Celetourlezing: Socrates als econoom

Zwolle – Het Nederlands Klassiek Verbond organiseert in samenwerking met het Gymnasium Celeanum te Zwolle op woensdag 16 maart de derde klassieke Celetour-lezing van dit schooljaar.

De lezing gaat niet, zoals eerder aangekondigd, over vrouwen in de Romeinse Oudheid, maar heeft als titel Socrates als econoom; de invloed van geld op menselijke karaktervorming. De lezing wordt gehouden door Tazuko van Berkel, classica en onderzoeker/docent aan de Universiteit Leiden.

Wie zich bezig houdt met de huidige economische crisis zal misschien niet zo snel naar de Griekse filosoof Socrates (469-399 v Chr) grijpen voor antwoorden, inspiratie of sturing, maar dat is onterecht. Socrates spreekt in verschillende bronnen over economische onderwerpen. In Plato’s dialogen, maar ook in het werk van zijn tijdgenoot en collega Xenophon, is Socrates geïntrigeerd door het verschijnsel geld en hij onderzoekt wat geld met de menselijke karaktervorming en met relaties tussen mensen onderling doet. Is geld alleen een middel in het leven van mensen, of wordt het al snel een doel op zich? Bindt geld of drijft het juist uiteen? Wat zijn de grenzen van geld? Is alles te koop? Wat doet het met onderwijs, liefde en vriendschap als we er marktproducten van maken? Deze vraagstukken blijken te raken aan de centrale thema’s binnen Socrates’ gedachtengoed: wat is wijsheid en hoe kom ik eraan?

De lezing start om 19.30 uur (inloop 19.15 uur) en duurt tot uiterlijk 21.30 uur. De lezing is gratis voor leerlingen van het Celeanum en leden van het Nederlands Klassiek Verbond. Anderen betalen 2.50 toegang. De lezing wordt gehouden in het Gymnasium Celeanum, Zoom 37 te Zwolle. Meer informatie en aanmelden via: kampen-zwolle@nkv.nl
Op 16 juni staat de laatste klassieke Celetour-lezing van dit schooljaar gepland: Patrick Gouw, Slechteriken aan de macht. Een andere kijk op de ‘gekke’ keizers Caligula, Nero & Domitianus.

Artikel delen:

Reageer