik ben zelf geen liefhebber van dance, maar betreur het wel dat in de belangenafweging de enkeling het wint van de groep die veel plezier beleeft aan deze festivals. We wonen met zijn allen op een klein stukje grond. Er is geen enkele plek waar niemand overlast ervaart. Het gaat vooral om elkaar iets te gunnen, ook al heb je er zelf last van. Zo vaak zijn er geen festivals.


  ⚠️ Meld

 58. Ik begrijp niet waarom zogenaamde tegenstanders steeds blijven roepen tegen voorstanders dat deze niet tolerant zouden zijn, terwijl ze dit wel van anderen zouden vragen. Heb nog geen voorstander zien klagen over activiteiten van tegenstanders. Kernwoord is iedere keer gunnen. En elkaar gunnen. En overlast? Ja je woont in een stad. Dus je hebt buren, markten festivals, niet allemaal dingen die je zelf zou willen. Argument dat Wythem niet tot stad behoort is ook niet valide, in de ontwikkeling van Zwolle zien de bewoners van Wythem al decennia Zwolle oprukken en uitbreiden. Je kop in zand steken en zeggen dat je dorp bent en geen stad is mijns inziens dan ook naief. Een andere plek? Noem me een plek waar er geen klachten zijn over geluid, klachten over extra verkeer of zelfs extra uitstoot van uitlaatgassen door extra reisbeweging. Het gaat uiteindelijk om 1 ding en dat is gunnen. Erger ik me omdat het niet mijn ding is, of kan ik genieten omdat ik weet dat mensen plezier hebben. En dat geldt groot en klein. Dus voor festivals, maar ook voor verjaardag van me buren 2 keer per jaar.


  ⚠️ Meld

 59. De gemeente heeft hier gewoon gefaald door vol in te zetten op festivals zonder daarbij goed beleid te maken of in overleg te gaan met bewoners.
  Wethouder De Heer zit flink op blaren door de arrogante wijze waarop hij zijn paradepaardje er door heeft gedrukt.

  Als de gemeente in een vroeg stadium goed beleid had gemaakt waarbij alle belangen zorgvuldig afgewogen waren hadden belangenorganisaties als HUDS geen voet aan de grond gekregen. Ook waren de posities niet zo verhard. Wellicht waren hogere geluidsnormen dan zelfs mogelijk geweest.

  Klagen over de acties van HUDS is dus onterecht; zij maken gebruik van hun rechten zoals ieder Nederlander dat kan doen (of je het er nou mee eens bent of niet).
  Wil je een schuldige aanwijzen voor dit debacle kijk dan richting de politiek! Waar overigens het grote afschuiven al begonnen is…

  Ik hoop dat creatieve ondernemers als studio TaS binnen het nieuwe beleid toch nog wat moois kunnen neerzetten voor Zwolle. Het zou jammer zijn om die prachtige festivals te gaan missen…  ⚠️ Meld

 60. Ik denk dat het aantal festivalgangers dat een verlaging van de decibellen echt een probleem vindt, maar een heel klein groepje is.
  Dan gaan die toch naar andere plaatsen als ze daar wel hun zin kunnen krijgen. Er blijven nog evenementen genoeg over in Zwolle.


  ⚠️ Meld

 61. De woning van Eko Huisman, voorzitter van Plaatselijk Belang Wijthmen, is beklad met graffiti. Dit gebeurde afgelopen weekeinde, nadat bekend werd dat dancefeest Wildness aan de Wijthmenerplas niet doorgaat.


  ⚠️ Meld

 62. @doermin, genoeg evenementen? Ben ik toch wel benieuwd naar enkele voorbeelden. Bevrijdingsfestival en het stratenfestival, dan houdt het wel op.

  Vorig jaar waaide letterlijk het geluid weg op het wezenlandenpark, benieuwd hoe dit is als de decibelkraan nog verder dichtgedraaid gaat worden.

  Verder ben ik erg benieuwd naar de visie van de gemeente Zwolle. Als straks de ijsselhallen plat zijn voor nieuwbouw en er geen evenement mag of wil staan op de 2 grootste parken wat dan? Allemaal naar de lachende derde (kampen)?


  ⚠️ Meld

 63. @nummer12: Dancetour (1e paasdag), Kingdance, Dance4liberation en in ieder geval nog 2 rond 5 mei en koningsdag, Pinkstereo (2 dagen met Pinksteren) en het bevrijdingsfestival. Dat zijn er al 8, die bovendien ook nog bijna allemaal op feestdagen vallen, dus betaal ik steeds de hoofdprijs voor het “ontvluchten” van de stad.

  Het wordt hoog tijd voor een goed geïsoleerde evenementenhal. Daar kan Zwolle zich mee op de kaart zetten, want die hebben we niet in het oosten van het land.

  Ik vraag me oprecht af hoe groot de groep is die echt problemen heeft met de lagere decibellengrens, gezien het aantal festivals dat wel in Zwolle blijft. Laat dat groepje dan zijn heil maar in goed geïsoleerde evenementenhallen zoeken.

  De weerstand tegen de geluidsoverlast is echt niet beperkt tot Zwolle. Die komen ze overal tegen. Ook in Kampen was het protest niet van de lucht vorig jaar.


  ⚠️ Meld

 64. @Dame – Een betere actie? Dit is een schoolvoorbeeld van hoe een petitie niet moet. Er staat geen vraag of verzoek in, het is niet duidelijk aan wie hij gericht is, er staat alleen maar dat “een klein groepje mensen de festivals in Zwolle kan verbannen”. Sinds wanneer wordt een schuldvraag per petitie beantwoord? Wildness heeft zelf de stekker eruit getrokken, dat heeft geen enkel ander “klein groepje mensen” gedaan.


  ⚠️ Meld

 65. @doermin – Dat heb je goed gezegd. Ik woon godbetert helemaal aan de andere kant van de stad en nog kan ik meegenieten van al die festivals. Het is je reinste flauwekul dat Wildness niet het geluid van “vereiste kwaliteit” kan bieden. De norm is 85 dB en voor bas zelfs 95 dB – dat is harder dan een voorbijrijdende vrachtwagen.


  ⚠️ Meld

 66. @riet pluim

  Volgens de stentor zijn de normen voor Wildness 75dBa en 90dBc. Dat is nogal een verschil. Die extra lage norm is mede door Huisman afgedwongen aan de hand van rechtszaken en dreigen met meerdere rechtszaken


  ⚠️ Meld

 67. @bigge – Fair enough. De normen die ik noemde waren de oude normen, ofwel het volume dat ik op een paar kilometer afstand nog kon horen. Huisman heeft dus groot gelijk dat hij lagere normen heeft afgedwongen. Zo’n voorbijrijdende vrachtwagen is nog altijd 75 dB.


  ⚠️ Meld

 68. Dat zeg ik niet goed. Huisman heeft niets afgedwongen. Hij heeft gelijk gekregen. Van een onafhankelijke rechter. Zo gaat dat in een rechtstaat.


  ⚠️ Meld

 69. @doermin, zijn er meer dan gedacht. Pinkstereo lijkt me een nieuw feestje, nooit eerder van gehoord. Wellicht is het een optie om de dB-grens te behouden maar het aantal outdoor-evenementen verder te beperken. Al tel ik er nu maar 2 (3dagen) voor whijtemenerplas in een heel jaar?

  Ook al ben ik met je eens dat Zwolle een betere evenementenhal moet krijgen dan de IJsselhallen (daar valt veel volgens mij veel winst te behalen als stad) ben ik niet met je eens dat je dan deze evenementen weg moet stoppen in een hal. Kijk naar kingdance en dance4liberation die vinden buiten plaats op de parkeerplaats. Triestere locatie kan bijna niet. Wat festivals nou zo mooi maakt is dat je in de open lucht bent en naast de muziek kan genieten van het weer en de omgeving in plaats van een akoestische schoenendoos.

  Ben overigens wel benieuwd waarom je dan naast een recreatiepark bent gaan wonen als je de rust wilt opzoeken. Vroeger werden er notabene brommerraces gehouden wat me nog erger lijkt dan ritmisch gedreun.


  ⚠️ Meld

Reageer