Mensenhandelaar aangehouden in Zwolle

Zwolle – Het Fugitive Active Search Team (FastNL) van de politie hield op maandagavond 7 maart een 44-jarige voortvluchtige en veroordeelde mensenhandelaar aan in Zwolle.

politie_logo_4.jpg 

De man heeft zich gedurende een aantal jaren schuldig gemaakt aan mensenhandel door vrouwen met geweld en onder bedreiging te dwingen te werken in de prostitutie. De slachtoffers zijn door de man blootgesteld aan vernederingen, mishandelingen en bedreigingen. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar en het betalen van een schadevergoeding van bijna €22.000,-. In juli 2013 is de man door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden voor deze feiten veroordeeld. Op het moment van de uitspraak was hij op vrije voeten.

De Hoge Raad bepaalde uiteindelijk dat de man niet ontvankelijk was in zijn beroep. Het speciale politieteam FastNL startte het onderzoek naar de veroordeelde en lokaliseerde hem. Na een bezoek aan een koffieshop in Zwolle hield FastNL hem maandag aan. Hij is overgebracht naar een penitentiaire inrichting waar hij zijn straf uit moet zitten.
FastNL
FastNL is op 1 januari 2015 in het leven geroepen. Sinds de oprichting beschikt de politie over een team van speciaal getrainde politiemensen dat zich samen Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie richt op het opsporen en aanhouden van voortvluchtigen. Daaronder worden personen verstaan die nog een gevangenisstraf van meer dan 300 dagen moeten uitzitten en niet beschikken over een bekende woon- of verblijfplaats in Nederland. Maar ook ontsnapte gedetineerden, TBS’ers en PIJ’ers inclusief zij die niet van onbegeleid verlof zijn teruggekeerd. 
 
Daarnaast vervult het team een rol in het opsporen en aanhouden van buitenlandse voortvluchtigen die in Nederland een veilige schuilplaats denken vinden. De opsporing vindt wereldwijd plaats. 
 
Het team dankt haar naam aan haar Europese partners die samen het European Network of Fugitive Active Search Teams (ENFAST) vormen. Binnen ENFAST wordt kennis en informatie heel snel met collega-specialisten in het buitenland gedeeld.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Ja Plantje, dat kan allemaal in Nederland.

  Een Turkse man vroeg me laatst een brief te lezen, dat kon hij niet zelf lezen.
  Ik zei tegen hem dat hij snel naar Turkije moest gaan. In de brief stond dat hij opgeroepen werd voor gevangenisstraf.


  ⚠️ Meld

 2. Bericht door Plantje, op 9 maart 2016 18:40
  Maar ze hadden hem dus en moesten hem nu opnieuw aanhouden?

  Ja, het zou ook niet goed zijn dat je een verdachte eindeloos kunt vasthouden.


  ⚠️ Meld

 3. Nee Bernard hij was veroordeeld. Zal waarschijnlijk ook in schorsing vrijheid zijn eerste aanleg zaak gehad hebben. Vind het ook raar.


  ⚠️ Meld

 4. Opvolging van eerder bericht hier

  ZWOLLE – Drie mannen uit Polen van 29, 33 en 35 jaar moeten voor een serie fietsendiefstallen tien maanden de cel in. Daarnaast hangt hen een voorwaardelijke celstraf van twee maanden boven het hoofd.

  “Om te voorkomen dat dit geintje weer wordt uitgehaald”, meende de rechter. De mannen werden in januari op een parkeerplaats in Zwolle aangehouden met dertig gestolen fietsen in twee busjes.

  Eén van de tweewielers was een lokfiets van de politie. Het ingebouwde zendertje bracht de agenten feilloos naar de rovende Polen. Binnen enkele dagen hadden die in Hengelo, Enschede en Zwolle de fietsen bijeen gestolen. De mannen waren speciaal voor de rooftocht vanuit Polen afgereisd naar Nederland. De mannen hadden het voorzien op dure merken. De politierechter sprak haar afschuw uit: “Geraffineerde georganiseerde criminaliteit. Professioneel opgezette rooftocht in Nederland. Buitengewoon respectloos.”

  Eén van de mannen werd in november in Nederland nog voor fietsendiefstal veroordeeld. De twee anderen waren tot dusver bij justitie niet bekend. Nagenoeg alle fietsen konden terug naar de rechtmatige eigenaars. Een schadepost van 1.030 euro bleef over. Die wordt door de drie Polen gedeeld.  ⚠️ Meld

 5. Nee Bernard hij was veroordeeld.

  Waarschijnlijk bij verstek veroordeeld. Lang niet alle verdachten zitten vanaf aanhouding tot het proces in hechtenis. Vaak kan je dit thuis afwachten en krijg je een dagvaarding wanneer je bij de rechtbank moet verschijnen.
  Je 2e zin kan ik geen chocola van maken…


  ⚠️ Meld

Reageer