Doe mee aan het Groot Zwols Dictee!

Zwolle – Op donderdag 17 maart wordt voor de zestiende keer het Groot Zwols Dictee gehouden. Iedereen is van harte welkom om mee te schrijven, in het Historisch Centrum Overijssel, aan de Wevelinkhovenstraat in Zwolle, om 19.30 uur. De avond wordt geopend door de nieuwe directeur van de IJsselacademie en het HCO de heer Arie Slob.

Er wordt gestreden om de welbekende wisseltrofee de Wieze oele. Minke Kraijer, drijvende kracht achter het Zwols én het Dictee, stelde het samen en leest de zinnen voor. De avond wordt extra feestelijk door de muzikale bijdragen van de Zwolse zanger Henk Klompenmaker. Deelname is gratis. Het Zwols behoort tot de Nedersaksische streektaal, een belangrijk cultureel erfgoed dat het waard is gekoesterd en beschermd te worden.

In Zwolle is een Dialectkring actief, worden voordrachten en muzikale presentaties gehouden in het Zwols en publiceert de krant speciale streektaalcolumns. Het Zwols Dictee wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van het plantenfonds en sponsoring door hoofdsponsor Stichting Abracadabra uit Dalfsen.
 
Om mee te doen is het niet nodig dat u het Zwols tot in de puntjes beheerst, maar wilt u bij de winnaars eindigen dan kunt u zich voorbereiden door een beknopt spellingsreglement door te lezen of te bestuderen. Dit is aan te vragen bij de IJsselacademie.
 
Na afloop van het Dictee is er gelegenheid tot het uitwisselen van de aantallen fouten, onder het genot van een hapje en een drankje. De organisatie is in handen van het HCO en de IJsselacademie.
 
U kunt zich opgeven tot 15 maart bij Minke Kraijer, 038-4652301 / minkekraijer@hetnet.nl of bij Albert Bartelds, streektaalconsulent, abartelds@ijsselacademie.nl. Hier kunt u ook het spellingsreglement opvragen.
Artikel delen: